Drumețiile în natură

Gilda Fildan
- Mersul pe jos este un medicament redutabil. Învinge diabetul, salvează inima, sprijină lupta cu cancerul -

Un sentiment enorm

În ultimii ani, tot mai mulți oameni simt che­marea naturii și îi răspund, pornind pe cărările as­cunse ale pădurilor, luminate pieziș de raze pe care soarele le strecoară cu greu prin împletitura de crengi. Urcă voinicește pe coaste abrupte de munte, pentru a cuceri piscul de unde li se deschide o pa­noramă împresionantă și unde se simt niște biete furnici, față în față cu natura imensă și atotpu­ter­ni­că. Amatorii de drumeții extreme, cei ce pleacă la drum luând cu sine doar un mi­ni­mum necesar, și merg zile în­tregi, fără a-și asigura vreo pro­tec­ție contra capriciilor vremii, con­tând că o vor scoate la capăt numai cu propriile forțe, vorbesc despre "umilința" de a se vedea mărunți, confruntați cu specta­colul unor stihii nestă­pânite, dar în același timp, mărturisesc și fap­­tul că ex­pe­riența trăită le in­suflă "un sen­timent enorm". În­tr-ade­văr, aces­ta este beneficiul dru­me­ției, în plan psihic. Însă mișcarea susți­nută continuu, în­tr-un cadru natu­ral, aduce și cor­pu­lui un mare câș­tig: șansa de ameliorare a stă­rii de sănătate. Iar pentru cei cu o constituție fizică nu tocmai vigu­roasă, vom adău­ga că efectele po­zitive se pot ob­ți­ne și cu mai pu­țină osteneală. Excursiile la mun­te sunt minunate, dar nu neapărat obligatorii.

Cel dintâi beneficiar: inima

Cum influențează drumețiile sănătatea organelor și sistemelor din corpul nostru? Ele ne consoli­dează inima, vasele de sânge și musculatura, reglea­ză metabolismul și respirația, reduc riscul de in­farct, diabet de tip 2 sau cancer. Cel dintâi bene­fi­ciar este inima: solicitarea sistemului cardio­vascu­lar în timpul mersului antrenează miocardul, ceea ce mărește eficiența de pompare a sângelui și astfel ajută vasele să-și păstreze elasticitatea. În conse­cință, scad tensiunea arterială și pulsul. Apoi, miș­carea în ritm egal lubrifiază articulațiile. Este acti­vată irigația sangvină a cartilajelor, ca și apro­vizio­narea lor cu nutrienții necesari. Totodată, sunt întă­riți mușchii, tendoanele și ligamentele. La rân­dul lor, și plămânii au motive de bucurie, căci pul­berile fine ce poluează aerul din orașe le provoacă o sufe­rință permanentă. Drumeția ventilează căile respi­ratorii și oferă un antrenament binevenit mus­cu­laturii bronhiilor.
Chiar și creierul are de profitat: după cum arată un studiu al cercetătorilor americani, realizat la Universitatea din Pittsburgh: plimbările în pas alert, care nu totalizează mai mult de zece kilometri pe săptămână, produc deja efecte, reducând pier­derile de memorie ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Drumețiile consolidează capacitatea de con­centrare și apărarea naturală a organismului, îmbu­nătățesc rezistența fizică și receptivitatea la sem­nalele propriului corp. Cei ce se plimbă în pădure, pe un teren cu numeroase denivelări, își antrenează în plus și echilibrul - o măsură eficientă de preve­nire a căzăturilor, atât de periculoase pentru vârst­nici. De asemenea, o serie de studii clinice eviden­țiază faptul că pacienții supuși ședințelor de chimio­terapie se restabilesc într-un timp mai scurt atunci când fac mișcare.

