Frică fără frică - ATACURILE DE PANICĂ

Gilda Fildan
- Atacurile de panică și fobiile întunecă viața multor oameni. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că frica este un impuls necesar și important pentru noi. Însă ce e de făcut, atunci când ea depășește măsura? Să-i întrebăm pe specialiști -

Frica face inima să bată ca un ciocan, su­gru­mă respirația și îți strecoară în urechi zgomote ciudate. Dar și mai îngrozitor este un atac de panică: apărut parcă de nicăieri, îți paralizează respirația lăsându-te fără aer și îți dă sentimentul că te vei su­fo­ca sau îți vei pierde min­țile în secunda urmă­toare. "A­ces­te atacuri de pa­nică repre­zintă unul dintre mo­ti­vele cele mai frec­vente pentru care pacienții ape­lează la un consult medi­cal în am­bu­latoriu", afir­mă psihia­trii. Doar în Ger­mania su­feră de anxietate în jur de zece mili­oane de oa­meni, iar statisticile ara­tă că apro­ximativ 25% din totalul popu­lației a trăit cel puțin o dată în viață o stare anxioa­să. Specia­liș­tii au constatat că femei­le sunt de două ori mai expuse la acest risc decât bărbații și că peri­oada de maximă vul­nerabi­litate se situează între 35 și 55 de ani. Ast­fel, pro­babi­li­tatea declan­șării unui atac de panică la o per­soană de 37 de ani atinge 18%, în timp ce la una de 65 de ani abia dacă înregistrează 1%.

O teamă fără obiect

Deși în percepția publicului noțiunile se con­fundă, psihologii operează o distincție netă între frică și anxietate. În opinia lor, frica înseamnă reac­ția emoțională provocată de un pericol iminent, pe când anxietatea este o teamă difuză, practic lipsită de obiect și proiectată în viitor, deoarece se referă la un eveniment posibil, dar nicidecum precis con­turat. Această "teamă fără obiect", cum o carac­terizează specialiștii, provine în primul rând din dezechilibrarea raportului corect dintre neurotrans­mițătorii care controlează stările afective la nivelul creierului, respectiv acela dintre serotonină și nor­adre­nalină. Alți factori declanșatori pot fi: adminis­trarea anumitor medicamente, în special a unora ce se înscriu în categoria psihotropelor sau a steroi­zilor, consumul excesiv de alcool, cafea și zahăr, dar și experiențele traumatizante din istoria perso­nală, adică situațiile de abuz și violență la care per­soana în cauză a fost supusă cândva, în trecut.
Anxietatea îmbracă o multitudine de forme, atacul de panică fiind numai una dintre ele. De pildă, numeroși oameni de vârsta a doua și a treia s-au confruntat de-a lungul întregii lor vieți cu o fobie specifică, cum ar fi oroarea de a vedea sânge sau de a da întâmplător peste un păianjen. Cei cu o fobie socială fug de situațiile care i-ar plasa în centrul atenției, deoarece se tem că vor fi observați și evaluați de ceilalți, cu alte cuvinte, că vor da fără voia lor un examen la care s-ar putea să nu fie no­tați cu un calificativ onorant. Pacienții cu agora­fobie evită sistematic locurile de unde n-ar avea posibi­litatea să fugă în cazul când s-ar simți ame­nin­țați, de exemplu, spațiile ocupate de aglomerări uma­ne sau metroul. Acest tip de fobie apare deseori combinat cu un atac de panică. Anxietatea gene­ralizată îi urmărește pe suferinzi cu o teamă nepre­cizată, continuă, și cu griji legate de viitor, care îi împiedică să se odihnească noaptea și, de multe ori, se asociază cu epuizarea fizică. Afecțiu­nea de­bu­tează de regulă la oa­menii maturi sau la cei deja ajunși la jumătatea vieții. Oare fiindcă în prezent suntem atât de strâns interconectați prin televiziune și in­ternet, încât ne parvine instanta­neu orice veste înfricoșătoare, indife­rent din care colț al lu­mii ar pleca ea? Spe­cialiștii sunt sceptici în această privință și avan­sează o altă explicație: "Cazurile de sindrom anxios nu s-au înmulțit în ultimul timp, pur și simplu sunt diagnos­ticate mai frecvent". În plus, mai demult, simp­tomele erau considerate ca făcând parte din tabloul clinic al altor afecțiuni, de exemplu Parkinson, scleroza mul­­tiplă ori epilepsia. Și o boală internă, ca hi­pertiroidia sau dia­be­tul, poate genera stări de teamă, de aceea este cu atât mai important ca un medic să le clarifice pro­veniența. Oricum, nu sunt puțini cei ce se adresează doctorului de familie sau se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor, deoarece mai ales manifestările atacului de panică - tahicardia, ame­țeala și trans­pirațiile - se aseamănă cu simptomele infarctului miocardic.

