ZODIACUL LUNII NOIEMBRIE

Tana Rosca
- Două evenimente astrologice își pun pecetea pe luna lui Brumar. Primul îl reprezintă trecerea, pe 8, a marelui benefic Jupiter în zodia Săgetătorului, unde va sta până pe 3 decembrie 2019. Aici, în semnul pe care-l stăpânește, Jupiter este în putere, deci ar trebui să-i simțim cu toții efectele pozitive. Privim viața cu mai multă încredere, dorim să descoperim cât mai multe, ne incită călătoriile. Credința ia avânt. De evitat este tendința de-a exagera, de-a face promisiuni fără acoperire sau de-a ne ghiftui cu mâncare și băutură. Cea de-a doua schimbare majoră pe cer privește Nodul Nord (sensul vieții), care părăsește pe 16 zodia Leului, intrând în Rac, unde va sta până în mai, 2020. Pe parcursul acestei treceri ne vom confrunta cu situații în care să ne definim mai bine noțiunea de familie, să înțelegem cum ne-a marcat personalitatea părinților, ce anume ne hrănește, ne cade bine nu doar fizic, ci și sufletește. Mercur intră în ultima perioadă de retrogradație a anului pe 18, în Săgetător, veste nu prea bună pentru cei ce au de susținut examene ori de plecat la drum lung, mai ales pe calea apei, căci Mercur se încontrează cu Neptun, iar intrarea planetei Marte în Pești subliniază aceste riscuri -

BERBEC
Un bun câștigat: prietenii


Din mai încolo ați avut de cla­rificat o mulțime de pro­ble­me legate de prietenie și cercu­rile sociale prin care vă învârtiți. V-ați putut da seama dacă opiniile dvs. mai radicale sunt acceptate de cei­lalți, dacă vă puteți impune ca lider al grupului sau nu. Statutul dvs. ră­mâne acela pe care ați reușit să-l câș­tigați (sau nu) până pe 15. Pri­etenii sunt importanți pentru dvs. și în noiembrie. Unii dintre dvs. se vor gândi să ple­ce din țară la studii sau ca să mai vadă lucruri noi - oca­zii se ivesc les­ne după 7. Din 17 în­co­lo, situa­țiile familiale vă pot trans­pu­ne în trecut, amintindu-vă ex­pe­riențe ca­re au rămas neprelu­cra­te.
BANI: Tot din mai începând, ați cam ieșit din tipare. Dvs. sunteți uneori impulsivi în pri­vința banilor, însă mai puțin de­cât s-ar crede. E posibil să vă fi ve­nit idei mai năstrușnice de câștig. Dar după 7, vă reîntoarceți tempo­rar (adică până în martie 2019) la cele încercate și verificate.
CARIERĂ: Atitudinea dvs. cam independentă din ul­ti­mele luni poate să vă fi atras duș­mănii secrete, iar efectele se văd în cea de-a doua parte a lunii.
DRAGOSTE: Fiți atenți la ne­mulțumirile expri­ma­te subtil de partenerul de cuplu, până pe 16, dacă vreți să vă bucu­rați de o a doua jumătate a lunii ro­mantică.
SĂNĂTATE: Între 15 și 19 vă simțiți greoi, pi­cioa­rele sunt sensibile, limfa circulă greu, ganglionii se pot inflama.


TAUR
Fiți mai flexibili


Uranus vă lasă în pace. Din 7 în­­cepând nu vă mai sucește du­pă toanele lui. Simțiți din nou pă­mân­tul sub picioare și e cazul să vă bucurați de această senzație, căci din martie anul viitor iar începe tonto­roiul. Între timp, n-ar strica să vă gân­diți în ce domenii din viața dvs. ar fi bine să deveniți mai flexibili. Cum?! În niciunul? Nu mai fiți așa... Tauri! Ocupați-vă de descâlcirea unor rapor­turi de putere, în familie, până la mij­locul lunii. E cazul să o faceți, înainte de-a vă continua drumul vieții. În cea de-a doua jumătate a lunii, e bine să vă uitați la regimul dvs. alimentar și să încercați să vedeți ce vă plăcea și vă făcea bine în copilărie.
BANI: Până pe 6 vă puteți juca cu banii - în imaginația dvs. Nu dispuneți de obișnuitul dvs. fler. Ju­piter se poate înființa însă cu pro­pu­neri tentante de afaceri, legate cumva de străinătate, după data de 8.
CARIERĂ: Mare atenție la con­fe­siuni făcute unor prie­teni. Din 7, e cazul să căscați bine ochii la cei care vin să vă iscodească.
DRAGOSTE: Luna aceasta, pe 8, se termină "anul de miere" pe care vi l-a dăruit Jupiter, în trecerea sa prin Scorpion.
SĂNĂTATE: Încercați să dormiți pe săturate, până pe 6, că pe urmă apare din nou "marele deșteptător" Uranus, cu insomnia lui cu tot.


