MÂINILE

Gilda Fildan
- În Europa se produc anual milioane de răniri mai mult sau mai puțin grave la mâini și la degete. Multe dintre ele necesită intervenții de urgență -

"Unealta" noastră, cea de toate zilele

Structura unei mâini cuprinde nu mai puțin de 27 de oase. Orice mișcare, cât ar fi ea de mică, pre­supune o conlucrare complexă a tuturor articula­țiilor, tendoanelor, mușchilor, ligamentelor, nervilor și vaselor de sânge. Mâna se află în funcțiune zi de zi, adesea nici măcar nu conștientizăm acest lu­cru. Ne dăm seama de importanța ei abia în clipa când, întâmplător, ne rănim, ne doare sau ne ustură, când degetele devin insensibile ori se deformează. În­tr-un cuvânt, când ajunge să aibă probleme. Atunci realizăm câtă nevoie avem de ea. Căci mâna este pentru noi unealta indispen­sabilă prin care in­trăm în contact direct cu obiectele din jur. Toto­dată, mâinile ne ser­vesc neobosit în activitățile noastre zilnice, atât în cele profesionale, cât și în tre­burile gospodărești, fie că scriem, pregătim cina familiei sau mește­rim ceva cu un ciocan și un clește. Așadar, nu e de mirare că mem­brele noas­tre superioare au adesea de suferit. În Europa se produc anual milioane de răniri mai mult sau mai puțin grave la mâini și la degete. Multe din ele ne­cesită intervenții de urgență.

Zeci de accidentări

Mâna este organul cel mai des afectat la acci­dentele de muncă. Iar în cazul când cineva devine inapt să lucreze din pricina unui asemenea trauma­tism, se întâmplă adesea ca el să aibă nevoie de în­grijiri pentru tot restul vieții. Și pe terenul de sport, dar și la treburile casnice, mai ales în bucă­tărie, la tăiatul legumelor, se petrec de multe ori lucruri ne­plăcute. Dr. Simon Eccles, vicepreșe­dintele Socie­tății britanice de chirurgia mâinii, a avertizat în legătură cu o modalitate de accidentare de-a dreptul banală. Când se taie un avocado, cuțitul alunecă pe sâmburele rotund și lucios, nimerind într-un deget sau în mână. La "Chelsea and West­minster Hospi­tal" se prezintă cam patru pacienți pe săptămână cu asemenea răni: "De aceea, noi con­siderăm că este util să ne preocupăm mai intens de prevenirea trau­matismelor".
Zi de zi, la camerele de gardă, medicii au de-a face și cu fracturile. Cea mai frecventă dintre ele este fractura de radius, provocată de obicei de în­cercarea reflexă de a te sprijini într-o mână, în clipa când te împiedici și cazi. "Pe lângă fracturi, avem de tratat de regulă plăgi tăiate, întinderi de liga­mente, răni infectate provenite de la munca în gră­dină, mușcături ale animalelor din gos­podărie, electrocutări sau degerături", spun me­dicii.

Mâna vindecătoare

Numeroase persoane apelează prea târziu la un chirurg. Senzația de amorțeală, reducerea capa­cității de mișcare și durerile sunt ignorate o bună bucată de vreme - în speranța că neplăcerile vor dispărea de la sine. Însă după o contuzie sau în­tindere, simptomele pot dura uneori și jumătate de an. Medicii dispun în prezent de o gamă largă de posibilități pentru tratarea mâinilor. Printre ele se regăsesc metode conservatoare, cum sunt imo­bilizarea cu ajutorul atelei, o medicație strict indi­vidualizată, compusă din analgezice și antiinfla­matoare, precum și kinetoterapia, cu exerciții de tonifiere, menite să întărească mușchii și articu­la­țiile. Mâna redevine mobilă, viguroasă și poate strân­ge din nou alte mâini, în semn de salut.
Când întindem mâna cuiva, gestul are semni­ficații diverse: bucuria întâlnirii cu celălalt, încre­dere sau com­pasiune - înțelesuri care s-au fi­xat în expresii consacrate. De pildă, spunem că "mergem mâ­nă în mână", ori că "dăm o mână de ajutor". Studiile reali­zate în spitale confirmă faptul că durerile cedează efectiv în mo­mentul când pacienții se simt atinși de mâna omului de ală­turi. Cercetătorii de la Uni­versi­­tatea Colorado din Boulder (SUA) au constatat că, atunci când cuplurile se țin de mână, pulsul și respirația partenerilor se echilibrează la unison. Așa­dar, o atingere cu mâna are pu­terea de a șterge granițele ce despart două ființe umane.

