BALANȚA și sănătatea

Tana Rosca
În astrologia veche, cabalistică

Venus a fost una dintre primele planete care au atras atenția vechilor astrologi. Supranumită "Lu­cea­fărul", din pricina strălucirii pe care o răs­pân­dește, și marcând momente-cheie ale zilei - o pu­tem vedea la apusul Soarelui, ca "Luceafărul de seară" sau anunțând răsăritul Soarelui, în ipostaza "Luceafărului de zi". Acestea sunt două ipostaze dis­tincte. În cercul zodiacal, Venus apare, de ase­me­nea, în două roluri separate, ca stăpână a două sem­ne: zodia fixă de pământ a Taurului și zodia car­dinală de aer a Balanței. Doar două planete sunt stă­pâne peste două zodii, Mercur (Gemeni și Fe­cioară) și Venus (Taur și Balanță). În Taur, Venus reflectă frumusețea naturii și plăcerile pe care le oferă viața pământească. În Balanță, e preocupată, în schimb, de echilibrul minții, de justețea unor principii (nu degeaba obiectul - balanța - e un simbol al justiției) și de principii estetice. Ce ne mai poate pune pe gânduri e faptul că Venus, una dintre pla­netele feminității, domnește, e drept, peste o zo­die feminină, cea a Taurului, dar și peste una mas­culină, cum este Balanța.
Iată care sunt calitățile atribuite Balanței, acest semn zodiacal atât de complex, încă din vechime, în astrologia cabalistică: Balanța, semn masculin, de aer, diurn, asociat cu direcția est.
Caracteristici generale: Nativii din zodia Ba­lan­ței vor avea brațe și picoare drepte, un fel de-a vorbi plăcut, vor fi rezonabili și bine crescuți, iar mâi­nile li se vor dovedi îndemânatice în diverse pro­fesii. Culoarea corpului va fi mai deschisă decât culoarea feței, astfel încât corpul va arăta "mai curat" decât chipul. Balanța va da dovadă de no­blețe și simț al responsabilității, va vâna, va fi atrasă de sexul opus și va deveni, probabil, muzician sau compozitor.
Balanțele născute în primele zece zile ale zodiei (primul decan): modeste, rafinate, înzestrate cu trăsături frumoase. Au tendința de-a munci prea mult, de-a se răni la cap și de-a resimți dureri usturătoare în mâini și în picioare.
Balanțele născute în următoarele 10 zile (al doi­lea decan): liberale și prietenoase, aceste Balanțe au un corp, un chip și o ținută atrăgătoare; se poate însă ca ochii să prezinte unele asimetrii.
Balanțele născute în ultimele 10 zile (al treilea decan): Un corp atrăgător și un zâmbet cuceritor, dar ochii slabi. În viață devin celebri și respectați.
Sensibilitate: partea inferioară a intestinelor (intestinul subțire, partea aflată exact deasupra apendicelui; apendicele în sine, intestinul gros și co­lonul).
Boli: Cele care se referă la zonele controlate, plus urina acidă, stări hemoragice, ambliopie.

În astrologia modernă

În timpurile noastre, Balanța este descrisă mai mult prin prisma personalității ei mentale, decât în accepțiunea ei tradițională, romantică, de per­soană seducătoare. Dacă în cazul Taurului, prima zodie guvernată de Venus, aceasta se manifestă spontan, prin simțuri, în Balanță se manifestă elaborat, prin criterii estetice precise și o înaltă exigență din punct de vedere intelectual și social. Atributele care o exprimă sunt cultura, rafi­na­mentul, capacitatea de a convinge folosind argumente sofisticate, bine construite. Aceasta este și o limitare a Balanței, pentru că, se întâm­plă de multe ori ca mintea căutătoare de echilibru și armonie a Balanței să refuze să integreze laturile mai grosiere și mai lipsite de armonie ale unei realități concrete. Nevoia Balanței este ca TOTUL să fie într-o armonie deplină. Acest lucru face ca mul­te dintre Balanțele tipice să aibă probleme cu rea­lități dezagreabile, cu care refuză să se con­frunte. Vor face, totuși, acest efort, de dragul re­lațiilor, și nu este vorba doar despre relația de cuplu sau de asociere a Balanței, de care este preocupată în permanență. Să ne gândim că ea reprezintă și judecătorul, cel care trebuie să construiască o relație corectă, atât față de acuzat cât și față de procuror, pentru a înțelege esența cazului asupra căruia tre­buie să se pronunțe. Există o foarte frumoasă descrie­re a acestui raport, aparținând marelui as­trolog francez Andre Barbault: "Brațul care susține cele două talere aflate în echilibru conține toată gân­direa profundă a zodiei. Raport de echilibru între două as­pecte al­ter­nante, opoziție a contra­rii­lor (...), care ajung la uniunea laturilor com­ple­mentare, în clipa în care desco­peră centrul, respectiv punctul me­dian al brațului".

