NOMOFOBIA

Ciprian Rus
- Dependența de telefoanele mobile de ultimă generație, conectate permanent la Internet, a ajuns atât de mare în ultima vreme, încât poartă numele unei noi fobii: "Nomofobia" - frica de a nu rămâne fără telefo­nul mobil. Explozia din ultimii ani a rețelelor de socializare a agravat și mai mult dependența de telefonul mobil, iar efectele sunt din ce în ce mai gra­ve, atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere fizic. Stu­diile o arată deja, cu vârf și îndesat, iar specialiștii și, alături de ei, per­so­nalități publice de prim-plan, atrag atenția asupra gravității problemei -

Messi și telefonul mobil

Se întâmpla acum doi ani, în vara lui 2016, ime­diat după una dintre semifinalele "Copei America" la fotbal. O imagine surprinsă de unul dintre jucă­torii selecționatei Argentinei în vestiarul echipei, la câteva zeci de secunde după finalul unui meci care îi ducea pe Leo Messi și pe colegii lui în marea fi­nală. Ce credeți că au făcut marile vedete ale Argen­tinei imediat după fluierul final? Au fugit direct la telefoanele mobile! O fotografie făcută de Marcos Rojo îi surprinde pe toți - unii nu și-au dat nici măcar tri­courile jos - cufun­dați în ecranele telefoanelor mobi­le. O imagine cât o mie de cuvinte! În loc să se bucure pentru victorie și pentru calificare, în loc să se îmbrăți­șe­ze, să se felicite unii pe alții, jucă­to­rii Argentinei erau călare pe mobil! Unii posibil să fi scris celor dragi de acasă, alții aveau, probabil, obli­gații de a posta pe rețelele sociale pentru fani, alții erau, pur și simplu, curioși să vadă ce zice lumea despre victoria lor, să vadă dacă lumea virtuală vali­dează cu un "Like" sau cu vreo inimioară prestația lor în meciul de-abia încheiat.

Klopp a devenit imun

Fin psiholog, om care cunoaște bine și vestiarul unei echipe de fotbal, dar și aerul rarefiat al lumii bune, carismaticul Jurgen Klopp, antrenorul german al extrem de popularei echipe englezești de fotbal FC Liverpool, a făcut valuri, recent, când a vorbit des­pre efectele rețelelor de socializare. "Renun­țarea la rețelele de socializare a fost cea mai deșteaptă decizie a vieții mele. Asta e partea nebună a lumii noastre, pe care o putem accepta, dar numai atât timp cât nu ne afectează". Venite din partea unei personalități de asemenea calibru, vorbele lui Jurgen Klopp au făcut ime­diat încon­jurul lumii. Aflat într-un tur­neu în Statele Unite ale Americii ală­turi de Liverpool, managerul german, în vârstă de 51 de ani, cunoscut pentru fran­chețea cu care își apără ideile, a ex­plicat pe larg modul în care vede lucru­rile, într-un interviu pentru postul de tele­viziune ESPN: "Când cineva vrea să-mi spună că e nemulțumit de mine, să mi-o zică imediat, în față. Nu să plece și să scrie apoi pe telefonul mobil, pe Facebook, pe Instagram sau pe orice altă platformă de socializare. Oamenii pot scrie ce doresc, nu am nicio problemă: nu-mi mai pasă, pen­tru că nu mai sunt pe rețelele de socializare, deci nu mai văd". Asta, într-o lume în care o vedetă precum binecunoscutul jucător de fotbal Cristiano Ronaldo ("Balonul de Aur" al Europei) are 138 de milioane de persoane care îl urmăresc pe contul de Instagram și peste 2.300 de mesaje și fotografii pos­tate acolo. Pentru fiecare dintre postările sponsori­zate de pe Instagram, Cristiano Ronaldo câștigă nu mai puțin de 640.000 de euro, în vreme ce Neymar sau Messi câștigă în jur de 500.000 de euro! Klopp are mare dreptate: "Asta e partea nebună a lumii noastre!".

Cifrele groazei

Dar dependența de rețelele sociale nu afectează doar vedetele din showbiz și din sport, care fac bani frumoși pe seama notorietății lor. Dim­potrivă, banii sunt făcuți tocmai pe seama depen­den­ței fanilor lor de lumea colorată și di­namică a telefoa­nelor inteligente. Ti­nerii din Occi­dent petrec pe tele­fon 6,3 ore pe zi, conform unor studii recente făcute aco­lo! 60% dintre adolescenții intervievați admit des­chis că sunt dependenți de telefonul mobil. 89% re­cunosc că se uită la telefon măcar o dată la 15 minu­te, când ies la plimbare, 87% recunosc că au mereu telefonul în preajmă, fie zi, fie noapte, o treime din­tre ei scriu măcar 100 de mesaje pe zi, jumătate fo­losesc telefonul mobil chiar și când merg la toaletă! Iar statisticile sunt chiar mai îngrijorătoare decât sondajele: un sfert dintre accidentele auto raportate în ultima vreme au drept cauză folosirea telefonului mobil în timpul condusului.
Această stare de fapt a dus la numeroase studii în ultimii ani. Unul dintre ele, realizat în 2008 în Marea Britanie, a consacrat existența "nomofobiei", "fobia absenței telefonului mobil". Studiul a con­statat că utilizatorii de telefoane mobile tind să fie anxioși atunci când își pierd telefonul, li se termină bateria sau nu au acoperire de rețea. Studiul a mai descoperit că nivelul de stres indus de un caz mediu de nomofobie e comparabil cu emoțiile din ziua nunții sau cu vizitele la medicul dentist.

