CE SE SCHIMBĂ ÎN CORP
Probleme legate de somn
Adormitul și somnul nu mai funcționează la fel de bine. Urmările: probleme legate de concentrare și de memorie, precum și instabilitate emoțională.
Creștere în greutate
Structura corpului se schimbă, multe femei iau kilograme în plus. Mișcarea și o schimbare a alimentației pot fi de ajutor.
Dispariția menstruației
Perioada începe cu întârzieri de ciclu, menstruația vine mai rar, apoi dispare definitiv.
Valuri de căldură
Apar brusc, atât ziua, cât și noaptea. Se manifestă prin transpirații, amețeli, înroșirea puternică a feței, foarte neplăcută, pentru că este observată de toți.
Vagin uscat
Prin lipsa de estrogen, vaginul își pierde umiditatea, și actul sexual devine un chin.
Nevoia frecventă de a urina
Vezica urinară se irită mult mai ușor și apare necesitatea de a urina mai des sau, și mai rău, pierderea de urină (incontinență).
Osteoporoză
În perioada menopauzei oasele devin mai fragile și există amenințarea fracturilor.
Alternative naturale la hormoni
Stil de viață
Valurile de căldură pot fi reduse prin renunțarea la cafea, alcool și condimente. Extrem de eficiente sunt exercițiile yoga și terapia comportamentală.
Hormonii "verzi"
Lemnul-dulce - estrogen natural
Rădăcina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) este printre cele mai bogate surse de fitoestrogen din lume. Tratamentul cu rădăcină de lemn-dulce reduce și chiar elimină simptome cum ar fi: bufeurile, transpirația abundentă, stările de iritare nervoasă, tulburările de apetit alimentar. Mai mult, după instalarea menopauzei, tratamentul cu această plantă previne osteoporoza, apariția petelor pe piele și uscarea acesteia, uscarea vaginului, îmbătrânirea accelerată a corpului.
Administrare: sub formă de tinctură, câte o linguriță diluată în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, cu o săptămână de pauză, după care se reia. În total se fac minimum trei asemenea cure cu tinctură de lemn-dulce.
Contraindicații: nu se administrează în paralel cu tratamentul cu estrogeni de sinteză, sau în cazul unor boli cum ar fi: chistul ovarian, fibromul uterin, nodulii mamari, cancerul.
Crețișoara - un antihemoragic redutabil
Toate femeile care suferă de sângerări puternice la debutul menopauzei sau de hipermenoree (ciclu menstrual abundent) ar trebui să cunoască această plantă excepțională.
Administrare: sub formă de pulbere, obținută prin măcinare cu râșnița de cafea, din vârfuri înflorite și flori de crețișoară, câte 3-4 lingurițe rase pe zi. În cazul unor sângerări foarte puternice, se pot lua și 6 asemenea doze pe zi, dar nu mai mult de câteva zile la rând. În cazul supradozării pot apărea reacții adverse destul de neplăcute.
Salvia - contra bufeurilor
Administrată în perioada de debut a menopauzei, salvia (Salvia officinalis) este un excelent remediu cu efect imediat contra bufeurilor, întrucât reglează temperatura corpului, are efect antisudorific (adică reduce cantitativ transpirația), normalizează activitatea endocrină.
Administrare: sub formă de pulbere, obținută prin măcinarea cu râșnița de cafea - o jumătate de linguriță de patru ori pe zi. Planta se ia pe stomacul gol, se ține vreme de 5-10 minute sub limbă, după care se înghite cu apă. În perioadele cu bufeuri puternice sau cu transpirație abundentă se pot lua până la 6-8 doze a câte o jumătate de linguriță de pulbere de salvie pe zi.
Sunătoarea - antidepresiv natural
Tratamentul cu sunătoare (Hypericum perforatum) favorizează stabilitatea emoțională, diminuează intensitatea acceselor de panică sau mânie. Este recomandată contra depresiilor, stărilor de neliniște care apar în preajma menopauzei.
Administrare: sub formă de tinctură, din care se iau zilnic 4 lingurițe, pe stomacul gol, diluate în apă. În cazul în care tulburările emoționale sunt mai puternice, efecte foarte bune se obțin prin administrarea pulberii obținute prin măcinarea cu râșnița de cafea. Se ia o linguriță rasă la intervale de patru ore pe parcursul zilei. Este bine ca tratamentul cu sunătoare să nu dureze mai mult de două luni, urmat de două săptămâni de pauză, întrucât favorizează apariția unor simptome cum ar fi nevralgia, sensibilitatea la lumină, durerile ușoare de cap.
Probleme vaginale
• În farmacii există creme speciale pentru umidificarea vaginului (Vagisan).
• Plante de ajutor: Brânca-ursului stimulează libidoul. Gălbenelele și Urzica albă vindecă scurgerile vaginale.