Dintre iubitorii acestui anotimp, majoritatea lor vorbesc despre amintiri din copilărie. Cum era toamna copilăriei. Toamna de altădată. Oricare ar fi povestitorul, el va spune că odinioară era o toamnă mult mai frumoasă și mai veselă decât toamnele de acum. Așa spun și eu. Când văd ulițele tăcute ale satului, pustietatea câmpului, nucii izolați între viile cu struguri stafidiți și mulțimea caselor părăsite, mă apucă o tristețe care doare. Unde este viața agitată a lunii octombrie, când sătenii veneau încărcați de pe luncă, în căruțe, iar animalele și păsările foșgăiau în curțile pline cu grămezi de porumb, struguri și dovleci? Atunci era și timpul clăcilor, când tinerii și copiii mai mărișori își petreceau serile la câte un vecin mai avut, unde depănușau știuleți, beau țuică fiartă și must dulce de struguri negri. Cei mai curajoși dintre flăcăi, care știau că-și vor întâlni drăguțele la clacă, "la nea Longică", adică acasă la noi, făceau întâi drumul la via lui Oprișescu din Dealul Măiegii, acolo unde găseau struguri altoiți, plini de miresme și dulci ca busuioaca. Cei mai curajoși mergeau mai departe, pe Dosul Ierului sau în Piscul Danciului, unde erau în stare să găsească moșmoane acrișoare. Puțini gustaseră așa ceva, moșmoanele fiind fructe rare, de deal, care se culeg înainte de Crăciun, cresc în zone însorite și sunt de mărimea prunelor. Pomul lor seamănă cu smochinul, are tăria cornului și se ascunde între vițele sălbatice. Cel puțin în zonele de deal ale Gorjului, moșmonul este arbustul nobil al copiilor, care îl culeg și păstrează fructele în fân, peste iarnă. Apariția flăcăilor cu struguri și moșmoane înveselea atmosfera clăcii. Ceaunul cu tărie se lăsa din nou la fiert, fetele se puneau pe cântat, grămezile de porumb se micșorau, miezul nopții lua în stăpânire petrecerea. Erau de față băieții cei mai îndrăgiți din cătun: Spirache al lui Gâșcă, Ilie al lui Telerez, Dorin al lui Piauca, Costică al lui Gruia, Geni Catistul și câți alții. Pot spune că o astfel de întâlnire devenea evenimentul toamnei.
Oul plutitor
Sunt destui povestitori care ar putea adăuga amintiri despre toamna de altădată. I-am căutat, pe seară, prin Bărbătești, satul meu natal - tăcut, ca o poveste sfârșită demult. Mi-au răspuns Tiberiu Munteanu, Ion Păducel și Ionică Munteanu. Tiberiu, numit și Vasile, alături de soția sa, Gheorghița, se trage dintr-o familie de moșieri, mult prețuită în zilele de altădată, ca și în cele de acum. Au fost ani, în epoca postbelică, de care bărbăteștenii de peste 70 de ani își amintesc cu nostalgie. În zilele acelea nu mâncai pâine decât dacă te duceai la Țicleni, peste dealuri, peste păduri, peste vii și livezi. Tiberiu era printre cei mai vrednici. "Asta mi-e sfânta cruce, dacă te mint", povestește. "Luam disagii pentru pâine și urcam Valea Morii spre Șesul Cocoanei. Mai întâi treceam Valea Coșarului și Piscul lui Găscan, și ajungeam jos, la băile de la Țicleni, unde erau sondele și parcul. Când ajungeam, eram uji până colea... Așa ne luam rația. Tatăl meu, Vasilică, lucra la petrol și de aia băteam atâta drum... Petrolul era sub tutela rușilor. Cum ne vedeau înghețați, femeile de acolo ne băgau în casă, să ne încălzim... Apoi ne mai dădeau câte două-trei pâini negre, două-trei albe, pe sub mână, să ne ajungă o săptămână. Ne plăcea toamna, aveam vite, oi și capre. Acum, animalele sunt pe cale de dispariție. Mai au țiganii câteva, ei care de demult nu aveau picior de animal".
Toamna, la culesul viei, era și mai multă bătaie de cap. Se culegea prin rotație, azi la mine, mâine la tine. La fel și la cocenii de porumb. Aduceau nuiele din zăvoi și treceau la lucru. Fiecare vecin își ajuta prietenii. Fiecare copil punea mâna. În câteva zile, se umpleau ulițele de miros, se chemau vecinii de la unul la altul. Bucuria copiilor era mare, mai ales dacă strugurii erau brumați și aerul geros. Cel mai cuminte dintre băieți aducea oul de... control. Dacă rămânea să plutească, în găleata plină, era semn că vinul are destul zahăr. Dacă se scufunda, erai nevoit să adaugi câteva măsuri.
