Tonic cu busuioc
Aveți nevoie de două linguri cu flori și frunze proaspete sau de trei linguri cu busuioc uscat și o cană cu apă clocotită. Mărunțiți planta și turnați apa clocotită peste ea. Lăsați să stea în vas acoperit 20 minute, strecurați, puneți lichidul într-un recipient de sticlă și utilizați-l dimineața și seara, cu ajutorul unui tampon de vată, pe post de demachiant. Se păstrează la rece maximum trei zile. Dă o strălucire imediată pielii și este foarte eficient și pentru acnee și coșuri. Busuiocul acționează ca un antiseptic și îmbunătățește circulația locală.
Apă de busuioc
Trei lingurițe cu flori și frunze de busuioc bine mărunțite se lasă la macerat într-o cană cu apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Se pune într-un recipient tip spray și se pulverizează pe față, gât și decolteu, dimineața și seara, după demachiere. Se pot face comprese din tifon înmuiate în apă de busuioc care se aplică pe față și se lasă 10-15 minute. Este un elixir de tinerețe pentru piele. Se folosește doar proaspăt preparat.
Aburi cu busuioc și argilă
Turnați 1/2 litru de apă clocotită peste două mâini de frunze de busuioc mărunțite. Stați cu fața deasupra vasului, cu un prosop pe cap, timp de 10 minute. Aburul deschide porii, iar uleiurile eterice din busuioc au efect antiseptic asupra pielii. Clătiți-vă apoi cu apă călduță, apoi aplicați o pastă de argilă preparată tot cu apă de busuioc, în strat subțire. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi spălați-vă. Acest tratament lasă pielea curată și proaspătă, este indicat în special tenului cu acnee, coșuri și grăsime în exces.
Busuioc pentru albirea pielii (rețetă orientală)
Zdrobiți într-un mojar două linguri cu frunze proaspete de busuioc, cu puțină apă, până se formează o pastă. Adăugați trei linguri cu făină de năut (besan) și amestecați, adăugând și câte puțină apă, până se formează o cremă. Aplicați-o pe față și gât și lăsați să acționeze 15 minute, apoi spălați-vă. Pielea devine mai luminoasă, mai deschisă la culoare, iar petele se estompează sau dispar.
Busuioc și iaurt
Zdrobiți într-un mojar două linguri cu frunze proaspete de busuioc, cu puțină apă, până se formează o pastă. Adăugați două linguri cu iaurt și amestecați bine. Aplicați preparatul pe față și gât, lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță. Pielea devine întinsă și întinerită, se estompează ridurile fine, coșurile și acneea.
Cremă cu busuioc
Ingrediente: o lingură ceară de albine, o lingură unt de cacao, o lingură ulei de migdale, 5 picături ulei esențial de busuioc.
Amestecați într-un vas pus la aburi, pe foc mic, ceara de albine și untul de cacao până se topesc. Luați recipientul de pe foc și adăugați uleiul de migdale și picăturile de ulei esențial de busuioc, amestecând până la omogenizare. Puneți crema într-un recipient de sticlă etanș, care se păstrează la frigider. Este o cremă pentru ten și corp, hrănitoare, antiinflamatoare și regenerantă. Lasă pielea catifelată și mătăsoasă.