GEMENI
Neînțelegeri


Iar intră Mercur, planeta dvs. guvernatoare, în mișcare re­tro­gradă, și anume în Săgetător, semn zodiacal în care, astrologic vorbind, e "în exil". Deci, să nu vă mi­rați dacă din 18 nu vă prea mai înțelegeți cu cei din jur. Consolați-vă cu gân­dul că e ultima retro­gradație a anului și cereți celor care nu reușesc să fie clari, să zică ce au de zis, cât mai simplu și pe scurt. Veți vedea ce util e acest procedeu, pe final de lună. Uitați-vă cu atenție la copiii dvs. sau la copilăria dvs. și vedeți ce talente descoperiți. Poate cei mici mani­festă un talent pe care l-ați cultivat și dvs., până la un punct. Dacă pen­tru dvs. e prea târziu, in­vestiți măcar într-al lor.
BANI: A venit vremea să vă ui­tați și la părinții dvs. și să vă amintiți cum își chi­ver­ni­seau aceștia banii. Cum împărțeau ve­ni­turile? Cât cheltuiau pe mân­ca­re, pe casă, pe haine? Se prea poa­te să aveți de (re)învățat de la ei.
CARIERĂ: Lucrurile sunt ha­otice, la serviciu, unde aveți probabil parte de șefi dezorganizați. Se poate și mai rău: din 15, îi pot apuca și crize de autoritate.
DRAGOSTE: În ciuda pâr­dal­ni­cu­lui Mercur retro­grad, Jupiter, intrat în Săgetător du­pă 8, face viața de cuplu plăcută și amuzantă.
SĂNĂTATE: După data de 7, re­descoperiți faptul că aveți picioare sprintene și mobile.


RAC
De mână cu Nodul Nord


Dvs. aveți reputația de-a avea cea mai bună memorie din întreg cercul zodiacal, așa încât, da­că nu sunteți foarte tineri, vă puteți aduce probabil aminte ce turnură a luat destinul în urmă cu 18 ani. Mulți dintre dvs. au un filon creativ pro­nun­țat, dar care uneori nu es­te fructificat, pentru că nu vă fixați un obiectiv concret. Da­că pictați, să spunem, pe furiș, într-o mansardă, nu vă veți ve­dea curând expuse lucrările. Gân­di­ți-vă cum v-ați capitalizat crea­ti­vitatea? Ce ați moștenit de la părinți - la propriu sau la figurat - și nu ați dezvoltat? Cât de confortabil vă sim­țiți să vă deschideți emoțional față de alții? Vreme de 18 luni, Nodul Nord în semnul dvs. vă va confrunta cu aceste subiecte.
BANI: În ultimul an și jumătate v-ați trezit în repetate rân­duri în situații în care n-ați prea avut de ales. Lucrurile se schimbă la mijlocul acestei luni.
CARIERĂ: Din 8, Jupiter în Săgetător vă permite să vă înțelegeți bine cu colaboratorii, să prindeți curaj să vă desfășurați forțele - mai pu­țin, e drept, după ce Mercur intră în retrogradație, pe 18.
DRAGOSTE: Aveți un ma­xi­mum de des­­chidere emoțională până pe 8. Unele povești de dragoste începute acum pot fi deosebit de profunde.
SĂNĂTATE: Umerii și stomacul sunt mai sensibili în preajma Lunii pline din data de 24.


