- Scolioza și cifoza sunt probleme ale coloanei cu care se confruntă tot mai multă lume, în prezent. Mai ales copiii care pierd ore întregi în fața calculatorului se expun bolilor coloanei vertebrale...
- Din păcate, scolioza și cifoza sunt probleme majore, care apar la vârste din ce în ce mai mici - și nu calculatorul e cel mai mare dușman! Orele pe care copiii le petrec la școală într-o poziție plictisită, cu capul susținut într-un braț sprijinit pe bancă, sau greutatea ghiozdanului pe care-l poartă zilnic în spate sunt factori mult mai periculoși. Un copil de clasa a IV-a poartă pe umăr sau în spate un ghiozdan de cel puțin 5 kilograme - cam aceasta-i greutatea minimă a cărților și caietelor de care are nevoie la școală. Un ghiozdan pe care îl ține pe spate, gen rucsăcel, este mult mai bun decât o geantă atârnată pe umăr. Dar cea mai bună soluție este practicarea unui sport! Depinde de fiecare părinte în parte cum rezolvă această mare problemă, pentru că "juniorii" din ziua de azi nu mai fac mișcare aproape deloc! Toți cei care vin la mine să le dau scutire pentru sport aud același răspuns - un "NU" categoric. Dacă are o problemă medicală ce necesită repaos, îi dau scutire, desigur. Dacă nu, nu. "Dar nu-mi place sportul la școală" - spun mulți copii. "Nu-i nicio problemă, du-te în altă parte: la înot, la karate, fă un sport care să-ți placă și apoi o să-ți placă și sportul la școală. Dacă nu poți să-l faci bine, e normal că ți-e greu și n-ai nicio plăcere. Dar știi de ce nu-l faci bine? Pentru că ești slab dezvoltat muscular! Dacă-ți dau scutire la sport, te-am nenorocit pentru toată viața!"
"În cazul tinerilor, sunt mari șanse de refacere totală"
- Totuși, care este explicația medicală a apariției acestor afecțiuni?
- Scolioza este cauzată de dezvoltarea corpului în etape disproporționate. Coloana vertebrală crește cu o anumită viteză, musculatura se dezvoltă mai lent și avem efectul de arc: în ce parte tragem coarda mai tare, în partea respectivă se înclină corpul arcului; și rezultă o scolioză ori spre dreapta, ori spre stânga, după cum reacționează musculatura. Depistată din timp, scolioza se poate redresa foarte ușor: eu deblochez mușchiul afectat și apoi pacientul face gimnastică medicală, pentru dezvoltarea simetrică a musculaturii paravertebrale. Chiar și dacă sunt scolioze deja formate, în unghi mare, tot există soluții. Kinesiotaping-ul face minuni pe scolioze! Acea bandă aplicată printr-o tehnică specială repară foarte repede o deformație de coloană.
Eu am fost uimit de rezultate la o fetiță de 13 ani, cu o dublă scolioză de grad mare. Am văzut-o vineri și n-am început să lucrez cu ea; am amânat-o pe luni, pentru că am nevoie de ședințe consecutive de lucru pe musculatură. Într-o zi fac un tip de terapie, a doua zi alt tip, a treia zi alt tip, merg din etapă în etapă. Când am văzut-o vineri, i-am spus: "Hai să-ți pun măcar tape-uri până luni, să nu pierdem timpul". I-am aplicat benzile de corectare posturală, iar în trei zile, când a revenit, avea scolioza corectată în proporție de 30-40%! Doar cu niște benzi elastice, care au acționat peste week-end - cu care poți să faci duș, cu care poți să faci orice fel de mișcare! Până nu am aplicat tehnica, n-am crezut că poate face minuni... Când am făcut cursurile, ni s-a spus că benzile pot corecta astfel de deformații, dar am fost sceptic; ca medic, nu cred chiar orice informație... Dar din momentul în care am pus tehnica în practică și am văzut că funcționează chiar mai mult decât ni s-a spus la curs, kinesiotaping-ul nu lipsește din cabinetul meu!
- Dar dacă sunt scolioze vechi, formate în timp?
- Depinde în mare măsură de vârsta pacientului. În cazul tinerilor, sunt mari șanse de refacere totală. Și în cazul adulților se corectează, dar nu complet. Dacă vorbim despre o scolioză simptomatică, la un adult (îl supără, îl doare coloana), se poate corecta astfel încât să nu mai ajungă la chirurgie. Corectarea deformării va fi suficientă pentru a-i da confort în viața de zi cu zi.
Cifoza este tot o deformare a coloanei vertebrale cauzată de o problemă posturală. Dacă la scolioză avem deformări stânga-dreapta, la cifoză întâlnim deformări anterior-posterior. Atunci când coloana se curbează spre anterior, e cifoză; dacă se duce înspre posterior, e lordoză. Și în cazul acestor deformări lucrăm la fel: aplicăm benzi elastice și corectăm deformarea prin exerciții de gimnastică medicală. Practic, e o abordare asemănătoare, diferă doar tipurile de exerciții care se impun.
- Deformarea cervicală cauzată de privitul permanent în telefon e o boală "modernă"?
