Stimată doamnă, acneea chistică este o formă severă de acnee. De regulă, acneea ca atare afectează aproape toți adolescenții de ambele sexe, deși este mai des întâlnită la sexul masculin. Vârstele afectate pot fi între 8-50 ani. Zonele cu risc includ fața, gâtul, pieptul și spatele. Cei care au rude care au suferit de acnee au un risc mai mare de a suferi și ei de acnee și de forme severe ale acesteia.
Nu se știu cauzele propriu-zise ale afecțiunii, sigur este că un microb numit Cutibacterium acnes este implicat în dezvoltarea bolii. Hormonii androgeni sunt implicați și ei, explicând, în parte, de ce acneea apare odată cu pubertatea.
Deși este încă un subiect în dezbatere, datele par să sugereze o legătură între existența acneei și consumul dulciurilor și al lactatelor. Acneea banală trebuie deosebită de acneea rozacee, de dermatita periorală și de foliculite, care sunt tulburări cu patologii diferite.
Din punct de vedere naturist, acneea chistică ar putea fi provocată de un exces de căldură în corp, mai ales la nivelul intestinului gros energetic, ducând la eliberarea prin piele. Cauza ei poate fi, de asemenea, o slăbiciune la nivelul splinei sau al rinichiului energetic. Ambele posibilități ar putea fi legate de o dietă greșită - alimente foarte procesate, zahăr și lactate - care produc căldură la nivelul intestinului gros energetic sau blochează activitatea splinei energetice. Starea psihică poate afecta și ea splina, intestinul gros și rinichii.
Din punct de vedere naturist ar putea fi de folos următoarele măsuri:
* Dietă - fiul dvs. să evite dietele bogate în alimente foarte procesate - dulciuri, fast food, și să consume mai multe legume și fructe proaspete.
* Mișcarea - este bună, atât pentru tonusul fizic, cât și psihic, ceea ce ajută și la vindecarea acneei.
* Somnul - să respecte orele de somn. Mulți adolescenți au ore neregulate de somn, adesea din cauza statului la calculator. Lipsa somnului poate dezechilibra hormonal trupul.
* Sprijin psihologic - acneea este legată de un risc sporit de depresie și chiar de sinucidere, adesea din cauza percepției negative pe care o are despre sine bolnavul. De aceea, este bine să existe un sprijin permanent din partea apropiaților pacientului. În multe cazuri, grupurile de sprijin, formate din cei care au avut de-a face cu boala, pot fi de folos.
* Igienă locală - utilizarea săpunurilor blânde este esențială, căci evită iritarea pielii. Este important să se facă duș după sport (când apar transpirații abundente), pentru a reduce șansele de blocare a foliculilor.
* Expunerea solară - este adesea benefică pentru cei cu acnee, atât timp cât este moderată. Atenție, la unele persoane, expunerea solară poate agrava acneea!
* Evitați aplicarea cremelor sau a altor substanțe care irită sau care sunt foarte grase, ca să nu blocheze porii.
* Consumați suplimente alimentare - bogate în zinc, Omega 3 - și probiotice. Pot fi de mare folos.
* Plante medicinale - extrasele din ceai verde (Camelia sinensis) sau limba-mielului (Vitex agnus castus) pot fi utile. Prima, pentru efecte antioxidante, ultima, pentru efecte hormonale.
* Uleiuri esențiale - de lavandă (Lavandula angustifolia), ulei de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), aplicate local.
* Acupunctura - poate rezolva dezechilibrele energetice menționate mai sus, eliberând căldură din intestinul gros energetic și stimulând mișcarea apelor prin splină și rinichi.
* Homeopatia - este de mare folos în acnee, în general, dar mai ales în forma ei chistică. Lucrările mele științifice publicate în străinătate arată eficacitatea acestei metode, precum și faptul că peste 80% dintre cei suferinzi de acnee pot beneficia de tratamente homeopate individualizate. Hepar sulphuris, Silicea sunt medicamente utile, dar un tratament individualizat este ideal.
Fiindcă acneea poate fi confundată cu alte boli, iar acneea în sine poate fi semnul unor tulburări interne severe, este necesar să vă consultați permanent medicul specialist.
Vă urez succes!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Sufăr de amiloidoză primară. Există vreun leac naturist pentru această boală?"
(Răspuns pentru LILIANA - București, F. AS nr. 1325)
Stimată doamnă, amiloidoza este o afecțiune complexă, caracterizată prin depuneri (infiltrații) difuze de substanțe proteice fibroase (amiloid), insolubile, asemănătoare amidonului, în unul sau mai multe organe - ficat, rinichi, inimă, splină, măduvă osoasă, plămâni etc.
