Condițiile unei bune imunități
Există câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinim pentru a avea un sistem imunitar puternic. Acestea sunt:
* Greutate normală - studiile medicale arată că persoanele obeze și cele cu greutatea sub normal sunt mai predispuse la infecții și se vindecă mai greu decât celelalte.
* Somn suficient - sistemul nervos este marele coordonator al activității imunitare. Lipsa de somn, somnul agitat, somnul prea îndelungat sau la ore nepotrivite "dau peste cap" echilibrul nervos și, cu acesta, și metabolismul și mecanismele imunitare.
* Condiție fizică bună - persoanele care duc o viață activă, care fac mișcare în aer liber, antrenează fără să știe și sistemul imunitar, accelerând procesele de sinteză a substanțelor cu rol imunitar.
* Respirație corectă, amplă și profundă - s-a constatat că o bună oxigenare a sângelui favorizează activitatea celulelor sistemului imunitar, accelerând procesele de vindecare, crescând rezistența la factorii agresivi de mediu.
* Hrană cu calități nutritive superioare - lipsa unor vitamine, a unor aminoacizi ori a unor minerale atrage după sine și o sinteză deficitară a unor substanțe esențiale pentru sistemul imunitar, în absența cărora factorii infecțioși străbat nestingheriți barierele de protecție.
* Echilibru sufletesc - supărarea, frustrarea, dezamăgirile sunt dăunătoare pentru sistemul imunitar. Este cunoscut faptul că la nici câteva zeci de minute după o supărare puternică se reactivează vechi boli infecțioase. De exemplu, virusul herpetic se poate activa la o supărare puternică în câteva zeci de minute, dând naștere unor leziuni care se vindecă în zile sau săptămâni. La fel de adevărat este și că mulțumirea, bucuria și iubirea sunt un stimulent excepțional al imunității, care face minuni în procesul de vindecare.
Metode de stimulare a imunității
VITAMINELE
* Vitamina A - are un rol esențial în menținerea în bună stare a pielii și a mucoaselor, care sunt prima barieră în calea agenților infecțioși. Sursele naturale de vitamina A sunt morcovii (mai ales sub formă de suc), spanacul, varza, pepenii galbeni, laptele natural, proaspăt.
* Vitamina C - este numită și vitamina imunității, intervenind în foarte multe etape și secvențe ale procesului de apărare a organismului. Mari cantități de vitamina C se găsesc în: măceșe (de câteva zeci de ori mai mult ca în lămâi sau portocale), coacăze negre (atât proaspete, cât și uscate), kiwi, pătrunjel verde, ardei verde, lămâi, portocale, grepfruit.
* Vitaminele din complexul B - în cazul carențelor de B2 și B6 apar afecțiuni ale pielii și mucoaselor (respiratorii, bucale, genitale), care duc la scăderea imunității pe respectivele segmente, fiind o premisă serioasă a apariției bolilor infecțioase. Sursele de vitamina B2 sunt: drojdia de bere, drojdia de pâine, tărâțele de grâu, soia, guliile, pătrunjelul verde. Sursele naturale de vitamina B6: untul, drojdia de bere, tărâțele de grâu, soia, nucile, făina integrală de grâu, pâinea integrală.
* Vitamina D - la copii s-a constatat că o carență de vitamina D este corelată cu scăderea rezistenței la infecții, mai ales la nivelul aparatului respirator. Așa că dacă vrem să-i protejăm pe micuți de guturai, gripe, bronșite, este bine ca mai ales pe timpul sezonului rece să le asigurăm necesarul de vitamina D din surse naturale. Acestea sunt: gălbenușul de ou, untul (cel făcut vara are de 3-4 ori mai multă vitamina D decât cel făcut iarna), laptele natural de vacă, cerealele integrale.
ECHINACEA
Este o plantă împrumutată de la indienii din America de Nord. Sub numele de echinacea sunt cunoscute trei specii: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida. Deși au structuri diferite, toate au în linii mari aceleași efecte de stimulare a imunității, fiind utilizate cu mult succes în tratamentul și pentru prevenirea bolilor infecțioase, cum ar fi gripele, bronșitele, anexitele, pneumoniile, infecțiile renale și urinare. Echinacea se găsește în farmacii sub formă de ceai și tincturi. Noi vă recomandăm preparatul Imunogrip și Imunorezistan, produse de "Plantextrakt" Cluj, două tincturi administrate nu doar pentru creșterea rezistenței la gripă, ci și pentru a preveni orice fel de infecție și pentru a accelera vindecarea bolilor infecțioase deja existente.