Rândunelele fără cuib
Ionică Munteanu, zis Oacă, mi-a fost coleg de liceu. Aducerile aminte îl copleșesc și pe el. Vorbește calm, cu durere, cu o tristețe copilărească. "Toamna era adevărată numai pe vremuri. Nu erau căldurile de azi, ploua des, se putea semăna. Acum, n-a mai plouat de două luni. Prea multă căldură. Nevasta mea, Titi, spune că povestesc despre una și aceeași toamnă. Dar nu e adevărat. Povestesc atmosfera generală a acestui anotimp. Iată, sunt 26 de grade, în plin octombrie. Așa ceva nu exista altădată. Bătrânii au dispărut, cei în vârstă nu mai au farmecul celor de odinioară. Stau pe prag, gândindu-se la copiii plecați în lume. Nu râde nimeni în casa lor. Se mai fac ceva clăci, dar nu mai e plăcerea de altădată. Copiii nu mai au copilărie. Toată ziua stau cu mâinile pe butoane, altceva nu mai știu. Cam atât înseamnă activitatea lor fizică. Mâine, poimâine, toți o să vadă animalele doar la televizor și în grădinile zoologice. Și rândunelele dispar, nu mai au unde să-și facă cuib. Rostul lor e legat de oameni. Și fără o pasăre care să-ți ciripească în ogradă, mai bine mori. Eh, toamnele noastre de altădată...".
Apa din copita boului
Ion Păducel mi-a fost vecin și coleg de copilărie. Vorbind despre toamnă, o arată cu degetul pe aia din curtea lui. "Clima s-a schimbat", spune Păducel, "pământul nu mai rodește, anotimpurile au dispărut. Ploile s-au rărit, apa este tot mai greu de găsit pe dealuri. Dacă în copilăria noastră găseai un știubei în Dosul Ierului, la via lui Gruia și a lui Popa, ori te duceai la un izvor de la Cârlig, să-ți spargi dinții în apă rece, acum izvoarele sunt uscate, nu mai găsești o lingură de apă. Nici măcar în copita boului, de unde beam noi la miezul zilei. Singura fântână care mai are apă este fântâna din Rușchi. Dacă nu știi unde sunt puținele izvoare, nu ai nicio șansă să găsești apă. Suntem în a treia lună de secetă, crapă pământul de ars. Nu mai poți cultiva nimic pe deal. Pe platourile unde găseai struguri și pomi, azi e pădure. La Părul din Pușcașu, sub Piscul Danciului a alunecat pământul, a dispărut platoul. Acum nu mai e nimic, nu mai poți pătrunde nici cu sufletul pe acolo. Pe pajiștea de la Prunii lui Telerez, ne întâlneam cu fetele. Nechezam toți ca mânjii. Șchiau al lui Gâșcă își construise un foișor între fagi, de unde pândea ce se întâmplă. Toate au rămas amintiri..."
Toamna în Bărbătești a fost toamna copilăriei mele. Trei sferturi dintre consătenii de altădată nu mai trăiesc. Odată cu moartea lor au murit și toamnele cele adevărate. Au venit oameni noi și o toamnă nouă. În care trăim destul de trist cu toții, și nostalgicii, și țăranii reci, de azi, fără copii și puși pe căpătuială. Am încercat să merg și prin alte comune, să aflu dacă tristețea găsită pe malul Gilortului a cuprins tot județul. Mi-a ieșit în cale Olimpia, o fostă colegă de școală. Povestește cu nostalgie: "Pe vremuri, cu 50 de ani în urmă, toamna era bogată. Era Ceaușescu la putere, dar fiecare țăran colectivist o ducea mulțumitor. Acum tot locul e pârloagă. Satul a îmbătrânit, găsești bătrâni fără tineri, multe case sunt goale, din care au plecat gospodarii. Cândva, pe marginea Gilortului, era zăvoi: arini și sălcii pletoase. Astăzi, totul e sălbatic. Durere mare în albia râului: au intrat cu excavatoarele, au făcut gropi, ți-e frică să te duci să faci o baie. Nu mai sunt animale... Aveam pe timpuri cireada satului. Acum nu mai are nimeni vaci, nici capre, nici oi... Câte un porc, ici-colo... Au tăiat prunii, nucii, au scos viile. În Câmpul Mare erau meri, cireși, peri... Au tăiat tot... Astăzi cresc mărăcini. De ce? De frică! Ca să nu vie vreo lege nebună care să le confiște livezile. Oamenii nu mai au încredere în nimic. Aud că prin alte părți, țăranii o duc bine. Aici, la noi, zici că a dat cu blestem. Totul e sărac și dărăpănat. Oamenii au plecat în străinătate... Și-au pus mâna-n fund și nici că se mai întorc. Iau exemplul meu: vecina din stânga, Frânculescu... bătrânii au murit, copiii sunt în Italia. Alții, din casele următoare, au murit. Copiii lor sunt plecați în America. Curțile sunt îmburuienate, pomii neîngrijiți, iarba necosită, plină de șerpi. Dar eu îmi țin rostul. Fac pe dos decât ei: îngrijesc corcodușii, prunii și cireșii, ar și pământul în fiecare an, numai ca să nu se sălbăticească. Îmi râde inima de atâtea roade. Vând toate produsele, minus strugurii, că fac vin. Se poate trăi, dacă vrei. Eu cred că e și multă lene în zilele noastre. Să stai la poartă și să te plângi...".