- Deja nu mai există cifoza clasică - "ghebul", cum i se spune în popor, adică o curbură exagerată a coloanei toracale, ci o deformare cervicală cauzată de unele vicii date de comportamentul social: stăm în permanență cu capul aplecat pentru a privi telefonul mobil ori stăm în poziții vicioase la calculator. Aceste poziții determină deformări ale vertebrelor una în raport cu cealaltă, dar pe o distanță mică, de doar 2-3 vertebre! Însă și aceste probleme se pot rezolva.
"În ultimul timp, folosesc terapia «Tecar»"
- În cazul cifozei și al scoliozei, tratamentul este de lungă durată?
- Depinde de vârsta pacientului și de gravitatea afecțiunii. La copii și la adolescenți, scoliozele și cifozele simple se pot corecta în numai două luni. Gimnastica medicală este foarte eficientă. Dacă pacientul are contracturi paravertebrale superficiale, mușchiul trebuie deblocat și în acest scop folosim masajul sau fizioterapia. În ultimul timp, eu folosesc foarte mult terapia "Tecar"; e mai nouă și are un efect foarte bun: poți lucra atât pe musculatura superficială sau pe musculatura profundă, cât și în profunzime, pe discurile vertebrale. E o terapie de transfer termic, pe tipuri: pe partea superficială lucrezi cu un curent capacitiv; în profunzime lucrezi cu un curent rezistiv, cu o forță de pătrundere mult mai mare. Pentru pacient este simplu, simte doar o căldură plăcută.
Toate tehnicile se folosesc în funcție de nevoile pacientului. Eu folosesc și terapii clasice: ultrasunete, curenți, laser, în funcție de patologie. În general, pe hernie de disc nu folosesc laserul, pentru că poate să îmbătrânească structura. Prefer să lucrez cu un curent de stimulare a circulației în zona respectivă, să se dreneze inflamația, apoi să lucrez cu Tecar, pentru deblocarea structurilor.
"Cel mai eficient sport este înotul"
- Aveți câteva sfaturi pentru cei care suferă de scolioze și cifoze?
- Scoliozele și cifozele netratate sunt factori de risc pentru hernia de disc. În momentul în care se depistează o scolioză sau o cifoză, trebuie consultat urgent un medic specialist, pentru evaluarea afecțiunii și stabilirea unui program de vindecare - în primul rând prin gimnastică medicală. Sunt multe programe de exerciții fizice, dar întotdeauna se recomandă un program personalizat, în funcție de afecțiunea și de capacitatea fizică a fiecărui pacient. Apoi, bolnavii trebuie să aibă o viață cât mai activă, să evite unele obișnuințe "moderne", ca statul timp îndelungat pe scaun, la școală sau la birou. Dacă nu există alternative, poziția statică trebuie neapărat compensată prin mișcare după orele de program (mersul în ritm rapid, 4-5 km pe zi, e un foarte bun exercițiu). Cel mai indicat sport în scolioze, cifoze și alte deformări ale coloanei vertebrale este înotul, pentru că impune o mișcare complexă și antrenează aproape toate grupele musculare ale organismului. De asemenea, se pot practica sporturi care solicită moderat articulațiile: Tai-Chi, Chi Kung sau yoga. Desigur, sporturile extreme sunt de evitat, mai ales cele care implică sărituri, deoarece suprasolicită coloana și pot provoca accidente! Noi le facem pacienților toate recomandările medicale. În funcție de particularitățile bolii și de stilul lor de viață, vedem ce mai trebuie schimbat. Din nefericire, uneori trebuie să le schimbăm... mentalitatea! Mulți spun: "Am coloana strâmbă, pentru că și tata, și bunicul au avut-o strâmbă. De asta am eu scolioza asta urâtă, de asta am cifoză!". Complet fals! Poți moșteni genetic o predispoziție, dar ca să-ți apară o afecțiune a coloanei trebuie anumite condiții. Dacă tata a fost tăietor de lemne, a stat într-o anumită poziție și a făcut hernie de disc lombară, iar fiul e și el tăietor de lemne, are șanse mari să facă o hernie lombară, însă n-are nicio legătură cu boala tatălui său!
O fostă pacientă cu o scolioză urâtă a venit de curând cu fetița ei de 11 ani la cabinet pentru o cu totul altă patologie. O consult și-i spun mamei: "Uitați, are și scolioză, ar fi bine să-i corectăm coloana mai întâi". "Am văzut, dar nici nu mi-am pus problema, doar și eu am avut, mama la fel și mi-am zis că e genetic, din familie". "Dvs. ce înălțime aveți?" - am întrebat. Avea 1,85 m, mama ei la fel. Fetița, la 11 ani, avea deja 1,78 m. I-am explicat că toate trei au avut un puseu de creștere, că osul s-a dezvoltat mai rapid, nu și musculatura, de aceea li s-a curbat coloana. Acest lucru n-are nicio legătură cu genetica, ci doar cu o predispoziție a corpului! În concluzie, oameni buni, mergeți la medic dacă observați o mică deformare a coloanei! Investigată și tratată prin metode moderne, se poate vindeca!
D-l dr. VASILE OȘEAN poate fi contactat la cabinetul Medy Sportline din str. Brândușelor nr. 66, etaj 1, sector 3, București (zona Vitan), tel. 021.210.06.65, 0744.549.934, 0769.412.525