TIMIȘOARA
Transport cu vaporașul pe Bega
Timișoara a devenit, de luna aceasta, primul oraș din România cu transport public pe apă, după ce primăria din localitate a cumpărat șapte vaporașe care vor face curse regulate pe Bega. "Vrem să încurajăm transportul public și profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Vaporașele sunt foarte confortabile și au câte 50 de locuri fiecare", explică primarul Nicolae Robu. O cursă completă cu vaporașul are lungimea de 7 kilometri, care sunt parcurși în 50 de minute, cu un consum de numai 4 litri de motorină. "Este foarte rentabil. Plus că nu există ambuteiaje, nu ai cu cine să intri în conflicte în intersecții. Se circulă fluent, în linie dreaptă aproape, se ajunge foarte repede la destinație", mai spune Robu.
Cele șapte vaporașe au fost cumpărate de Primăria Timișoara cu 2 milioane de euro, ca obligativitate în cadrul unui proiect european de 7 milioane de euro, pentru reabilitarea malurilor Begăi. Vaporașele circulă în regim de transport în comun, cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, sfârșitul de săptămână fiind destinat curselor de agrement. Contravaloarea unei curse este de 1 leu.
SUCEAVA
Aur la Olimpiada Internațională de Astronomie
David Turturean, elev al Colegiului Național "Ștefan cel Mare" din Suceava, a câștigat zilele trecute medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie desfășurată în Sri Lanka. Competiția s-a derulat pe parcursul unei săptămâni și s-a bucurat de participarea a 82 de concurenți din 22 de țări. La începutul lunii viitoare, David Turturean va participa la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din China, cheltuielile fiind suportate integral de suceveni, în urma unei campanii de strângere de fonduri.
CLUJ-NAPOCA
"România în 100 de fețe"
Portretele a 100 de personalități marcante ale României au fost pictate de doi artiști stradali, pe un perete cu o suprafață de peste 60 de metri pătrați, la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Cluj. Timp de o săptămână, Kero și Ocu au lucrat alături de 100 de voluntari la acest proiect de artă murală dedicat Centenarului. "Ne-am dorit să includem oameni care și-au lăsat amprenta în cele mai diverse domenii, de la știință la politică, de la literatură până la sport. Toate acestea pentru a crea un proiect care să iasă din tiparele activităților centenare cu care ne-am obișnuit", spun elevii de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu". Printre chipurile care se regăsesc pe peretele liceului, se află cele ale domnitorilor Mihai Viteazu și Ștefan cel Mare, ale lui Avram Iancu, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, George Enescu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Sextil Pușcariu, Onisifor Ghibu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Lucian Pintilie și Regina Maria. Și primarul Emil Boc s-a alăturat voluntarilor, pictând profilul istoricului Vasile Pârvan. "Sunt impresionat de maniera în care tinerii au înțeles să sărbătorească Centenarul, lăsând în urma trecerii lor prin școală o lucrare de artă contemporană ce îmbină prezentul cu moștenirea celor 100 de ani de istorie a României", a spus Boc.
BUCUREȘTI
Turismul în avantaj
Turismul va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, adică 5%, atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant. Măsura, dispusă prin hotărâre de guvern, va fi aplicată de la 1 noiembrie. În prezent, TVA pentru cazare, restaurant și catering este de 9%, iar pentru serviciile destinate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%. E de așteptat ca această măsură - una dintre puținele soluții salutare gândite de Guvernul Dăncilă în plan economic - să stimuleze și mai mult dezvoltarea turismului în țara noastră. Pe lângă asta, Ministerul Turismului pregătește Legea Turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini.
BUENOS AIRES
Mica Unire: Moldova și România, îmbrăcate la fel la Olimpiadă
Delegațiile României și Moldovei au defilat în același echipament, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Tineret desfășurate luna aceasta în Argentina. Faptul a surprins plăcut lumea sportului aflată la Buenos Aires, fiind unanim considerat un gest dedicat Centenarului Marii Uniri a României. Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Român, povestește că i-a arătat echipamentul, desenat de tineri de la Universitatea de Artă și Design din București, omologului său de la Chișinău. Moldovenilor le-au plăcut atât de mult costumele, încât delegația României a decis să dăruiască delegației sportivilor de peste Prut un rând de echipament identic. "A fost un moment inedit la această ediție, îi putem spune aniversară, mai ales că suntem în anul Centenarului", a explicat Mihai Covaliu.