Unde ne sunt instituțiile?

Ciprian Rus
Actul de guvernare a ajuns, în ultimul an, un serial de comedie care nu se mai termină.

Va lua timp până să ne reobiș­nuim cu dorita responsabilitate și sobrietate pe care le cer rangul de ministru și cel de premier, mai mult ca oricând la anul, când vom deține președinția Con­siliu­lui Uniunii Europene. Până una-alta, ca insti­tuție, guvernul e total compromis, iar Occi­dentul e înspăimântat la propriu - apar tot mai des analize în presa serioasă europeană - de perspectiva ca actualii titulari din Piața Victoriei să stea în capul mesei la negocierile dure programate în 2019 pe agenda UE.
Actul legislativ a ajuns și el, în ultimul mandat parlamentar, o simplă defilare în forță a majorității parlamentare. Tot ce vine din partea opoziției e din start prost și aruncat la tocătorul de hârtie, tot ce vine din partea puterii trece prin comisiile de specialitate "pe re­pede înainte", fără a se mima măcar dez­baterea parlamentară. Parlamentul a devenit simbolul suprem al corupției și greu se va schimba această imagine a unei instituții-cheie a democrației. Până una-alta, instituția Parlamentului e, și ea, total compromisă.
Guvernul și parlamentul sunt, în definitiv, instituții politizate. Când se schimbă com­po­nența lor ori când se schimbă puterea, noii veniți vor avea legitimitatea să pretindă că sunt altfel decât predecesorii lor și să ceară o reviziuire a imaginii instituțiilor pe care le reprezintă în acord cu propriile fapte. Dar ce te faci când în acest malaxor perfid de inte­rese personale, de direcții partinice, de in­com­petență și rea-voință, intră instituții-tam­pon, instituții depolitizate, care, în orice de­mocrație normală, apără legea și cetățeanul? Pe acestea, odată compromise, cine și în cât timp le mai poate ridica la nivelul de încre­dere și de respectabilitate pe care le impun funcțiunea lor publică?
În toți acești ani, a fost un atac fără pre­cedent la serviciile secrete, acuzate, cu sau fără probe - de fapt, mai mult fără - că fac jocurile unora sau ale altora. Și imaginea lor e, azi, compromisă. În toți acești ani, ma­gis­trații au fost trecuți și ei prin tăvălug, actul de justiție a fost atacat fără milă, iar condamnații penal au ieșit din închisori mai porniți ca îna­inte. Compromiterea justiției servea tocmai interesele celor ce se simțeau - sau au fost prinși - cu musca pe căciulă. S-a reușit și as­ta, compromiterea judecătorilor și a procu­rorilor!
Acum, a venit rândul Poliției și Jan­dar­meriei. Polițiștii s-au făcut singuri de râs, prin obediența crasă față de putere, în cazul plă­cuțelor de înmatriculare suedeze, cu me­saj obscen în limba română. S-au învârtit mai bine de o săptămână în jurul cozii, cău­tând o infracțiune, au șicanat omul, l-au oprit de cinci ori, l-au filat, l-au săltat în zori de zi, i-au luat talonul și carnetul, ca apoi să re­cunoască faptul că nu au ce să-i facă. Încă o instituție decredibilizată! Iar dacă polițiștii au picat de proști, jandarmii au picat de mer­ce­nari, pe 10 august, după atacul violent și gra­tuit împotriva demonstranților din Piața Vic­toriei. Încă o instituție decredibilizată!
În ritmul acesta, în curând, vorba unui prieten, singura autoritate recunoscută în Ro­­mânia o să fie cea a controlorului de bi­lete de pe autobuz...