Manifestările clinice depind de organele atinse și de gradul depunerii de amiloid. Depozitarea extracelulară a glicoproteinei amiloid, formată din lanțuri ușoare de imunoglobuline, apare în general ca urmare a unor infecții cronice nedepistate și netratate la timp (boala Hodgkin, tuberculoză, bronșiectazie, febră familială mediteraneană - o boală genetică cu defecte în metabolismul unei proteine.
Astfel, lipsa sau nivelul scăzut al unei enzime la nivelul ficatului, enzimă ce provine din salivă (glandele salivare) în combinație cu sucul pancreatic, face imposibilă conversia totală a amidonului (carbohidraților) din hrană, în glucoză, maltoză și dextrine, favorizând depunerea în țesuturi a unor lanțuri ușoare (alfa-amiloză, amilopectină), scindarea proteinei lipsind.
Unele forme de amiloidoze apar legate de artrita reumatoidă sau asociate cu tumori multiple ale măduvei spinării (mieloame).
Se cunosc mai multe tipuri de amiloidoze, clasificarea făcându-se în special după natura biochimică a fibrilei proteice.
* Amiloidoza cu lanțuri ușoare (AL) - primară - este întâlnită cel mai des cu manifestări clinice ce cuprind: insuficiență cardiacă congestivă cu disfuncție sistolică/diastolică mascată uneori prin "sindrom nefrotic, tulburări nervoase și digestive, hemoragii, diaree". Depunerile dure de amiloid sunt frecvente în jurul pumnilor, mâinilor, umerilor, genunchilor, fiind de obicei însoțite de mielom.
* Amiloidoza cu amiloid A (AA)-secundară - apare ca o complicație a bolilor inflamatorii cronice, afectând în mod special ficatul, splina și rinichii, bolnavul prezentând frecvent sindrom nefrotic, proteinurie și hepatosplenomegalie, ajungându-se ca și în cazul amiloidozei primare la ședințe de dializă.
* Amiloidoza senilă - apare la persoanele cu vârsta peste 50 ani, atinse de boala Alzheimer, fără simptomatologie evidentă, la care proteina B-amiloid se fixează în creier.
* Amiloidoza familiară (ereditară), genetică - poate prezenta diaree, pierdere în greutate, afecțiuni ale rinichilor și inimii, oboseală.
Simptome: manifestările depind de organul afectat.
Investigații: diagnosticul se stabilește după prelevare de țesut adipos/grăsime (biopsie) din ficat, rinichi, zona rectală, piele, prin colorație cu "roșu de Congo" - dacă mai mult de 60% de colorant dispare într-o oră, diagnosticul este corect.
Pentru detectarea paraproteinelor implicate (fracțiunilor proteice), este necesară electroforeza serului și a urinei.
Evoluție și complicații: prognosticul depinde de rezultatul tratamentului bolii declanșatoare. Amiloidoza cardiacă dezvoltă insuficiență cardiacă și tulburări de ritm cardiac.
Afectarea rinichilor este foarte gravă, dezvoltând rapid insuficiența renală ce necesită dializă.
Atenție! Dacă amiloidoza primară (AL) afectează tractul respirator inferior, se poate produce obstrucția căilor respiratorii superioare.
Nota specialistului: este posibil ca în cavitatea bucală, unde începe digerarea amidonului, nivelul amilazei salivare să fie scăzut sau chiar să lipsească. Faceți urgent această analiză!
Ocluziile intestinale și tulburările de motilitate esofagiană sunt întâlnite frecvent.
Tratament alopat: singurul tratament satisfăcător este cel preventiv (al bolii cauzatoare). În cazul dvs., datorită depunerii amiloidului la nivelul vaselor renale, a apărut sindromul nefrotic și insuficiența renală, probabil cu nivel de proteinurie scăzut și tensiune arterială oscilantă/ scăzută. Tratamentul constă în chimioterapie (Melfalan, Prednison), Fibrilex, Dexametazonă sau CPHPC ce inhibă legarea proteinelor serice ale amiloidului de fibrele de amiloid.
În anumite forme ale bolii, transplantul renal este posibil.
În amiloidoza secundară se poate folosi, la indicația medicului, Dimetilsulfoxid (DMSO), D-penicilamicină, Colchicină (1-2 mg/zi, pentru a preveni puseele acute).
Tratament naturist: Jarro-Dophilus+Fos, System Well, Alive, Mycel Caps/Pycnogenol, Afa Stem Complex, Vitamina C organică, Resveratrol 250 mg/Provita, Propolis picături - de 3 ori pe zi.
Consumați sucuri de legume (țelină, morcov, pătrunjel, sfeclă roșie), castravete în salate și 50 ml suc, de trei ori pe zi, vă pot ajuta în edeme.
Multă sănătate!