Dacă nu e munte, e bun și-un parc

Cine și-a petrecut un concediu bătând cu piciorul drumeaguri mai puțin umblate a observat, probabil, cum îi dispar pe neașteptate câteva kilo­gra­me, căci mersul în pas întins este o moda­litate blândă de ardere a caloriilor. O oră de dru­meție într-o regiune de­lu­­roasă consumă, în medie, 320 calorii. Desigur, aceasta nu compensează integral ul­tima pizza cu care v-ați de­lectat, însă vă menține pul­sul în așa-numita "zonă de ardere a grăsimilor", ceea ce deter­mină organismul să-și pro­cure energia necesară di­rect din nedoritele depozite de grăsime, în loc să atace rezervele de carbohidrați.
Și vestea cea mai bună: vom putea să ne bucurăm de rezultatele dorite pe termen lung, indiferent dacă urcăm o pantă sau doar facem regulat plimbări în pas vioi pe teren neted. Ce-i drept, medicii sportivi încura­jează persoanele care se află într-o formă fizică satisfăcătoare și nu suferă de afecțiuni ale articu­lațiilor să facă mișcare la altitudine, deoarece aerul înălțimilor montane oferă or­ganismului stimuli noi. Însă lucrul cel mai impor­tant rămâne totuși introdu­cerea mișcării în progra­mul nostru cotidian. Pen­tru ca efectele să apară, este nece­sar ca durata mi­nimă să fie de 30 de mi­nu­te. Nu sunt suficiente dru­me­țiile făcute doar în con­ce­diu, trebuie să integrăm acti­vi­tatea fizică în viața noastră de fiecare zi, de exemplu, să ne îmbrăcăm comod și să ieșim din casă după-amia­za. Ne putem plim­ba ori­unde, adesea nu ne dăm seama ce trasee in­teresante pornesc chiar din fața ușii noastre.
În unele țări se practică sistematic așa-numitele "dru­­­meții terapeutice", de preferință în grup. De pildă, în Germania au fost ame­najate în anumite păduri trasee de fitness, pe care s-au amplasat, la distanță de circa 200 de metri unul de altul, aparate de gim­nastică simple și ro­buste, care dau drumeților posi­bilitatea de a efectua diverse exerciții de rezis­tență și respirație. Între timp, aparate similare au fost așezate și în parcuri. Studiile au înregistrat scăderi ale greutății și indi­celui de masă corporală, ca și reduceri ale depozi­telor de grăsime și ale ten­siunii arteriale, în medie, după numai șapte săptă­mâni de la parcurgerea unui traseu de cinci kilo­metri, în apro­ximativ o oră și ju­mătate, de două ori pe săptă­mână. De asemenea, s-au îmbunătățit andu­ranța și aptitudinea de coordo­nare a mișcărilor. A­ceas­ta do­ve­dește că persoanele cu o capacitate de efort sub medie își pot ameliora substanțial condiția fizică, fără a fi obligate să se străduiască prea mult.

Drumețiile ne fac fericiți

Iar asta încă nu e tot. Drumețiile ne fac pur și sim­plu fericiți! Dintr-un sondaj realizat de compa­nia de marketing online "Research Now", comandat de producătorii de încălțăminte destinată turismului montan, a reieșit că 39% din cei 1000 de repondenți asociau drumețiile cu sentimentul de fericire, în timp ce pentru alți 25%, ele reprezentau o moda­litate eficientă de reducere a stresului. Un studiu inițiat de "Asociația alpină" din Austria a cercetat felul cum se repercutează drumețiile asupra sănătă­ții și a calității vieții. Concluzia: o plimbare de nu­mai trei ore în mijlocul naturii antrenează deja mo­dificări pozitive ale echilibrului psihic: crește buna dispoziție și se instalează calmul. Comparația cu voluntarii testați pe banda de alergare a pus în evi­den­ță rezultate apropiate, însă nu atât de evidente. În schimb, la participanții investigați în poziție șe­zând, calmul a cedat în fața oboselii și a anxietății.
Și încă un amănunt interesant: efortul turiștilor montani, măsurat după valoarea pulsului, îl depășea pe cel al alergătorilor pe bandă și, cu toate acestea, oamenii nu-l resimțeau ca obositor. Explicația nu poate fi decât una singură: frumusețea naturii capti­vează și distrage atenția. N-am fi capabili să parcur­gem cinci kilometri alergând pe bandă într-o sală de fitness. Într-un peisaj natural, ne comportăm di­ferit.

