Venus a fost una dintre primele planete care au atras atenția vechilor astrologi. Supranumită "Luceafărul", din pricina strălucirii pe care o răspândește, și marcând momente-cheie ale zilei - o putem vedea la apusul Soarelui, ca "Luceafărul de seară" sau anunțând răsăritul Soarelui, în ipostaza "Luceafărului de zi". Acestea sunt două ipostaze distincte. În cercul zodiacal, Venus apare, de asemenea, în două roluri separate, ca stăpână a două semne: zodia fixă de pământ a Taurului și zodia cardinală de aer a Balanței. Doar două planete sunt stăpâne peste două zodii, Mercur (Gemeni și Fecioară) și Venus (Taur și Balanță). În Taur, Venus reflectă frumusețea naturii și plăcerile pe care le oferă viața pământească. În Balanță, e preocupată, în schimb, de echilibrul minții, de justețea unor principii (nu degeaba obiectul - balanța - e un simbol al justiției) și de principii estetice. Ce ne mai poate pune pe gânduri e faptul că Venus, una dintre planetele feminității, domnește, e drept, peste o zodie feminină, cea a Taurului, dar și peste una masculină, cum este Balanța.
Iată care sunt calitățile atribuite Balanței, acest semn zodiacal atât de complex, încă din vechime, în astrologia cabalistică: Balanța, semn masculin, de aer, diurn, asociat cu direcția est.
Caracteristici generale: Nativii din zodia Balanței vor avea brațe și picoare drepte, un fel de-a vorbi plăcut, vor fi rezonabili și bine crescuți, iar mâinile li se vor dovedi îndemânatice în diverse profesii. Culoarea corpului va fi mai deschisă decât culoarea feței, astfel încât corpul va arăta "mai curat" decât chipul. Balanța va da dovadă de noblețe și simț al responsabilității, va vâna, va fi atrasă de sexul opus și va deveni, probabil, muzician sau compozitor.
Balanțele născute în primele zece zile ale zodiei (primul decan): modeste, rafinate, înzestrate cu trăsături frumoase. Au tendința de-a munci prea mult, de-a se răni la cap și de-a resimți dureri usturătoare în mâini și în picioare.
Balanțele născute în următoarele 10 zile (al doilea decan): liberale și prietenoase, aceste Balanțe au un corp, un chip și o ținută atrăgătoare; se poate însă ca ochii să prezinte unele asimetrii.
Balanțele născute în ultimele 10 zile (al treilea decan): Un corp atrăgător și un zâmbet cuceritor, dar ochii slabi. În viață devin celebri și respectați.
Sensibilitate: partea inferioară a intestinelor (intestinul subțire, partea aflată exact deasupra apendicelui; apendicele în sine, intestinul gros și colonul).
Boli: Cele care se referă la zonele controlate, plus urina acidă, stări hemoragice, ambliopie.
În astrologia modernă
În timpurile noastre, Balanța este descrisă mai mult prin prisma personalității ei mentale, decât în accepțiunea ei tradițională, romantică, de persoană seducătoare. Dacă în cazul Taurului, prima zodie guvernată de Venus, aceasta se manifestă spontan, prin simțuri, în Balanță se manifestă elaborat, prin criterii estetice precise și o înaltă exigență din punct de vedere intelectual și social. Atributele care o exprimă sunt cultura, rafinamentul, capacitatea de a convinge folosind argumente sofisticate, bine construite. Aceasta este și o limitare a Balanței, pentru că, se întâmplă de multe ori ca mintea căutătoare de echilibru și armonie a Balanței să refuze să integreze laturile mai grosiere și mai lipsite de armonie ale unei realități concrete. Nevoia Balanței este ca TOTUL să fie într-o armonie deplină. Acest lucru face ca multe dintre Balanțele tipice să aibă probleme cu realități dezagreabile, cu care refuză să se confrunte. Vor face, totuși, acest efort, de dragul relațiilor, și nu este vorba doar despre relația de cuplu sau de asociere a Balanței, de care este preocupată în permanență. Să ne gândim că ea reprezintă și judecătorul, cel care trebuie să construiască o relație corectă, atât față de acuzat cât și față de procuror, pentru a înțelege esența cazului asupra căruia trebuie să se pronunțe. Există o foarte frumoasă descriere a acestui raport, aparținând marelui astrolog francez Andre Barbault: "Brațul care susține cele două talere aflate în echilibru conține toată gândirea profundă a zodiei. Raport de echilibru între două aspecte alternante, opoziție a contrariilor (...), care ajung la uniunea laturilor complementare, în clipa în care descoperă centrul, respectiv punctul median al brațului".
