Daruri de toamnă - MĂRUL, CĂTINA și STRUGURII

Redactia
Luna septembrie acordă întâie­tate fructelor puse atât pe ma­să, cât și pe obraz. Dacă îi fac așa de bine stomacului, de ce nu ne-ar hrăni și pielea? Încercați! E momen­tul să vă transformați bucătăria în laborator de cosmetică.

Rețete cu măr

Cu toate că pe Eva a alungat-o din Rai, se spune că mărul prelungește viața. Miezul lui parfumat și zemos e atât de bogat în vitamine și minerale, încât reprezintă în sine o mică uzină de sănătate. Pentru dezintoxicarea orga­nis­mu­lui, beți în fiecare dimi­neață un pahar cu suc proaspăt de mere. Pentru frumusețe, așe­zați-l cu toată nădejdea pe față, pe gât și pe decolteu. Tonifică țesuturile și reglea­ză funcția glandelor sebacee.
* Mască crudă de mere - puneți pur și simplu pe față, pe decolteu și pe gât feliuțe subțiri de mere sau mere rase, întinse uniform. Lăsați-le până își schimbă culoarea (devin maro), apoi clătiți-vă cu apă rece.
* Mască de mere fierte - se rade un măr și se fierbe cu lapte până se obține un piure. Cât e călduț, se adaugă o lin­gu­riță de miere și se întinde pe față, gât și decolteu.
* Cataplasme cu măr copt contra cear­cănelor - se spală merele, se coc în cup­tor, apoi se zdrobesc, și miezul căl­duț se întinde pe cearcăne. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se spa­lă.

Rețete cu Cătină albă

Este considerată polivitamina fruc­­te­lor, la fel ca și coacăza neagră.
* Ulei cosmetic de cătină - se zdro­besc fructele de cătină albă și se pun într-o sticlă, umplând trei sfer­turi din capaci­ta­tea ei. Se stro­pesc cu două lin­guri de alcool alb. Se completează cu ulei de germeni de grâu, de soia sau de măsli­ne, până se umple sticla. Se lasă la ma­cerat, la soa­re, vre­­me de 10 zile, agitând bine sticla în fiecare zi. Se fierbe în baie de aburi vreme de 3 ore, după care se strecoară. Uleiul se poate folosi la prepararea cremelor, a măștilor sau se poate aplica direct pe obraz. Reziduul de fructe se poate mânca: câte o linguriță în fiecare di­mineață. Organismul capătă vigoare și rezistență.

Rețete cu Struguri

Dacă faceți o cură de struguri (o zi de struguri pe săptămână e ideală) pen­tru dietă, faceți și o cură de frumusețe pentru obraz.
* Loțiune astringentă din frun­ze de viță - se fierb 5 minute, în 200 ml apă, fie două frunze proas­pete de viță-de-vie, fie o lingură cu frunze uscate de struguri negri. Se lasă să se infuzeze, apoi se stre­coară. Are acțiune astringentă și tonică, este un decolorant ușor pen­tru pete și pis­trui.
* Miez de struguri contra ri­durilor și-a căderii feței - stri­viți câteva boabe bine coapte de struguri într-o ceașcă sau transformați-le, în centrifugă, în suc. Întindeți produsul pe obraz, decolteu și gât și lăsați-l să acționeze vreo 10-15 minute, apoi spălați-vă. Întărește muș­chii obrazului și îm­piedică apa­riția ridurilor. Dacă folosiți suc de stru­guri, puteți aplica peste el o cremă nutritivă de față, făcând un ma­saj ușor.