Marea urgență a toamnei: SISTEMUL IMUNITAR

Ilie Tudor
- Toamna e-n curte, iarna e lângă gard. Bagajele lor sunt pline de boli care ne pregătesc zile negre: gripe, viroze, infecții respiratorii, răceli. Ar fi bine să nu le lăsăm să intre în casă înainte de-a ne întări sistemul imunitar -

Condițiile unei bune imunități

Există câteva condiții pe care trebuie să le în­de­plinim pentru a avea un sistem imunitar puternic. Acestea sunt:
* Greutate normală - studiile medicale ara­tă că per­soa­nele obeze și cele cu greutatea sub nor­mal sunt mai predispuse la infecții și se vindecă mai greu decât cele­lalte.
* Somn suficient - sistemul nervos este ma­rele coor­do­nator al activității imunitare. Lipsa de somn, somnul agi­tat, somnul prea îndelungat sau la ore nepotrivite "dau peste cap" echilibrul nervos și, cu acesta, și metabolismul și mecanismele imu­nitare.
* Condiție fizică bună - persoanele care duc o viață activă, care fac mișcare în aer liber, an­tre­nează fără să știe și sistemul imunitar, acce­lerând procesele de sinteză a substanțelor cu rol imu­nitar.
* Respirație corectă, amplă și profundă - s-a constatat că o bună oxi­genare a sângelui favo­rizează activitatea ce­lulelor sistemului imunitar, accelerând procesele de vindecare, crescând rezis­tența la factorii agresivi de mediu.
* Hrană cu calități nutritive superioare - lipsa unor vitamine, a unor aminoacizi ori a unor mine­rale atrage după sine și o sinteză deficitară a unor sub­stan­țe esen­țiale pentru sistemul imunitar, în absența cărora factorii infecțioși străbat ne­stin­gheriți barierele de pro­tecție.
* Echilibru sufletesc - supărarea, frustra­rea, dezamă­girile sunt dăunătoare pentru sistemul imu­nitar. Este cunos­cut faptul că la nici câteva zeci de minute după o supărare puternică se reactivează vechi boli infecțioase. De exemplu, virusul herpetic se poate activa la o supărare puternică în câteva zeci de minute, dând naș­tere unor leziuni care se vindecă în zile sau săptămâni. La fel de adevărat este și că mulțumirea, bucuria și iubirea sunt un stimulent excepțional al imunității, care face minuni în pro­cesul de vindecare.

Metode de stimulare a imunității

VITAMINELE

* Vitamina A - are un rol esențial în men­ținerea în bună stare a pielii și a mucoaselor, care sunt prima barieră în calea agenților infecțioși. Sursele naturale de vitamina A sunt morcovii (mai ales sub formă de suc), spanacul, varza, pe­penii galbeni, laptele natural, proaspăt.
* Vitamina C - este numită și vitamina imunității, in­tervenind în foarte multe etape și secvențe ale proce­sului de apărare a orga­nismului. Mari cantități de vita­mina C se găsesc în: mă­ceșe (de câteva zeci de ori mai mult ca în lămâi sau por­tocale), coacăze ne­gre (atât proaspete, cât și us­cate), kiwi, pătrunjel verde, ardei verde, lămâi, por­to­cale, grepfruit.
* Vitaminele din complexul B - în ca­zul carențelor de B2 și B6 apar afecțiuni ale pielii și mucoaselor (respiratorii, bucale, geni­tale), care duc la scăderea imu­nității pe respec­ti­vele seg­men­te, fiind o premisă serioasă a apari­ției bolilor infecțioase. Sursele de vitamina B2 sunt: drojdia de bere, drojdia de pâine, tărâțele de grâu, soia, guliile, pătrunjelul verde. Sursele naturale de vi­tamina B6: untul, drojdia de bere, tărâțele de grâu, soia, nucile, făina inte­gra­lă de grâu, pâinea integrală.
* Vitamina D - la copii s-a constatat că o carență de vitamina D este corelată cu scăderea rezistenței la in­fecții, mai ales la nivelul aparatului respirator. Așa că dacă vrem să-i protejăm pe micuți de gu­turai, gripe, bron­șite, este bine ca mai ales pe timpul sezonului rece să le asigurăm necesarul de vitamina D din surse natu­rale. Acestea sunt: gălbenușul de ou, untul (cel făcut vara are de 3-4 ori mai multă vitamina D decât cel făcut iarna), laptele natural de vacă, cerealele integrale.