Specialiștii: "Telefoanele sunt ca niște «păcănele»"

Cum se face că tele­foanele inteligente ajung să dea o dependență atât de mare? Doctorul Da­vid Greenfield, psiholog, fondator al Centrului pen­tru Adicții date de Internet și Tehnologie, explică faptul că "tele­foanele sunt, de fapt, ce­le mai mici jocuri elec­tronice tip «păcănele» din lume. Din punct de vede­re neurologic, sunt extrem de adictive. Când pri­mești un input din partea lor - găsești ceva nou sau primești mesaje de la cineva - îți crește automat nivelul de dopamină, iar asta te face să rămâi agățat acolo, să continui să cauți, să te joci sau să scrii și să citești mesaje. Dopamina funcționează ca neuro­transmițător în creier. Creierul are mai multe siste­me distincte care funcționează pe bază de dopa­mină, iar unul dintre acestea joacă un rol major în comportamentul bazat pe recompensă". Astfel se explică depedența mare pe care o dau mai ales rețe­lele sociale, în care primești "recompense" precum "Like" ("Îmi place"), pe Facebook, sau alte forme similare pe alte rețele și care te fac să revii mereu în aplicația respectivă de pe telefonul mobil, ca să vezi cine îți validează pozele, filmulețele sau opi­niile pe care le postezi acolo...

O știre de ultimă oră

În vreme ce studiile și avertismentele specialiș­tilor sunt tot mai îngrijorătoare, problema depen­denței de telefonul mobil și a efectelor negative ale acesteia au ajuns pe agenda publică a țărilor occi­dentale. Subiectul a fost amplu tratat în campania elec­torală prezidențială din Franța, la capitolul de­dicat Educației, iar Emmanuel Macron a promis ferm că va lua măsuri dacă va ajunge președinte al Republicii. S-a ținut de cu­vânt: copiii francezi, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, vor trebui să-și lase smartphone-urile și dispozitivele inteli­gente acasă sau să le închidă cât timp sunt la școală, începând cu luna septem­brie, informează postul de televiziune CNN. La rândul lor, instituțiile de învă­țământ ai căror elevi au minim 15 ani vor putea alege dacă vor adopta inter­dic­ția telefonică și pentru elevii lor. "Există un fenomen de dependență în rândul tinerilor, iar principalul nostru rol este de a proteja copiii și adolescenții. Este un rol fundamental al Educației", a ex­plicat ministrul Jean-Michel Blan­quer.


10 semne ale dependenței de telefonul mobil

1. Primul lucru pe care îl faci când te trezești și ultimul lucru pe care îl faci înainte de culcare e să te uiți în telefon.
2. Verifici notificările apărute pe telefon în timpul nopții.
3. Îți pierzi interesul pentru activități care nu includ telefonul mobil.
4. Întrerupi conversații "față în față" ca să răspunzi la telefon sau la mesaje.
5. Folosești telefonul ca să eviți interacțiuni sociale.
6. Intri pe telefon de câte ori apare o situație mai ciudată.
7. Verifici telefonul în mod constant, fără un motiv anume.
8. Simți "vibrații-fantomă", ca cele făcute de telefon atunci când sună.
9. Stai pe telefon în timp ce ești la școală sau în timpul serviciului.
10. Ai atacuri de panică atunci când nu ai telefonul la tine.

