Se apreciază că circa o treime din totalitatea cazurilor de cancer sunt cauzate de o alimentație nesănătoasă. Odată cu hrana, asimilăm numeroase substanțe cancerigene, cum sunt nitrosaminele și nitrosamidele din produsele din carne ținute la saramură, peștele și brânza afumată. Conținutul de nitrați al legumelor și apei de băut crește încontinuu.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru persoanele adulte maximum 220 mg de nitrați pe zi. Iar pentru nitrații din apa de băut și apa minerală, valorile să nu depășească 50 g/l. Dacă nu știați, salata verde, lăptucile, spanacul, ridichile, hreanul și sfecla roșie ating o concentrație deosebit de mare de nitrați (5000 mg/kg). Cea din brânzeturi, în schimb, este redusă: în brânza de vaci, de exemplu, nu se pot adăuga la producere mai mult de 60 mg de nitrați la 1 kg. Cea mai eficientă măsură pentru prevenirea cancerului este regimul alimentar bazat pe produse din culturi biologice, fără îngrășăminte. Dar oare există așa ceva?
Lămâile împotriva nitraților
Specialiștii ne recomandă să adăugăm în apa limpede de la robinet câteva picături de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. În primul rând, pentru că lămâia ne ajută să slăbim, și în al doilea rând, pentru că vitamina C din lămâie împiedică transformarea nitraților și nitriților, posibil existenți în apă, în nitrosamine cancerigene.
Utilitatea filtrelor de apă este contestată. Filtrele simple, nefolosite corespunzător, pot conține germeni, înrăutățind calitatea apei. Și, în general, nu elimină nitrații, azbestul și sărurile anorganice. Și dacă filtrul nu este schimbat suficient de des, substanțele dăunătoare acumulate pot ajunge în apă.
Substanțe protectoare din legume și fructe
Există câteva soiuri de legume care par să acționeze activ împotriva apariției cancerului gastric și, poate, și a celui pulmonar: conopida, broccoli, varza de China, varza albă, varza de Bruxelles.
Ar trebui să consumăm zilnic 500 g de fructe și 500 g de legume, și anume de culoare roșie, galbenă, verde și portocalie. Asemenea combinații nu numai că bucură ochiul, dar conțin și numeroși pigmenți vegetali, care, introduși în alimentația noastră obișnuită, au puteri vindecătoare. Cuercitina, o substanță activă vegetală existentă în coacăzele negre, reduce, de pildă, riscul cancerului de colon. Produce bacterii intestinale pozitive, care inactivează substanțele cancerigene.
Roșu și verde împotriva cancerului
Deosebit de interesantă este licopina, substanța roșie din tomate. Fortifică inima și circulația sanguină și ne ajută să prevenim cancerul. Un exemplu: dacă mâncăm o bucată de slănină afumată sau cârnați prăjiți, sărurile folosite la afumat sunt transformate în nitrosamine cancerigene. Licopina din roșii poate împiedica transformarea lor, indiferent dacă le consumăm crude sau fierte. În general, mâncăm roșiile crude, dar în Statele Unite s-a descoperit faptul că substanța colorantă care întărește în mod evident inima și circulația sângelui și reduce riscul de cancer ajunge mai repede în organism și acționează mai intens dacă roșiile sunt încălzite (fierte ușor).
Mai ales oamenii din aglomerările urbane au în organism foarte multe toxine. Acestora li se recomandă să mănânce de două ori pe săptămână broccoli, pentru că sulforafanul pe care-l conține oferă protecție împotriva substanțelor dăunătoare din mediul înconjurător și reduce riscul de cancer. Când se fierb, codițele se pătrund la fel de repede ca buchețelele, dacă le crestați (în cruce).
V-ați gândit vreodată cât de sănătoși sunt morcovii cruzi? Ei bine, studiile arată că fierți sau căliți, morcovii sunt și mai prețioși pentru sănătate, fiindcă prin încălzire se formează cantități mari de fenoli, care apără organismul de substanțele toxice și de cancer.
Știm că vitaminele, substanțele minerale și microelementele sunt importante pentru sănătatea noastră și ne pot chiar proteja de cancer. În schimb, consumul frecvent de grăsimi animale sporește, după cum se știe, riscul cancerului intestinal. Combateți-l, mâncând regulat ceapă crudă, care reduce, și ea, acest risc.