ECHINACEA

Este o plantă împrumutată de la indienii din America de Nord. Sub numele de echi­na­cea sunt cunoscute trei specii: Echinacea purpurea, Echi­nacea angustifolia, Echi­nacea pallida. Deși au structuri diferite, toa­te au în linii mari aceleași efecte de stimu­lare a imunității, fiind utilizate cu mult suc­ces în tratamentul și pentru prevenirea bo­li­lor infecțioase, cum ar fi gripele, bronșitele, anexitele, pneumoniile, infecțiile renale și urinare. Echinacea se găsește în far­macii sub for­mă de ceai și tincturi. Noi vă recomandăm preparatul Imu­no­grip și Imunorezistan, pro­duse de "Plant­extrakt" Cluj, două tinc­turi ad­ministrate nu doar pen­tru creș­terea rezis­tenței la gri­pă, ci și pentru a pre­veni orice fel de infecție și pentru a accelera vin­de­carea bo­lilor infecțioase deja existente.
Medicamentele sunt însoțite de un pros­pect care conține dozele și modul de admi­nis­trare. Preparatele se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară, fără rețetă.

LĂPTIȘORUL DE MATCĂ

Este cel mai puternic ali­ment cunoscut, fiind hrana mătcilor și a puietului de albine, în primele trei zile de viață. Extraordinara vitalitate a reginei albinelor, care depune 150-200 de mii de ouă, se explică prin puterea energetică și nutritivă de excepție a acestui lăptișor cu care se hrănește. De asemenea, durata de viață a regi­ne­lor (5 ani, față de numai câteva luni la albinele lucră­toa­re) se da­torează puterii nutritive a acestui produs al stu­pului.
Acțiunea lăptișorului de matcă în tratarea infecțiilor este binecunoscută apicultorilor. El este un foarte puternic antiseptic, distruge bacteriile, anumite ciu­perci și protozoare. Explicația este că lăptișorul de matcă sti­mulează puternic imunitatea - mai ales pe cale endo­crină - și în acest fel este de ajutor în tratarea și pre­ve­nirea unei întregi serii de boli infecțioase, mai ales res­piratorii, cum ar fi: bronșita, bronșita astmatiformă și ast­mul, virozele pulmonare, guturaiul etc.
Lăptișorul de matcă se găsește sub forma liofilizată, produs de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Api­cultură. Administrarea e conținută în prospect.

Soarele împotriva răcelii

Eficiența razelor ultraviolete depinde de dozarea lor: prea multe raze vatămă sistemul imunitar din piele. Din cauza asta se produc erupții de herpes pe buze în vacanța de vară, când stăm în exces la soare. Expunerile scurte la soare sunt, în schimb, o pavăză minunată contra bolii. Lu­mina solară crește formarea vitaminei D, care joacă un rol important în buna desfășurare a proceselor imu­nitare. Cât veți mai prinde soare în toamna asta, nu pre­ge­tați să-l folosiți ca medicament (nicio expu­nere să nu depășească un sfert de oră).

Substanțe minerale: Zinc, Seleniu, Magneziu și Fier

Ultimele cercetări medicale au ajuns la concluzia că bolile canceroase debutează acolo unde cantitatea de Seleniu prezentă în organism e redusă. Lipsa Magne­ziu­lui, a Fierului și a Zin­cului sunt și ele portițe de pă­trun­dere a vir­ușilor în organism. Conclu­zia: alături de vita­mine, sub­stan­țele mine­rale sunt mijloace ex­trem de puternice pen­tru celulele imunitare, favorizând înmulțirea lor. Ele pot fi adminis­trate atât sub formă de preparate farmaceutice, cât și pe cale di­rectă, preluate din alimentele cu care ne hrănim.
Zincul - este esențial pentru maturi­zarea celulelor imu­nitare din timus, influen­țându-le numărul și ac­ti­vita­tea. Administrat în exces, devine dăunător. Sur­se: fructe de mare (mai ales scoici), carne de vită, ouă, lactate.
Seleniul - foarte important în stoparea proceselor in­fec­țioase. Favorizează înmul­ți­rea celulelor de apărare din organism. Sur­se: cereale complete, carne, pește, avocado.
Fierul - atât lipsa, cât și excesul lui vatămă sistemul imu­nitar. Surse: carne ro­șie, ficat, le­gume, cereale com­plete.
În afara ingerării lor în mod direct, prin alimente, pot fi folosite și vitaminele sinte­tizate în laboratoare (vândute în farmacii).

Băile de plante

Baia de plante este un excelent stimulent imu­nitar. Se recomandă băile ceva mai calde (37-39°C), cu plante cu efecte stimulative imunitare.

Cum pregătim baia de plante?

• Sunt necesare 300-600 g de plantă pentru o cadă cu capacitatea de 200 de litri).

• Se pun plantele la înmuiat, într-o găleată sau un vas cu capacitatea de 10 litri, plin cu apă.

• Se lasă o noapte, după care lichidul se stre­coară, iar planta macerată se opărește cu 3-5 litri de apă clocotită și se lasă să se răcească.

• În apa din cadă se toarnă întâi infuzia și apoi maceratul de plantă.


