Uleiurile esențiale

Florentin Popa
- Prim-ajutor împotriva durerilor -

Durerile pot să apară din foarte multe motive: mici accidente casnice (prin lo­virea de diverse obiecte, care ne pro­voacă vânătăi și leziuni minore ale țesuturilor), accidente sportive (care provoacă dureri muscu­lare, spasme și inflamații), artrită sau reumatism (care provoacă dureri articulare), postura proastă (care provoacă dureri de coloană). Multe persoane au dureri de cap sau migrene, iar femeile se pot confrunta cu sindromul premenstrual, care provoa­că dureri abdominale. Durerile acute sau cronice ne pot face viața foarte dificilă. Din fericire, natura ne ajută și aici: pe piața terapiilor alternative, au apărut multe preparate cu proprietăți analgezice, antispasmodice, antiinflamatorii și antireumatice, care pot fi folosite cu succes în ameliorarea du­rerilor de orice fel! Între ele, un loc de frunte îl ocu­pă uleiurile esențiale.
În textul care urmează vă vom prezenta prin­cipalele uleiuri esențiale recomandate în calmarea durerilor și modul lor de utilizare. Atenție! Unele pre­parate nu le sunt recomandate femeilor gravide și persoanelor cu anumite afecțiuni, deci este bine să consultați un specialist în aromaterapie înainte de a le folosi!

* Uleiul esențial de mușetel este binecu­nos­cut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Este eficient în calmarea durerilor musculare, a du­rerilor cauzate de sindromul premenstrual.
* Uleiul esențial de maghiran are impor­tante proprietăți sedative. Detensionează rigiditatea musculară și ajută la calmarea durerilor musculare și a spasmelor. Este foarte util în reumatism, osteo­artrită și migrene.
* Uleiul esențial de lavandă este unul din­tre cele mai utilizate uleiuri în saloanele profe­sionale de masaj, pentru relaxare și ameliorarea durerilor. Are proprietăți antiinflamatorii, antimi­crobiene și sedative. Calmează tensiunile muscu­lare și spasmele, ameliorează durerile articulare și durerile de cap.
* Uleiul esențial de eucalipt are puternice efecte analgezice și proprietăți antiinflamatorii, fiind recomandat în ameliorarea durerilor muscu­lare și a celor provocate de inflamațiile nervoase. (Atenție, se folosește în cantități mici!)
* Uleiul esențial de mentă este foarte efi­cient în durerile musculare și articulare, calmează durerile de cap și nevralgiile.
* Uleiul esențial de rozmarin are proprie­tăți analgezice și antispastice. Este foarte bun pen­tru alinarea durerilor de cap, de spate, a durerilor musculare și articulare. (Atenție, se folosește în cantități mici!)
* Uleiul esențial de cimbru este cel mai bun antispasmodic. Ameliorează durerile de spate, durerile articulare și musculare.
* Uleiul esențial de salvie are proprietăți antispastice, antiinflamatorii și calmante. Ajută la detensionarea musculaturii, reducerea spasmelor și calmarea durerilor premenstruale. (Atenție, se folosește în cantități mici!)
* Uleiul esențial din lemn de santal ame­liorează spasmele musculare. În medicina chineză, uleiul din lemn de santal este apreciat pentru proprietățile sale sedative asupra siste­mului nervos. Se folosește în reducerea durerilor provocate de diverse nevralgii.
* Uleiul esențial de ienupăr are pro­prietăți antispastice. Ameliorează durerile articu­lare și musculare, spasmele și nevralgiile.
* Uleiul esențial de ghimbir ameliorează durerile și îmbunătățește mobilitatea. Poate fi utilizat pentru tratarea durerilor provocate de ar­trite și reumatism, a durerilor musculare și chiar a entorselor.
* Uleiul esențial de tămâie are proprietăți antiinflamatorii și acțiune ușor sedativă, fiind recomandat pentru calmarea durerilor, în general, și atenuarea stresului.
* Uleiul esen­țial de coada-șori­celului are puternice efecte anal­gezice și antiinflama­toa­re. Este recomandat în du­re­rile musculare și ar­ti­culare, sub formă de masaj ușor.
* Uleiul esen­țial de vetiver (se găsește și la noi, în magazinele naturiste specializate) a fost folosit în medicina ayurvedică încă din An­tichitate, deci are proba timpului. Ule­iul este extras din ră­dăcinile unei specii de iarbă cunoscută sub numele de Vetiveria zizanoides, care face par­te din aceeași fa­milie bo­tanică cu le­mongrass și citro­nella. Are efecte an­ti­inflamatorii, antisep­tice, cicatrizante, to­nice și... afrodisiace! Uleiul esențial de vetiver este eficient în alinarea du­rerilor de orice fel, dar mai ales în tratarea du­rerilor reumatice și musculare, în ameliorarea nevralgiilor și a migrenelor.

Cum se folosesc uleiurile esențiale?

Uleiurile volatile se pot utiliza în scop tera­peu­tic numai după ce au fost diluate într-un ulei neutru (cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de jojoba, ule­iul de migdale dulci etc.), în proporțiile indicate mai jos. Atenție, nu aplicați uleiurile esențiale direct pe piele, deoa­rece sunt foarte puternice și pot pro­voca reacții alergice!

Ameliorarea durerilor de cap
Pentru ameliorarea durerilor de cap, diluați 4-5 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei neutru, amestecați bine, înmuiați-vă degetele și faceți masaj ușor pe tâmple, asigurându-vă că nu vă atingeți ochii și pleoapele. Migrenele pot fi diminuate și cu ajutorul mirosului: turnați câteva picături de ulei esențial pe o batistă sau folosiți un difuzor aromaterapic.

Baia totală
O baie fierbinte este idea­lă pentru calmarea obo­selii, diminuarea dure­rilor musculare și a celor provocate de artrită sau reumatism. Diluați 8-10 picături de ulei esențial într-o lingură de ulei neu­tru, apoi turnați amestecul în cada plină cu apă. Este recomandat să adăugați în apa de baie 2-3 pumni de sare grun­joasă, pentru a spori efectul tera­peu­tic.

Compresele calde
În cele mai multe ca­zuri, căldura ajută la redu­cerea durerilor de spate. Încălziți o jumătate de litru de apă (puțin peste temperatura corpului, ast­fel încât să o puteți tolera confortabil), apoi adău­gați 4-5 picături de ulei esențial și amestecați bine. Puneți un prosop mic peste vasul cu apă și lăsați-l să absoarbă puțin lichid. Ulterior, stoarceți bine prosopul, împăturiți-l și aplicați-l pe zona dureroasă. Lăsați compresa să acționeze 15-20 de minute.

Compresele reci
Compresele reci sau aplicațiile de gheață pot calma durerile, umflăturile și inflamațiile cauzate de unele leziuni traumatice sau de afecțiuni in­flamatorii, cum ar fi artrita. Pentru a realiza o com­presă rece urmați aceleași indicații ca în cazul com­preselor calde, numai că în loc de apă caldă folosiți apă refrigerată, în care adăugați câteva cuburi de gheață și 4-5 picături de ulei esențial. Atenție, compresa trebuie înlocuită atunci când se încălzește la temperatura corpului!

Masajul
Preparați-vă un ulei de masaj tămăduitor: di­luați 10-12 picături de ulei esențial în 35 ml ulei neutru, iar cu acest amestec masați ușor, timp de 15-20 de minute, orice parte a corpului în care simțiți durere sau în care mușchii sunt încordați.
Să vă fie de leac!