Medicamentele sunt însoțite de un prospect care conține dozele și modul de administrare. Preparatele se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară, fără rețetă.
LĂPTIȘORUL DE MATCĂ
Este cel mai puternic aliment cunoscut, fiind hrana mătcilor și a puietului de albine, în primele trei zile de viață. Extraordinara vitalitate a reginei albinelor, care depune 150-200 de mii de ouă, se explică prin puterea energetică și nutritivă de excepție a acestui lăptișor cu care se hrănește. De asemenea, durata de viață a reginelor (5 ani, față de numai câteva luni la albinele lucrătoare) se datorează puterii nutritive a acestui produs al stupului.
Acțiunea lăptișorului de matcă în tratarea infecțiilor este binecunoscută apicultorilor. El este un foarte puternic antiseptic, distruge bacteriile, anumite ciuperci și protozoare. Explicația este că lăptișorul de matcă stimulează puternic imunitatea - mai ales pe cale endocrină - și în acest fel este de ajutor în tratarea și prevenirea unei întregi serii de boli infecțioase, mai ales respiratorii, cum ar fi: bronșita, bronșita astmatiformă și astmul, virozele pulmonare, guturaiul etc.
Lăptișorul de matcă se găsește sub forma liofilizată, produs de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură. Administrarea e conținută în prospect.
Soarele împotriva răcelii
Eficiența razelor ultraviolete depinde de dozarea lor: prea multe raze vatămă sistemul imunitar din piele. Din cauza asta se produc erupții de herpes pe buze în vacanța de vară, când stăm în exces la soare. Expunerile scurte la soare sunt, în schimb, o pavăză minunată contra bolii. Lumina solară crește formarea vitaminei D, care joacă un rol important în buna desfășurare a proceselor imunitare. Cât veți mai prinde soare în toamna asta, nu pregetați să-l folosiți ca medicament (nicio expunere să nu depășească un sfert de oră).
Substanțe minerale: Zinc, Seleniu, Magneziu și Fier
Ultimele cercetări medicale au ajuns la concluzia că bolile canceroase debutează acolo unde cantitatea de Seleniu prezentă în organism e redusă. Lipsa Magneziului, a Fierului și a Zincului sunt și ele portițe de pătrundere a virușilor în organism. Concluzia: alături de vitamine, substanțele minerale sunt mijloace extrem de puternice pentru celulele imunitare, favorizând înmulțirea lor. Ele pot fi administrate atât sub formă de preparate farmaceutice, cât și pe cale directă, preluate din alimentele cu care ne hrănim.
Zincul - este esențial pentru maturizarea celulelor imunitare din timus, influențându-le numărul și activitatea. Administrat în exces, devine dăunător. Surse: fructe de mare (mai ales scoici), carne de vită, ouă, lactate.
Seleniul - foarte important în stoparea proceselor infecțioase. Favorizează înmulțirea celulelor de apărare din organism. Surse: cereale complete, carne, pește, avocado.
Fierul - atât lipsa, cât și excesul lui vatămă sistemul imunitar. Surse: carne roșie, ficat, legume, cereale complete.
În afara ingerării lor în mod direct, prin alimente, pot fi folosite și vitaminele sintetizate în laboratoare (vândute în farmacii).
Băile de plante
Baia de plante este un excelent stimulent imunitar. Se recomandă băile ceva mai calde (37-39°C), cu plante cu efecte stimulative imunitare.
Cum pregătim baia de plante?
• Sunt necesare 300-600 g de plantă pentru o cadă cu capacitatea de 200 de litri).
• Se pun plantele la înmuiat, într-o găleată sau un vas cu capacitatea de 10 litri, plin cu apă.
• Se lasă o noapte, după care lichidul se strecoară, iar planta macerată se opărește cu 3-5 litri de apă clocotită și se lasă să se răcească.
• În apa din cadă se toarnă întâi infuzia și apoi maceratul de plantă.
Ce plante se folosesc?