Tipul de vitalitate al Balanței

Cele mai multe semne zodiacale sunt reprezentate în astrologie sub for­ma unor simboluri animale. Ge­menii, Fecioara, (pe jumătate) Să­getătorul și Vărsătorul sunt sin­gu­rele zodii înfățișate sub formă uma­nă, dar cercul zodiacal conține un singur obiect: Balanța. Ce semni­fi­cație are acest lucru? În primul rând, Balanța este un obiect care a fost inventat de om ca instrument utilizat pentru a cântări. A cântări pre­supune a face comparații. Un sinonim al ver­bu­lui este a cumpăni sau a sta în cumpănă. Este vorba de procesul psihologic pe care-l efectuează orice Balanță înainte de a lua o decizie importantă. Pro­cesul decizional al Balanței este rezultatul unui ra­țio­nament care poate să dureze destul de mult timp și să treacă prin diverse etape, uneori contradictorii. Înțelegând cum se petrec lucrurile, putem vedea de ce Balanța poate oscila, trecând prin momente de nesiguranță, dar și că acese ezitări, această scrupu­lo­­zitate, o feresc de impulsivitate, explicând și de ce personalitatea ei este departe de fi spontană. Ea este modelată de principii mentale, estetice, etice.
Fiecare Balanță este compusă dintr-o com­bi­nație între energia planetei Venus, guvernatoarea zodiei, și cea a lui Saturn, planeta care se simte cel mai bine în Balanță (în termeni astrologici se spune că se află "în exaltare"). Lui Saturn îi datorează Balanțele corpul, desenat cel mai adesea din linii de o suplețe aristocratică, dar pentru Balanță nu este decât un punct de plecare. Ce texturi și culori trebuie să aibă materialele care să-l înveșmânteze? Care ar fi accesoriile cele mai adecvate? Dar machiajul? Nu este mulțumită cu faptul că natura a înzestrat-o cu o față ovală, cu trăsături regulate, care au adesea o delicatețe aproape eterică. Totul poate și trebuie îmbunătățit, rafinat, dus către ideal. Ex­presia feței este de regulă una amabilă și inteligentă. Din pricina fineții și regularității trăsăturilor, unii bărbați ai zodiei pot părea întrucâtva efeminați.

Predispoziții legate de sănătate

Pe lângă Soare, care ne transmite caracteristicile ge­nerale ale personalității cuiva, Luna și ascen­den­tul unei zodii ne vorbesc mai explicit despre afec­țiu­nile către care este predispus un semn zodiacal, în cazul nostru, Balanța. Ceva ce au în comun toți cei marcați de această energie este o sensibilitate a căilor respiratorii, care se poate manifesta prin in­fec­ții acute, vizând în principal amigdalele. Această predispoziție se manifestă, dintr-un motiv nee­lu­cidat încă, până în preajma vârstei de 24 de ani. Ener­gia fizică nu este mare, dar e bine controlată, ceea ce reiese din gesturile măsurate, elegante, im­primate de energia venusiană.
O altă ciudățenie este tendința de amorțire brus­că a brațelor, până la cot. Problema se poate explica printr-un anume dezechilibru între circulația arterială și cea venoasă.
Organele duble, cele care aduc, ca formă, cu obiec­tul balanță se află măcar în parte sub gu­ver­nan­ța zodiei. Vor­bim despre plă­mâni (în parte), des­pre ovare (tot în parte) des­pre ri­nichi și vezica uri­nară. Aceasta din urmă este de regulă de mici di­men­siuni, ceea ce duce la micțiuni frec­vente. Căile urinare sunt și ele sen­si­bile, în mare parte, pentru că sem­nelor de aer nu prea le place să bea apă.
Caracteristicile de Balanță im­pri­mă necesitatea unui regim ali­men­tar bine controlat, deoarece există o sensibilitate față de un anume tip de aciditate.
Tenul este delicat și are nevoie de o îngrijire constantă, dar nu agre­­­­sivă (de exemplu, ar trebui evitate peeling-urile chimice).

