TVR marchează prin organizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului de sub Tâmpa, o dublă aniversare: Centenarul României și Semicentenarul Cerbului de Aur. Două evenimente majore, pentru care au fost pregătite o serie de evenimente speciale, culminând cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, Gala Festivalului și o Gală Centenară.
Festivalul Cerbul de Aur a debutat în anul 1968, a fost întrerupt după patru ediții, a revenit în '92, pentru încă alți 7 ani. Ultima cortină s-a lăsat în 2009, deși manifestarea a adus la Brașov nume mari ale muzicii mondiale: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Bécaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink și mulți alții.
După 50 de ani de la primele acorduri, festivalul brașovean își poftește invitații și publicul în vechea Piață a Sfatului, unde timp de 4 zile, printre porumbei și arteziene, pe scenă vor urca artiști importanți de la noi și de peste hotare. Iată, pe scurt, programul pregătit de organizatori:
29 august - Gala Aniversară
Prima seară a evenimentului este dedicată cântăreților care de-a lungul timpului au fost laureați ai Festivalului Cerbul de Aur. Vor urca pe scenă Luminița Dobrescu - primul artist român care a câștigat Marele Trofeu, Corina Chiriac, Paula Seling, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiș, Proconsul, Ovi, Luminița Anghel, Narcisa Suciu și Răzvan Krivach. În piața de la poalele Tâmpei vor răsuna acordurile unor piese celebre, care le-au adus artiștilor premii la Festival: "Say something", "Dau viața mea pentru o iubire", "Cerul", "Of, inimioară", "Spune-mi", "Inimă, nu fi de piatră", "Je t'aime", "Noapte caldă" ș.a.m.d.
Tot în seara deschiderii urcă pe scenă și Gigliola Cinquetti, una din marile voci ale Italiei anilor '60. Gigliola a fost invitată pe scena de la Brașov și la a doua ediție a Cerbului de Aur, în anul 1969. Pe atunci era deja laureată la două ediții ale Festivalului de la Sanremo, ca și a Trofeului Eurovision. Legenda muzicii italiene va deschide seria recitalurilor din prima seară a Cerbului.
În seara inaugurală vor mai susține recitaluri Andra, laureată a ediției din 2005 a Cerbului și interpretul portughez de fado Paulo Bragança. Artistul portughez va încânta auditoriul nu doar cu duioase ritmuri lusitane, ci a pregătit și un moment inedit, în care va interpreta câteva piese din repertoriul Mariei Tănase, în registrul unic al muzicii fado. Trupa bucureșteană The Humans va cânta, în premieră, două piese proaspăt înregistrate în studio, dar și câteva melodii care au rămas în memoria edițiilor anterioare ale Cerbului de Aur.
29-30 august - Concurs
Cele două seri de concurs vor aduna pe scenă 18 concurenți din România și alte 14 țări, toți aspiranți la Marele Trofeu al Festivalului Cerbul de Aur. Aceștia sunt: Inis Neziri (Albania), Amaliya Margaryan (Armenia), Kaye Olivier Fabian C (Belgia), John Karayiannis (Cipru), Kelly-Joyce Bale (Franța), Ryan O'Shaughnessy (Irlanda), Omer Netzer (Israel), Damiano Borgi (Italia), Tiziana Camelin (Italia), Dinara Kairova (Kazakhstan), Antonia Gigovska (Macedonia), Karl William Lund (Marea Britanie), Lidia Isac (Republica Moldova), Dora Gaitanovici (România), Ovidiu Anton (România), Raluca Blejusca (România), Sebastian Schmidt (San Marino) și Jorge Gonzalez (Spania). Fiecare dintre ei va interpreta două piese la alegere, cea de-a doua fiind o piesă românească. Alaturi de cei 18 concurenți, vor urca pe scenă, în serile de concurs, Big Bandul Radiodifuziunii Române și Orchestra Operei din Brașov, ambele conduse de Ionel și Andrei Tudor.
Iar când cerul orașului va fi pe de-a-ntregul spuzit cu stele, adâncul lui va răsuna de recitalurile susținute de Horia Brenciu, Loredana, Delia, Linda și Flavius Teodosiu, James Blunt și Amy Macdonald.
1 septembrie - Gala Cerbul de Aur
Este seara în care vor fi decernate premiile și vor susține recitaluri Edvin Marton, The Motans, Eleni Foureira, Carla's Dreams și Nicole Scherzinger, solista principală a celebrei trupe americane Pussycat Dolls - trupa de fete cu cele mai mari vânzări din lume din toate timpurile.
2 septembrie - România Centenar
Ultima seară a festivalului este dedicată, prin tradiție folclorului românesc. Vă vor oferi momente speciale: Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Orchestra Lăutarii, condusă de maestrul Nicolae Botgros, și maestrul Grigore Leșe. ?n premieră la Cerbul de Aur din acest an, folcorul va fi prezentat și în formulă modernă, de Damian Drăghici și Alex Calancea.
Cerbul de Aur va fi transmis în direct și în exclusivitate de Televiziunea Română, iar biletele pentru Festival sunt disponibile în rețeaua Eventim. Prețul unui abonament valabil pentru toate serile festivalului variază între 180 și 510 lei, dar se pot procura și bilete pentru o zi.