Tipul de vitalitate al Balanței
Cele mai multe semne zodiacale sunt reprezentate în astrologie sub forma unor simboluri animale. Gemenii, Fecioara, (pe jumătate) Săgetătorul și Vărsătorul sunt singurele zodii înfățișate sub formă umană, dar cercul zodiacal conține un singur obiect: Balanța. Ce semnificație are acest lucru? În primul rând, Balanța este un obiect care a fost inventat de om ca instrument utilizat pentru a cântări. A cântări presupune a face comparații. Un sinonim al verbului este a cumpăni sau a sta în cumpănă. Este vorba de procesul psihologic pe care-l efectuează orice Balanță înainte de a lua o decizie importantă. Procesul decizional al Balanței este rezultatul unui raționament care poate să dureze destul de mult timp și să treacă prin diverse etape, uneori contradictorii. Înțelegând cum se petrec lucrurile, putem vedea de ce Balanța poate oscila, trecând prin momente de nesiguranță, dar și că acese ezitări, această scrupulozitate, o feresc de impulsivitate, explicând și de ce personalitatea ei este departe de fi spontană. Ea este modelată de principii mentale, estetice, etice.
Fiecare Balanță este compusă dintr-o combinație între energia planetei Venus, guvernatoarea zodiei, și cea a lui Saturn, planeta care se simte cel mai bine în Balanță (în termeni astrologici se spune că se află "în exaltare"). Lui Saturn îi datorează Balanțele corpul, desenat cel mai adesea din linii de o suplețe aristocratică, dar pentru Balanță nu este decât un punct de plecare. Ce texturi și culori trebuie să aibă materialele care să-l înveșmânteze? Care ar fi accesoriile cele mai adecvate? Dar machiajul? Nu este mulțumită cu faptul că natura a înzestrat-o cu o față ovală, cu trăsături regulate, care au adesea o delicatețe aproape eterică. Totul poate și trebuie îmbunătățit, rafinat, dus către ideal. Expresia feței este de regulă una amabilă și inteligentă. Din pricina fineții și regularității trăsăturilor, unii bărbați ai zodiei pot părea întrucâtva efeminați.
Predispoziții legate de sănătate
Pe lângă Soare, care ne transmite caracteristicile generale ale personalității cuiva, Luna și ascendentul unei zodii ne vorbesc mai explicit despre afecțiunile către care este predispus un semn zodiacal, în cazul nostru, Balanța. Ceva ce au în comun toți cei marcați de această energie este o sensibilitate a căilor respiratorii, care se poate manifesta prin infecții acute, vizând în principal amigdalele. Această predispoziție se manifestă, dintr-un motiv neelucidat încă, până în preajma vârstei de 24 de ani. Energia fizică nu este mare, dar e bine controlată, ceea ce reiese din gesturile măsurate, elegante, imprimate de energia venusiană.
O altă ciudățenie este tendința de amorțire bruscă a brațelor, până la cot. Problema se poate explica printr-un anume dezechilibru între circulația arterială și cea venoasă.
Organele duble, cele care aduc, ca formă, cu obiectul balanță se află măcar în parte sub guvernanța zodiei. Vorbim despre plămâni (în parte), despre ovare (tot în parte) despre rinichi și vezica urinară. Aceasta din urmă este de regulă de mici dimensiuni, ceea ce duce la micțiuni frecvente. Căile urinare sunt și ele sensibile, în mare parte, pentru că semnelor de aer nu prea le place să bea apă.
Caracteristicile de Balanță imprimă necesitatea unui regim alimentar bine controlat, deoarece există o sensibilitate față de un anume tip de aciditate.
Tenul este delicat și are nevoie de o îngrijire constantă, dar nu agresivă (de exemplu, ar trebui evitate peeling-urile chimice).
