"Nu ne putem aștepta la o schimbare de guvern"
- De aproape doi ani, constatăm în rubrica "Spectator", tendințele, gafele și efectele guvernării PSD - Dragnea. Ne-am îngrijorat, ne-am amuzat, dar acum am ajuns într-un moment dramatic. Dovada: represiunea violentă a manifestației de protest a Diasporei, de către Jandarmeria acționată de reprezentanți ai puterii. Ce e de făcut? Singura speranță să stea tot în PSD, care ar putea instala un nou Cabinet, poate ceva mai competent și mai puțin corupt?
- Nu ne putem aștepta la o schimbare de guvern. Și în niciun caz ca PSD să propună o variantă mai bună de Cabinet. După cum s-a văzut, au mers din rău în mai rău. De altfel, imediat ce a fost lansată ideea schimbării componenței guvernului, când chiar o "clasică" a PSD, să zic așa, Ecaterina Andronescu, a cerut demiterea Cabinetului Dăncilă și demisia din fruntea partidului a lui Liviu Dragnea, acesta din urmă a spus un "nu" hotărât. Retragerea lui Dragnea și schimbarea lui Dăncilă ar fi fost o manevră de salvare a PSD, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Dar Dragnea nu vrea și pace. El pare să nu mai aibă nici măcar un minim instinct de conservare. Dragnea a afirmat că Dăncilă va rămâne premier cel puțin până în 2020, și nu se va face nicio remaniere a actualului guvern.
"Liviu Dragnea se înrăiește pe zi ce trece"
- Totuși, felul în care Jandarmeria a brutalizat manifestanții pe 10 august, la mitingul Diasporei, are cel mai mare impact politic. Liderii PSD nu conștientizează că trebuie să răspundă cineva?
- La mitingul Diasporei din 10 august, PSD a silit Jandarmeria să reacționeze atât de prost și de disproporționat, încât guvernarea s-a compromis definitiv. Represiunea sângeroasă a manifestației de stradă a fost asimilată, atât la noi, cât și în Occident, cu mineriada din 13-15 iunie 1990. Dragnea este văzut ca un nou Dracula, al doilea după Ceaușescu. Au apărut voci care se întreabă dacă România mai poate asigura, în aceste condiții, președinția Consiliului UE. Austria ne-a cerut explicații pentru rănirea unor jurnaliști, Israelul, pentru agresarea unor cetățeni ai săi care erau turiști în București, iar Liviu Dragnea, în loc să se calmeze, se înrăiește pe zi ce trece. Și supralicitează. Așa încât a răspuns cu un miting anemic de "susținere a Jandarmeriei", în fapt, contra președintelui Iohannis, la protestele din 10 august - pe care le consideră "o lovitură de stat eșuată". Într-adevăr, pare că am asistat la o tentativă de lovitură de stat, dar pusă la cale chiar de Dragnea. Opinia publică a fost pregătită, înaintea manifestațiilor de protest, să accepte o corecție a Diasporei, care a fost insultată în fel și chip. Mai mult, analiza evenimentelor din 10 august ne arată că trupele de mardeiași provocatori au fost puse la cale de către Putere, pentru a justifica intervenția în forță a trupelor de jandarmi. Modelul este cel folosit la mineriade. Și, mai aproape în timp, de Erdogan, în Turcia. Îi cam plătește degeaba Dragnea pe consilierii lui străini dacă îi vând rețete vechi. Represiunea din 10 august a avut două scopuri, din fericire neatinse: compromiterea Diasporei - care în majoritatea ei a votat mereu contra PSD - și compromiterea oricărei manifestații de stradă ulterioare. Rezultatul este că PSD a scăzut în sondajele de opinie la 25%. Pare-se că sunt și destui pesediști care s-au simțit cel puțin jenați de represiunea aceasta.
- Liviu Dragnea a căutat să abată atenția de la gravitatea intervenției violente a jandarmilor, plângându-se că a fost victima unei tentative de asasinat!
- Liviu Dragnea e pierdut cu totul în propriile scenarii fantasmagorice: manifestațiile de protest sunt "tentative de lovitură de stat", împotriva lui se pun la cale atentate... Cum ar veni, avem o lovitură de stat eșuată, o tentativă de asasinat eșuată, o guvernare eșuată... Scenariul "asasinatului" a stârnit râsul întregii lumi. După mai bine de un an, Dragnea și-a amintit brusc că a observat patru inși care se uitau urât la el într-un restaurant și că un prieten l-a avertizat că aceia sunt asasini plătiți de Soros. Nu ne-a spus cum a scăpat din acest atentat cu "priviri asasine", nici de ce nu a sesizat autoritățile menite să cerceteze și să ia măsuri. A fost un nou episod de autovictimizare, după cel în care Dragnea se plângea că e vânat de "statul paralel", care vrea să-l aresteze, să-l elimine din viața publică. Adică, un fel de a spune: "Eu v-am bătut în Piață de v-am smintit, dar eu sunt cel lovit". Eu dau, eu mă vaiet; eu dau, eu plâng...
Și de ce i-ar vrea atâția răul lui Dragnea? Pentru că el luptă cu "cei care jefuiesc țara". Nu, zău? Păi, în ultimii 30 de ani, cel mai mult s-a aflat la putere PSD și tot el a dat cele mai mari tunuri, după cum o arată dezvăluirile de presă și dosarele din Justiție, precum și averile nemăsurate ale liderilor săi. Cică Dragnea e hărțuit pentru că se opune "statului paralel". Cum, când el este cetățean de onoare al acestui "stat paralel"? Oamenii ăștia de la PSD cred că, dacă trântesc minciuni gogonate, lumea îi crede. Mulți i-au crezut o vreme, iar unii îi mai cred și azi, dar deja majoritatea se trezesc. Costul demagogiei PSD se simte tot mai acut și va fi plătit de electorat. Nu cred că va accepta să-l plătească la nesfârșit.
