O toamnă pe românește - ANDRA și HOLOGRAF

Dana Ene
- În potopul de concerte cu formații străine, își fac loc și două eveni­mente muzicale autohtone, cu succes garantat. Și Andra, și Holograf, au oștiri nesfârșite de fani, care abia așteaptă să fie chemați sub flamuri -

Andra
"Muzica populară este prima mea dragoste"


Andra este una dintre cel mai iubite cântărețe din România. S-a impus pe scena muzicală româ­nească fără niciun efort și a cucerit inimile româ­nilor cu vocea ei puternică și felul de-a fi extrem de natural și de cald. Originară din Câmpia Turzii, după 17 ani de la lansare, Andra se menține în vârful topurilor muzicale, câștigând zeci de premii naționale, cu cifre-record pentru vânzarea de discuri.
Concertele Andrei sunt adevărate momente de bucurie pentru numeroșii ei fani și se desfășoară de­seori cu casa închisă. Este și cazul celui mai nou spectacol al ei, "Tradițional", pregătit pentru fina­lul lunii septem­brie, căruia i-a fost adăugată o repre­zentație, după ce 95% dintre biletele puse în vânzare pen­tru primul spec­tacol din 30 sep­tem­brie s-au "to­pit" în doar câteva zile, în vreme ce bi­letele pentru spec­­tacolul de pe 28 septembrie au fost cumpărate in­te­­gral de o singură companie. Iar aces­ta nu e un lu­cru de trecut cu ve­derea, fiindcă au trecut doar șapte luni de la alte două concerte consecutive ale ei, de la Sala Pala­tului din Capitală.
Andra (Alexandra Irina Măruță) a pregătit pen­tru septembrie un show nou-nouț, în cadrul căruia o puteți asculta interpretând piese iubite din fol­clorul românesc, culese din toate regiunile istorice ale țării. "Muzica populară este prima mea dra­goste. Este primul gen muzical pe care l-am încer­cat, influențată de tatăl și de fratele meu. Cu ocazia Centenarului Unirii, îmi doresc să ofer ro­mânilor un spectacol-eveniment, un omagiu adus muzicii care face ca inimile românilor să tresalte în același timp, pentru aceleași vise. Eu cred că românii au nevoie de acest spectacol. Mu­zica populară e numitorul co­mun care unește toate gene­rațiile și pe toți românii, in­diferent de lo­cul în care s-au născut și de cel în care trăiesc acum. Abia aștept să mi se facă pielea de găină când miile de oameni din Sala Palatului vor cânta alături de mine piesele sufletului românesc", declara solista.
Andra a scos un album de mu­zi­că populară în 2007, împreună cu fratele ei, Săndel Mihai - "De la fra­te la soră", care s-a bucurat de vân­zări-record și a obținut și un Disc de Platină. Săndel se va nu­măra, cel mai probabil, printre in­vitații de seamă ai artistei care a pregătit o mulțime de surprize. Și nu doar gene­ra­țiile se vor uni în acest concert dedicat Centena­rului, ci și ar­tiști de pe ambele maluri ale Prutului, căci Andra va fi acompaniată de Orchestra Fraților Advahov, formată din 30 de instrumentiști din Chi­șinău.
Iar dacă vă gândiți că din primă­vară și până acum artista în vârstă de 32 de ani (și ma­mă iubitoare de doi copii) a stat degea­ba, vă înșelați. Ea a sus­ținut nu mai puțin de 24 de con­certe, unul in­clusiv la Londra, dar a urcat cu un recital și pe scena Festi­va­lu­lui Cerbul de Aur, unde, acum 13 ani, ob­ținea un premiu doi.
Anul acesta, Andra a pro­mo­vat trei single-uri noi: "Sem­­ne" feat. Connect-R, "In­dife­rența" și "Sudamericana" feat. Pachanga, dar și-a uimit de tot fanii în luna august, atunci când a lansat, alături de Descemer Bueno, Enrique Igle­sias și El Micha, o variantă a melodiei "Nos Fui­mos Le­jos". Videoclipul în care Andra cântă bucă­țile ei de melodie în limba română, realizat alături de cei doi cubanezi și de celebrul cântăreț spaniol, a fost urmărit deja pe internet de peste 7 milioane de oa­meni.
Dar șirul noutăților legate de Andra nu se opreș­te aici. Ea a trecut de la Vocea României Junior la "liga cea mare", așa că în ediția cu numărul 8 a Vocii României, o puteți vedea jurizând alături de Tudor Chirilă, Smiley și Irina Rimes.
(Concertul "Tradițional" al Andrei se va des­fă­­­șu­ra la Sala Palatului trei seri consecutiv, de pe 28 până pe 30 septembrie. Bilete se mai găsesc doar pentru concertul de sâmbătă, 29, la prețul de 249 lei.)

Holograf - patru decenii de muzică

Trupa Holograf împlinește anul acesta 40 de ani de carieră, 40 de ani de când Dan Bittman și trupa lui nu se pot opri din cântat. Au lansat nu mai puțin de 18 discuri, fiecare dintre ele conținând cel puțin o melodie ajunsă șlagăr. Au dominat topurile autohtone și au câștigat premii peste premii, influențând in­dus­tria muzicală românească, pe parcursul mai multor generații.
Acum a venit momentul ca valoarea lor să fie celebrată imperial, să fie serbați chiar de co­legii lor de breaslă. Exact cum se va și în­tâmpla. Unii dintre cei mai cunoscuți artiști autohtoni (nedezvăluiți încă) vor urca pe scenă să cânte versiuni unice ale super-hiturilor trupei Holograf. Pentru memoria dvs.: Dan Bittman (voce), Edi Petroșel (tobe), Tino Furtună (clape), Romeo Dediu (chitară) și Iulian Vrabete (bas).
Dacă vă numărați printre fanii Holograf, nu ratați această gală unică, în care favoriții dvs. vor fi aplaudați și onorați chiar de colegii lor.
(Spectacolul aniversar Holograf - Hall of Fame va avea loc pe 10 octombrie, la Sala Pala­tului, iar bilete se găsesc în rețeaua iabilet, la prețuri cuprinse între 89-249 lei.)