* Cetinile de brad, molid sau pin - au avantajul că pot fi folosite proaspete tot timpul anului, fiind mereu pline de vitalitate. Se toacă mărunt crengile tinere cu tot cu ace și se pun la macerat. Apoi, în loc să fie infuzate, vor fi lăsate să fiarbă în apă timp de 5 minute.
* Florile de fân - amintim că este vorba de florile, semințele și frunzele mici care se scutură din fân (la nevoie putând fi folosit și fânul ca atare). Baia de flori de fân este un revigorant general de excepție, care ajută la eliminarea promptă a unor afecțiuni, cum ar fi guturaiul, durerile reumatice, infecțiile urinare, durerile musculare etc.
* Cimbrișorul - este în același timp și antiseptic puternic, și imunostimulator. Este important să fie folosit cimbrișor proaspăt, din anul respectiv. Pe lângă stimularea imunității, baia cu cimbrișor vă va înviora și vă va mări tonusul, eliminând durerile articulare și musculare.
* Mesteacănul - baia cu frunze de mesteacăn este un medicament special pentru cei care au frecvent infecții în zona gâtului și a arborelui bronșic, însoțite de secreții abundente, pentru cei care sunt foarte sensibili la frig, ori pentru cei care sunt predispuși iarna la afecțiuni dermatologice.
* Lavanda - parfumata lavandă este un stimulent foarte puternic al leucocitelor, sporind rezistența organismului la infecție. Băile cu lavandă sunt în mod special indicate și celor cu un sistem nervos obosit, care nu dorm bine ori care sunt nervoși, foarte sensibili și iritabili.
Când și de câte ori este bine să realizăm această procedură?
Băile, mai ales dacă sunt fierbinți, este bine să se facă seara, când nu este necesar să mai ieșim din casă. Frecvența lor este de maximum două pe săptămână, în mod normal, una pe săptămână. După baie, se vor evita frigul, curenții de aer, fumul de țigară, orice factor stresant care ar putea diminua impactul benefic al acestei proceduri.
Extractele de muguri
Mugurii și alte părți tinere ale plantelor conțin substanțe stimulatoare foarte eficiente ale sistemului imunitar. După administrarea un timp ceva mai îndelungat - 1-3 luni - a preparatelor din muguri de plante, s-a observat o creștere a imunității anumitor organe. Se pare că fiecare stimulent imunitar obținut din muguri are o "adresă" destul de precisă. Măceșul sporește imunitatea plămânilor și a arborelui bronșic; carpenul - pe cea a sinusurilor, a căilor nazale și a arborelui bronșic; mesteacănul - pe cea a faringelui și a sinusurilor etc. Preparatele din muguri acționează asupra sistemului imunitar prin mecanismul endocrin (deci pe cale hormonală). Iată câteva remedii foarte valoroase pentru a vă putea apăra de bolile frigului sau pentru a accelera procesul de vindecare, în cazul în care deja v-ați îmbolnăvit:
* Mlădițele de măceș (Rosa canina) stimulează imunitatea plămânului și pe cea a arborelui bronșic. Se iau 50-150 picături în trei etape, pe parcursul zilei.
* Mugurii de carpen (Carpinus betulus) stimulează imunitatea căilor respiratorii superioare și pe cea a arborelui bronșic - se iau 50 de picături, de trei ori pe zi.
* Mugurii de coacăz negru (Ribes nigrum) stimulează imunitatea întregului organism, fiind un remediu de bază în tratarea oricărui fel de infecție recidivantă și a alergiilor, prevenind totodată apariția unor formațiuni tumorale benigne sau maligne. Se administrează 50-150 de picături pe zi, în trei reprize, cu puțină apă.
* Mugurii și semințele de mesteacăn (Betula pendula) stimulează imunitatea căilor respiratorii superioare, pe cea a faringelui, a traheei și a arborelui bronșic, fiind indicat și copiilor. Se iau 25-50 de picături, de trei ori pe zi.
Toate aceste preparate se iau diluate în jumătate de pahar de apă, întotdeauna pe stomacul gol. O cură durează minimum o lună, iar în cazul unor afecțiuni cronice, trei luni. Extractele de muguri sunt realizate de PlantExtrakt Cluj și se găsesc, fără rețetă, în farmacii și plafaruri.
