Loțiuni tonice pentru îngrijirea tenului

Iulia Vlad
Necesară pentru o îngrijire completă și eficientă a pielii, loțiunea tonică împrospătează, cură­ță, închide porii, restabilește pH-ul natural și, în același timp, previne și ameliorează ridurile.

De asemenea, pregătește pielea pentru aplicarea cremei de zi sau de noapte. Se aplică prin pulverizare sau cu ajutorul unui tampon de vată, pe pielea curățată dimineața și seara.
Iată câteva loțiuni "de casă", care se prepară rapid, în mici recipiente de porțelan, se păstrează în sticluțe de culoare închisă și rezistă 4-5 zile. Înainte de folosire, se scutură.

Ceaiul verde
Turnați o jumătate de ceașcă de apă fierbinte peste o lin­gu­riță cu vârf de ceai ver­de, acoperiți vasul și lăsați 5-7 minute la infuzat. După ce se ră­cește, strecurați și fo­losiți lichidul. Revita­li­zează pielea și îi înceti­neș­te îmbătrânirea. Este po­trivit pen­tru toate tipurile de ten.

Apa de hamamelis
Hamamelisul se găsește la maga­zinele naturiste sub formă de pulbere. Loțiunea se prepară din o jumătate de ceașcă de apă fierbinte, în care se dizolvă o lingură cu hamamelis. Se amestecă bine, se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Este un tonic ex­celent, mai ales pentru tenul mixt, gras și pentru cel cuperozic.

Apa de trandafiri
Se găsește în magazinele natu­ris­te, dar cea preparată acasă are avan­tajul prospețimii. Se pun 100 ml de apă rece peste două linguri cu petale proas­pete de trandafiri mărunțite cu mâna. Se lasă la macerat, de seara până di­mineața. Separat, se fierb, timp de un minut, două 2 linguri cu petale de trandafiri în 100 ml de apă. Se aco­peră vasul și se lasă să se răcească. Pentru a obține apa de trandafiri, se com­bină maceratul cu infuzia răcită. Lo­țiunea are efect ener­gi­zant și antiinfla­mator. Este bună pentru toate tipurile de ten, dar în special pen­tru tenul uscat, des­hidratat și sen­sibil.

Apa minerală
Apa minerală este un tonic care se potrivește tuturor tipurilor de ten. Este antiinflamatoare, calmantă, for­ti­fiantă, întărește capacitatea pielii de a lupta împotriva îmbătrânirii.

Tonic cu salvie și lămâie
Puneți la fiert 150 ml de apă, și când clocotește, adăugați 3 linguri cu flori de salvie uscate. Lăsați să se infuzeze, și când se răcește, strecurați lichidul și amestecați-l cu sucul de la o jumătate de lămâie, proaspăt stors. Loțiunea este recomandată pentru tenul gras și mixt, cu pori dilatați.

Tonic cu castravete și ceai verde
Amestecați un sfert de pahar cu suc de castravete proaspăt stors cu aceeași cantitate de ceai verde răcit. Are efect hidratant, este bogat în vitamine și minerale și se potivește oricărui tip de ten.

Tonic cu oțet de mere și mușețel
Puneți pe foc 150 ml apă, și când clocotește, adăugați două lingurițe cu mușețel. Lăsați la infuzat 20 de mi­nu­­te, apoi strecurați. Adăugați două lin­guri cu oțet de mere și amestecați bine. Curăță pielea, lăsând-o netedă și strălucitoare. Es­tom­pează petele și coșurile.