Rețete cu busuioc

Iulia Vlad
- La români, busuiocul este planta supremă a magiei, cu puteri neîntrecute în vindeca­rea problemelor sufletești. Pur­tat la piept și pus la icoane, nu e de mirare că a ajuns să pa­troneze și frumusețea femei­lor, cu aromele sale biruitoare. Cine-i încearcă magia rămâne, pe bună dreptate, vrăjit -

Tonic cu busuioc

Aveți nevoie de două linguri cu flori și frunze proaspete sau de trei linguri cu busuioc uscat și o cană cu apă clocotită. Mărunțiți planta și tur­nați apa clocotită peste ea. Lăsați să stea în vas acoperit 20 minute, stre­cu­rați, puneți lichidul într-un reci­pient de sticlă și utilizați-l dimineața și seara, cu ajutorul unui tampon de vată, pe post de demachiant. Se păs­trează la rece maximum trei zile. Dă o strălucire imediată pielii și este foar­­te eficient și pentru acnee și co­șuri. Busuiocul acționează ca un anti­septic și îmbunătățește circulația locală.

Apă de busuioc

Trei lingurițe cu flori și frunze de busuioc bine mărunțite se lasă la ma­cerat într-o cană cu apă, de seara până dimineața, când se filtrea­ză. Se pune într-un recipient tip spray și se pulve­ri­zează pe față, gât și decolteu, dimi­neața și seara, după demachiere. Se pot face comprese din tifon în­muiate în apă de busuioc care se apli­că pe față și se lasă 10-15 minute. Este un elixir de tinerețe pentru piele. Se folosește doar proaspăt preparat.

Aburi cu busuioc și argilă

Turnați 1/2 litru de apă clocotită peste două mâini de frunze de busu­ioc mărunțite. Stați cu fața deasupra vasului, cu un prosop pe cap, timp de 10 minute. Aburul deschide porii, iar uleiurile eterice din busuioc au efect antiseptic asupra pielii. Clătiți-vă apoi cu apă călduță, apoi aplicați o pastă de argilă preparată tot cu apă de busuioc, în strat subțire. Lăsați să ac­ționeze 15 minute, apoi spălați-vă. Acest tratament lasă pielea curată și proaspătă, este indicat în special te­nu­lui cu acnee, coșuri și grăsime în ex­ces.

Busuioc pentru albirea pielii (rețetă orientală)

Zdrobiți într-un mojar două lin­guri cu frunze proaspete de busuioc, cu puțină apă, până se formează o pastă. Adăugați trei linguri cu făină de năut (besan) și amestecați, adău­gând și câte puțină apă, până se for­mează o cremă. Aplicați-o pe față și gât și lăsați să acționeze 15 minute, apoi spă­lați-vă. Pielea devine mai lumi­noasă, mai deschisă la culoare, iar petele se estompează sau dispar.

Busuioc și iaurt

Zdrobiți într-un mojar două lin­guri cu frunze proaspete de busuioc, cu puțină apă, până se formează o pastă. Adăugați două linguri cu iaurt și amestecați bine. Aplicați pre­paratul pe față și gât, lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți-vă cu apă călduță. Pie­lea devine întinsă și înti­nerită, se estompează ridurile fine, coșurile și acneea.

Cremă cu busuioc

Ingrediente: o lingură ceară de albine, o lingură unt de cacao, o lin­gură ulei de migdale, 5 picături ulei esențial de busuioc.
Amestecați într-un vas pus la aburi, pe foc mic, ceara de albine și untul de cacao până se topesc. Luați recipientul de pe foc și adăugați ule­iul de migdale și picăturile de ulei esențial de busuioc, amestecând până la omogenizare. Puneți crema într-un recipient de sticlă etanș, care se păs­trează la frigider. Este o cremă pentru ten și corp, hrănitoare, antiinflama­toare și regenerantă. Lasă pielea cati­felată și mătăsoasă.