IRINA RIMES - "Dacă intri în rutină și pierzi emoția, parcă trece viața pe lângă tine fără rost"

Dana Ene
De când s-a așternut Podul de flori peste Prut, au trecut pe el către țara-mamă mulți tineri basarabeni, artiști talentați, frumoși și dăruiți.

Și nu aduc cu ei numai jumătatea pierdută de inimă românească, ci și multă bucurie și dragoste, căci pun suflet în ceea ce fac și nu se tem să-și arate trăirile. Printre ei se numără și Irina Rimes, o tânără de 27 de ani, care într-o perioadă foarte scurtă de timp a cucerit inimile românilor, topurile muzicale, o serie de premii im­por­tante acordate de "Radio Româ­nia" și a ajuns în juriul unuia dintre cele mai iubite show-uri de tele­viziune de la noi, "Vocea Româ­niei".
Irina Rimes (pe numele ei real Irina Rîmeș) s-a născut pe 22 au­gust 1991, în satul Izvoare, din Republica Moldova, și s-a bucurat, după cum singură spune, de o copilărie fericită, desprinsă parcă dintr-o poveste de Creangă. "Am crescut la țară, cu boboci, pui, câini și ie­puri... Și eu, și fratele meu am avut o copi­lărie tare frumoasă. Am început să cânt de mică. Am învățat să scriu, să citesc și să cânt acasă. La clasa zero, compuneam deja poezii", se confesa artista într-un interviu televizat.
Talentul muzical și pasiunea pentru cân­tat le-a moștenit de la bunica ei paternă, cea care a și crescut-o, până să plece la școală. "Avea o voce tare frumoasă și cânta în co­rul bisericii. Bunica se așeza adesea pe sobă și ne cânta colinde. Cred că de la ea am moștenit darul ăsta", povestea Irina.
A plecat de acasă la 14 ani, căci liceul teoretic pe care l-a ales nu era chiar la o aruncătură de băț, ci la Soroca, iar pentru că muzica o urmărea pretutindeni și nu-i dădea pace, a ales să studieze la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chiși­nău, secția Canto-Jazz.
Irina a devenit cunoscută în Republica Moldova în 2012, după ce a participat la show-ul "Fabrica de staruri". Chiar dacă nu a câștigat, ea a ajuns în finală și a făcut o impresie foarte bună. Nu s-a mulțumit însă cu succesul obținut acasă și a dorit să cu­cerească o scenă muzicală mai mare, pe cea din România. Iar ca schimbarea să fie completă, s-a gândit că e momentul să în­cea­pă cu un nume nou de scenă. A cochetat cu pseudonimul IRRA, dar într-un final a revenit la numele ei aproape real, cu o sonoritate inter­națională: RIMES. A reușit să cucerască repede publicul de la noi, cu glasul ei timbrat, cu frumusețea ei gingașă, cu melodii inspirate chiar din pro­pria ei viață. Primul single lansat în România - "Visele" (2016) s-a aflat luni la rând pe primul loc în topuri, și tot în același an, a lansat o trilogie de povești de dragoste, #IubiriSecrete, compusă din pie­sele: "Iubirea noastră mută", "Da' ce tu" și "Haina ta", toate apreciate de fanii ei din România și Basarabia. După mai puțin de un an petrecut pe scena muzicală româ­nească, Irina câștiga "Premiul Ra­dio România" pentru "Cel mai bun debut al anului 2016" și un premiu pentru "Cea mai bună piesă pop-dance a anului 2016 - "I loved you", feat. DJ Sava. ?n 2017, tânăra solistă lansa pe piață primul ei disc - "Despre el", care a fost declarat "Albumul anului". Iar șirul succeselor obținute de acest disc nu s-a oprit aici, căci un an mai târziu, melodia "Bolnavi amândoi", devenită peste vară hit, a primit nu mai puțin de trei nomi­nalizări la "Premiile Radio România", fiind decla­rată "Piesa anului".
Însă succesul așa de grabnic nu a amețit-o pe Irina. Anul acesta ea a compus pe rupte și a lansat patru cântece: "Beau", "În locul meu", "Cel mai bun prieten" și "Cel mai bun DJ", melodie cântată împreună cu The Motans. A compus până azi peste 30 de piese, unele dintre ele pentru soliști consa­crați, precum: Inna, Antonia, Raluka, Alina Eremia, Nicoleta Nucă sau Andra.
Iar dacă vă întrebați ce le-a atras atenția pro­ducătorilor de la PRO TV, care au intro­dus-o în juriul de la "Vocea României", ei bine, atuul principal al basarabencei este emoția, de care nu se desparte nici pe scenă, nici în viața de toate zilele. "Am mereu emo­ții atunci când cânt. Dar îmi place să am emo­ții pe scenă. Dacă intri în rutină și pierzi emoția, parcă trece viața pe lângă tine fără rost. La «Vocea României», vreau să scot în evidență cu elevii mei chiar emo­ția, pentru că am observat că unii uită de ea, ori muzica chiar asta este - emoție pu­ter­nică", spunea Irina într-un show televi­zat.
Cu toate că munca în cadrul concursului muzical îi ocupă destul de mult timp, tânăra artistă nu își neglijează nici propria carieră muzicală. Luna aceasta are programate două concerte melancolico-vesele, de toamnă târzie. Sâmbătă, pe 17 noiembrie, o puteți asculta la "Kruhnen Musik Halle", în Bra­șov, iar pe 21 noiembrie, cântă la "Berăria H" din Capitală.
Bilete pentru ambele concerte puteți găsi în rețeaua iabilet. Pentru concertul de la Brașov, biletele au prețuri cuprinse între 45 și 55 lei, iar pentru cel din Capitală prețurile variază între 49 și 25 lei.