LEU
Clipe de introspecție


Din 17 încolo, vi se întâmplă ce­va neobișnuit - apare o nevoie de-a vă retrage, de-a vă apleca asupra trăirilor dvs. personale, de-a căuta răspunsuri despre ci­ne ați deveni. Gândurile vă pot duce înapoi în copi­lărie, încercând să pătrundeți mo­durile în care v-au influen­țat părinții personalitatea și alegerile. S-ar putea să fie ceva traume de exorcizat. Anul acesta - adică din 8 și până pe 3 decembrie anul viitor - marele be­nefic Jupiter vă ajută să transformați ener­gia eliberată prin introspecție în acte de creativitate. Pentru început însă, din 18 și până pe 5 decembrie, cât timp Mercur e în retrogradație, odras­lele vă pot pune răbdarea la în­cercare.
BANI: Nu vă lăsați furați de pers­pective prea seducă­toare pentru a fi adevărate, mai ales la mij­locul lunii. Dacă faceți un pas greșit pe 18, pierderea poate fi usturătoare. De abia după 26 începeți să distingeți iluziile de realitate.
CARIERĂ: Propriile dvs. nesiguranțe vă pot submina, după 16, în special, da­că v-ați pus rău cu cine nu trebuie.
DRAGOSTE: Perechea dvs. începe să se cal­meze din 15. Dacă sunteți sin­guri, Jupiter vă aduce, din 8, mul­tiple posibilități de-a vă des­fășura forțele. Dar nu jucați dublu, după 17.
SĂNĂTATE: Simptomele dvs. sunt mai degrabă re­zul­tatul unor tensiuni psihologice, de­cât semne de boală propriu-zise.


FECIOARĂ
Bucurii în familie


Marele benefic Jupiter se ins­ta­lează din 8 în Săgetător, ceea ce pentru dvs. înseamnă că le­găturile de familie, inclusiv cu ru­de­le prin alianță, pot fi aducătoare de bucu­rii. Poate fi vorba despre veni­rea pe lume a unui copil, undeva pâ­nă pe 3 decembrie 2019. Mai e po­sibil ca cei dragi să vă ajute să achi­ziționați o casă sau pământ. Pe 17, Nodul Nord (sensul vieții) își schim­bă locul și dvs. norocul. Anumiți duș­mani, care acționează din umbră, își pierd puterea asupra dvs. Va tre­bui să vă gândiți cum să vă redis­tri­buiți energia între prieteni, familie și carieră.
BANI: Ar fi o idee bu­nă să re­vi­zu­iți unele dintre inves­tițiile făcute pe par­cur­sul ultimilor șapte ani. Lămuriți-vă până pe 16 și apoi puteți acționa, știind bine la ce să renunțați, ce lucruri noi să începeți.
CARIERĂ: Sunteți mai puțin aca­parați de pro­ble­me­le profesionale ca de obicei, mai ales că Mercur retrograd din 17 vă dă de rezolvat chestiuni familiale.
DRAGOSTE: Certuri pot apărea în cuplurile stabile din 15, din motive neclare. Începeți să vă dumiriți după 25.
SĂNĂTATE: După data de 17, aceia dintre dvs. ca­re suferă de afecțiuni cardiace sau ale coloanei vertebrale se pot simți mult mai bine.


BALANȚĂ
Șvung profesional


Viața dvs. cotidiană prinde alt ritm, din 8, sub in­flu­ența veselului și sociabilului Jupiter. Acesta vă ofe­ră posibilitatea de a cunoaște oameni de la care a­veți de învăța sau pe aceea de a transmite altora mai tineri, din cunoștințele pe care le-ați dobândit. în timp. Oricât de plăcute ar fi însă aceste întâlniri, aveți grijă cum le programați, pentru că există riscul de a îngrămădi prea multe într-o perioadă prea scurtă de timp. Vi se va deschide probabil po­si­bilitatea de a călători sau primiți vizita unor oas­peți din străinătate. Unii dintre dvs. s-ar putea de­cide să-și ducă studiile la un nivel superior. Apare întrebarea dacă să o faceți aici sau în străinătate.
BANI: Venus, supranumită patroana banilor, se mișcă retrograd prin semnul dvs. până pe 17, perioadă în care v-ar fi de folos să revizuiți re­lația cu asociații. Întrebați-vă care cu cât a con­tri­buit (nu luați în considerare doar banii).
CARIERĂ: Odată cu intrarea Nordului Nord în Rac, pe 17, cariera dvs. poate lua avânt. Aveți însă grijă ca asta să nu se petreacă în detrimentul vieții familiale.
DRAGOSTE: Și în amor faceți un bilanț, mai ales dacă aveți o pereche. Relațiile de iubire pot fi excesiv de temperamentale până pe 15.
SĂNĂTATE: Aveți grijă să nu vă expuneți in­tem­periilor sau prezenței persoa­ne­lor răcite, mai ales pe final de lună.