Bolile cele mai frecvente

Energia semnului nu e prea mare, dar este o energie de bună calitate. Cu eforturi mo­derate, Balanța își poate menține sănătate până târ­ziu în viață. Pentru asta ar trebui să își cultive o sta­re de bine mental, prin exprimare creativă ori prin metode spirituale. Cea de-a doua condiție pen­tru o stare fizică bună este un regim alimentar adecvat.
Balanța are tendința de-a reține toxine, iar pri­mele semne în acest sens pot fi cearcănele sau mi­gre­nele surde, posibil asociate cu fotofobie, care pot dura uneori zile de-a rândul.
Balanța are nevoie să prevină, de asemenea, insuficiența venoasă și limfatică, mai ales la nivelul bazinului, care se instalează de multe ori prematur la indivizii cu un stil de viață sedentar sau ocupații care presupun statul în picioare multă vreme. Și trebuie să spunem că eleganta Balanță nu se prea dă în vânt după mișcare fizică, iar dacă mușchii picioarelor slăbesc, ea se va resimți mai repede decât reprezentanții altor zodii. Și zona lombară, pe care o guvenrnează în parte, îi poate da de furcă.
Afecțiunile aparatului respirator sunt comune zodiei și necesită un tratament atent, până la dispariția completă a focarului de infecții, altfel pot deveni recurente.
Buna funcționare a rinichilor este un indiciu pentru vitalitatea întregului organism, iar aceștia au o sensibilitate aparte, în cazul Balanței. La fel stau lucrurile și cu vezica urinară, ceea ce explică de ce afecțiunile urinare precum cistita, prostatita și colibaciloza sunt recvente printre Balanțe.
Venus mai adaugă câteva înclinații acestui tablou patologic, și anume ten­din­ța de îngrășare și apetitul pentru dulciuri, care dacă nu este ținut sub con­trol, se ajunge la obezitate, și ac­centuează riscul insuficienței ve­noase, putând duce chiar și la dia­bet.
Planeta Venus este asociată cu ova­rele, care sunt sensibile la Ba­lan­ță și, nu arareori, unul este poziționat mai jos în corp față de celălalt (așa-nu­mitul "ovar căzut").
Pielea frumoasă și mătăsoasă a Balanțelor nu este ferită de infecții cutanate, de aceea e nevoie să fie curățată cu meticulozitate și ferită de factori iritanți.
Remediile homeopatice asociate cu Venus și Balanța sunt Thuya, Apis, Pulsatilla, Anacardium.
Metalul e cuprul, despre care se spune că are capacitatea de a proteja persoana care-l poartă, mai ales pe femei.

Sănătatea mentală

S-a tot spus despre Balanță că ar fi un semn echi­­librat. Ca și când s-ar fi născut cu cântarul re­glat de așa manieră încât cele două talgere ale Ba­lan­ței să stea mereu la același nivel perfect. Dar ce ar mai putea cântări o asemenea Balanță? Absolut nimic. Mult mai corect este să spunem că Balanța este un semn care știe să-și caute și, de cele mai multe ori, să își găsească echilibrul. În Balanță găsim un intelect de forță, pe fondul unei voințe nu întotdeauna la fel de puternice. Se întâmplă, adesea, ca din exces de diplomație sau dintr-o prea mare ne­voie de-a păstra bunele relații cu ceilalți, Balanța să nu pună lucrurile la punct, deși este perfect con­știentă de natura situației respective și știe, mental, ce ar fi de făcut. Pentru a înțelege, măcar în parte, această atitudine, să ne referim la judecător, ca simbol al Balanței. Judecătorul nu se implică, rolul lui este de observator atent, dar pasiv. El se pro­nunță doar la sfârșit, sec, fără echivoc, neemoțional. Dacă s-ar apropia prea mult de subiect, de actorii dramei pe care o are în față, ar risca să-și piardă im­par­ția­litatea, fără de care nu ar putea fi un judecător bun. De aceea, Balanța riscă adesea să exprime o opinie fermă, mai ales în situații ambigue. Capa­ci­tatea sa de-a vedea ambele laturi ale problemei face ca Ba­lanța să-și păstreze acuitatea percepțiilor men­tale și, mai mult, să învețe întreaga viață, com­parând me­reu situații complexe. Sunt și două păcate în care poate cădea Balanța. Unul dintre ele, care descrie tipologia mai puțin evoluată a semnului, es­te plăcerea de-a judeca toate cele, simțindu-se în­drep­­tățită să dea sentințe asupra unor situații care n-o privesc sau pe care nu e îndrituită să le co­men­teze. Cel de-al doilea este opusul primului: o to­le­ranță excesivă, care-i poate toci, într-un final, dis­cernământul atât de rafinat.

