Răspuns pentru ANGELA, F. AS nr. 1327 - "Sufăr de cistită interstițială"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși prezintă simptome asemă­nătoare cu cele ale unei infecții vezicale (cistita), incluzând sen­zația imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micțiunii, cistita interstițială nu este rezul­tatul unui proces infecțios, ci al unei inflamații a peretelui vezical (mu­coasa inter­nă), aparent fără o cauză pre­cisă. Din acest motiv, diag­nosticul cistitei inter­stițiale este greu de pus, numai după exclu­derea altor posibile cau­ze, cum ar fi ve­zica iritabilă, infecția sau chiar cancerul de vezică uri­nară. Pe lângă faptul că este greu de diagnosticat, trebuie înțeles că lipsa unui tratament specific poate trans­forma cistita inter­stițială într-o boală muti­lantă, tocmai prin severitatea sem­nelor și simp­tomelor ei, care includ, așa cum mențio­nam, mic­țiuni im­perioase, ar­suri la urinat și dureri pelvine care, uneori, îmbracă forme pa­ro­xistice. Trata­mentul este în­dreptat în mod spe­cial împo­triva durerii și a simptomelor urinare.
Multe persoane afectate de sindromul vezicii dureroase remarcă o îmbunătățire a sănătății după o distensie a vezicii, care poate ajuta prin creșterea capacității vezicale și prin interferența cu căile nervoase de conducere a durerii. Toto­dată, stabilirea unui program al micțiunilor poate fi de ajutor, prin reducerea frecvenței acestora.
În privința tratamentului medicamentos, tre­buie spus că nu există în prezent o terapie stan­dard pentru cistita interstițială, iar studiile, care au analizat medicația indicată pentru afecțiunea în speță, au avut rezultate contradictorii. De exemplu, analiza efectelor unui agent protector al mucoasei vezicale, pentosan polisulfat sodic, cu administrare orală (Elmiron), a concluzionat că, după 24 de săptămâni de tratament, nivelul global al ameliorării simptomelor a fost similar cu cel obținut în cazul administrării de "me­di­camente" placebo. În același timp, administrarea ciclosporinei A orală (imunosupresor) a avut, din perspectiva răspunsului global la tratament, un efect mai bun decât cel exercitat de pentosan polisulfat sodic oral. La fel, amitriptilina, un me­dicament folosit curent și ca antidepresiv tri­ci­clic, a ameliorat substanțial simptomele. Exis­tența atâtor incertitudini determină variații mari ale tipurilor de terapii posibile, astfel că pacienții cu cistită interstițială trebuie să fie conștienți de faptul că tratamentele actuale nu sunt suficient de riguros validate clinic. Chiar și așa, tratamen­tul de elecție rămâne, deocamdată, administrarea intravezicală a 6 doze de dimetil-sulfoxid, timp de trei luni. Cu excepția câtorva situații în care s-a semnalat apariția pasageră a unui miros de usturoi al urinii și a cazurilor sporadice de cistită eozinofilică, tratamentul cu dimetil-sulfoxid este sigur și are efecte benefice când este administrat precoce suferinzilor de cistită interstițială.
Un tratament revoluționar al cistitei intersti­țiale se poate face, în prezent, și prin instilarea de Cystistat, soluție care conți­ne sarea de sodiu a aci­dului hialuronic, de înaltă pu­ritate, și acțio­nează prin în­locuirea stra­tului deteriorat de glucosa­mi­no­­gli­cani al epi­te­liului vezical.
Complementar tratamen­tului alopat se poate admi­nistra produsul MSM, care reduce inflamația și durerea în diverse patologii (inclusiv cistita inter­stițială). Totodată, el contribuie la sinteza gluco­samino­gli­ca­nilor și a acidului hialuronic, menținând inte­gritatea și sta­bilitatea epite­liilor și a țesutu­lui conjunctiv.
Să auzim numai de bine!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Am mari probleme digestive, cărora nu le găsesc leacul"
(Răspuns pentru ȘERBAN, F. AS nr. 1329)


Nutriția prezintă un rol esențial în menținerea sănătății, alimentația fiind unul din factorii princi­pali care pot influența atât procesul de recuperare în cazul unor afecțiuni cât și agravarea unor pato­logii. Ali­mentele ingerate pot produce mo­dificări la nivel gastrointestinal și ne referim la dezechilibre ale florei bacteriene, tulburări de tranzit intestinal, când vorbim de consti­pații sau diaree, dar influen­țează totodată și sistemul imunitar sau dezechili­brele metabolice, uneori acestea putând fi con­tro­late, în prima fază, printr-un regim alimentar echili­brat (co­lesterol, diabet etc). Afec­țiu­nile organelor inter­ne, cum este de exemplu ficatul pre­dispus la stea­toza hepatică (ficat gras) pot fi evitate de ase­­menea printr-o igienă alimentară cores­pun­zătoare, printr-un aport redus de grăsimi, prăjeli, alcool etc. Cele mai multe studii au evi­dențiat faptul că o alimentație bogată în grăsimi, za­haruri, asociată cu un conținut scăzut în fibre pot favoriza apariția inflamației sau problemelor la nivel digestiv.
În cazul unor afec­țiuni gastrice de genul gastrită, esofagită de reflux este recomandat să evităm alimentele iuți, piperate, cafeaua, cru­ditățile care sunt iritante gastric. Pro­ble­mele la nivel digestiv, intestinal ce implică sen­zații de ba­lonare, episoade alternative de consti­pație, dia­ree, pot fi asociate cu dezechilibre ale florei bacteriene, iar alimentația trebuie adaptată în funcție de simptomele prezente.
Un supliment natural pe bază de aloe vera, cum este ActivAloe Forte poate îmbunătăți starea dvs la nivel digestiv, având rol de a crea o peli­culă protectoare la nivel gastric, ast­fel încât reduce episoadele de hiper­aciditate. Este reco­mandat să res­pec­tați indicațiile medicului și să ad­ministrați protector gastric, dar este bine de știut că acestea nu sunt recomandate pe pe­rioade mari de timp deoarece pot asocia numeroase efecte secundare. Se știe că la nivel intestinal este o strânsă legătură între inflamație și flora bacteria­nă, astfel că, prin conținutul crescut de polizaharide, ActivAloe Forte normalizează funcția la nivel intestinal, reduce inflamația, reglează digestia și tran­zitul intestinal având totodată și rol imuno­modulator. Obținută din culturi organice printr-o tehnologie ultramodernă și fără a conține agenți de îngroșare, ActivAloe Forte conține componente bioactive naturale cu eficiență garantată din punct de vedere biologic.
Multă sănătate!