SCORPION
­­Cu buzunarele pline


Degustați ca niște cunoscători ultimele zile ale prezenței marelui benefic Jupiter în sem­nul dvs., până pe 8, pentru că vă veți reîntâlni cu el de abia peste 12 ani. Un alt eveniment astrologic im­portant pentru dvs. este tre­cerea Nodului Nord în Rac, de pe 17. Pe o perioadă de un an și ju­mă­tate vi se va pune la în­cer­care capacitatea de a învăța lucruri noi. Veți avea de luptat cu două ten­din­țe con­trarii: să abordați noi do­me­nii de cu­noaș­tere sau să vă reapucați de un unul care vă in­teresează și să-l apro­fun­­dați. Nu e ex­clus ca în viața dvs. să apară per­soane de tip mentor, sau ca dvs. în­și­vă să conduceți pe altcineva pe calea cunoașterii.
BANI: Nu plângeți plecarea lui Ju­piter din sem­nul dvs., pentru că, trecând în Săgetător, pros­perul benefic vă umple buzunarele. Dar mai întâi aveți de descâlcit niște situații mărunte, dar ener­van­te, din 18 și până pe 7 decembrie.
CARIERĂ: Anumite situații de necontrolat, care v-au ținut pe o cale anume în carieră, impunându-vă un anumit tip de alegere, încetează din 16. Și tot de atunci vă lămuriți ce prieteni v-au ținut spatele în această perioadă.
DRAGOSTE: Năbădăile partenerului pot înceta din 6, dar situația e temporară.
SĂNĂTATE: Energia dvs. e mai slabă ca de obi­cei, plămânii și rinichii pot ofe­ri motive de îngrijorare.


SĂGETĂTOR
Sub protecția lui Jupiter


Avem două vești. Una excelentă și una de­ranjantă. Prima e intrarea stăpânului dvs. celest, Jupiter, în semnul dvs., după o absență de 12 ani. El oferă oportunități de creștere pe mul­te niveluri. Pe parcursul sejurului său, care du­rează până pe 3 decembrie 2019, vă va des­chide noi orizonturi, va oferi multora dintre dvs. ocazia să iasă în evidență, vă va aduce în viață ghizi spi-rituali sau protectori. Important e doar să nu vă risipiți în prea multe direcții, căci oferta lui este bogată, dar reprezintă, în același timp, un test al discernământului.Vestea enervantă e că după vi­zita lui Jupiter, Mercur, aflat tot în semnul dvs., se trezește să intre în mișcare retrogradă, și anu­me pe 18. Ideile dau năvală, cuvintele ioc.
BANI: Păstrați-vă atitudinea prudentă pe ca­re ați început să o dobândiți de la fine­le lui 2017 și veți putea beneficia de încrederea unor persoane care, rămânând în umbră, vă pun la dispoziție informații și fonduri.
CARIERĂ: Încurcăturile care v-au ținut pe loc în ultimele cinci luni încep să se re­zolve, odată cu clarificarea ce intervine după 26.
DRAGOSTE: Aceia dintre dvs. care sunt în­dră­gostiți vor petrece momente deosebit de romantice în preajma Lunii pline din Gemeni, de pe 23.
SĂNĂTATE: Kilogramele nu se mai depun așa ușor, dar slăbitul continuă să ridice o problemă.


