Răspuns pentru VIORICA, F. AS nr. 1327 - "Există tratament pentru boala Behcet?"

Redactia
Dr. RAREȘ SIMU - Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

Boala Behcet este o boala autoimună sis­temică, adică afectează întregul organism. Me­canismul prin care apare această afectare este reprezentat de atacul sistemului imunitar dereglat asupra vaselor de sânge care se inflamează și apare vasculita. Sunt afectate mai ales mucoasele bucală și genitală, dar și mucoasa intestinală, unde apar afte sau ulcerații. Aceste afte apar pe­riodic, durează chiar și câteva săptămâni și apar de obicei cu mult înaintea altor manifestări ale bolii. La nielul pielii pot apărea diferite tipuri de leziuni - foliculită, erupții eritematoase, urti­carie, noduli dureroși (eri­tem nodos). Articu­lațiile sunt frec­vent afectate în această boală. Cu toate că afectarea se ma­nifestă prin artrită, aceasta nu duce la deformări articulare. În schimb sunt pre­zente dure­rile intense, tu­mefierea arti­culară și limita­rea mișcă­ri­lor. Inflamația articulațiilor poate să înso­țească episoa­dele cu afte sau poate evo­lua independent. De obicei sunt afectate articu­lațiile mari - genunchi, coate, glez­­ne. La fel ca și în alte boli inflamatorii, la pa­cienții cu boala Behcet, este prezentă acea senzație de înțe­peneală matinală. Bolnavii au nevoie de o perioadă de timp, dimineața, pentru a-și încălzi articulațiile și a se putea mișca relativ bine. O altă manifestare a bolii este la nivelul ochilor. Afectarea oculară apare la o perioadă de câțiva ani după debutul leziunilor mucoase și se ma­ni­festă prin inflamația structurilor din interioarul globului ocular, ceea ce duce la tulburări de vedere - vedere încețoșată, durere și înroșirea ochiului. În timp, prin episoade repetate, se poate ajunge la pierderea vederii. În boala Behcet, pot să fie afectate și alte organe, dar mai puțin frec­vent. La nivelul sistemului nervos central, pot apărea manifestări de meningită sau encefalită. La nivelul tubului digestiv, prin apariția ulce­rațiilor gastrointestinale, pot fi prezente mani­festări de colită - dureri abdominale, scau­ne diareice cu sângerare. De asemenea, pot apă­rea tulburări în coagularea sângelui, cu formarea de cheaguri de sânge și afectarea venelor, în special la nivelul membrelor inferioare - trom­boflebită care se manifestă prin durere, tumefiere și ro­șeață la nivelul respectiv, sau apariția unor dila­tări (anevrisme) la nivelul arterelor.
În general, această boală este mult mai frec­ventă la nivelul populației asiatice și în bazinul mediteranean. Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile, vârsta la care apare cel mai des este adultul tânăr, și mult mai rar, la copii. În această boală, ca de altfel în toate bolile auto­imune, este implicat factorul genetic. Există anu­mite analize care arată predispoziția spre această boală. Pe acest fond genetic, în funcție de facto­rii favorizanți care țin de stilul de viață și muncă, boala se poate manifesta mai devreme sau mai târziu.
Diagnosticul în această afecțiune nu este ușor de pus. Nu există analize specifice care să stabi­lească diagnosticul. Testele de sânge arată doar prezența inflamației în organism. Pentru stabi­lirea diagnosticului este necesară urmărirea aten­tă a pacientului în timp. Diagnosticul se pune, în principal, pe baza manifestărilor bolii, triada - afectarea mucoaselor, articulațiilor și a pielii - fiind semnificativă în acest sens. În boala Behcet există o reactivitate particulară a pielii. Acest aspect ajută diagnosticul. Se poate realiza așa-numitul test al patergiei - se înțeapă cu un ac steril pielea, în zona antebrațului, iar la 24-48 de ore apare în locul respectiv o umflătură roșie sau chiar cu puroi. Această manifestare este specifică bolii Behcet. Evoluția bolii este cronică, cu peri­oade de agravare și perioade de acalmie. Boala poate intra în remisie după o perioadă de mai mulți ani de evoluție. Trebuie știut că nu există un tratament medicamentos specific în boala Behcet. Tratamentul alopat urmărește supresia sistemului imunitar dereglat. Se face în principal cu corticosteroizi (derivați de cortizon) fie la nivel local - la nivelul leziunilor mucoaselor sau pielii - fie la nivelul întregului organism, prin administrare sistemică. De asemenea, se mai ad­ministrează și alte medicamente simptomatice - cel mai frecvent utilizat este colchicina, care are efecte bune atât asupra ulce­rațiilor, cât și asupra leziunilor cutanate și articulare. Alte me­di­camente utilizate, în func­ție de gravitate, sunt imu­nosupre­soarele de tipul metotrexat, ciclofos­fa­mida, azatioprina și chiar medicamente așa-nu­mite biologice - anti TNF.
Tratamentul comple­men­tar are în vedere me­canismul autoimun al bolii. Trebuie identificate toate cauzele care pot du­ce la dezechilibrul siste­mului imunitar și corec­tate. Acestea pot ține de alimen­tație - regimul bogat în gră­simi animale saturate, dulciuri rafinate, albuș de ou, gluten, con­sumul de alcool, fumatul - sunt factori care trebuie reduși sau chiar eliminați. Un aspect foarte important este legat de suprasolicitare, atât psihoemoțională, cât și fizică. Trebuie identificate și eliminate toate stările conflictuale sau de stres psihoemo­țional, inclusiv prin intervenția specialistului psi­hote­rapeut.
Pentru reechilibrarea sistemului imun se recomandă administrarea de imunomodulatoare naturale puternice: acizi grași esențiali: Omega 3 - 2 g/zi; oligoelemente - Seleniu, 100 micro­grame/zi, Zinc - 20 mg/zi, vitamine - Vit. C - 1 g/zi, Vit. D - 2000 Ui/zi; antioxi­danți en­zimatici: Co­enzima Q10 - 100 mg/zi, SOD - 2000U/zi.
Plante: Aloe vera - 100 ml gel/zi, Rho­dio­la - 800 mg/zi, Eve­ning primerose - 1 g/zi, Ro­die - 400 mg/zi; ciu­perci: cordyceps, shiita­ke, maitake - 200 mg/zi.
Tratamentul pre­su­pune administrarea în cure de câte 3 luni, cu pauze de câte o lună, cu alternarea imuno­modu­latoarelor din aceeași categorie. Nu în ultimul rând, este indicat tratamentul homeopat. Fiind o afecțiune cronică în care este implicat terenul genetic, cea mai bună abordare din punct de vedere homeopatic este administrarea unui re­me­diu constituțional, individualizat în funcție de fiecare caz în parte. Ca remedii frecvent utili­zate pentru simptome, aș menționa: Rhus tox și Bryo­nia - în special pentru afectarea arti­culară, Ar­senicum album și Hepar sulphur - în special pentru afectarea mucoaselor și pielii, Hamamelis și Arnica - în special pentru afec­tarea vaselor de sânge și tromboze.
Vă doresc sănătate.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: sanmedsb@gmail.com