Automasajul chinezesc
O metodă străveche, chinezească, de mărire a imunității, este automasajul prin lovire făcut în centrul plexului cardiac (furca pieptului, deasupra inimii). Cu palma strânsă în pumn este lovită zona centrală a plexului cardiac, rar, regulat, destul de puternic, dar nu violent, astfel încât cutia toracică să vibreze profund. Masajul se face stând în picioare, cu tălpile paralele, cu coloana dreaptă, după ce în prealabil ne-am relaxat corpul. Strângem mâna în pumn și aplicăm rar loviturile - între 20 și 50. După ultima lovire, se lasă mâinile să atârne pe lângă corp și se conștientizează cu ochii închiși efectele acestei aplicații, sub forma unor vibrații pregnante la nivelul sternului.
Deși această metodă de stimulare a timusului le poate părea unora o metodă simplistă, în realitate nu este deloc așa. Senzațiile energetice care apar după acest exercițiu sunt foarte puternice; veți putea savura, între altele, o stare de expansiune afectivă deosebită.
Dușmanii sistemului imunitar
* Alcoolul - consumat în exces, blochează activitatea de apărare a limfocitelor. El atrage și o carență de vitamine care slăbește și mai puternic sistemul imunitar.
* Fumatul - mai exact fumul de țigară, care favorizează apariția infecțiilor. Cercetătorii americani estimează că peste două milioane de îmbolnăviri anuale de bronșită și infecții pulmonare, mai ales în cazul copiilor, sunt cauzate de prezența în mediul lor de viață a fumului de țigară. În sputa lor s-a descoperit aceeași concentrație de nicotină ca în sputa părinților fumători.
* Anumite medicamente precum Cortizonul și antibioticele blochează funcțiile imunitare. Exact același regim de exterminare care le este aplicat microbilor cu aceste medicamente li se aplică și celulelor imunitare: mobilitatea lor, capacitatea de ingerare și formarea de anticorpi sunt drastic reduse, și virușii atacă mai ușor.
* Somnul redus, nopțile nedormite perturbă activitatea hormonului stresului - cortizolul - și prin el, funcțiile imunologice (cortizolul este otravă pentru celulele imunitare). Un experiment american, realizat pe 45 de voluntari, a dovedit că după o noapte întreagă de nesomn, funcțiile sistemului imunitar au rămas blocate două zile.
* Stresul este însă dușmanul cel mai de temut al sistemului imunitar, pentru că opresiunea lui prelungită crește cantitatea de cortizol. O mare parte a celulelor imunitare mor, altele își pierd orientarea și capacitatea de a comunica între ele.
Cu alte cuvinte: fericirea întărește sistemul imunitar? Mai mult ca sigur, răspund în cor cercetătorii occidentali, dând astfel apă la moară medicinii tradiționale chineze, care spune că, de când lumea, pricina bolii se află în suflet, care trebuie vindecat odată cu întregul trup.
ȘTIAȚI CĂ...
• Organismul fiecăruia dintre noi are de la natură un sistem de apărare fabulos, cu nenumărate linii de apărare dotate cu "arme" chimice, biologice și mecanice de distrugere a oricărui nepoftit, fie el virus ori bacterie.
• Una din o sută de celule ale organismului aparține sistemului imunitar, fiind o adevărată armată cu miliarde de "soldați" cu tot felul de specializări.
• Fără să știm, în fiecare minut, sistemul nostru imunitar inactivează virușii, distruge bacteriile ori celulele canceroase, protejează organismul de orice atac din exterior.
• Secrețiile noastre salivare, lacrimare, sudorifice și lichidul prostatic conțin enzime care distrug o serie de bacterii și ciuperci, constituind o linie de apărare eficientă.
• Sângele conține cele mai puternice substanțe antibacteriene și antivirale, între care și faimosul interferon - o substanță (de fapt, o grupă de substanțe) antivirală și antitumorală foarte puternică și cu spectru larg de acțiune.
• În organism există adevărate centre de instruire ale celulelor sistemului imunitar, unde acestea sunt triate, sortate, trimise în misiune. Un asemenea "centru de instruire" este timusul - situat în centrul plexului cardiac - a cărui stimulare este urmată negreșit de o sporire a rezistenței naturale la infecții.
• După bătăliile date între celulele sistemului imunitar și microorganismele invadatoare, apar leucocitele, care "înghit" microorganismele și resturile de celule distruse, făcând curățenie după "luptele imunitare".