Tratamente pentru mâini bolnave

Iată câteva din principalele terapii utilizate astăzi în tratarea mâinilor bolnave:
* Tratamentul medicamentos cu antiinfla­matoare și analgezice, administrate sub formă de tablete sau gel. La inflamațiile articulare acute, unde este nevoie de un antiinflamator mai puternic, se pot face și infiltrații cu cortizon.
* Terapia manuală pentru întreținerea mobi­lității articulațiilor, pe care artroza tinde să le anchi­lozeze. La fel de impor­tant este și drenajul limfatic, prin care se urmărește reducerea ede­me­lor formate în jurul articu­lațiilor.
* Administrarea de suplimente cu acid hialuronic și/sau gluco­zamină. Acidul hialuronic poate fi de asemenea injectat direct în arti­culația afectată.
* Terapia cu grăsime sau plas­mă proprie. Aceasta constă în in­tro­ducerea în articulația bolnavă a grăsimii sau plasmei recoltate de la pacient. Ele urmează să producă un efect dezinflamator și totodată o stabilizare și regenerare a cartila­jului.
* Chirurgia mâinii. Abia după epuizarea tuturor acestor metode convenționale, se ia în considerare și chirurgia mâinii. Artrozele de gravitate maximă sunt cele ale degetelor mari și ale ultimei articulații falangiene. Artroza policelui este câteodată atât de dureroasă, încât mâna nu mai poate fi folosită la scris sau la executarea unor operațiuni extrem de simple, cum ar fi deșurubarea capacului unui bor­can. În astfel de situații, se poate recurge la recon­struirea chirurgicală a articulației, adică la artro­plastie. Pentru articulațiile falangiene, cel mai indi­cat este procedeul numit artrodeză (sudura chirur­gicală, blocarea definitivă a unei articulații, cu sco­pul de a o face stabilă și nedureroasă). "Sună înfri­coșător", recunosc medicii. "Însă trebuie să ne gân­dim la faptul că pacientul va fi scutit de dureri și nu riscă o incapacitate funcțională. În plus, aceas­tă intervenție are și un avantaj estetic: se pot corecta total îngroșarea și deformarea articula­țiilor".
Și încă un fapt care nu trebuie pierdut din ve­dere: chirurgia mâinii își dovedește eficiența într-o arie extinsă de patologii. Pot beneficia de ajutorul ei și suferinzii cu boli genetice sau degenerative. Când pacientul și medicul lucrează "mână în mâ­nă", șansele de vindecare sunt optime.

Construcția mâinii
Aproximativ un sfert din oasele existente în corpul nostru alcătuiesc scheletul mâinii. Partea ei flexibilă o reprezintă degetele, cu cele 14 oscioare ale lor. Încheietura se constituie între oasele: sca­foid, semilunar, piramidal și radius.

Cele mai frecvente afecțiuni ale mâinii

Tăieturile
Dacă sunt secționate numai straturile superioare ale pielii, rana sângerează și doare, însă poate fi îngrijită simplu și rapid, prin aplicarea unui plas­ture. În cazul unei plăgi tăiate mai profund, există însă riscul de a fi lezate vasele de sânge, tendoanele, eventual nervii. În această situație, este mai prudent ca pacientul să se prezinte la medic. Acesta va exa­mina rana, acordând apoi îngrijirile corespunză­toare, iar dacă observă leziuni ale tendoanelor, nervilor sau vaselor, va trimite persoana accidentată la un specialist în chirurgia mâinii. Importantă este și vaccinarea preventivă antitetanos, deoarece îm­bolnăvirile de tetanos provin, în marea lor majo­ritate, din leziuni acute ale pielii.

