Cosmetica toamnei - Măștile cu fructe

Redactia
- Merele, strugurii, piersicile și dovleacul reprezintă o sursă de vitamine benefică atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețea obrazului. Când le puneți în farfurie, lăsați deoparte o porție și pentru ten -

Agenți clasici de frumusețe, cu efect fulgerător și du­rabil (dacă sunt aplicate consecvent), măș­ti­le de frumusețe reprezintă un soi de va­canță pentru pielea obrazului, ofe­rindu-i ocazia să se regenereze prin vitamine.

Sfaturi de respectat

* Înainte de a aplica o mască de fru­mu­sețe, fața, gâtul și decolteul tre­buie cu­rățate minuțios. Ca mijloc de demachiere, folosiți un lapte de­ma­chiant sau smân­tână (proas­pătă), apoi aplicați câteva tam­poane de tifon sau un prosopel în­muiat în apă fierbinte, pentru ca porii să se des­chidă la ma­ximum. Acum, obrazul va resimți din plin efectul măș­tilor.
* E bine ca măștile să fie aplicate sea­ra, înain­te de a ne culca, pentru ca substanțele active să lu­creze și noaptea.
* Măștile se întind mai întâi pe obraz, apoi pe gât și pe decolteu. Zona ochilor și buzele nu trebuie acoperite.
* Pe gât, masca se întinde de jos în sus, de-a lungul circuitului limfei. Miș­carea întărește țesutul de pe gât și îm­piedică formarea bărbiei duble.
* Masca se lasă să acționeze 20 de mi­nute. Pentru un efect maxim, stați culcate pe spate sau așezate într-un fotoliu sau, și mai bine, faceți con­co­mitent o baie. Aburii calzi umezesc aerul și pielea se va simți minunat.
* Măștile cu fructe e bine să conțină iaurt natural, un aliment care hrănește și liniștește obrazul.
* Înlăturarea măștilor se face cu apă călduță, iar ultima limpezire cu apă rece sau cu o vată umezită în apă minerală sau sifon.

Pentru tenul gras

Mască cu suc de măr
Curățați câteva mere și radeți-le pe o răzătoare de sticlă sau din ma­terial plas­tic. Stoarceți pulpa fructului printr-un ti­fon. Amestecați su­­cul cu o lin­gură de iaurt și întindeți com­po­ziția pe obraz, gât și sâni. Sucul mă­rului dă vigoa­re țesu­turilor.

Mască cu pepene galben și oțet
Curățați de semințe un pepene galben și luați două-trei linguri din miezul zemos de la mijloc. Zdrobiți-l cu o furculiță și adăugați 3 linguri de oțet de mere (nein­dustrial, de la apicultori). Lăsați ames­tecul să se pă­trundă o oră, apoi strecurați lichidul și întindeți-l imediat pe obraz. Lă­sați-l să acționeze și peste noapte, spă­lându-vă pe față abia a doua zi di­mineața.

Pentru tenul uscat

Mască cu struguri
Două linguri de iaurt se amestecă bi­ne cu must sau suc de struguri, până ce se obține o pastă moale. Se întinde pe piele, se lasă să acționeze 20 de mi­nute, apoi se clă­tește cu apă căl­duță și la urmă cu apă rece.

Mască de dovleac
Patru linguri de miez de dovleac tăiat mărunt se fierb la flacără mică cu o ceaș­că de smântână, pâ­nă ce pulpa se în­moa­ie. Se adaugă o lin­gură de tărâțe de grâu, se amestecă re­pede și se a­plică pe față, cât masca e încă (a­proa­pe) fier­binte. Se lasă să ac­țio­neze 25 de minu­te, apoi se spală.

Mască de mere și miere pentru ten îmbătrânit
Dați pe răzătoare un măr cu coajă cu tot, amestecați-l bine cu două lingurițe de miere, până ce pulpa fruc­tului se încor­po­rează complet. În­tindeți spuma obținută pe piele și lăsați să acționeze 20 de minu­te, după care spălați-vă.

Pentru toate tipurile de ten

Mască cu miez de piersici
Alegeți două piersici foarte bine coap­te. Cojiți-le, tăiați-le mă­runt, apoi stri­viți-le într-o ca­soletă (vas mic) de sticlă sau porțelan (niciodată într-un vas de me­tal). Amestecați mie­zul zdrobit cu 2-3 linguri de iaurt. Întindeți conținutul pe obraz, pe gât și pe decolteu.