Remediile din fitoterapie

Podbalul (Tussilago farfara) se dovedește deo­sebit de eficient în tratarea unor afecțiuni ale apa­ratului respirator superior, cum ar fi traheite, larin­gita, bronșita, ba chiar și edemul pulmonar, fiind un puternic expectorant. Acționează de asemenea ca antiseptic și antispastic. Efectele Podbalului asupra tenurilor acneice sunt cunoscute și în cosmetică, planta constituind un ingredient activ al unor băi sau împachetări.
Verbina (Verbena officinalis), care era numită de către vechii egipteni, perși și romani, "iarba sacră", era folosită în majoritatea vechilor culturi, de la cele din America de Sud și până la China antică. Verbina, sub formă de infunzie, liniș­tește migrenele, îndepărtează stările de astenie, fizică sau psihică, și se pare că ame­liorează și temuta boală Alzhei­mer. Cataplasmele cu ver­bină sunt bune pentru ten, li­niș­tesc ec­zemele și vindecă derma­ti­tele.
Coriandrul (Coreandrum sa­ti­vum) se folosește și el în tra­tarea di­feritelor afecțiuni ale pie­lii și vin­de­că și ulcerațiile din ca­vi­ta­tea bucală. Uleiul de corian­dru face par­te din mai multe pro­duse des­ti­nate tratării conjunc­ti­vitei. Pentru că stimulează producția de insu­lină a pancreasului, poate ame­liora diabetul.
Năsturelul (Nasturtium officina­lis) e indi­cat, și el, pentru îngrijirea pielii și tratarea unui nu­măr de afecțiuni dermatologice. Efectul depu­ra­tiv și diu­retic îl recomandă în cazul problemelor legate de rinichi și vezică urinară. Acționează de asemenea împotriva diabetului.

Regimul alimentar

La fel ca Taurul, guvernat tot de Venus (cea în­clinată către plăceri ale gustului) și Balanței îi plac mâncărurile rafinate și, mai ales, dulciurile. Doar că sănătatea Balanței e mai puțin robustă decât cea a Taurului, deci regimul ei alimentar trebuie să fie mai strict, pentru a evita apariția diabetului.
Balanța nu e mare consumatoare de apă, e ceva ce trebuie să învețe, întrucât rinichii săi au nevoie de ajutor, pentru a elimina toxinele, care altfel o predispun către infecții urinare. Ceaiul de soc sau de codițe de cireșe sunt plăcute la gust și rezolvă și această problemă. Berea de calitate, băută cu mo­de­rație, are un efect similar. Fructele prea acide ar tre­bui evitate, la fel apele minerale pronunțat alca­line. Fructele oleaginoase sunt cele care le fac mult bine. Cu excepția berii ocazionale, despre care am vorbit, alcoolul ar trebui evitat cu strictețe.
Alimentația Balanței ar trebui să cuprindă diver­se tipuri de cereale, mere, pere și struguri. Fa­so­lea, anghinarea și sparanghelul sunt, de aseme­nea, în armonie cu semnul Balanței. Mai toate condi­men­tele îi sunt permise, ceea ce îi perminte să se joace cu o varietate de gusturi.

Pietre prețioase și semiprețioase

Culorile Balanței sunt pastelurile, mai ales rozul, albastrul pal și tonuri delicate de vernil, de aceea e întrucâtva surprinzător faptul că egiptenii și grecii au ales carneolul, cu nuanțele sale intense de roșu și brun, ca fiind piatra definitorie pentru Balanță. Dar la fel au făcut și bizantinii, care s-au pronunțat pen­tru rubin. Evreii au fost primii care au stabilit co­respondența între Balanță și o piatră ce stră­lu­ceș­te în culori pastelate, și anume acvamarinul, cel al­bas­tru deschis ori albastru-ver­zui. Astrologii me­die­vali au păstrat acvamarinul, dar au adăugat și opa­lul, care împletește o paletă bogată, pastelată. În as­tro­logia modernă, Balanței i se atribuie safirul (numit "Piatra episcopală" în Evul Mediu) și jadul, amân­două în culori delicate. Se consideră că ama­zonitul și piatra lunii sunt pietrele protectoare ale zodiei.