"Ura", pentru boabele de soia
Boabele de soia, folosite în diferite feluri, pot combate cancerul de intestin, iar la bărbați, riscul cancerului de prostată. Soia se găsește fie sub formă de boabe întregi, fie ca uruială, pentru muesli. În magazine se găsesc o mulțime de produse de soia: lapte, tofu, șnițele, cârnăciori, băuturi, produse de patiserie etc. În plus, bărbații ar trebui să mănânce în mod regulat linte, năut, fasole, semințe de in, tărâțe de ovăz și toate soiurile posibile de varză. Pentru că substanțele pe care le conțin acești nutrienți reduc pericolul îmbolnăvirii de cancer la prostată.
Și de băut?
Nu doar mâncărurile ne pot fi de folos în lupta împotriva cancerului, ci și anumite băuturi, benefice pentru sănătatea noastră. În primul rând, ceaiul verde, care poate fi utilizat pentru prevenirea multor afecțiuni, dar mai ales pentru combaterea cancerului. Riscul cancerului gastric, al celui de piele și de plămâni poate fi redus cu ajutorul ceaiului verde. Catehinele pe care le conține stopează formarea metastazelor, împiedicând producerea de vase sanguine în zona tumorii.
S-a constatat, în plus, că și berea poate micșora riscul de cancer. Bioflavonoidele din hamei protejează organismul de substanțele agresive, cancerigene.
Cercetătorii japonezi au descoperit faptul că zeama de orz are un efect medical extraordinar: neutralizează în organism substanțele cancerigene ce se produc din cauza fumului de tutun, a cărnii și a peștelui fripte pe grătar.
Și strugurii conțin cantități mari de substanțe protectoare împotriva "radicalilor liberi", substanțe agresive care atacă celulele, provoacă boli și grăbesc procesul de îmbătrânire. Un rol important îl joacă, în acest sens, resveratrolul, existent în coaja strugurilor negri, dar și într-un păhărel de vin roșu.
Frână tutunului!
Țigările îmbătrânesc și îmbolnăvesc
Dacă vă preocupă cu adevărat starea sănătății dvs., ar trebui, în primul rând, să vă lăsați de fumat. Este adevărat că el stimulează, în primele minute, puterea de concentrare, dar ulterior îi "răpește" creierului oxigenul, blocându-l.
Fumatul afectează plămânii - mai ales vara, la temperaturi ridicate, tutunul devine o povară pentru ei - și sporește riscul de cancer pulmonar. Sunt lucruri pe care le știm cu toții. Dar cercetătorii britanici au descoperit, între timp, și alte aspecte: cei ce fumează peste 15 țigări pe zi vor fi supuși, mai târziu, unui risc sporit de fractură de femur, deoarece fumatul stopează producerea hormonilor responsabili pentru consistența și rezistența oaselor. În plus, tutunul împiedică oxigenarea creierului, iar pe măsură ce îmbătrânim, lezează nu doar plămânii, ci și capacitatea de a gândi, pentru că îngustează vasele sanguine, oprind astfel sângele să ajungă la creier.
Rețetă
V-ați propus, a câta oară, să vă lăsați de fumat și vă îndoiți că veți reuși? Folosiți trucul următor: procurați-vă tinctură de gențiană (galbenă), puneți 30 de picături într-un pahar cu apă călduță și faceți gargară de mai multe ori pe zi. Pofta de fumat o să dispară. Sau: mâncați, din când în când, pe parcursul zilei (cât mai des), ardei gras crud.
Împotriva simptomelor produse de abținerea de la fumat
Dacă vreți să renunțați la fumat, pentru a combate efectele neplăcute care apar, introduceți în meniul dvs. cât mai des posibil roșii, vinete, cartofi și conopidă. Sunt legume care conțin cantități mici de nicotină, dar fără substanțele dăunătoare existente în țigări.
O altă posibilitate: luați câte o bucățică de glucoză pe zi. Glucoza hrănește nervii și, în plus, potolește pofta de dulce, care crește în această perioadă. Iar cei care devin nervoși pot mesteca fructe uscate, care conțin o cantitate mare de magneziu, substanță minerală antistres.
Și încă un sfat ce vă poate fi de ajutor: încercați să optați pentru culori, în funcție de aspectele sănătății, atât în ceea ce privește garderoba, cât și în amenajarea spațiului în care locuiți. Culoarea maro are efect calmant. Verdele are efect energizant, violetul relaxează și liniștește sistemul nervos. Verdele închis întărește sistemul imunitar. În schimb, roșul este o culoare pe care persoanele nervoase ar trebui să o evite.