Frica: un sentiment străvechi, de importanță vitală

Frica este una dintre cele mai vechi emoții din lume. În clipa când avem impresia că sesizăm o amenințare, creierul nostru inundă corpul cu hor­moni ai stresului și suspendă gândirea, astfel încât ne concentrăm în totalitate pe efortul de a supra­viețui. Prin urmare, se poate spune că frica are un rol salvator. Ea devine patologică abia în momentul când apare în absența unei justificări reale: "Cei ce se gândesc 50% din durata zilei la temerile lor sau încep să-și modifice în funcție de ele deprinderile de la locul de muncă, din familie sau din timpul liber, au depășit granița normalității", subliniază psihologii. Cui i se poate întâmpla aceasta? Din păcate, oricăruia dintre noi: "Factorii declanșatori sunt foarte diferiți, mergând de la stres și privarea de somn, caracteristici personale, stil de viață, boli și traume psihice". Vulnerabilitatea mai mare a femeilor se explică probabil prin faptul că ele, în calitate de protectoare ale urmașilor pe care i-au adus pe lume, sunt dotate cu "antene" mai sensibile. Re­zul­tatele studiilor îi determină pe cercetători să atri­buie și materialului genetic o contribuție de circa 50%. Deci, dacă mama suferă de o fobie specifică, este foarte probabil că și fiica va dezvolta una. O însemnătate deosebită o au și despărțirile inter­venite în diverse etape de dezvoltare a persona­lității, căci ele dau naștere sentimentului ucigător de a fi abandonat.

Prognostic pozitiv: frica se poate trata cu succes

Abia târziu, în anii '80, lumea medicală a con­simțit să-i acorde fricii statutul de afecțiune. Trecu­seră două veacuri și jumătate de când un scriitor celebru, Johann Wolfgang von Goethe, relata cum își vindecase fobia: "Îndeosebi, mă temeam de o amețeală care mă cuprindea, ori de câte ori mă aflam pe o înălțime și priveam în jos". El a recurs intuitiv la terapia utilizată în zilele noastre: s-a confruntat cu situația. Tremurând de spaimă, s-a urcat pe catedrala Notre-Dame din Strasbourg și și-a învins frica! "Am trecut mereu și mereu prin ase­menea groază și chin, până când ceea ce sim­țeam mi-a devenit indiferent". Este exact modali­tatea de abordare a stărilor anxioase, folosită cu suc­ces de terapeuții contemporani: "Aceste tulburări au un prognostic foarte optimist. Din păcate, aproa­pe 50% dintre ele rămân netratate, întrucât persoanele respective nu se simt bolnave sau consi­deră că au un comportament normal. Sau cred că se găsesc într-o situație fără ieșire, ceea ce face inutil drumul până la medic". Astfel, mulți dintre oamenii de lângă noi își prelungesc ani în șir su­ferința și își compromit calitatea vieții, pentru ca în final să dezvolte o depresie ori o adicție. Se izolea­ză, refuză să mai iasă în lume, să mai urce într-un vehicul, trăind cu o permanentă "frică de frică", așteptând cu spaimă o amenințare nedefinită și reac­ția lor la ea - atacul de panică. "Aceasta este atitudinea tipică: teama enor­mă de următoarea criză", ex­plică specialiștii. Și tocmai aco­lo inter­vine terapia, pentru a-i determina pe pacienți să în­ce­teze a evita lucrurile de care se tem.