Când corpul se pune în mișcare, creierul ține pasul cu el

Faptul că drumețiile ajută efectiv la depășirea unor probleme - nu numai organice, dar și sufletești - a fost remarcat în cele din urmă și de către psi­hologi. Cei mai îndrăzneți dintre ei au elaborat chiar o metodă terapeutică, pe care au numit-o "coaching montan". Căci exercițiul fizic în aer liber repre­zintă, realmente, unul dintre cele mai puternice eufo­rizante. Când corpul se pune în mișcare, creie­rul ține pasul cu el. Procesele biologice desfășurate la nivelul lui se accelerează, este stimulat îndeosebi centrul recompensei, cel care dă naștere sentimen­telor de satisfacție, iar efortul prelungit activează o serie de arii cerebrale, la fel cum se întâmplă în timpul antrenamentului autogen sau al altor tipuri de meditație. "Dacă efectele drumeției s-ar putea comprima într-o tabletă, ea ar fi unul dintre cele mai eficiente psihotrope", apreciază specialiștii. S-au con­vins de beneficiile ei mai ales terapeuții care tratează adicții: "Consumatorii de droguri sunt frec­vent chinuiți de un sentiment stăruitor al deper­sonalizării. Drumețiile le permit să se regăsească: în respirația precipitată, în bătaia mai energică a ini­mii își simt corpul și astfel se reîn­tâlnesc cu sine". Așa cum o interpretează psi­hologii, drumeția capătă nebănuite valențe meta­forice: "Crește în­crederea în forțele proprii, se des­chid noi perspec­tive, anxietatea și lipsa de speranță pălesc. Ne sim­țim puternici și indepen­denți, fiindcă ne alegem singuri drumul și cadența pașilor. Când urcăm coas­ta unui munte, aceasta devine și un simbol al vic­toriei în lupta cu viața. Explorăm tă­râmuri noi - inclusiv în universul nostru lăuntric".


SONDAJ
Top 10: Principalele motive ale celor pasionați de drumeții


• Contactul cu natura - 45%

• Un prilej de a respira aer curat - 21%


• Mișcare/exercițiu fizic - 20%

• Relaxare/regenerare - 18%

• Frumusețile naturii - 18%

• Un mod de a socializa - 17%

• Efectele pentru sănătate - 10%

• Evadare din rutina cotidiană - 9%

• Peisajul/flora/fauna - 8%


• Ascensiunea montană în sine - 8%



Tovarăși de drum din natură

• După un parcurs mai lung, pot începe să vă doară articulațiile. De aceea e bine să aveți la dvs. un unguent cu extract de arnică. Puteți apela și la un remediu homeopatic - în asemenea situații se re­comandă de obicei Rhus toxicodendron D6.

• Febra musculară și spasmele se tratează eficient cu tablete de magneziu. În completare, aplicați pe zonele cu probleme o alifie sau un gel pe bază de plante, care vor stimula mecanismele de autovindecare ale corpului.

• La contuzii și întinderi de ligamente vă pot fi de folos și extractele de plante administrate intern, de exemplu, echinacea și hamamelis. Soluția homeopată Calendula grăbește vindeca­rea rănilor minore.

• Gelurile ce activează microcirculația și plas­turii termici calmează durerile provocate de contracturile musculare. Ciorapii compresivi și feșele elastice susțin articulațiile suprasolicitate.

• În stări de oboseală extremă, un supliment cu vitaminele din complexul B vă furnizează energia de care aveți ne­voie.

• Utilizați o cremă cu gălbenele, pentru a com­bate senzația de mân­cărime provenită de la înțepăturile de insecte.

• Încălțămintea închisă face pi­cioarele să trans­pire și astfel creează un mediu propice pen­tru ciuperca piciorului. Ca măsură de prevedere, vă poate fi de ajutor un spray antimi­cotic.



Drumeția - o cale de autodepășire

- Se poate și așa: la cei 50 de ani ai săi, Tiberiu, orășean get-beget, anga­jat al unei firme de marketing turistic, a fă­cut o pasiune pentru drumețiile ex­treme. Străbate de unul singur trasee montane lungi, se odihnește arareori, aproape că nu închide ochii. Încercăm să înțelegem la ce bun se străduiește atât -

- Un marș non-stop. Ce sens are?

