"Când răcesc, lăcrimez întruna"

Cititor Formula AS
"Soția mea are un polip pe colon"

Stimată d-nă directoare Sânziana Pop,
Mă numesc Nicolae, în vârstă de aproape 80 de ani. Vă citesc revista de peste 25 de ani, săptămânal, și o păstrez în colecție de atunci. Îmi permit să vă felicit pe dvs. și întreaga redacție pentru tot conținutul acestei minunate reviste. Nu sunt ipocrit și nici nu vreau să dau impresia de "periuță", dar acesta este adevărul: sunteți cu toții minunați în toate temele pe care le dezbateți!
Prin intermediul dvs. și al revistei, apelez la d-l doctor Mircea Peia, de la Timișoara, și îl rog să binevoiască să-mi răspundă la următoarea pro­blemă medicală cu care se confruntă soția mea, în vârstă de 70 de ani: la un control cu compu­te­rul tomograf i s-a descoperit un polip pe colon. Îl rog pe d-l doctor să ne spună dacă este obli­gatoriu să fie operată (am auzit că este o operație grea!). Dacă nu se operează, acest polip poate de­veni malign?
Îi mulțumesc anticipat pentru răs­punsul pe care îl doresc. Dum­neavoastră și între­gului colec­tiv vă urez multă sănătate și țineți-o tot așa, că sunteți cei mai tari. Cu mult respect,
NICOLAE - Târgoviște

"Când răcesc, lăcrimez întruna"

De aproximativ 10 ani, de fiecare dată când răcesc, îmi curg foarte tare ochii. Lăcrimez în­truna vreme de câteva zile. În același timp mă gâdilă ceva în interiorul nasului, înspre ochi, și îmi vine să strănut în­continuu. Am fost la medicul de fa­milie care mi-a prescris niște pi­că­turi pentru sensibilitatea ochilor, dar fără folos. Poate cineva să-mi spună ce ar putea fi? Precizez că în restul timpului nu am probleme cu ochii. Vă mulțumesc anticipat pentru orice sfat și vă doresc sănătate.
ȘERBAN - jud. Olt

"Pe un picior am niște pete roz, care se înroșesc la căldură"

Mă numesc Diana, am 36 de ani și mă con­frunt cu următoarea pro­blemă: de câțiva ani am câteva pete roz pe piciorul drept, în jurul genun­chiului. Circumferința petelor - între 2 și 5 cm. Nu sunt dureroase, nu îmi provoacă mâncărime, dar în contact cu apa caldă (când fac duș), la soa­re sau la căldură se înroșesc și mai mult, la tem­pe­raturi ridicate ajungând să fie viși­nii. Știe cine­va ce ar putea fi și cum le-aș putea trata? Vă mul­țumesc anticipat!
DIANA - Bârlad, jud. Vaslui

"Mama e răgușită, la 5 ani după operația de tiroidă"

Vă rog să-mi recomandați un tratament naturist sau medica­mentos pentru pareza corzilor vocale. Mama mea, în vârstă de 54 de ani, a suferit acum 5 ani o intervenție chirurgicală în care i s-a scos tiroida. De atunci are pro­bleme cu vocea, care nu mai este deloc ca înainte, și anume: vorbește încet, nu poate ridica glasul, este încontinuu răgușită și, dacă nu este atentă la schim­barea vremii, ca să-și protejeze gâtul cu o eșarfă mai groasă, își pierde vocea de tot. La un control mai amănunțit, făcut la un specialist ORL, i s-a spus că i-a fost atinsă o coardă vo­cală în timpul ope­rației și trebuie să aibă răbdare... Dar a trecut atâta timp și ea nu-și mai revine. Credeți că s-ar putea remedia pierderea vocii printr-un tra­ta­ment naturist? A mai avut cineva o problemă ase­mănătoare? Aștept cu nerăbdare răspunsul dvs.
RODICA - București

"Solicit leacuri naturiste pentru atacuri de panică"

Dragi cititori, vă transmit acest mesaj pentru a vă spune povestea mea de sănătate. Am 31 de ani și sufăr de atacuri de panică, pe care le fac des­tul de des. Totul a început în urmă cu 6 ani, perioadă în care viața mea personală, dar și pro­fesională, nu mergeau foarte bine. Nu aveam un loc de muncă stabil și nici un grup de prieteni cu care să ies. Am făcut depresie din acest motiv, iar la scurt timp, au început atacurile de panică. Cre­deam că urmează să se întâmple lucruri grave, de exemplu, să se dărâme blocul în care locuiam, și îmi doream cu insistență să ies afa­ră. La fiecare zgomot tresăream și voiam să ies. Am urmat un trata­ment cu Olanzapină și, mai nou, iau Solian, medicament mai bun din punct de vedere al efectelor secun­dare. Mă interesează, vă rog, plan­te naturale și ceaiuri. Sper să îmi răspundeți la rugăminte. Vă mul­țumesc!
Elena Marin

"Sunt bărbat, dar mi-am descoperit un nodul la sân"

Mă numesc Dan, am 34 de ani și, acum câteva luni, la duș, mi-am descoperit un nodul la sânul stâng. Nu am dat importanță, dar în ultima vreme a început să mă doară și să se mărească în volum. Acum mi-e teamă să nu am cancer de sân, pentru că am auzit că și bărbații pot face boala asta. Știu că trebuie să merg la un medic pentru diagnostic, dar nu știu la ce specialist să merg (nu am medic de familie care să-mi dea trimitere). Aștept ur­gent un sfat de la dvs. Cu mulțumiri,
DAN - jud. Iași

"Soția mea doarme de parcă a mușcat-o musca Țețe"

Bună ziua. Numele meu este Mircea și soția mea a fost o cititoare fidelă a revistei dvs. De ce spun "a fost", și nu "este"? Pentru că de cum ci­tește două rânduri, adoarme. Se uită un minut la televizor - adoarme. Adoarme și în timp ce vor­beș­te la telefon! La început, când am văzut lucrul ăsta, m-am gândit: "Săra­ca, o fi obosită". Dar situația asta du­rează de mai bine de o lună și nu știu ce să mai fac. Într-o dumi­nică, când nu și-a pus ceasul să sune, am lăsat-o să doarmă, să văd când se trezește. Am trezit-o eu, pe seară, că m-am gândit că ar trebui to­tuși să mănânce și să bea apă... Parcă a mușcat-o musca Țețe! Știe cineva ce ar putea fi? Cu respect,
MIRCEA VASILE