Rețete chinezești contra răcelii

Gilda Fildan
- Pentru că toamna, răcelile devin o temă adusă mereu în discuție, dar rareori încheiată, ne-am gândit să căutăm informații în zone mai puțin cunoscute la noi, ca de pildă medicina tradițională chineză. Occi­dentul face temenele în fața ei. Poate ne molipsim și noi -

Vremea prielnică răcelilor

Când vremea e rece și ploioasă ori se stârnesc rafale de vânt, n-ar trebui să ieșiți niciodată afară din casă cu stomacul gol, mai ales dacă v-ați întors de la muncă obosiți și sleiți de puteri sau vă simțiți triști, dezamăgiți, ori vă apasă un sentiment de singurătate. Luați-vă un mic răgaz și mâncați ceva. La nevoie, vă puteți mulțumi și cu câțiva bis­cuiți, preferabil cu ghimbir.
V-a pătruns deja frigul? În acest caz, o cafea îndulcită cu za­hăr nu va fi ideea cea mai bună, deoarece ambele sunt alimente cu energie rece. Vă va ajuta mai mult o supă fier­bin­te, preparată cu in­grediente calde: ghimbir, ceapă sau piper presărat din belșug.

Cum combateți răceala

Cu o viroză rebelă nu-i de glu­mit, va trebui să consultați un me­dic - cel mai bine, unul chi­nez. Însă dacă nu aveți decât o for­mă ușoară a bolii, vă veți des­curca și singuri. Uitați de zicala glumeață care spune că o răceală tratată durează o săptămână, iar una netratată, șapte zile. Luând măsurile corecte, fiți siguri că veți scăpa de neplăceri în numai câteva ceasuri.

Cura de întărire a imunității

Este o metodă benefică, recomandată atunci când aveți membrele dureroase, eventual anchilo­zate, și o senzație generală de slăbiciune și mole­șeală. Ea are rolul de a extrage din corp "vântul și frigul" prin așa-numitele "puncte ale vântului", si­tuate la ceafă și în partea superioară a spatelui. Un alt efect constă în activarea mecanismelor de apă­rare naturală ale organismului.

Măsuri practice

Acționați asupra "punctului celor o sută de cazne"
Aveți nevoie de balsam de tigru sau un ulei esențial de mentă, iar alternativ, puteți folosi puțină rădăcină de ghimbir proaspăt mărunțită, suc de ghimbir sau un unguent antireumatic de la farmacie.
Masați-vă ușor la ceafă și între omoplați, până când uleiul intră în piele. Con­cen­trați-vă în mod deosebit asupra zonei din jurul celei de-a șaptea ver­tebre cer­vicale. Acesta este "nodul cel mare", acolo unde se termină gâtul și începe regiunea ume­rilor. Imediat dedesubtul acestei vertebre se află "punctul celor o sută de caz­ne". La persoanele permanent suprasolicitate sau deprimate, punctul respec­tiv este adesea inflamat, ca și cum toată greutatea și supărarea s-ar fi adunat în acel loc.

Păstrați căldura corpului
* Când vă dor membrele, puneți pe punctul amintit puțin ghimbir ras, iar deasupra o buiotă cu apă caldă. Nu vă faceți griji dacă n-ați localizat cu exactitate punctul: cu acest tratament veți încălzi întreaga zonă.
* Este important să vă înveliți bine. Căci acum porii se deschid, lăsând să iasă ră­ceala - împreună cu alte "cazne", deci nu vă mirați dacă vor curge și câteva lacrimi. Și tocmai pentru că aveți porii dilatați, trebuie împie­di­cată eventualitatea ca prin ei să intre ceva nou. Îndepărtați buiota îndată ce începeți să transpirați.
Dacă a apărut deja febra sau vă simțiți capul înfierbântat, înseamnă că aplicarea acestei proceduri este tardivă și ar putea chiar să declan­șeze dureri de cap. Așadar, renunțați la ea.
* Opțional: însoțiți procedura cu un ceai de ghimbir sau cu o porție de paste amestecate cu cât mai mult piper proaspăt măcinat.

