Deși prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecții vezicale (cistita), incluzând senzația imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micțiunii, cistita interstițială nu este rezultatul unui proces infecțios, ci al unei inflamații a peretelui vezical (mucoasa internă), aparent fără o cauză precisă. Din acest motiv, diagnosticul cistitei interstițiale este greu de pus, numai după excluderea altor posibile cauze, cum ar fi vezica iritabilă, infecția sau chiar cancerul de vezică urinară. Pe lângă faptul că este greu de diagnosticat, trebuie înțeles că lipsa unui tratament specific poate transforma cistita interstițială într-o boală mutilantă, tocmai prin severitatea semnelor și simptomelor ei, care includ, așa cum menționam, micțiuni imperioase, arsuri la urinat și dureri pelvine care, uneori, îmbracă forme paroxistice. Tratamentul este îndreptat în mod special împotriva durerii și a simptomelor urinare.
Multe persoane afectate de sindromul vezicii dureroase remarcă o îmbunătățire a sănătății după o distensie a vezicii, care poate ajuta prin creșterea capacității vezicale și prin interferența cu căile nervoase de conducere a durerii. Totodată, stabilirea unui program al micțiunilor poate fi de ajutor, prin reducerea frecvenței acestora.
În privința tratamentului medicamentos, trebuie spus că nu există în prezent o terapie standard pentru cistita interstițială, iar studiile, care au analizat medicația indicată pentru afecțiunea în speță, au avut rezultate contradictorii. De exemplu, analiza efectelor unui agent protector al mucoasei vezicale, pentosan polisulfat sodic, cu administrare orală (Elmiron), a concluzionat că, după 24 de săptămâni de tratament, nivelul global al ameliorării simptomelor a fost similar cu cel obținut în cazul administrării de "medicamente" placebo. În același timp, administrarea ciclosporinei A orală (imunosupresor) a avut, din perspectiva răspunsului global la tratament, un efect mai bun decât cel exercitat de pentosan polisulfat sodic oral. La fel, amitriptilina, un medicament folosit curent și ca antidepresiv triciclic, a ameliorat substanțial simptomele. Existența atâtor incertitudini determină variații mari ale tipurilor de terapii posibile, astfel că pacienții cu cistită interstițială trebuie să fie conștienți de faptul că tratamentele actuale nu sunt suficient de riguros validate clinic. Chiar și așa, tratamentul de elecție rămâne, deocamdată, administrarea intravezicală a 6 doze de dimetil-sulfoxid, timp de trei luni. Cu excepția câtorva situații în care s-a semnalat apariția pasageră a unui miros de usturoi al urinii și a cazurilor sporadice de cistită eozinofilică, tratamentul cu dimetil-sulfoxid este sigur și are efecte benefice când este administrat precoce suferinzilor de cistită interstițială.
Un tratament revoluționar al cistitei interstițiale se poate face, în prezent, și prin instilarea de Cystistat, soluție care conține sarea de sodiu a acidului hialuronic, de înaltă puritate, și acționează prin înlocuirea stratului deteriorat de glucosaminoglicani al epiteliului vezical.
Complementar tratamentului alopat se poate administra produsul MSM, care reduce inflamația și durerea în diverse patologii (inclusiv cistita interstițială). Totodată, el contribuie la sinteza glucosaminoglicanilor și a acidului hialuronic, menținând integritatea și stabilitatea epiteliilor și a țesutului conjunctiv.
Să auzim numai de bine!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"Am mari probleme digestive, cărora nu le găsesc leacul"
(Răspuns pentru ȘERBAN, F. AS nr. 1329)
Nutriția prezintă un rol esențial în menținerea sănătății, alimentația fiind unul din factorii principali care pot influența atât procesul de recuperare în cazul unor afecțiuni cât și agravarea unor patologii. Alimentele ingerate pot produce modificări la nivel gastrointestinal și ne referim la dezechilibre ale florei bacteriene, tulburări de tranzit intestinal, când vorbim de constipații sau diaree, dar influențează totodată și sistemul imunitar sau dezechilibrele metabolice, uneori acestea putând fi controlate, în prima fază, printr-un regim alimentar echilibrat (colesterol, diabet etc). Afecțiunile organelor interne, cum este de exemplu ficatul predispus la steatoza hepatică (ficat gras) pot fi evitate de asemenea printr-o igienă alimentară corespunzătoare, printr-un aport redus de grăsimi, prăjeli, alcool etc. Cele mai multe studii au evidențiat faptul că o alimentație bogată în grăsimi, zaharuri, asociată cu un conținut scăzut în fibre pot favoriza apariția inflamației sau problemelor la nivel digestiv.
În cazul unor afecțiuni gastrice de genul gastrită, esofagită de reflux este recomandat să evităm alimentele iuți, piperate, cafeaua, cruditățile care sunt iritante gastric. Problemele la nivel digestiv, intestinal ce implică senzații de balonare, episoade alternative de constipație, diaree, pot fi asociate cu dezechilibre ale florei bacteriene, iar alimentația trebuie adaptată în funcție de simptomele prezente.
Un supliment natural pe bază de aloe vera, cum este ActivAloe Forte poate îmbunătăți starea dvs la nivel digestiv, având rol de a crea o peliculă protectoare la nivel gastric, astfel încât reduce episoadele de hiperaciditate. Este recomandat să respectați indicațiile medicului și să administrați protector gastric, dar este bine de știut că acestea nu sunt recomandate pe perioade mari de timp deoarece pot asocia numeroase efecte secundare. Se știe că la nivel intestinal este o strânsă legătură între inflamație și flora bacteriană, astfel că, prin conținutul crescut de polizaharide, ActivAloe Forte normalizează funcția la nivel intestinal, reduce inflamația, reglează digestia și tranzitul intestinal având totodată și rol imunomodulator. Obținută din culturi organice printr-o tehnologie ultramodernă și fără a conține agenți de îngroșare, ActivAloe Forte conține componente bioactive naturale cu eficiență garantată din punct de vedere biologic.
Multă sănătate!