Stimate domn,
Verucile plantare sunt o proliferare a pielii sau a mucoaselor, provocată de infecția cu virusul numit Human Papilloma Virus. Există mai multe tipuri ale acestui virus - peste 100 la număr. Unele tulpini ale lui tind să fie asociate anumitor zone ale corpului, dar, în principiu, orice tulpină poate fi găsită pe orice zonă a corpului. Câteva tulpini sunt asociate cu diverse tipuri de cancer.
În jur de 7-12% din populația generală este afectată de veruci. La 10-20% dintre copiii școlari, la oamenii cu imunitatea scăzută și la cei de profesie măcelari, rata de afectare este mai mare.
Nu există o predilecție pe sexe, dar papiloma virus pare să fie mai frecvent la rasa albă.
Există câteva tipuri de veruci:
* Veruci vulgare - apar ca o zonă de piele tare, ușor ridicată, aspră la suprafată și localizată la palme și la genunchi, deși pot fi găsite oriunde pe piele.
* Veruci filiforme (papilomatoase) - apar ca niște fire sau degete, care se regăsesc în zona din jurul ochilor, buzelor sau nărilor.
* Veruci plantare adânci - numite și veruci myrmecia, apar pe zona plantară (tălpi), dar și în jurul unghiilor la mâini. De obicei se găsesc în locurile care poartă greutatea cea mai mare a corpului (pe tălpi), sunt adânci și pot fi dureroase.
* Veruci plane - apar ca niște leziuni ușor ridicate, mici (1-5mm diametru), de culoarea pielii, de la câteva, până la zeci, chiar sute. Se găsesc oriunde pe piele, dar fața, mâinile și gambele sunt cele mai afectate.
* Verucile "măcelarului" - Se găsesc pe mâinile persoanelor care lucrează mult cu carne. Seamănă cu verucile vulgare, dar au aspect de conopidă.
* Veruci tip mozaic - sunt o colonie de veruci învecinate, care par să fie grupate într-una singură. Se găsesc pe mâini și picioare.
* Hiperplazie epitelială (Boala lui Heck) - apare în cavitatea bucală, cel mai des pe buza inferioară, dar și pe gingii, limbă, mucoasele obrajilor. Apar ca niște leziuni roz/albe, mici, plane la suprafață.
* Veruca cistică - apare pe zona plantară, ocazional, având suprafață aspră, că o bătătură.
Verucile pot fi confundate cu alte boli, inclusiv cu unele forme de cancer. Ele însele pot dezvolta un cancer cutanat.
Din punct de vedere naturist, verucile sunt interpretate ca o slăbire a imunității de suprafață, legată de ficatul energetic sau de plămânul energetic, permițând o invazie a virusurilor în piele.
Abordări naturiste:
* Nu folosiți pantofii sau hainele în comun cu alte persoane. Fiind de natură infecțioasă, verucile se transmit prin haine și încălțăminte.
* În jur de 65% din veruci dispar în doi ani de la apariția lor.
* Aplicarea de scotch adeziv, care se schimbă zilnic și încet, elimină veruca.
* Scufundarea picioarelor în apă caldă spre fierbinte (46 grade), vreme de circa 30-45 minute, de 2-3 ori pe săptămână.
* Cantaridină - este o otravă care arde, derivată dintr-o specie de gândaci (Lytta vesicatoria). Prin ardere chimică, distruge verucile.
* Podophyllin (derivat din planta Podophyllum peltatum, care este otrăvitoare, deși a fost folosită în vechime ca laxativ și vermifug). Funcționează prin blocarea proliferării celulelor.
* Propolis - tinctură și alifie, se aplică de 2-3 ori pe zi.
* Ulei din arbore de ceai (Tea tree oil) - are acțiune antivirală, antifungică și antibacteriană.
* Extractul de rostopască (tinctură sau suc proaspăt) ar putea fi de folos.
* Usturoiul crud - are acțiune antivirală. Se masează pe leziune, apoi locul se înfășoară cu un material ocluziv și se lasă peste noapte.
* Homeopatia este un tratament excelent pentru veruci. Unele medicamente, Argentum nitricum, Causticum, Silicea, Thuja, pot fi cumpărate din farmacii, dar cel mai bine este un tratament individualizat.
Fiindcă verucile pot deveni canceroase, iar unele boli grave (inclusiv cancerul) pot arăta ca verucile, este bine să consultați un medic specialist!