Ceaiul de ghimbir
Se utilizează atunci când sunteți cu adevărat răciți - să spunem, pentru că ați ieșit din casă îm­brăcați prea ușor sau ați stat mult timp în curent, de exemplu, așteptând autobuzul în stație. Iar acum aveți simptome ca: dureri în membre, senzație permanentă de frig, eventual crampe abdominale, după care pot apărea frisoa­nele, febra și câteodată infecția urinară.
Ingrediente: minimum 15 g de ghim­bir proaspăt și o cantitate oarecare de zahăr brun sau maltoză, stabilită în funcție de gust.
* Spălați rădăcina de ghimbir cu apă rece, fără s-o curățați de coajă, și tăiați-o în rondele subțiri.
* Puneți ghimbirul într-o cană de apă, dați-l într-un clocot, iar apoi infuzați-l 10 minute. Ceaiul nu se stre­coară.
* Îndulciți-l cu zahăr brun după gust și beți-l cu în­ghițituri mici, atât de fier­binte cât suportați. Dacă do­riți, puteți mesteca la sfârșit rondelele de ghimbir.
* În cazul în care aveți crampe abdominale, este de preferat să întrebuințați ca îndulcitor maltoza.
* Băgați-vă în pat și trans­pirați. Dacă transpirația întârzie să apară, beți încă un ceai de ghimbir și, din când în când, câte o cană de apă fierbinte.
* Important: este obligatoriu să transpirați, căci altfel procedura nu va avea efect. Însă nu trebuie nici ca transpirația să curgă șiroaie pe dvs., de­oarece o pierdere prea mare de lichid vă va epui­za. Deci nu vă înveliți prea gros și schimbați cear­ceafurile, îndată ce observați că s-au umezit.
Lăsați toate treburile deoparte încă de la primele semne de răceală, preparați-vă ceaiul de ghimbir și luați-l cu dvs. în pat. Dacă veți proceda astfel la mo­mentul oportun, adică înainte de apariția febrei, vă veți scuti de restul neplăcerilor și, mai ales, de posi­bilele complicații ale răcelii.
* Sugestie suplimentară: adăugând și ceapă la ghimbir, vă puteți prepara o "supă contra răcelii", îndulcită cu puțin zahăr brun.

Cura de hidratare
Cu această cură de hidratare eliminați prin vezica urinară frigul care a pătruns în corp. Ea vă ajută să rezistați la activitățile zilnice fără a recurge la procedura de transpirat sub plapumă.
* Încălziți un litru și jumătate de apă până la punctul de fierbere și turnați întreaga cantitate într-un termos. Dacă nu aveți la dispoziție unul sufi­cient de mare, veți încălzi apa în etape succesive.
* Beți toată apa, cu înghițituri mici, în decurs de o oră. Aveți grijă să vă protejați contra frigului și a curentului.
* După aproximativ 30 de minute, veți simți nevoia repetată de a urina, ceea ce arată că ri­ni­chii dvs. au început să elimine toxinele din organism. Aceasta este o premisă in­dispensabilă pentru ca răceala să cedeze. Mintea devine clară, iar durerile se cal­mează.
* Dacă, împotriva tuturor aștep­tărilor, simptomele nu dispar până seara, aveți acum posibilitatea să apelați la o repriză de trans­pirat, cu ceaiul de ghimbir.
* Important: ați răcit în drum spre serviciu sau aveți obligații de la care nu vă puteți sustrage, cu alte cuvinte, vă este absolut imposibil să vă băgați în pat? În astfel de situații, faceți imediat cura de hidratare și feriți-vă de curent.


