Inimile noastre bat la fel

Ion Longin Popescu
Purtând un panou cu o inscripție simbolică, "Asta îi vacanța mea", unul dintre miile de tineri din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău anunță lumea că organizațiile neguvernamentale din Ba­sarabia își vor petrece și luna septembrie, alături de reprezentanții unor partide de opoziție, în centrul orașului.

Întăriți de ero­ismul pașnic al bucureștenilor gazați pe 10 august, basarabenii cred că a sosit tim­pul și pentru ei să îndepărteze dictatura lui Dodon și să susțină cu tărie reunirea Moldovei cu Țara Mamă. Liderii formațiunilor de opoziție PPDA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu, alături de alți reprezentanți ai "Comitetului de Rezistență Na­țio­na­lă", au anunțat inițierea unei mișcări "împotriva dic­ta­tu­rii", îndemnând cetățenii să se mobilizeze să iasă în nu­măr cât mai mare la proteste și să formeze "celule de re­zistență" în fiecare localitate. Maia Sandu a anun­țat că protestele vor continua săptămânal, până la sfâr­șitul anului. La rândul său, primarul ales dar invalidat al Chișinăului, Andrei Năstase, a îndemnat cetățenii să iasă în masă la proteste față de ceea ce el a numit "uzur­parea puterii în stat". Năstase a informat că va de­pune la CEDO o petiție împotriva statului R. Moldova, pen­tru invalidarea alegerilor. Hotărârea Mișcării de Re­zis­tență Națională este limpede și eroică: "Trebuie să-l oprim pe dictatorul Dodon acum!". Invalidarea re­zul­tatelor alegerilor de la Chișinău înseamnă anu­la­rea democrației și instaurarea dictaturii. "Situația prin care trecem este una foarte dificilă", spune Maia Sandu, "și tre­buie să ne pregătim de timpuri grele și să ne im­plicăm într-o luptă care va dura. E nevoie să fim cât mai uniți. Noi, cetățenii, trebuie să decidem cine conduce țara". Cuvintele par rostite la București, sub jeturile de apă ale militarilor jandarmi. De acolo a pornit stilul de luptă, hotărârea, formele de protest, puterea și ambiția. Fără întrerupere, săptămână de săp­tămână, și basarabenii vor aminti Uniunii Europene că 2018 este anul Centenarului românesc. Circa 100 de tineri, plecați de la Alba Iulia spre Chișinău, au fost opriți la graniță și separați în "români și moldoveni". Ordinul părea că vine de la Moscova, din timpul lui Stalin. După intervenții ale MAE și ale Ambasadei României de la Chișinău, granița a fost deschisă. Cum era de așteptat, singurul căruia nu i-a fost permisă tre­cerea a fost militantul George Simion din București, liderul "Acțiunii 2012". Așadar, Marșul Centenar a fost blocat la granița lui Dodon, fiu de român cu suflet sovietic. Liga Aleșilor Locali Unioniști, care reprezintă peste 160 de localități din Republica Moldova, nu stă nici ea degeaba și dă publicității, spre rușinea lor istorică, lista judecătorilor pro-ruși din Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care au decis abuziv invalidarea ale­gerii primarului Chișinăului, Andrei Năstase. Este vorba de Luiza Gafton, Victor Burduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Mâlii, Valentin Lastarețchii și Rodica Berdilo. (Oare de ce nu-i cheamă justițiarul nos­tru suprem, Tudorel Toader, la București? Uneori, unirea în rău e mai puternică decât unirea în bine.)
Veștile care vin dinspre Basarabia sunt, totuși, bune. Ro­mânii din cele două părți ale Prutului sunt tot mai greu de deosebit, în lupta lor împotriva rămășițelor co­muniste. Centenarul e fără granițe. Inimile noastre bat la fel.