Pe 13 octombrie, formația de rock alternativ Luna Amară și-a lansat acasă, la Cluj-Napoca, cel de-al șaselea album de studio, intitulat "NORD". Prilej de mare sărbătoare pentru fanii lor de pe Someș, care i-au așteptat în număr mare și cu mult drag. Iar așteptările nu le-au fost înșelate, căci trupa a rămas în continuare fidelă stilului în care s-a lansat. Nu a renunțat la tobe, bas și trompetă, și nici la mesajele politice tranșante (de pildă, melodia "Focuri", de pe noul lor album, este, de fapt, un imn de revoltă, iar videoclipul este ilustrat cu imagini dure, de la protestul din 10 august din București. Și dacă în anii precedenți s-au implicat activ în campaniile "Salvați Vama Veche" și "Salvați Roșia Montană", Luna Amară pare să fi găsit un nou proiect social în care să se implice, anume - lupta împotriva unui fenomen extrem de răspândit prin toate școlile de la noi, bullying-ul. Cuvânt englezesc, fără o traducere exactă în limba română, bullying este un termen ce definește un comportament agresiv, de excludere, de luare în derâdere și de umilire a cuiva. Iar ca un semnal de alarmă, formația clujeană a creat videoclipul melodiei "Om" în parteneriat cu Fundația "Salvați Copiii". Mesajul melodiei este simplu: dacă ne întoarcem privirea de la astfel de fapte sociale, devenim, la rândul nostru, complici.
Aproape toate melodiile de pe noul disc al formației Luna Amară țin de zona cenușie a vieții, precum vremurile pe care le trăim. Se simte în ele o adiere rece, venită dinspre nord, din colțul cel mai încețoșat al sufletului nostru. Dar să-i lăsăm chiar pe ei să-și descrie noul album: "Odată căutam mușchiul pe trunchiul copacilor. Acum abia mai găsim copacii./ Odată voiam adevărul. Acum vrem să avem dreptate./ Odată priveam cerul. Acum privim ecrane./ Odată deschideam ușile pentru oaspeți./ Acum ridicăm garduri de sârmă ghimpată./ Odată ne strângeam apăsat prietenii în brațe./ Acum apăsăm taste, ca să avem cât mai mulți prieteni./ (...) Odată știam mai puține și ne păsa mai mult./ Acum aflăm atât de multe și ne pasă atât de puțin./ Odată părinții făceau revoluții./ Acum părinții fac împrumuturi la bancă. / Odată nu aveam nevoie de multe ca să ne umplem viețile./ Acum avem nevoie de atâtea ca s-ascundem golul din noi./ Odată mergeam pe un drum./ Acum ne învârtim în cerc./ Odată trăiam. Acum supraviețuim./ Odată nu înseamnă atât de demult. Acum e dintotdeauna". NORD. Pentru că iarna din noi a sosit - Luna Amară.
Luna Amară a luat naștere la Cluj, în anul 2000, și este compusă din: Mihnea Blidariu (chitară, trompetă, voce), Nick Făgădar (chitară, voce), Andrei Boțan (chitară), Sorin Moraru (bas) și Răzvan Ristea (tobe).
Trupa s-a impus ceva mai greu pe piața muzicală, fiind cenzurată la început pentru opiniile politice tranșante, însă membrii ei nu și-au schimbat mesajul, și în loc să devină populiști și comerciali, au preferat să atragă în jurul lor un public-frate, care să gândească și să simtă la fel ca ei. Au lansat până acum pe piață cinci discuri: "Asfalt" (2004), "Loc lipsă" (2006), "Don't Let Your Dreams Fall Asleep" (2009), "Pietre în alb" (2011) și "Aproape" (2016).
"NORD", cel mai nou album al trupei, conține unsprezece piese și a fost înregistrat integral în Sala Radio, la Radio Cluj, sub îndrumarea inginerului de sunet Dan Georgescu. Este produs și distribuit de "Universal Music România", iar coperta albumului a fost realizată de Costin Chioreanu (Twilight 13Media Design). Discul va fi promovat în cadrul unui turneu ce va cuprinde 12 orașe din România și Republica Moldova. El a debutat cu un concert memorabil, pe 13 octombrie, la Cluj, care va fi urmat de un spectacol de excepție în București, în Club Quantic, pe 20 octombrie. "Cluj, vă mulțumim pentru concertul de sâmbătă seară, ne-am simțit tare bine împreună. Sâmbăta aceasta aducem Nordul în București, la Quantic", scriau cei de la Luna Amară pe pagina lor de Facebook. Și fanii de pe Dâmbovița îi așteaptă cu sufletul la gură.
Luna viitoare, Luna Amară va cânta pe 2 noiembrie la Brașov (în Clubul Rockstadt); pe 3 nov. la Sibiu (în Clubul The Wolf); pe 9 nov. la Tg. Mureș (în Jazz & Blues); pe 10 nov. la Timișoara (în Capcana); pe 16 nov. la Iași (la Underground Pub); pe 17 nov. la Chișinău (în Seven Club); pe 23 nov. la Constanța (în Clubul Rockhalle) și pe 24 nov. la Craiova (în Cult Music Club). Șirul de spectacole va continua pe 7 decembrie la Zalău (în Rock Center) și pe 8 decembrie la Satu Mare (în Clubul Gravel Room). Turneul se va prelungi și anul viitor, iar următoarele concerte vor fi anunțate pe pagina de Facebook a trupei.
(Bilete pentru concertele de la București, Brașov, Sibiu, Tg. Mureș și Iași găsiți deja în rețeaua iabilet, la prețul de 40 de lei.)