CAPRICORN
Recluziune


Dvs. nu vă vine greu să stați singuri. De altfel, unul dintre simbolurile pentru Capricorni este eremitul sau pustnicul. Odată cu intrarea lui Ju­piter în Săgetător, numeroși Capricorni ar putea alege la propriu viața monahală sau alt stil de re­clu­ziune, care să le permită să cerceteze profunzimile propriului lor spirit, credința și să găsească forma optimă prin care să îi călăuzească astfel pe ceilalți. Capricornii mai mondeni pot investi în acțiuni de binefacere, de preferință în domeniul educației. Alături de unii dintre prietenii dvs., este posibil ca, după Luna nouă din Scorpion, de pe 7, să vă or­ganizați în toată legea în această direcție.
BANI: N-ați avut întotdeauna control asupra re­surselor dvs., în ultimul an și jumătate, când Nodul Nord a trecut prin Leu. Din 17 însă, va deveni posibil să acționați fără restricții în afaceri.
CARIERĂ: În ciuda bârfelor pe seama dvs., care pot fi vehemente după 18, careva din­­tre șefi e onest și vă ține partea. Dar în secret.
DRAGOSTE: Nodul Nord în Rac, din 17, ridică întrebarea dacă sunteți destul de des­­chiși față de partener sau de posibilitatea de a in­tra într-o relație angajată.
SĂNĂTATE: Din 8 începând, e bine să adoptați o dietă care să nu solicite ficatul și pancreasul. Altfel vă puteți resimți deja din 18.


VĂRSĂTOR
Bazați-vă pe prieteni


Zodia dvs. este supranumită și "zodia prie­te­niei" pentru că aveți în mod natural această în­clinație, care, din 8 se poate transforma în vo­ca­ție. Meritul este al lui Jupiter în Să­ge­tător, care vă poate întroduce în grupuri formate din oameni cu care împăr­tă­șiți aceleași aspirații. Vă puteți baza pe prietenii dvs. vechi și noi în multe situații. Nici nu va fi nevoie să le cereți sprijinul, pentru că doar auzind că aveți o problemă se vor oferi să vă ajute. Această efervescență socială durează până pe 3 decembrie anul viitor. E drept că Mercur retrograd începând din 18 poate crea câteva frecușuri cu mem­brii grupului, pe care nu reușiți să-i credeți.
BANI: Mijlocul lunii e o perioadă nepotrivită pentru activități legate de bani. Vorbind pe șleau, puteți fi trași pe sfoară sau vă puteți an­ga­ja într-un contract fără a înțelege exact ce presu­pu­ne. Riscul e mare pe 7 decembrie.
CARIERĂ: Turbulențele se liniștesc luna aceas­ta, căci evenimente imprevizibile ma­jore nu se mai întrezăresc după data de 6.
DRAGOSTE: În viața partenerului dvs. nu mai intervin lucruri ce afectează re­la­ția, dar după 15 e nevoie de eforturi ca să vă reveniți.
SĂNĂTATE: Cei care-și tratează cu seriozitate afecțiunile reumatismale pot simți rezultatele pe final de lună.


PEȘTI
Dorință de recunoaștere


Dvs. nu sunteți persoane prea ambițioase de fel (asta dacă nu cumva activați în lumea artelor, caz în care lucrurile stau altfel). Dar odată cu intrarea lui Jupiter în Săgetător, pe 8, până și pe cei mai modești dintre dvs. vă poate apuca nevoia de-a fi recunoscuți în lume, de-a urca pe scara socială. Șanse în sensul acesta sunt (ca acum 12 ani), dar ca să începeți urcușul cu dreptul, trebuie să vă feriți de schimburi de replici acide cu cei care au deja statutul la care dvs. doar aspirați. Din 18 vă poate apuca această nevoie de afirmare prin contestare.
BANI: Pe perioada ultimilor șapte ani v-au tot venit idei neobișnuite, privind noi surse de venituri. Din Mai, încolo, ați uitat de ma­jo­ri­tatea lor. Cele de care vă veți reaminti după 6 s-ar pu­tea însă să fie viabile.
CARIERĂ: Ce frumos vă puteți desfășura în perioada anului următor, mai ales că relațiile de muncă se pot îmbunătăți substanțial după 16! Avântul dvs. se poate însă opri, pentru un timp, dacă vă încontrați cu șefii, din 18 încolo.
DRAGOSTE: Aveți mare grijă să nu vă pro­iectați frustrările și asupra parte­ne­rului. S-ar putea să vă dați seama că ați greșit de-abia după 25 și va fi tare greu să mai dregeți busuiocul.
SĂNĂTATE: Cei care au probleme cu inima ar trebui să se menajeze, mai ales până pe 15.