Tusea provocată de frig și epuizare

Tusea persistentă, cauzată de expunerea la vânt și la frig, reprezintă adesea "rămășița" unei răceli. Când aceasta este dusă pe picioare, fără tratament se ajunge deseori la o bronșită cronică ce se mani­festă printr-o tuse permanentă, însoțită de expecto­rații albicioase. Pentru persoana în cauză, orice înrău­tățire minoră a aerului respirat devine un chin - de pildă, prezența fumului de țigară sau șederea într-o încăpere insuficient aerisită. Astfel de oameni au de obicei o rezistență extrem de scăzută la infec­ții ori suferă de astm. În împrejurări în care altora le curge nasul o zi sau două, ei zac la pat cu o tuse epuizantă, care va dura mai multe săptămâni.

Măsuri practice

Cura cu usturoi
Previne bronșita cronică și consolidează siste­mul imunitar. Este bine să urmați această cură la sfârșitul verii, pentru a fi scutiți de răceli în zilele friguroase ale toamnei. De asemenea, procedura îi ajută pe astmatici să prevină agravarea simptomelor bolii, un fenomen obișnuit în lunile de iarnă.
Ingrediente: 500 g usturoi și o rădăcină mare de ghimbir (ambele bio, dacă se poate).
* Usturoiul se curăță, însă ghimbirul se taie în ron­dele, cu tot cu coajă.
* Mixați într-un blen­der ingredientele și țineți la frigider pasta obținută.
* Dimineața și seara, luați câte o lingură, diluată cu apă fierbinte. Continuați cura, până când ter­minați întrea­ga cantitate. Faceți pauză o săptămână, după care tratamentul se poate relua.
* Important: în timpul curei cu usturoi și ghimbir, nu se consumă alcool, cafea, zahăr, lactate și produse din făină de grâu.

Întăritor pentru plămâni

Amestecul pregătit după rețeta de față nu acțio­nează la fel de puternic ca acela cu usturoi, în schimb are un gust mai plă­cut. El poate fi admi­nistrat și copiilor.
Ingrediente: 50 g mal­toză (procurată de la un ma­gazin na­turist), 50 g miez de nucă și 50 g ghim­bir proaspăt.
* Spălați ghimbirul și tăiați-l în bu­cățele. Mixați ingredientele într-un blender și păstrați pasta omogenizată la frigider, într-un vas acoperit.
* Luați dimineața și seara o lingură din acest amestec, cu apă fierbinte. Copiii mai mici de 5 ani vor primi câte o linguriță de două ori pe zi.
* Continuați administrarea, până când veți goli complet vasul.


Tusea productivă

Este o suferință care îi afectează nu numai pe copii - totuși pe ei în mod special. Le hârâie plămânii, li se înfundă nasul, așa încât trebuie să respire pe gură, urechile sunt inflamate în permanență, iar aceasta le provoacă dureri. Copiii devin plângăcioși, respiră cu dificultate și nu pot dormi, de aceea sunt somnoroși în timpul zilei și refuză să mănânce și să bea altceva, în afară de dulciuri și sucuri de fructe. Unii sunt agitați și nervoși și, nu arareori, suferă de migrenă.

Măsuri practice

Compresă detoxifiantă contra tusei
Vă înviorează și vă limpezește, atunci când sunteți toropiți și aveți puțină temperatură din cauza acumulării de mucus în bronhii.
Ingrediente: 2 linguri de ghimbir ras, 5 linguri de oțet de orez și 5 picături de ulei de mentă (pentru copii, numai 2 picături).
* Puneți ghimbirul și oțetul într-o cană de apă, dați-le într-un clocot și după aceea infuzați 10 minute. Strecurați și adăugați uleiul de mentă.
* Întrebuințați jumătate din lichid pentru a îmbiba cu el o pânză subțire, pe care o așezați pe piept, atât de fierbinte cât o puteți suporta. Apoi aco­periți-o cu un prosop. Res­tul fierturii se bea cu înghi­țituri mici.