"PSD a devenit o sursă fantastică de inspirație pentru umorul românesc"
- Dragnea nu e singurul care se plânge că viața îi e în pericol. O fac și alți lideri PSD, parcă într-o întrecere de partid...
- Da, pentru că demagogia e la fel de molipsitoare ca pesta porcină - care, apropo, face ravagii în România, din pricina incompetenței și indolenței acestei guvernări. Drept care, a sărit și Darius Vâlcov, consilierul penal al prim-ministrului Dăncilă, aducându-și aminte că, prin 2015, Cozmin Gușă a încercat să-l racoleze la KGB (desființat de vreo 30 de ani) și să-l pună premier al unei părți din PSD. Acțiunea s-ar fi petrecut tot într-un restaurant, de față cu mai multe persoane. Ceea ce ne prilejuiește o primă observație: ori erau toți de la KGB, ori KGB-ului i-a luat Dumnezeu mințile, de a încercat o racolare cu public, ori Vâlcov nu mai știe ce vorbește. Această ultimă variantă a fost întărită de Victor Ponta, care a spus că Dragnea și Vâlcov iau aceleași droguri. Iar fostul premier știe ce spune, că doar se alimentează cu toții din aceeași sursă.
Cu astfel de scenarii, PSD a devenit o sursă fantastică de inspirație pentru umorul românesc. După ani de stagnare la cote mici, în timpul guvernelor Dragnea nivelul bancului românesc a ajuns din nou la cel din timpul lui Ceaușescu. Ceea ce arată și o asemănare a celor două regimuri, mai evidentă decât orice declarație, cel puțin în privința prostiei ajunsă la putere. Problema este că noi ne amuzăm, dar statele occidentale cu care suntem în relații apropiate, nu. Să nu uităm că Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles o scrisoare în care reclamă o "tentativă de lovitură de stat", pusă la cale de președintele Klaus Iohannis cu sprijinul serviciilor secrete interne.
"Din fericire, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, nu vrea suspendarea președintelui"
- Pentru PSD, orice critică este inadmisibilă, orice protest, inacceptabil, de vreme ce a preluat puterea legitim, prin vot.
- Asta trădează o gândire totalitară. În regimurile democratice, guvernele, oricât ar fi de legitime, mai și cad, dacă se abat de la programele lor și stârnesc revolta electoratului. E ca și cum un soț ar fi îndreptățit să se poarte rău cu soția sa, să o bată, să o umilească, să o țină înfometată, de vreme ce ea a spus "da" de bună voie. Mai există și divorț, domne! În logica asta, faptul că PSD și-a dărâmat singur două guverne, Grindeanu și Tudose, înseamnă că a dat două lovituri de stat? Tot incitat de Iohannis, tot ajutat de serviciile secrete și tot plătit de Soros? Klaus Iohannis a și ieșit cu o declarație de bun simț: că PSD abuzează de victoria în alegeri pentru a ataca cetățenii, a ataca Justiția și a scoate România de pe calea europeană. De asemenea, a făcut mai multe apeluri. La societatea civilă - să nu se lase descurajată. La Opoziție - să se unească, pentru că, este evident pentru toată lumea, nu are altfel nicio șansă să învingă PSD. Și, în sfârșit, un apel la PSD - să se debaraseze de această conducere nocivă. Ceea ce l-a făcut pe Dragnea să îl acuze pe Iohannis că a incitat la violență și că a încălcat Constituția, drept pentru care trebuie să fie suspendat. Din fericire, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, nu vrea suspendarea președintelui, nu din simpatie pentru Iohannis sau pentru că ar fi un apărător al statului de drept, ci din instinct de conservare. El știe că un astfel de gest ar pune capac, că n-ar mai putea scoate capul nicăieri în lume și că presupune costuri enorme pentru întreaga țară.
"Președintele Iohannis ar putea fi factorul coagulant al opoziției"
- În mod normal, unificarea forțelor anti-PSD nu se poate petrece decât în jurul PNL. Vrea însă PNL în unanimitate acest memers?
- Este o bună întrebare, căci în PNL sunt forțe antagonice, elemente din toate partidele existente vreodată în Parlament, interese obscure și tovărășii vinovate. Iar felul în care s-a comportat în ultimii ani a slăbit foarte tare încrederea în el. Din păcate, nici celelalte forțe de opoziție, USR, PMP, sau Mișcarea lui Cioloș nu prezintă vreun punct de atracție, ca să preia inițiativa. Oricum, nu e sigur că Opoziția ar câștiga alegerile, nici dacă s-ar uni formal, căci ciocnirile de orgolii și de interese ar putea să boicoteze unitatea ei. Dar ar fi o șansă, totuși. Au nevoie rapid de un program clar, rațional și ofertant (precum a fost altă dată cota unică de impozitare de 16%) și de lideri convingători. Președintele Iohannis ar putea fi, într-o astfel de ecuație, factorul coagulant, având în vedere că el are o poziție corectă în raport cu statul de drept, în interior, și o bună reputație externă, că e susținut deja, pentru un nou mandat, de către PNL și că n-au altul mai bun.