Răspuns pentru LUIZA VASILE - Iași, F. AS 1268 - "Fiul meu a fost diagnosticat cu acnee chistică"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, acneea chistică este o formă severă de acnee. De regulă, acneea ca atare afectează aproa­pe toți adolescenții de ambele sexe, deși este mai des întâlnită la sexul mas­culin. Vârstele afectate pot fi între 8-50 ani. Zonele cu risc includ fața, gâtul, pieptul și spatele. Cei care au rude care au suferit de acnee au un risc mai mare de a suferi și ei de acnee și de forme severe ale acesteia.
Nu se știu cauzele pro­priu-zise ale afecțiu­nii, sigur este că un microb numit Cutibacte­rium acnes este im­plicat în dezvoltarea bolii. Hor­monii androgeni sunt im­plicați și ei, explicând, în par­te, de ce acneea apare odată cu pubertatea.
Deși este încă un subiect în dezbatere, datele par să sugereze o legătură între existența acneei și consumul dulciurilor și al lactatelor. Acneea banală trebuie deosebită de acneea rozacee, de dermatita periorală și de foliculite, care sunt tul­burări cu patologii diferite.
Din punct de vedere naturist, acneea chistică ar putea fi provocată de un exces de căldură în corp, mai ales la nivelul intestinului gros ener­getic, ducând la eliberarea prin piele. Cauza ei poate fi, de asemenea, o slăbiciune la nivelul spli­nei sau al rinichiului energetic. Ambele posibi­lități ar putea fi legate de o dietă greșită - ali­mente foarte proce­sate, zahăr și lactate - care pro­duc căldură la nive­lul intestinului gros energetic sau blochează activi­tatea splinei energetice. Starea psihică poate afecta și ea splina, intestinul gros și rinichii.
Din punct de vedere naturist ar putea fi de folos următoarele măsuri:
* Dietă - fiul dvs. să evite dietele bogate în alimente foarte procesate - dulciuri, fast food, și să consume mai multe legume și fructe proas­pete.
* Mișcarea - este bună, atât pentru tonusul fizic, cât și psihic, ceea ce ajută și la vindecarea ac­neei.
* Somnul - să respecte orele de somn. Mulți adolescenți au ore neregulate de somn, adesea din cauza statului la calculator. Lipsa somnului poate dezechilibra hormonal trupul.
* Sprijin psihologic - acneea este legată de un risc sporit de depresie și chiar de sinucidere, adesea din cauza percepției negative pe care o are despre sine bolnavul. De aceea, este bine să existe un spri­jin permanent din partea apro­piaților pa­cientului. În multe cazuri, grupurile de sprijin, formate din cei care au avut de-a face cu boala, pot fi de folos.
* Igienă locală - utilizarea săpunurilor blânde este esențială, căci evită iritarea pielii. Este im­portant să se facă duș după sport (când apar trans­pirații abundente), pentru a reduce șansele de blo­care a foliculilor.
* Expunerea solară - este adesea benefică pentru cei cu acnee, atât timp cât este moderată. Atenție, la unele persoane, expunerea solară poate agrava acneea!
* Evitați aplicarea cremelor sau a altor sub­stanțe care irită sau care sunt foarte grase, ca să nu blocheze porii.
* Consumați suplimente ali­mentare - bogate în zinc, Omega 3 - și probiotice. Pot fi de mare folos.
* Plante medicinale - extra­sele din ceai verde (Camelia si­nen­sis) sau limba-mielului (Vitex agnus castus) pot fi utile. Prima, pentru efecte antioxidante, ultima, pentru efecte hormonale.
* Uleiuri esențiale - de la­vandă (Lavandula angustifolia), ulei de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), aplicate local.
* Acupunctura - poate rezolva dezechilibrele energetice menționate mai sus, eliberând căldură din intestinul gros energetic și stimulând mișcarea apelor prin splină și rinichi.
* Homeopatia - este de mare folos în acnee, în gene­ral, dar mai ales în forma ei chistică. Lucrările mele știin­țifice publicate în străinătate arată efica­citatea acestei me­tode, pre­cum și faptul că pes­te 80% dintre cei suferinzi de acnee pot beneficia de trata­mente ho­meo­pate individua­lizate. He­par sulphuris, Si­licea sunt me­dicamente utile, dar un tra­tament indivi­dua­lizat este ideal.
Fiindcă acneea poate fi confundată cu alte boli, iar acneea în sine poate fi sem­nul unor tulburări interne severe, este necesar să vă consultați permanent medi­cul specialist.
Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufăr de amiloidoză primară. Există vreun leac naturist pentru această boală?"
(Răspuns pentru LILIANA - București, F. AS nr. 1325)


Stimată doamnă, amiloidoza este o afecțiune com­plexă, caracterizată prin depuneri (infiltrații) difuze de substanțe proteice fibroase (amiloid), insolubile, asemănătoare amidonului, în unul sau mai multe organe - ficat, rinichi, inimă, splină, mă­duvă osoasă, plămâni etc.