Ce plante se folosesc?
* Cetinile de brad, molid sau pin - au avantajul că pot fi folosite proaspete tot timpul anului, fiind mereu pline de vitalitate. Se toacă mărunt cren­gile tinere cu tot cu ace și se pun la macerat. Apoi, în loc să fie infuzate, vor fi lăsate să fiarbă în apă timp de 5 minute.
* Florile de fân - amintim că este vorba de flo­rile, semin­țele și frunzele mici care se scutură din fân (la nevoie putând fi folosit și fânul ca atare). Baia de flori de fân este un revigorant general de excepție, care ajută la eliminarea promptă a unor afecțiuni, cum ar fi guturaiul, durerile reumatice, infecțiile urinare, du­rerile musculare etc.
* Cimbrișorul - este în același timp și anti­septic puternic, și imunostimulator. Este important să fie folosit cimbrișor proaspăt, din anul respectiv. Pe lângă stimu­larea imunității, baia cu cimbrișor vă va înviora și vă va mări tonusul, eliminând durerile arti­cu­lare și musculare.
* Mesteacănul - baia cu frunze de mesteacăn este un medicament special pentru cei care au frecvent infecții în zona gâtului și a arborelui bronșic, însoțite de secreții abundente, pentru cei care sunt foarte sensibili la frig, ori pentru cei care sunt predispuși iarna la afecțiuni dermatologice.
* Lavanda - parfumata lavandă este un stimu­lent foar­­te puternic al leucocitelor, sporind rezis­ten­ța orga­­nismului la infecție. Băile cu lavandă sunt în mod special indicate și celor cu un sistem nervos obosit, care nu dorm bine ori care sunt ner­voși, foarte sen­sibili și iritabili.

Când și de câte ori este bine să realizăm această procedură?

Băile, mai ales dacă sunt fierbinți, este bine să se facă seara, când nu este necesar să mai ieșim din casă. Frec­vența lor este de maximum două pe săptămână, în mod normal, una pe săptămână. După baie, se vor evita fri­gul, curenții de aer, fumul de țigară, orice fac­tor stresant care ar putea diminua impactul benefic al acestei pro­ceduri.

Extractele de muguri

Mugurii și alte părți tinere ale plantelor conțin sub­stanțe stimulatoare foarte eficiente ale sistemului imu­nitar. După administrarea un timp ceva mai înde­lun­gat - 1-3 luni - a prepa­ra­telor din muguri de plante, s-a ob­servat o creștere a imunității anumitor organe. Se pare că fiecare stimulent imunitar obținut din mu­guri are o "adresă" destul de precisă. Măceșul sporește imunitatea plămânilor și a ar­bo­relui bronșic; carpenul - pe cea a sinusurilor, a căi­lor nazale și a arborelui bronșic; mestea­cănul - pe cea a faringelui și a sinu­surilor etc. Pre­paratele din muguri acționează asupra siste­mului imu­nitar prin mecanismul endocrin (deci pe cale hormonală). Iată câteva remedii foar­te va­lo­roase pentru a vă putea apăra de bolile fri­gului sau pentru a accelera procesul de vin­de­care, în cazul în care deja v-ați îmbol­năvit:
* Mlădițele de măceș (Rosa canina) stimulează imu­nitatea plămânului și pe cea a arborelui bronșic. Se iau 50-150 picături în trei etape, pe parcursul zilei.
* Mugurii de carpen (Carpinus betu­lus) stimulează imunitatea căilor respira­torii superioare și pe cea a ar­borelui bronșic - se iau 50 de picături, de trei ori pe zi.
* Mugurii de coacăz negru (Ribes nigrum) stimulează imunitatea întregului orga­nism, fiind un remediu de bază în tratarea ori­cărui fel de infecție recidivantă și a alergiilor, prevenind totodată apariția unor formațiuni tumorale benig­ne sau maligne. Se adminis­trea­ză 50-150 de pică­turi pe zi, în trei reprize, cu puțină apă.
* Mugurii și semințele de mes­tea­căn (Betula pen­dula) stimulează imu­ni­tatea căi­lor res­­pi­ratorii su­­pe­rioare, pe cea a farin­ge­lui, a traheei și a arbo­re­lui bron­șic, fiind in­di­cat și co­piilor. Se iau 25-50 de picături, de trei ori pe zi.
Toate aceste preparate se iau diluate în ju­mătate de pahar de apă, întotdeauna pe sto­macul gol. O cură du­rează minimum o lună, iar în cazul unor afecțiuni cro­nice, trei luni. Ex­tractele de muguri sunt realizate de PlantEx­trakt Cluj și se găsesc, fără rețetă, în farmacii și plafaruri.