Vă urez succes!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"De două săptămâni mi se zbate ochiul întruna"
(Răspuns pentru MARIUS, F. AS nr. 1333)
Expresii uzuale folosite în limbajul nostru, cum ar fi "cât vezi cu ochii", "cât ai clipi", ar trebui să ne atragă atenția asupra importanței vederii. În zilele noastre, calculatorul, tableta, telefoanele performante au devenit un rău necesar și sunt departe de a fi doar un moft. De multe ori, constatăm că irosim destul de mult timp în fața ecranelor fără să ne dăm seama, fie că avem un program încărcat, un proiect de predat sau, pur și simplu, pentru amuzament. Vedem zilnic pe stradă persoane care stau permanent cu ochii ațintiți asupra tabletei sau telefonului. În parc, deși este un mediu propice recreerii și relaxării ochiului, încercăm să ne ocupăm timpul tot cu ele, iar la birou suntem forțați de împrejurări să avem aceeași activitate. Acest lucru, repetat zi de zi în mod excesiv, cu pauze foarte scurte sau deloc, ajunge să ne afecteze acuitatea vizuală. Constatăm că avem ochii roșii, uscați, obosiți, că trebuie să clipim des, că privirea ne este încețoșată, avem dureri de cap, "ni se zbate ochiul", simptome ce pot ascunde multiple afecțiuni, fapt pentru care trebuie să ne adresăm unui medic specialist. Cum ne putem proteja ochii față de aceste amenințări? Cu pauze cât mai dese, în care să ne mutăm atenția către un punct aflat în depărtare, cu lacrimi artificiale, care să asigure lubrifierea ochiului atunci când este necesar, cu purtarea ochelarilor de vedere cu dioptrii stabilite în urma unei investigații, iar nu cumpărând la întâmplare ceea ce se comercializează la tarabe, prin ieșiri în aer liber, exerciții care să îmbunătățească vederea. Și ochiul are nevoie de susținere, iar în cazul unor carențe, ne pot veni în ajutor suplimentele; magneziul deficitar poate fi una din cauzele pentru care "vi se zbate ochiul". Putem asigura un plus de vitamine, minerale, aminoacizi, prin suplimentarea cu Extract Purificat de Rășină de Mumie, administrând câte 1 tabletă x3/zi, înainte de masă, 10 zile. Schema se poate repeta de 2-3 ori, cu pauze de câte 5 zile. Multă sănătate!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Copila mea are psoriazis pe cap"
(Răspuns pentru MARI - Călărași, F. AS nr. 1139)
Psoriazisul este o boală degenerativă a tegumentelor, recidivantă, de cauză neprecizată, caracterizată prin apariția de leziuni eritematoase și scuamoase (cruste albe, groase, lamelare, sidefii) în special în regiunile coatelor și genunchilor (la debut), apoi generalizate pe tot corpul (inclusiv pe față).
Regimul alimentar cuprinde:
Alimente recomandate: grâu (pâine neagră sau graham), porumb, mei, orz, orez (vechi de peste un an), legume verzi (fasole, varză, morcov, păstârnac), condimente, banane, mere, ceai de plante, cafea și apă după masă.
Alimente interzise: produse lactate, fructe acre (necoapte), citrice (mandarine, portocale, lămâi, grepfruit), ananas, piersici, prune, pește, carne, zahăr, susan, ulei, sare, alimente grase, mâncăruri grele, alimente fripte sau prăjite, alimente fermentate (murături).
Masajul "prin călcare" - luați o ladă de carton sau de lemn fără capac (de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm) pe fundul căreia se pun boabe de fasole întregi sau pietriș mărgăritar, în strat de 1-2 cm. Masarea zonelor se realizează, în acest caz, prin călcarea pe fasole sau pietriș, alternativ, cu picioarele desculțe, timp de maximum 3 minute.
Terapia cu apă distilată - pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată de copil o voi stabili după ce îmi veți comunica telefonic greutatea fetiței. Această cantitate se bea în funcție de necesitățile organismului. Pe perioada când bea apă distilată, se recomandă să nu bea altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii copilului dumneavoastră.
Administrarea de Apisan-Forte - cantitatea de Apisan-Forte pe care copilul trebuie să o ia cu lingura de lemn v-o pot comunica după ce aflu greutatea fetiței. Se ia o lingură dimineața, pe nemâncate, și se ține sub limbă până se topește. Se folosește numai lingură de lemn. Se interzice folosirea lingurilor de metal. A doua lingură se ia după masa de prânz, ca desert, și nu se mai ține sub limbă.
Apisan-Forte se ține la loc răcoros, întunecos și uscat, dar nu la frigider.
Terapia mentală - un om care se confruntă cu o boală, care are încredere în propriile rezerve și are un mental încrezător în vindecare, va determina organismul să se mobilizeze în vederea însănătoșirii rapide. Dorința de vindecare duce la însănătoșire prin determinarea subconștientului să se mobilizeze în acest sens. Vă sugerez să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare, în fiecare zi, pentru fiica dvs. următoarele: "X (numele ei) trebuie să se facă bine!", "X se face bine!", "Doamne, Dumnezeule, ajut-o să se facă bine pe X".
Descurajarea, gândirea negativă referitor la suferință trebuie eliminate și înlocuite cu gândire pozitivă și o bună dispoziție.