"Nu reușesc să mă vindec de amigdalită"
(Răspuns pentru ANDREEA, F. AS nr. 1326)


Faringo-amigdalita este inflamația amig­dalelor, a mucoasei faringiene și a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiană și linguale). Cauzele cele mai frec­vente sunt: adenovirusurile, streptococii și Hae­mofilus influenzae, cu transmitere aerogenă. Rolul normal, fiziologic, al inelului Waldayer con­stă în dezvoltarea sistemului de apărare imu­nitară a copilului/adultului. Dacă este suspectată o infecție streptococică (febră, depozite alb-găl­bui pe amigdale, noduli ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medicul va confirma diagnos­ticul prin testul rapid (one step diagnostic), pen­tru Streptococul grup A beta-hemo­litic și va iniția schema de mol­da­minizare.
O problemă importantă în diag­nostic o re­prezintă etichetarea amig­dalelor bolnave drept focar de infecție (pe baza unor criterii cli­nice și paracli­nice), responsabile de unele com­plicații la distanță: reu­matism arti­cular acut, glomerulonefrită, deter­minări cardiace etc. În acest caz, indicația chi­rurgicală ca mijloc de tratament în amigdalita cronică focar de infecție se va pune cu mult dis­cer­nământ de medicul specialist ORL.
În cazul dumneavoastră, vă recomand co­rectarea limfantismului, a carențelor de vitamine și imunitare, după următoarea schemă de tra­tament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații nazale (rețetă magistrală proprie, individua­lizată) și ulei de cătină (3x2 picături pe zi, în nas).
* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț din: mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată, cu propolis sau glicerină iodurată (atenție la alergia la propolis sau iod!).
* Apiterapie (mie­re de albine cristali­zată, fagure de miere căpăcit sau Proposept (3 x 1 ta­blete pe zi).
* Susținerea te­renului imunologic cu Imunorezistan For­te sau Sirop Imu­nitate Fares (un ex­tract din Echinacea purpurea).
* Tonsilotren (ho­­meopat), 3 x 1 tabletă pe zi.
* Decasept (con­ține ulei de eucalipt, cedru, cimbru și mentă), 2 x 1 tabletă pe zi.
*Administrarea a 10-15 ședințe de ae­rosoli salini în stațiu­nea Ocna Sibiului și pulve­riza­ții/inhalații la domiciliu cu Ocnasept spray (ae­rosol salin natural cu extract din plante medi­cinale aro­matice).
Multă sănătate!