Sindromul de tunel carpian
Degetele amorțesc mereu, apar fur­­nicături, iar ulterior dureri la ară­tător și degetul mijlo­ciu, mai ales în timpul nopții. Simptomele se ate­nu­ează prin scuturarea mâinii sau lăsa­rea ei să atârne în jos, peste marginea patului. Și în­tre­buințarea unei orteze poate contribui la reduc­erea durerilor noc­turne. Neplăcerile sunt provocate de îngustarea canalului carpian, o struc­tură fibro-osoasă de la nivelul articu­lației pumnului, care ajunge ast­fel să apese asupra nervului median al mâinii. Femeile sunt afectate de trei ori mai frecvent decât bărbații. Prin­cipalul factor de risc îl reprezintă su­praso­licitarea repetată a încheieturii, la care se adaugă multe altele: trau­matismele osoa­se, anumite boli endocrine sau ale țesutului con­junctiv, graviditatea, dia­betul, modifi­cările hormo­nale din perioada premenopauzei, fumatul ori, pur și simplu, înaintarea în vârstă. Tratamentul chirur­gical constă în lărgirea canalului, prin secționarea structurii fibroase a unui ligament.

Tendovaginita
Este o boală a tecii tendonului, unde un proces inflamator pronunțat dă naștere la dureri violente. Se dezvoltă în general ca o consecință a forțării mâi­nilor sau a unei serii de microtraumatisme și este deseori prezentă la muzicieni (îndeosebi la pianiști), și la sportivi (tenis­meni, jucători de golf, alpiniști). Prima măsură terapeutică este ținerea în repaos a mâinii afec­tate. De regulă, simptomele dis­par destul de repede, în urma ad­ministrării antiinflamatoarelor și analgezicelor. De asemenea, se aplică unguente (inclusiv une­le cu extracte din plante) și se pot face împachetări cu para­fină. Dacă se constată totuși că tera­piile conservatoare nu dau rezul­tate, va fi necesară o mică ope­rație. Printr-o incizie, chirurgul deschide teaca sinovială în locul ei îngustat și astfel reduce pre­siunea exercitată asupra tendo­nului.

Maladia Dupuytren
Se mai numește și "boala Viking", deoarece a fost răspândită în Europa prin intermediul expe­dițiilor militare întreprinse de vikingi. Țesutul conjunctiv de pe fața palmară a mâinii proliferează, formând inițial noduli care își măresc treptat volu­mul, iar apoi corzi fibroase. Acestea aderă la ten­doane, îndoind anumite degete și împiedicând întin­derea lor. De obicei sunt afectate ultimele două degete, mai rar celelalte. Pacienții nu mai reușesc, de exemplu, să-și pună o mănușă. 85% dintre sufe­rinzi sunt bărbați și, dintre categoriile cu risc crescut, putem aminti diabeticii, marii fumători și pe cei ce prestează munci manuale, fiind adesea expuși la vibrații. Chirurgul va îndepărta corzile fibroase care blochează degetele respective, dând astfel pacienților posibilitatea să le întindă din nou.

Degetul "în resort"
Inflamarea și îngroșarea tendonului sau for­marea unui nodul pe traiectul lui face imposibilă alunecarea sa normală prin ligamentul inelar. Ca urmare, bolnavul acuză dureri și nu mai poate îndoi și îndrepta singur unul sau mai multe degete. La început, extensia degetului se produce încă, dar sacadat, fiind însoțită de un mic trosnet, iar pe mă­sură ce blocajul evoluează, sufe­rindul se vede obligat să-și miște degetul ajutându-se cu cealaltă mână. În formele mai ușoare ale afecțiunii, se încearcă imobili­zarea cu o atelă gipsată și medi­cația antiinflamatoare. Dacă tra­ta­mentul conservator n-are suc­ces, va trebui luată în considerare varianta operației. Chirurgul sec­ționează printr-o mică inci­zie ligamentul inelar și astfel des­chi­de calea pentru o glisare liberă a tendonului.

Chistul sinovial
Suprasolicitările mecanice, traumatismele sau unele modifi­cări ale țesutului conjunctiv pot determina apariția la nivelul încheieturii mâinii a acestei formațiuni subcutanate benigne. Capsula articulară cedează într-un punct unde rezistența ei este minimă, iar lichidul sinovial se scurge din ea și se adună într-un săculeț constituit din țesut con­junctiv. De cele mai multe ori, chistul sinovial deranjează doar optic, însă el poate provoca și du­reri puternice dacă pacientul are neșansa ca "săcule­țul" să apese pe un nerv. Intervenția chirurgicală constă în excizia chistului și, neapărat, în închiderea punctului pe unde iese lichidul sinovial fiindcă, în caz contrar, în proximitatea articulației va apărea nu peste multă vreme un nou săculeț de țesut con­junctiv.


