Doica mea

Cititor Formula AS
La vârsta de trei luni am ră­mas în grija bu­ni­cii, tata fiind decedat, iar mama, bolnavă.

Era în '41 și dinții răz­bo­iului deja se sim­țeau. Ca să-și între­gească veniturile puține, bunica lucra cu jumătate de normă ca femeie de serviciu la o grădiniță din Timișoara, în restul tim­pului fiind spălătoreasă de lux la diferite familii mai înstărite din cartier. Pentru a putea să mun­cească în liniște, mă purta după ea, așezată la oarecare distanță, în­tr-o coșarcă de rufe. Lângă mine, mereu atent și de pază, era un câine alb, frumos, dar mai ales înțelept, pe nume Ciopy. Prin lătratul lui insis­tent, el o anun­ța la timp pe bunica dacă de­veneam agitată, dacă tre­buia să mă schimbe sau plângeam după biberon. Nu lăsa pe nimeni să se apropie, nici măcar o muscă sau vreun țân­țar, vânându-le cu mare îndemânare. Când am mai crescut și mă răsturnam din coș pe po­dea, Ciopy începea să se-agite și bunica mă re­tur­na la "domiciliul" meu. Odată cu înaintarea în vârs­tă, coșul a fost înlocuit cu o pătură, pusă direct pe podea. Mai atent ca-nainte, fiindcă începusem să-mi iau lumea-n cap, Ciopy se repezea să-mi bareze eva­dă­rile, când porneam spre cazanul în care fierbeau rufele. Nu-i păsa că-l băteam, că-l trăgeam cu mâ­nuțele de păr. Tot cu Ciopy am învățat și să fac primii pași, agățată de blana lui. Cădeam, mă ri­di­cam, o luam de la capăt, în lătrăturile sale pline de în­curajări: "Hai, mai încearcă o dată", spunea, și por­neam încetinel-încetinel spre bunica, arătându-i, fe­ricită, ce pot. Și uite așa, sub pri­virile ei drăgăstoase și păzită strașnic de câi­nele cel credincios, am cres­cut și eu la fel ca ceilalți copii. Ciopy a fost doica mea. Chiar și când m-am făcut mărișoară, mă în­so­țea peste tot. Când încercam să mă urc în pom sau pe gard, lătra de mama focului, chemând-o în aju­tor pe bunica, anunțând-o că vreau să fac ceva rău. Nu pu­team să plec nicăieri, nici să ies cu copiii, pe stradă, până ce nu venea bunica și apro­ba. Afară, Ciopy nu se dezlipea niciodată de mine, lipit de piciorul meu drept. Nu își în­semna teritoriul, nu se înhăita cu alți câini. Când intram în vreo joacă cu mingea, Ciopy era component de bază al echipei. Copiii îl iu­beau și îl acceptau. Dacă mingea sărea în vreo curte, o adu­cea în dinți, gâfâind. Dacă ne jucam "mâța-n sac", totul era perfect cât mă vedea ve­selă și jocul era co­rect. Când se isca vreo să­mânță de ceartă, Ciopy mă trăgea de fustă spre casă, privindu-mă cu ochii în­tristați: "Ce-i cu voi? Fii atentă, copiii s-au ener­vat". Dacă nu ascultam, îmi tăia drumul revenirii pe terenul de joacă, lătrând atât de puternic, încât co­piii îmi spuneau să-mi iau câinele și să plec.
Mai târziu, în anii de școală, n-a existat vreo zi în care credinciosul meu câine să nu mă ducă și mă aducă înapoi. Iarna, bunica mă așe­za pe o sanie mică, pe care Ciopy o trăgea cu nă­­dejde, așa că n-am fost dusă niciodată în brațe sau în spinare, ca alți copii. Cât durau orele, câinele mă aștepta ascuns sub o scară, iar când frigul se întețea, d-l învățător îl che­ma să intre în clasă, lăsându-l să stea sub catedră, unde aștepta liniștit sunetul clopoțelului. Nu ple­ca de lângă mine nici mort. Singur, nu putea să fie scos afa­ră din școală, se culca în drum și răbda cu stoi­cism loviturile, oricâte ar fi în­casat.
Și acasă, în gospodărie, Ciopy ne era de fo­los. Pă­zea casa cu strășnicie, alunga șobo­la­nii și șoarecii, dar mai ales mâțele care încer­cau să se apropie de po­rumbei. Când vreo găină din vecini sărea în gră­dină, Ciopy o îngrămădea într-un colț și-o lătra, pâ­nă ce bunica ieșea din casă, prindea intrusa și o du­cea înapoi. Și pe urmă, am intrat la liceu... Într-o iarnă ge­roa­să, Ciopy a cerut afară din casă, la miezul nop­ții. Nu mai făcuse niciodată așa ceva. Peste ceva vre­me, bunica a auzit un urlet prelung. Du­cân­du-se repede în grădină, a găsit câinele lun­git pe o parte, cu botul întins spre cer. Parcă cerea îndurare. Bu­nica și-a amintit că și în noaptea când mama murise (eu aveam un an pe atunci), Ciopy urlase la fel. Îi venise sorocul! Bunica l-a dus în casă, l-a pus pe pat, i-a luat capul în palme, l-a mângâiat. În semn de re­cu­noștință, Ciopy i-a lins mâinile. Dimineața, când ne-am sculat, câinele nostru murise. Bu­nica l-a în­gropat lângă casă, între două tufe de trandafiri. L-am plâns și l-am regretat toată viața și chiar și acum tresar câteodată, părân­du-mi-se că-l aud în gră­dină, lătrând.

ALEXANDRINA C. - Timișoara