Bolile cele mai frecvente
Energia semnului nu e prea mare, dar este o energie de bună calitate. Cu eforturi moderate, Balanța își poate menține sănătate până târziu în viață. Pentru asta ar trebui să își cultive o stare de bine mental, prin exprimare creativă ori prin metode spirituale. Cea de-a doua condiție pentru o stare fizică bună este un regim alimentar adecvat.
Balanța are tendința de-a reține toxine, iar primele semne în acest sens pot fi cearcănele sau migrenele surde, posibil asociate cu fotofobie, care pot dura uneori zile de-a rândul.
Balanța are nevoie să prevină, de asemenea, insuficiența venoasă și limfatică, mai ales la nivelul bazinului, care se instalează de multe ori prematur la indivizii cu un stil de viață sedentar sau ocupații care presupun statul în picioare multă vreme. Și trebuie să spunem că eleganta Balanță nu se prea dă în vânt după mișcare fizică, iar dacă mușchii picioarelor slăbesc, ea se va resimți mai repede decât reprezentanții altor zodii. Și zona lombară, pe care o guvenrnează în parte, îi poate da de furcă.
Afecțiunile aparatului respirator sunt comune zodiei și necesită un tratament atent, până la dispariția completă a focarului de infecții, altfel pot deveni recurente.
Buna funcționare a rinichilor este un indiciu pentru vitalitatea întregului organism, iar aceștia au o sensibilitate aparte, în cazul Balanței. La fel stau lucrurile și cu vezica urinară, ceea ce explică de ce afecțiunile urinare precum cistita, prostatita și colibaciloza sunt recvente printre Balanțe.
Venus mai adaugă câteva înclinații acestui tablou patologic, și anume tendința de îngrășare și apetitul pentru dulciuri, care dacă nu este ținut sub control, se ajunge la obezitate, și accentuează riscul insuficienței venoase, putând duce chiar și la diabet.
Planeta Venus este asociată cu ovarele, care sunt sensibile la Balanță și, nu arareori, unul este poziționat mai jos în corp față de celălalt (așa-numitul "ovar căzut").
Pielea frumoasă și mătăsoasă a Balanțelor nu este ferită de infecții cutanate, de aceea e nevoie să fie curățată cu meticulozitate și ferită de factori iritanți.
Remediile homeopatice asociate cu Venus și Balanța sunt Thuya, Apis, Pulsatilla, Anacardium.
Metalul e cuprul, despre care se spune că are capacitatea de a proteja persoana care-l poartă, mai ales pe femei.
Sănătatea mentală
S-a tot spus despre Balanță că ar fi un semn echilibrat. Ca și când s-ar fi născut cu cântarul reglat de așa manieră încât cele două talgere ale Balanței să stea mereu la același nivel perfect. Dar ce ar mai putea cântări o asemenea Balanță? Absolut nimic. Mult mai corect este să spunem că Balanța este un semn care știe să-și caute și, de cele mai multe ori, să își găsească echilibrul. În Balanță găsim un intelect de forță, pe fondul unei voințe nu întotdeauna la fel de puternice. Se întâmplă, adesea, ca din exces de diplomație sau dintr-o prea mare nevoie de-a păstra bunele relații cu ceilalți, Balanța să nu pună lucrurile la punct, deși este perfect conștientă de natura situației respective și știe, mental, ce ar fi de făcut. Pentru a înțelege, măcar în parte, această atitudine, să ne referim la judecător, ca simbol al Balanței. Judecătorul nu se implică, rolul lui este de observator atent, dar pasiv. El se pronunță doar la sfârșit, sec, fără echivoc, neemoțional. Dacă s-ar apropia prea mult de subiect, de actorii dramei pe care o are în față, ar risca să-și piardă imparțialitatea, fără de care nu ar putea fi un judecător bun. De aceea, Balanța riscă adesea să exprime o opinie fermă, mai ales în situații ambigue. Capacitatea sa de-a vedea ambele laturi ale problemei face ca Balanța să-și păstreze acuitatea percepțiilor mentale și, mai mult, să învețe întreaga viață, comparând mereu situații complexe. Sunt și două păcate în care poate cădea Balanța. Unul dintre ele, care descrie tipologia mai puțin evoluată a semnului, este plăcerea de-a judeca toate cele, simțindu-se îndreptățită să dea sentințe asupra unor situații care n-o privesc sau pe care nu e îndrituită să le comenteze. Cel de-al doilea este opusul primului: o toleranță excesivă, care-i poate toci, într-un final, discernământul atât de rafinat.