Mâini sănătoase și frumoase

* Pentru piele uscată - Cremele con­sistente, cu un procent ridicat de grăsime, ajută o piele uscată, crăpată și cu tendință de descuamare. Și unghiile ar tre­bui un­se regulat cu cremă. O baie cu ulei de migdale sau măsline le va întări.

* Contra inflamațiilor - Mâi­­nile solicitate excesiv de diver­se ac­tivități domestice, ca spălatul vaselor, grădinăritul și altele ne­cesită o îngri­jire specială, ca să nu se usuce prea tare și să se infla­meze. Erupțiile și eczemele, cum sunt cele provocate de neurodermită, trebuie tratate co­respunzător. Unguentele cu extracte de plante, de exemplu cu Aloe, reduc inflamațiile.

* La dureri articulare - Stu­diile confirmă eficiența altor plan­te, ca drăcila sau tuia. De ase­menea, uleiurile esențiale de men­tă, eucalipt și rozmarin sunt de mare ajutor împotriva durerilor și inflamațiilor. Iar acidul hialuronic, administrat ca supliment nutrițio­nal, contribuie la stabilizarea oa­selor și articulațiilor.

Ce trădează mâna

Mâna este o oglindă a sănătății noastre. Ea ne poate descoperi faptul că un anumit organ se află în suferință.
* Degete vineții - Poate fi vorba de o oxi­genare deficitară, în special dacă nuanța este mai pronunțată la vârfurile degetelor și pe dosul mâinii. Când patul unghiilor nu mai are obiș­nuita culoare trandafirie, aceasta poate atrage atenția asupra unei carențe de fier. La așa-nu­mitul sindrom Raynaud, pacienții suferă de tulburări intermitente ale irigației sangvine la nivelul degetelor.
* Degete "în baghetă de toboșar" - Sunt denumite astfel degetele cu proeminențe rotunjite la ultimele falange. De multe ori, ele au și unghiile încovoiate. Reprezintă un semn al problemelor apărute la inimă sau plămâni. În momentul când aceste organe nu mai funcțio­nează normal, scade alimentarea cu oxigen în zona degetelor și a unghiilor.
* Degete umede - Semnalează stres, ner­vozitate și frică. Alte cauze ale acestui simp­tom ar putea fi durerile severe sau o disfuncție ti­roidiană. Fenomenul apare frecvent în peri­oada pubertății, în premenopauză, ca și la bol­navii de diabet.
* Striații transversale și longitudi­nale - Nu întotdeauna sugerează prezența unei patologii, ci pot fi cauzate și de traumatisme sau de un defect de creștere a unghiei. În cazuri extrem de rare, striațiile verticale indică reuma­tism sau afecțiuni hepatice. În schimb, cele ori­zontale arată într-adevăr probleme de sănătate - actuale sau deja depășite. De pildă, ele apar adesea după infecții intestinale grave, gripe cu febră sau ședințe de chimioterapie, când resur­sele organismului sunt epuizate.
* Unghii friabile - Corpul unghiei se fra­gilizează și devine poros, de exemplu, dacă ne spălăm prea des pe mâini. Sau dacă ne aplicăm mereu unghii artificiale. Însă atunci când unghiile noastre se mențin sfărâmicioase luni de zile, avem motive să ne gândim la o lipsă de vitamine (biotină) sau la o disfuncție tiroidiană.
* Pete roșii pe mâini - Pot fi interpretate ca un avertisment legat de îmbolnăvirea fica­tului. Deseori se asociază și cu alte simptome, cum ar fi dilatațiile vasculare în formă de puncte sau steluțe, așa cum se observă în he­patitele cronice.
* Pete albe pe unghii - Sunt provocate de traumatisme minore, ca lovirile sau strivirile corpului unghiei. Nu semnifică o lipsă de mi­nerale sau oligoelemente, așa cum se presupune de obicei.