De la psihanaliză, la metode cu efect mai rapid

Tratamentul modern al sin­dromului anxios pre­vede fie o combinație de medicamente și psiho­tera­pie, fie o etapă inițială de administrare a unor anti­de­presive care vor acționa la ni­velul creierului, acolo unde ia naștere frica, producând o pri­mă ameliorare, pentru ca ulte­rior să se sisteze medicația și să se utilizeze exclusiv terapia cognitiv-compor­ta­mentală. Ea are rolul de a-l ajuta pe pacient să conștientizeze modelele sale tipice de comporta­ment și să încerce înlocuirea lor cu altele. Practic, este vorba de un demers de restructurare a creie­rului. Iată cum îl descriu psihologii: "Nu ne preo­cupă atât să cercetăm cauzele anxietății - căci ele sunt aproape imposibil de depistat - ci ne con­cen­trăm mai curând pe reacțiile pacientului. Aces­tuia i se cere mai întâi să-și imagineze situații care îi provoacă frică, iar apoi este introdus în astfel de situații reale, în prezența terapeutului, pentru a învăța cum să le abordeze corect. El va parcurge cinci asemenea experiențe asistate de te­ra­peut - și se va simți din ce în ce mai sigur pe sine". Și pa­cien­ții care suferă de atacuri de panică au șansa de a descoperi, în cadrul unei terapii a con­fruntării, că pot rezista propriilor spaime și că aces­tea vor dis­părea în final, după cum ne asigură spe­cialiștii: "Doar cineva care experimentează con­cret faptul că poate merge de mai multe ori cu liftul fără să se sufoce își poate depăși panica".
În prezent, psihologii nu mai conside­ră necesar să recurgă la o psihanaliză labori­oasă, de lungă du­rată, cu peste 300 de șe­dințe de terapie, așa cum se recomanda altă­dată. Și tratamentul în condiții de spitalizare este rareori indicat. În schimb, studiile confirmă unanim efi­ciența terapiei cognitiv-com­por­tamentale care reușește, de obicei pe parcursul a numai 24 de ședințe, să-l învețe pe pacient cum să-și controleze anxietatea. O variantă mo­dificată a terapiei cognitiv-comportamen­tale, utilizată astăzi în unele clinici, este ACT (Acceptance and Com­mit­ment The­rapy - Terapia prin acceptare și anga­ja­ment). Ea urmărește revenirea la calm și echilibru prin acceptarea de sine, prin aten­ția și compasiunea față de propria per­soană. Frica nu trebuie combă­tută, ci mai curând înțeleasă și tole­rată ca o componentă a individualității pacientului respectiv, ceea ce înseamnă că sentimentele negati­ve nu vor fi interzise. Un instrument esențial folosit în cadrul acestei metode este meditația. Profesorul Georg Eifert de la Chapman University (California) spune: "ACT ne permite să aflăm ce ne dorim de fapt în viață. Poate că un om care se luptă cu spai­mele sale visează să descopere lumea - și atunci, pentru a-și realiza această mare aspirație, va fi dispus în cele din urmă să urce într-un avion, luând și fri­ca în bagajele lui de călătorie. O abordare de acest tip, bazată pe valorile personale, ne dă adesea impulsul necesar pentru a îndrăzni să facem lucruri pe care le evitasem până în acel moment".
Cei ce-și doresc o explorare mai profundă, în speranța de a descoperi cauzele anxietății lor, ar putea apela, eventual, și la terapia psihodinamică, o formă mai recentă a psihanalizei cla­sice. Ea pornește de la prin­ci­piul că vulnerabilitățile ac­tuale ale unei persoane reprezintă con­secințele unor emoții și conflicte neconștien­tizate și nerezolvate din trecut, precum și a unor traume suferite în copilărie. Scopul terapiei este acela de a le scoate la lumină, pentru a le analiza și depăși. Alte două metode recente, privite de spe­cialiști mai degrabă cu scepticism, sunt EMDR (Desensibilizare și re­pro­cesare prin mișcările ochi­lor) și Wingwave. Ele nu întrebuințează cuvinte, ci constau în mișcări rit­mice ale ochilor, despre care se afirmă că ar sincro­niza emisferele cerebrale, eliminând astfel frica.
În schimb, nimeni nu contestă rezultatele obți­nute cu relaxarea musculară progresivă și practi­carea unui sport. În general, persoanele care suferă de un sindrom anxios au tendința de a evita orice efort, deoarece pulsul mărit și respirația accelerată le creează un sentiment de neliniște. Dar studiile arată că, dimpotrivă, două sau trei antrenamente de rezistență pe săptămână au un efect benefic, de ameliorare a simptomelor.

UNDE SE NAȘTE FRICA

Un bubuit puternic, o situație amenințătoare - simțurile înregistrează tot ce se petrece în preaj­ma noastră, iar în corp se rostogolește o cascadă: reacția de spaimă. La declanșarea fricii participă mai multe zone ale creierului, angrenate într-o interconexiune subtilă.


Ajutor din natură

* Stresul, somnul neodihnitor și neliniștea interioară pot duce la apariția stă­rilor anxioase. Datorită proprietăților ei sedative, lavanda este un minunat remediu în anxietatea generalizată, contribuind la restabilirea echilibrului emo­țional.
* Extractul de iarba-șarpelui combate eficient nervozitatea.
* Passiflora relaxează sistemul nervos central. În combinație cu cofeina și ovăzul, are un efect tonic în stările de epuizare.
* Două plante recomandate contra labilității afective și anxietății din perioada premergătoare menopauzei sunt Cimicifuga racemosa și ignatia.
* Magneziul temperează reacțiile provocate de stres.
* Fosfatul de potasiu, conținut în sarea Schüssler nr. 5, ajută la reglarea tul­burărilor organice, dar și a celor emoționale, cum sunt anxietatea, depresia și insomnia cauzată de nervozitate.