Efecte secundare grave pentru sănătate

Utilizarea telefoanelor inteligente te forțează, foarte adesea, la o pos­­tură inadecvată a corpului, care poate duce la serioase probleme fizice, cum ar fi uzura la nivelul mușchilor și articu­la­țiilor și degenerarea sistemelor muscular și scheletic. De asemenea, pot crea pro­ble­me psihice, cum ar fi anxietatea, depre­sia, pot distorsiona ti­pa­­rele de somn și pot duce la slăbirea aten­ției.
Anxietate și de­pre­sie: adolescenții, mai ales, au nevoie de actua­li­zări constante și de in­ter­acțiune conti­nuă cu prie­tenii pe te­le­fon. Când aceste ac­tualizări și inter­acțiuni nu vin la timp, se ajun­ge la îngrijorare, an­xietate și chiar depresie.
"Gâtul de smart­phone": Postura proastă pe care o avem când stăm aplecați asupra telefonului și scriem mesaje pe rețelele de socializare adaugă un plus de peste 20 de kilograme pe coloana verte­bra­lă, cauzând dureri de spate și de gât.
"Gheara de tastare": Acesta este un concept folosit pentru de­getele anchi­lozate și pentru durerile de la încheietura mâinii, cauzate, evident, de activitatea mo­trică fină și repetitivă pe care o presu­pune scrierea de mesaje și de­ru­larea conti­nuă a imaginilor pe un smart­phone.
"Cotul de smartphone": Utiliza­rea prelungită a telefoanelor inteligente poate provoca dureri, arsuri, amorțeală sau furnicături la nivelul cotului.
Tiparele de somn întrerupte: Lu­mina albastră a smartphone-urilor poate bruia tiparele de somn. Acestea sunt, de asemenea, bruiate de no­tificările cons­tante veni­te pe tele­fon.
Deficitul de a­ten­ție: Un studiu recent a constatat că adolescenții au o a­ten­ție mai scurtă de­cât carasul auriu din acvariu. Durata me­die de atenție a unui peștișor este de 9 se­cunde. Dura­ta medie de atenție a unui ado­lescent este acum mai mică de 8 se­cunde. Adolescenții au numeroase aplica­ții și dispozitive pe tele­fon și își împart atenția către fiecare dintre acestea, încer­când să profite cât mai mult de fiecare dintre ele. Până când veți termina de citit această frază, adolescentul mediu își va fi pierdut deja atenția!
Probleme cu vederea: Citirea de tex­te scrise cu font mic și rularea con­ținu­tului pe ecrane poate provoca tensiune ocu­lară, vedere încețoșată, amețeală și sen­­za­ția de ochi uscați. Lumina albastră poate, de asemenea, să deterioreze retina.


Vedete anti-rețele sociale

- La fel ca Jurgen Klopp, tot mai multe vedete au ales, în ultimul timp, să stea departe de rețe­lele sociale și să atragă atenția asupra perico­lelor care vin la pachet cu ele -

"Aș prefera ca oamenii să aibă cât mai puțin acces la viața mea personală"

"Nu am conturi pe Facebook sau pe Twitter și mă înspăimântă ideea de: «Acum iau cina și vreau ca toată lumea să știe că iau cina în acest moment» sau «Tocmai am trimis o scrisoare și mi-am luat copiii de la școală». Pentru mine, ăsta e un fenomen foarte ciudat. Nu cred că e pe lume un lucru mai străin pentru mine decât ideea de a împărtăși în continuu detalii despre viața mea de zi cu zi. Sunt surprinsă că anumiți actori au conturi pe rețeaua Twitter. Sper că le folosesc într-un mod care funcționează pentru ei. În ce mă privește, aș prefera ca oamenii să aibă cât mai puțin acces la viața mea personală". Scarlett Johansson.

"De ce, pentru numele lui Dumnezeu, să fii pe Twitter?"

"Nu pot să înțeleg de ce o persoană celebră ar folosi rețelele sociale. De ce, pentru numele lui Dumnezeu, să fii pe Twitter? Ce câștigi: faptul că devii, brusc, disponibil pentru toată lumea? Pentru că asta vei deveni: disponibil pentru toată lumea. Și-apoi, bei într-o seară o băutură în plus, ajungi acasă și te uiți la televizor, iar cineva te enervează pe Twitter și tu ripostezi. Și te duci la culcare, te trezești dimineața și cariera ta e gata". George Clooney.

"Atacuri murdare și lipsite de curaj"

"Rețelele sociale sunt ca vata pe băț: arată atât de bine, că nu-i poți rezista, și-apoi te trezești că totul dispare într-o secundă și tu rămâi cu degetele lipicioase. Sunt mulți care se ascund după conturi anonime și își revarsă ura asupra celorlalți. Eu una prefer o păruială de modă veche, față în față, nu atacurile murdare și lipsite de curaj din spatele rețelelor sociale". Julia Roberts.

"Ajungi să pierzi o groază de timp"

"Când vorbești cu cineva de la telefon, ai un schimb normal și ușor de înțeles. Dar când scrii mesaje pe rețelele sociale ai, de fapt, un dialog cu tine însuți și cu propria imagine despre cei cu care vorbești. E un limbaj nou. Grav e că devii dependent de acest dialog al tău cu tine. Te ține acolo și ajungi să pierzi o groază de timp doar ca să validezi ceva foarte superficial din tine". Kristen Stewart.

"Nimeni nu are rețele sociale la noi în casă"

"Rețelele sociale au un impact uriaș asupra stimei de sine a femeilor. Așa sunt femeile dintotdeauna, gata să facă orice pentru ca lumea din jur să le placă. Și unde duce toată goana asta după «Like»-uri? La anorexii și la alte tulburări. Când văd cazuri din astea, îmi fierbe sângele în vene. Ăsta e și motivul pentru care nimeni nu are rețele sociale la noi în casă". Kate Winslet.