Manifestările clinice depind de organele atinse și de gradul depunerii de amiloid. Depozitarea ex­tracelulară a glicoprotei­nei amiloid, formată din lanțuri ușoare de imuno­globuline, apare în general ca urmare a unor infecții cro­nice nedepistate și ne­tratate la timp (boala Hodgkin, tuber­culoză, bron­șiectazie, febră fa­milială mediteraneană - o boală genetică cu de­fecte în metabolismul unei proteine.
Astfel, lipsa sau nivelul scăzut al unei enzime la ni­ve­lul ficatului, enzimă ce pro­vine din salivă (glandele salivare) în combinație cu su­cul pan­creatic, face imposibilă conversia totală a ami­donului (carbohidraților) din hrană, în glucoză, maltoză și dextrine, favorizând depunerea în țesu­turi a unor lanțuri ușoare (alfa-amiloză, amilo­pectină), scindarea proteinei lipsind.
Unele forme de amiloidoze apar legate de artrita reumatoidă sau asociate cu tumori multiple ale măduvei spinării (mieloame).
Se cunosc mai multe tipuri de amiloidoze, cla­sificarea făcându-se în special după natura biochi­mică a fibrilei proteice.
* Amiloidoza cu lanțuri ușoare (AL) - pri­mară - este întâlnită cel mai des cu manifestări cli­nice ce cuprind: insuficiență cardiacă conges­tivă cu dis­funcție sistolică/diastolică mascată une­ori prin "sin­drom nefrotic, tulburări nervoase și digestive, he­moragii, diaree". Depunerile dure de amiloid sunt frecvente în jurul pumnilor, mâinilor, umerilor, genunchilor, fiind de obicei însoțite de mielom.
* Amiloidoza cu amiloid A (AA)-secundară - apare ca o complicație a bolilor inflamatorii cro­nice, afectând în mod special ficatul, splina și rini­chii, bolnavul prezentând frecvent sindrom nefro­tic, proteinurie și hepatosplenomegalie, ajungân­du-se ca și în cazul amiloidozei primare la ședințe de dializă.
* Amiloidoza senilă - apare la persoanele cu vârsta peste 50 ani, atinse de boala Alzheimer, fără simptomatologie evidentă, la care proteina B-ami­loid se fixează în creier.
* Amiloidoza familiară (ereditară), genetică - poate prezenta diaree, pierdere în greutate, afec­țiuni ale rinichilor și inimii, oboseală.
Simptome: manifestările depind de organul afec­tat.
Investigații: diagnosticul se stabilește după pre­levare de țesut adipos/grăsime (biopsie) din ficat, rinichi, zona rectală, piele, prin colorație cu "roșu de Congo" - dacă mai mult de 60% de colo­rant dis­pare într-o oră, diagnosticul este corect.
Pentru detectarea paraproteinelor implicate (fracțiunilor proteice), este necesară electroforeza serului și a urinei.
Evoluție și complicații: prognosticul depinde de rezultatul tratamentului bolii de­clanșatoare. Ami­loi­doza cardiacă dez­voltă insuficiență cardiacă și tul­burări de ritm cardiac.
Afectarea rinichilor este foarte gravă, dezvol­tând rapid insuficiența renală ce necesită dializă.
Atenție! Dacă amiloidoza primară (AL) afec­tează tractul respirator inferior, se poate produce obstrucția căilor respiratorii superioare.
Nota specialistului: este posibil ca în cavitatea bucală, unde începe digerarea amidonului, nivelul amilazei salivare să fie scăzut sau chiar să lipseas­că. Faceți urgent această analiză!
Ocluziile intestinale și tulburările de motilitate esofagiană sunt întâlnite frecvent.
Tratament alopat: singurul trata­ment satisfă­cător este cel preventiv (al bolii cauzatoare). În cazul dvs., dato­rită depunerii amiloidului la nive­lul vaselor renale, a apărut sindromul ne­frotic și insuficiența renală, probabil cu nivel de pro­teinurie scăzut și ten­siune arterială oscilan­tă/ scăzută. Tratamentul con­stă în chimioterapie (Mel­falan, Prednison), Fibri­lex, Dexametazonă sau CPHPC ce inhibă legarea proteinelor serice ale ami­loidului de fibrele de ami­loid.
În anumite forme ale bolii, transplantul renal este posibil.
În amiloidoza secun­dară se poate folosi, la indi­cația medicului, Di­metilsulfoxid (DMSO), D-peni­cilamicină, Colchicină (1-2 mg/zi, pentru a preveni puseele acute).
Tratament naturist: Jarro-Do­philus+Fos, Sy­stem Well, Alive, Mycel Caps/Pycnogenol, Afa Stem Complex, Vitamina C organică, Resveratrol 250 mg/Provita, Propolis picături - de 3 ori pe zi.
Consumați sucuri de legu­me (țelină, morcov, pătrunjel, sfeclă roșie), castravete în sa­late și 50 ml suc, de trei ori pe zi, vă pot ajuta în edeme.
Multă sănătate!