Suc de ridiche neagră
Când copilul dvs. are o tuse cu spută abundentă, su­cul de ridiche îl va ajuta, fa­vorizând eliminarea se­cre­țiilor bronșice.
Ingrediente: 1 ridiche neagră bio și maltoză (se poate înlocui cu miere).
* Tăiați ridichea în ron­dele subțiri, presărați-le cu maltoză și lăsați-le să stea peste noapte într-un vas acoperit.
* Copiilor mai mici de 3 ani li se dă câte o linguriță de suc, de 3 ori pe zi. Cei mai mari vor primi ceva mai mult, corespunzător vârstei. Nu vă temeți că vor refuza: sucul are un gust delicios.
* Important: ridichea este un remediu excelent contra mucusului. Ridichile lungi, de culoare albă, nu sunt suficient de iuți. Ale­geți-le pe cele negre, nu prea mari, preferabil cul­tivate ecologic. Le gă­siți uneori în supermarket-uri și, adesea, la produ­cătorii care își vând legumele în piață.

Ceai de ridiche
Recomandat adulților, pentru fluidizarea și ușu­­rarea expectorării unui mucus deosebit de vâscos.
Ingrediente: 1 ridiche neagră mică (bio), 5 rondele de ghimbir, 1 pară.
* Se prepară seara. Spă­lați toate ingredientele și dați-le pe o răzătoare fină. Turnați peste ele 300 ml apă clocotită și infuzați-le 10 minute.
* Treceți lichidul prin­tr-un tifon sau o strecură­toa­re, iar la sfârșit presați res­turile, pentru a stoarce și ultimele picături de suc. Beți imediat întreaga cantitate.

Ceai de podbal
Podbalul este un reme­diu antitusiv tradițional, cu­nos­cut în multe părți ale lu­mii. Chinezii îl întrebuințează mai ales pentru tratarea tusei tabagice. Stimulează expec­torația, dar poate fi de folos și în cazul tusei iritative.
Ingrediente: 10 g frun­ze de podbal, 500 ml apă.
* Infuzați frunzele de podbal cu 1/2 litru de apă clo­co­tită. Ceaiul se bea cu înghițituri mici, dimineața, pe stomacul gol. În cursul unei zile se consumă minimum două asemenea porții.
* Important: probabil că vă vom spune acum un lucru pe care v-ați plictisit să-l tot auziți dar, în loc să vă tratați cu ceai de podbal, ar fi mai bine să vă lăsați de fumat...


Atenție la alimentație!

Nu există decât o singură cale de a com­bate mucusul bronșic pe termen lung: aceea de a împiedica formarea continuă de mu­cus nou. Cea mai eficientă măsură pe care o puteți lua este eliminarea din alimentația dvs. a dulciurilor și produselor lactate, ca și a băuturilor răcoritoare și a sucurilor de fructe din comerț, în primul rând a celor îmbogățite cu vitamine de sinteză, pretins sănătoase. Renunțați, de ase­me­nea, și la meniurile de fast-food, mâncărurile gata preparate și conserve. Timp de câteva săptămâni, oferiți-vă în fiecare dimineață un mic dejun cald, constând dintr-o fiertură de cereale (fulgi fierți în apă sau în lapte de orez), neîndulcită și fără adaos de lapte, iar ca lichid, multă apă fierbinte. La celelalte mese puteți consuma legume și orez, con­dimentate după dorință. În toată această pe­rioadă, va trebui să evitați consecvent pâinea, pastele și orice fel de snacks-uri. Copiii vor lua cu ei la școală, pen­tru gustările din recreație, galete de orez sau pâine integrală de se­cară și fructe proas­pete. Cu a­ceste modificări introduse în ali­mentația dvs. pe o perioadă limitată, coș­marul mucusului bronșic se va încheia pentru tot­dea­una. Iar persoanele supraponderale vor avea sur­priza de a-și reduce greutatea cu câteva kilo­gra­me, fără a face eforturi ca să mănânce mai puțin.