- Un drum atât de lung este un proces creativ, care îmi curăță mintea. Nu am ambiția să stabilesc recorduri, simt doar nevoia ca, o dată pe an, să mă smulg din monotonia ritmului meu de fiecare zi. E captivant ce se petrece atunci când ai curajul să spargi tiparele.

- Ce anume se petrece?

- După ce am parcurs 80 de kilometri, intru într-o stare apropiată de meditație. Este o experiență for­midabilă: mă simt una cu mine, iar corpul meu se reglează perfect, pentru a duce la bun sfârșit ceea ce mi-am propus. Așa am aflat că poți realiza aproa­pe orice, dacă ai pasiune.

- Cum v-a venit ideea să practicați astfel de drumeții?

- Mersul pe jos mi-a făcut întotdeauna plăcere. În anul 2000, lucram deja în marketingul turistic. Și am început să plec pe trasee lungi. Mă incita să văd cât mă țin puterile, când voi ajunge la limita epuizării. Iar după 20 de ore de mers, am constatat că mai rezist.

- Între timp, ați înregistrat performanțe re­marcabile: 215 kilometri în 54.5 ore în Islanda, un traseu de 130 kilometri peste Alpi și ultima dată 302 kilometri în 70 ore. Nu vă simțiți niciodată extenuat?

- Foarte rar. Știu că mă pândește oboseala, însă dacă nu-i dau importanță, nu reușește să pună stă­pânire pe mine. Încerc să evit epuizarea, căci ea este într-adevăr peri­cu­loa­să. De re­gu­lă, în a doua noap­te, sunt pe punctul de a mă bloca, to­tuși, fac în conti­nu­are cât mai pu­ține pau­ze: cam 20 de minute du­pă 12 ore de mers. Da­că pro­ce­dez alt­fel, cor­­pul se le­ne­veș­te și îmi ce­re mai multă odih­nă.

- Cum vă descur­cați cu foamea?

- Mănânc extrem de puțin, ciocolată și câteva nuci. Bioritmul meu este total schimbat. Când mă aflu la drum, pot îndura multe, am un prag de su­portabilitate neobișnuit de ridicat. Abia după ce m-am întors acasă, urmează căderea. Am nevoie de câteva zile, ca să-mi recapăt forțele.

- Ce vă motivează?

- Dorința de a-mi atinge țelul este o motivație foarte puternică. Și: niciodată nu-mi imaginez tra­seul ca pe un întreg, ci îl împart în mai multe seg­mente. Când sosesc la capătul unuia din ele, în­seam­nă că închei o etapă și am dreptul să mă re­com­pensez cu o ciocolată. Nici nu fac cine știe ce pregătiri înainte de plecare. Mă mulțumesc să me­morez hărțile, ca să mă pot orienta fără GPS.

- Care a fost cel mai frumos moment trăit până acum?

- Am avut multe. E vorba mai ales de întâlniri, de pildă cu animalele care îmi ies în cale. Sau cu plăsmuirile propriei mele fantezii.

- Ce vreți să spuneți?

- În Islanda am avut parte de nopți ploioase și reci, cu rafale de vânt. Mă gândeam serios să renunț la restul călătoriei și m-am ghemuit lângă o stâncă, încercând să mă adăpostesc cumva. Atunci am zărit un omuleț cu bărbia sprijinită în palmă și cu pletele fluturând: era un trol, unul din piticii muntelui. M-a privit și mi-a făcut poznaș cu ochiul. În clipa aceea, m-am temut că mi se rătăcește min­tea. Am întins mâ­na, dar n-am pipăit altceva decât mu­chii de piatră. U­luit, am uitat pe loc de oste­nea­lă și de frig și am por­nit mai departe. Trolul - voința mea lăun­tri­că? - îmi arătase dru­mul. Am luat de acolo o pietricică și am păs­trat-o ca pe un talis­man. O port mereu cu mine și simt cum îmi dă putere.