Remediile din fitoterapie
Podbalul (Tussilago farfara) se dovedește deosebit de eficient în tratarea unor afecțiuni ale aparatului respirator superior, cum ar fi traheite, laringita, bronșita, ba chiar și edemul pulmonar, fiind un puternic expectorant. Acționează de asemenea ca antiseptic și antispastic. Efectele Podbalului asupra tenurilor acneice sunt cunoscute și în cosmetică, planta constituind un ingredient activ al unor băi sau împachetări.
Verbina (Verbena officinalis), care era numită de către vechii egipteni, perși și romani, "iarba sacră", era folosită în majoritatea vechilor culturi, de la cele din America de Sud și până la China antică. Verbina, sub formă de infunzie, liniștește migrenele, îndepărtează stările de astenie, fizică sau psihică, și se pare că ameliorează și temuta boală Alzheimer. Cataplasmele cu verbină sunt bune pentru ten, liniștesc eczemele și vindecă dermatitele.
Coriandrul (Coreandrum sativum) se folosește și el în tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii și vindecă și ulcerațiile din cavitatea bucală. Uleiul de coriandru face parte din mai multe produse destinate tratării conjunctivitei. Pentru că stimulează producția de insulină a pancreasului, poate ameliora diabetul.
Năsturelul (Nasturtium officinalis) e indicat, și el, pentru îngrijirea pielii și tratarea unui număr de afecțiuni dermatologice. Efectul depurativ și diuretic îl recomandă în cazul problemelor legate de rinichi și vezică urinară. Acționează de asemenea împotriva diabetului.
Regimul alimentar
La fel ca Taurul, guvernat tot de Venus (cea înclinată către plăceri ale gustului) și Balanței îi plac mâncărurile rafinate și, mai ales, dulciurile. Doar că sănătatea Balanței e mai puțin robustă decât cea a Taurului, deci regimul ei alimentar trebuie să fie mai strict, pentru a evita apariția diabetului.
Balanța nu e mare consumatoare de apă, e ceva ce trebuie să învețe, întrucât rinichii săi au nevoie de ajutor, pentru a elimina toxinele, care altfel o predispun către infecții urinare. Ceaiul de soc sau de codițe de cireșe sunt plăcute la gust și rezolvă și această problemă. Berea de calitate, băută cu moderație, are un efect similar. Fructele prea acide ar trebui evitate, la fel apele minerale pronunțat alcaline. Fructele oleaginoase sunt cele care le fac mult bine. Cu excepția berii ocazionale, despre care am vorbit, alcoolul ar trebui evitat cu strictețe.
Alimentația Balanței ar trebui să cuprindă diverse tipuri de cereale, mere, pere și struguri. Fasolea, anghinarea și sparanghelul sunt, de asemenea, în armonie cu semnul Balanței. Mai toate condimentele îi sunt permise, ceea ce îi perminte să se joace cu o varietate de gusturi.
Pietre prețioase și semiprețioase
Culorile Balanței sunt pastelurile, mai ales rozul, albastrul pal și tonuri delicate de vernil, de aceea e întrucâtva surprinzător faptul că egiptenii și grecii au ales carneolul, cu nuanțele sale intense de roșu și brun, ca fiind piatra definitorie pentru Balanță. Dar la fel au făcut și bizantinii, care s-au pronunțat pentru rubin. Evreii au fost primii care au stabilit corespondența între Balanță și o piatră ce strălucește în culori pastelate, și anume acvamarinul, cel albastru deschis ori albastru-verzui. Astrologii medievali au păstrat acvamarinul, dar au adăugat și opalul, care împletește o paletă bogată, pastelată. În astrologia modernă, Balanței i se atribuie safirul (numit "Piatra episcopală" în Evul Mediu) și jadul, amândouă în culori delicate. Se consideră că amazonitul și piatra lunii sunt pietrele protectoare ale zodiei.