Automasajul chinezesc

O metodă străveche, chinezească, de mărire a imu­ni­tății, este automasajul prin lovire făcut în centrul ple­xului cardiac (furca piep­tului, deasupra inimii). Cu pal­ma strân­să în pumn este lovită zona centrală a plexului car­diac, rar, regulat, destul de puternic, dar nu vio­lent, astfel încât cutia toracică să vibreze profund. Ma­sa­jul se face stând în picioare, cu tăl­pile paralele, cu coloana dreaptă, după ce în prealabil ne-am relaxat corpul. Strân­gem mâna în pumn și aplicăm rar loviturile - între 20 și 50. După ultima lovire, se lasă mâinile să atârne pe lângă corp și se con­știentizează cu ochii închiși efectele acestei aplicații, sub forma unor vibrații pregnante la nivelul sternului.
Deși această metodă de stimulare a timusului le poate părea unora o metodă simplistă, în realitate nu este deloc așa. Senzațiile energetice care apar după acest exercițiu sunt foarte puternice; veți pu­tea savura, între altele, o stare de expansiune afectivă deosebită.

Dușmanii sistemului imunitar

* Alcoolul - consumat în exces, blo­chează activitatea de apărare a limfocitelor. El atrage și o carență de vita­mine care slăbește și mai puternic sistemul imu­nitar.
* Fumatul - mai exact fumul de țigară, care favori­zează apariția infecțiilor. Cercetăto­rii ame­ricani estimea­ză că peste două milioane de îmbol­năviri anuale de bron­șită și infecții pul­monare, mai ales în cazul copiilor, sunt cau­zate de prezența în mediul lor de viață a fumu­lui de țigară. În sputa lor s-a descoperit aceeași concentrație de nicotină ca în sputa părinților fumători.
* Anumite medicamente precum Cor­tizo­nul și anti­bio­ti­cele blochează funcțiile imu­ni­tare. Exact același regim de exterminare care le este aplicat microbilor cu aceste medi­camen­te li se aplică și celulelor imunitare: mo­bili­ta­tea lor, capa­citatea de ingerare și formarea de an­ticorpi sunt drastic reduse, și virușii atacă mai ușor.
* Somnul redus, nopțile nedormite per­tur­bă activitatea hormonului stresului - corti­zolul - și prin el, func­țiile imunologice (corti­zolul este otra­vă pentru celu­lele imunitare). Un experiment american, realizat pe 45 de vo­lun­tari, a dovedit că după o noapte întreagă de ne­somn, funcțiile sistemului imunitar au rămas blocate două zile.
* Stresul este însă dușmanul cel mai de temut al sistemului imunitar, pentru că opre­siunea lui prelungită crește cantitatea de corti­zol. O mare parte a celulelor imunitare mor, al­tele își pierd orientarea și capacitatea de a comunica între ele.
Cu alte cuvinte: fericirea întărește sistemul imu­nitar? Mai mult ca sigur, răspund în cor cer­cetătorii occi­den­tali, dând astfel apă la moară me­dicinii tradiționale chi­neze, care spu­ne că, de când lumea, pricina bolii se află în suflet, care tre­buie vindecat odată cu întregul trup.


ȘTIAȚI CĂ...

• Organismul fiecă­ru­ia dintre noi are de la na­tură un sistem de apărare fabulos, cu nenumărate linii de apărare do­tate cu "arme" chimice, biolo­gice și me­canice de distru­gere a oricărui nepoftit, fie el virus ori bac­terie.

• Una din o sută de ce­lule ale orga­nis­mului a­par­­ține sistemului imu­ni­tar, fiind o adevărată ar­mată cu miliarde de "sol­dați" cu tot felul de spe­ci­a­lizări.

• Fără să știm, în fiecare minut, sis­temul nostru imu­nitar inactivează viru­șii, distruge bacteriile ori celu­lele can­ce­roase, protejează organismul de orice atac din exterior.

• Secrețiile noastre salivare, lacri­ma­re, sudo­rifice și lichidul prostatic conțin enzime care dis­trug o serie de bac­te­rii și ciuperci, constituind o linie de apărare eficientă.

• Sângele conține cele mai puter­nice substanțe an­ti­bacteriene și anti­vi­rale, între care și faimosul inter­feron - o substanță (de fapt, o grupă de sub­stanțe) an­ti­virală și antitu­morală foarte puter­nică și cu spectru larg de acțiune.

• În organism există adevărate centre de in­struire ale celulelor sistemului imu­nitar, unde aces­tea sunt triate, sortate, trimise în misiune. Un ase­menea "cen­tru de instrui­re" este timusul - situat în cen­trul ple­xului cardiac - a cărui stimulare este ur­mată negreșit de o sporire a rezistenței naturale la infecții.

• După bătăliile date între celulele sis­temului imu­nitar și microorganismele invadatoare, apar leucocitele, care "în­ghit" microorganismele și resturile de celule dis­truse, fă­când curățenie după "lup­tele imunitare".