Păscuța

Cititor Formula AS
Când agitația cumpă­ră­to­rilor atinge cote maxime, iar harnicele gospodine au scos din cuptor pasca și cozonacul care te îmbie cu aromele lor, este semn că se apropie Sfin­tele Sărbători ale Paștelui.

Tot atunci, cu o precizie de ceasornic, aterizează din zbor, venind de peste mări și țări o micuță pasăre. A sosit doi ani la rând. Nu știu cum o cheamă, din ce specie este, da­că este fetiță sau băiat, dar am să o de­scriu. Este de mărimea unui graur. Se re­mar­că printr-un cioculeț galben, iar trupu­șorul îi este îmbrăcat cu niște pene negre presărat cu puncte aurii. Ochișorii mici, negri, ce amintesc de boabele de piper.
Locuiesc la bloc, la etajul 2, iar în fața blo­cului se înalță un tei de pe ramurile că­ruia mă pândesc abonații permanenți ai can­tinei: vrăbiuțe, guguștiuci și porumbei, ca să vadă când mâncarea este pusă pe pervazul gea­mului de la bucătărie. Micuța pasăre a în­­drăznit să vină și ea să se ospăteze, dar nu din ce mâncau ceilalți abonați. Nu dorea de­cât desertul, acesta fiind pasca (mai precis, brânza din pască). Brânza simplă nu-i plă­cea. De aceea, eu am botezat-o Păscuță.
Ca să n-o deranjeze celelalte înaripate, am lăsat geamul de la bucătărie deschis în per­ma­nență, iar pe chiuvetă i-am pus o farfurie cu desertul preferat.
Vine grăbită, își umple cioculețul până la refuz și pleacă. Nu are timp de pierdut. Trebuie să-și construiască cuibușorul, să-și crească puișorii care să fie pregătiți pentru lunga călătorie de întoarcere. După ce au luat lecții de zbor, cei 4 puișori sunt aduși în teiul din fața geamului, ca să-i văd și eu cât sunt de frumoși, cam gălăgioși (doar sunt copii), pentru a le ura drum bun atunci când vor pleca.
Anul acesta au venit Sfintele sărbători ale Paștelui, dar Păscuța nu a apărut. M-a în­cercat un sentiment de tristețe. Oare ce ai pățit, Păscuță? De ce nu ai venit? Tristețea mea a fost de scurtă durată, deoarece la câ­teva zile după Sfintele Paști, păsăruica a apă­­rut.
De teamă că anul ăsta o să rămână fără mâncarea ei preferată, a aterizat direct pe pervazul ferestrei, urmărindu-mi mișcările. Când aveam de gând, oare, să mă apropii de frigider? Ei bine, când a văzut că-l deschid, a sărit de pe fereastră pe masă, iar când i-am pus în față pasca păstrată dinadins pentru ea, a dat din aripi, a scos un ciripit de triumf și s-a apucat să ciugulească cu lăcomie. Sce­na asta m-a impresionat foarte mult. De­pă­șea orice închipuire despre prietenia dintre o pasăre și un om. Căile Domnului sunt cu adevărat neștiute, pline de mistere pe care n-o să le dezlegăm niciodată.
Cu multă dragoste pentru toate creațiile lui și pentru revista dvs.,

C. J. - Vaslui