Nevoie acută de urinare, arsuri, dureri în partea inferioară a abdomenului. Femeile care suferă de cistită le știu prea bine. "Când mi s-a întâmplat prima dată, eram în vacanță, era cald și am crezut că e din cauză că n-am băut suficiente lichide. Dar când, trei săptămâni mai târziu, durerile au reapărut, am început să mă-ntreb ce se-ntâmplă cu mine", își amintește Irina Cara, o cititoare a revistei noastre, în vârstă de 25 de ani. De-atunci, infecțiile urinare și curele cu antibiotice se țin lanț și nu reușește să iasă din acel angrenaj.
Când crizele sunt mai frecvente decât de patru ori pe an, medicii vorbesc de cistite repetitive. O fragilitate a vezicii urinare ce trebuie abordată cu seriozitate, pentru ca ea să nu afecteze o mare parte din viață. "Multă vreme m-am tratat mai mult sau mai puțin singură, medicul de familie îmi scria doar rețetele, în avans", ne scrie Dana Mailat. "Până în ziua când n-am mai suportat și m-am decis să consult un specialist". Între timp, a fost operată de o mică malformație a sfincterului urinar, care, practic, trecuse neobservată. Și tulburările au dispărut.
Obligatoriu - un bilanț al aparatului urinar
Aceasta înseamnă că atunci când crizele se repetă, administrarea, la întâmplare, a medicamentelor trebuie evitată și se recomandă părerea unui specialist urolog.
"Este utilă efectuarea a cel puțin unui «bilanț» al aparatului urinar, pentru a nu neglija o cauză subiacentă, care, tratată, ar putea rezolva problema", spun specialiștii.
Femeile tinere pot avea bride himeneale, care apasă uretra în timpul raporturilor sexuale, favorizând trecerea germenilor. Rezecția acestora este posibilă, cu anestezie locală, dar, în general, prima naștere rezolvă problema. A lăsa natura să acționeze în mod firesc poate fi o soluție bună!
Ceva mai rar, se descoperă un diverticul al uretrei (o mică adâncitură în peretele acesteia), în care se acumulează urină, sporind, astfel, riscul multiplicării germenilor.
Mai târziu, specialistul caută alte cauze, cum ar fi polipii, mai frecvenți la femeile fumătoare, sau o "uscăciune" vulvo-vaginală, cauzată de un deficit hormonal. Uneori, vezica se golește insuficient, pentru că nu se contractă bine sau pentru că nu mai are susținerea necesară, din cauza unei "lăsări" a organelor (ptoză). Reziduul de urină este un mediu ideal pentru bacterii (E.coli).
Trebuie, însă, să recunoaștem că, adeseori, nu se evidențiază absolut nicio cauză specială. Femeia are doar neșansa de a fi mai sensibilă la infecții în zona uretrei și a vezicii, datorită caracteristicilor propriei mucoase vezicale, explică specialiștii.
De altfel, infecțiile repetate întrețin un oarecare grad de inflamare permanentă, care nu ajută mucoasa să se protejeze de microbi. Un cerc vicios, pe care doar un tratament adecvat îl poate rupe.
Adoptarea unor deprinderi noi
Cu cât se evacuează mai repede urina, cu-atât e mai scurt timpul de înmulțire a germenilor în vezică. Dar pentru eliminare, trebuie consumate lichide. Specialiștii recomandă un litru și jumătate, în mod normal, cu un plus când afară sunt temperaturi ridicate.
Este importantă, de asemenea, golirea corectă a vezicii, adică evitarea comiterii a două greșeli importante: reținerea (abținerea) de la urinat sau, invers, mersul frecvent la toaletă, din precauție. Momentul potrivit este atunci când se simte nevoia de-a urina, iar modalitatea corectă este fără a forța micțiunile. Altfel, vezica nu se golește bine. În ceea ce privește lenjeria de corp, cochetăria nu e interzisă, dar se recomandă chiloții din bumbac, și nu string-urile. (Atenție la jeanșii mulați, care întrețin - în mod inevitabil - infecțiile.) Iar în perioada ciclului, evitați tampoanele. Ținând seama de aceste recomandări, o femeie din două se poate "debarasa" de aceste infecții.
Soluții medicale
Pentru femeile care se chinuie permanent cu cistitele, medicii propun cure cu antibiotice, pe o perioadă de 6 luni - un an. Obiectivul este de a instala în urină o cantitate redusă dar suficientă de antibiotice, pentru a împiedica dezvoltarea germenilor. Aceste medicamente se administrează - de preferință - seara, fie o dată la 2 zile, fie de două ori pe săptămână. Modalitățile depind de fiecare femeie în parte, la fel ca și tratamentul în ansamblu, care nu e eficient decât dacă este personalizat.
Și în viitor?
Un vaccin împotriva Escherichia Coli, principalul germen "vinovat" de infecțiile urinare, este în curs de experimentare. La fel și injecțiile cu acid hialuronic, care fortifică sfincterul urinar, ameliorând golirea vezicii.
În sfârșit, descoperirea recentă a unei substanțe antimicrobiene, prezentă în mod natural în mucoasa vezicală, ar putea deschide o nouă pistă terapeutică.
Pentru a înțelege mai bine
De ce această nevoie presantă?
În cazul unei cistite, germenii urcă spre vezică, inflamând-o. Iritată, aceasta se "apără" contractându-se frecvent. Iată de ce aveți impresia că trebuie să urinați, când de fapt este vorba de doar câteva picături.
După actul sexual...
* Mergeți la toaletă după fiecare raport sexual.
* Luați o pastilă (antibiotic) imediat după (prescrisă de medic, evident).
* Răriți raporturile sexuale și evitați-le pe cele prea lungi.
* Luptați împotriva constipației.
* Aplicați o cremă hormonală pe vulvă, în caz de atrofie.
O experiență pozitivă
Am încercat medicina ayurvedică
Disperată din cauza crizelor care se reinstalau imediat ce terminam tratamentul cu antibiotice, am decis să consult un specialist în medicina indiană (ayurvedică), care constă în restabilirea echilibrelor afectate ale organismului și în relansarea energiilor vitale. Toate acestea, efectuate cu ajutorul unor masaje speciale. Inflamația s-a calmat deja după prima ședință, și de-atunci - de câteva săptămâni - n-am mai avut nicio criză. Sunt convinsă că tratamentul m-a ajutat.
Ariana D.