În marea majoritate a cazurilor, ne jenăm să îi spunem cuiva că îi miroase gura, deși ar fi mai onest și mai simplu decât să întoarcem capul sau să găsim un pretext să plecăm. Iar dacă vrem să nu ni se întâmple și nouă, există un procedeu de control: în fiecare dimineață, să ne ținem căușul palmei pe gură, să suflăm ușor în el și să ducem, apoi, rapid, palma la nas. Dacă există, mirosul greu se simte imediat. La medic trebuie să meargă doar cei al căror miros este neobișnuit de dulceag, pentru că atunci pot fi suspectați de diabet, sau dacă este vorba de un miros de amoniac, și respectivii ar putea suferi de o afecțiune renală.
Cauzele mirosului gurii
Igiena nesatisfăcătoare
După mâncare, resturile alimentare sunt prelucrate de bacterii și încep să fermenteze și să împrăștie mirosuri neplăcute, dacă nu ne spălăm pe dinți. Dar periuța, singură, nu rezolvă probleme, deci trebuie să apelăm și la ața dentară și la "dușurile" pentru curățarea spațiilor dintre dinți.
Dinți stricați
Mai ales plombele defectuoase, care ar fi trebuit de mult tratate, pot declanșa mirosul neplăcut al gurii. Mergeți neîntârziat la dentist.
Infecții sau ciuperci în cavitatea bucală
Mirosul gurii poate fi cauzat de infecțiile gingivale, dar și de amigdalele purulente, de micozele din cavitatea bucală și cea faringiană, precum și de o gură extrem de uscată.
Dereglări intestinale de natură nervoasă
Deficiența enzimelor digestive, un mediu intestinal bolnav, o floră intestinală alterată, o inflamație a mucoasei stomacale sau o gripă intestinală pot fi cauzele mitosului neplăcut al gurii.
Alcool și tutun
Consumul exagerat de alcool sau cel regulat de tutun duc, firește, la un miros puternic al gurii.
Situații de stres
Stresul combinat cu supărarea, emoțiile și îngrijorările produce nu rareori mirosul neplăcut al gurii. Care dispare imediat după dispariția stresului.
Anumite alimente
Adeseori, cauza mirosului gurii o reprezintă anumite alimente, printre care se numără usturoiul, ceapa și prazul, în toate variantele posibile, dar și brânzeturile cu "personalitate".
Imunitate slăbită
Mirosul gurii poate fi produs și de un tratament medical, de pildă de terapia unei afecțiuni pulmonare. Dacă pacientul trebuie să folosească în mod constant un spray anti-bonșită, acesta poate slăbi imunitatea organismului în așa măsură, încât se produce o micoză care declanșează apoi mirosul gurii.
Dar procesul respectiv poate fi oprit: după fiecare utilizare a spray-ului, pacientul trebuie să-și clătească puternic gura cu apă.
Trucuri împotriva mirosului gurii
Lipsa stresului
Evitați, pe cât puteți, stresul. Dacă obligațiile devin sufocante, învățați să spuneți "Nu!", măcar din când în când. Ocoliți certurile, intrigile, supărările. Feriți-vă de persoanele agresive, pentru că, oricât ar suna de ciudat, acestea pot fi declanșatorii mirosului neplăcut al gurii. Luați-vă concediu când vă simțiți suprasolicitați și odihniți-vă cu adevărat la sfârșit de săptămână. Dar aveți grijă să nu cădeți în extrema cealaltă: stresul produs de prea mult timp liber. Încercați, pur și simplu, să nu faceți absolut nimic, măcar din când în când. Va fi în beneficiul sănătății dvs. generale fizice și psihice.
Umiditatea aerului
Gura uscată, ca "declanșator" al mirosului neplăcut, este, din păcate, subestimată. Persoanele care își petrec timpul în încăperi încălzite, cu o umiditate redusă a aerului, sau cele care dorm noaptea cu gura deschisă, au, de obicei, o mucoasă bucală uscată. Ea devine un loc apreciat de bacterii, care, la rândul lor, produc destul de frecvent mirosul gurii. Cel mai bun remediu împotriva gurii uscate: beți, regulat, o cantitate suficient de mare de apă, pe tot parcursul zilei. De preferat, câte 1 pahar, la fiecare oră, cu înghițituri mici.
Legume și fructe
Nu mai consumați carne, o vreme, ci doar legume și fructe cât mai proaspete, crude, și cu conținut ridicat de vitamina C: portocale, mandarine, kiwi, grepfruit, ardei gras și varză murată. Citricele asigură prospețimea aerului respirat și întăresc, în același timp, sistemul imunitar.
Remedii de casă împotriva mirosului gurii
Gargară
Puneți 10 picături de ulei de arbore de ceai, 20 de picături de tinctură de propolis sau 7 picături tinctură de smirnă într-un sfert de litru de apă călduță și spălați-vă gura cu soluția astfel obținută. Cei ce au proteze dentare ori coroane de porțelan sau din substanțe sintetice trebuie să le curețe, și pe acestea, cât mai temeinic posibil.
Apa de gură
Folosiți apă de gură de mai multe ori pe zi. Împrospătează și parfumează plăcut cavitatea bucală. Dar atenție: folosirea, în mod repetat, a unor ape de gură aspre poate irita mucoasa bucală.
Spălatul pe dinți
Spălați-vă bine pe dinți, după fiecare masă. Și folosiți după aceea un "duș" bucal.
Borșul
Și borșul curat, preparat în casă, combate eficient mirosul gurii, datorită fermenților puternici - pe care-i conține.
Guma de mestecat
Din când în când, este suficient să mestecați o gumă. După cum arată studii recente, aceasta ajută, în plus, și la întărirea puterii de concentrare. Apropo de mestecat: încercați, câteodată, și cu boabe de cafea.
Pătrunjelul
Mestecați câteva linguri de pătrunjel verde, proaspăt, tocat mărunt. Sau frunze proaspete de salvie ori de mentă. Foarte bune s-au dovedit a fi și: cimbrul, măghiranul, feniculul, anasonul sau mărarul.
Merele și bomboanele
Este suficient să mâncați un măr, și mirosul gurii dispare. Sau să sugeți bomboane răcoritoare ori pastile, de preferință cu eucalipt.
Propolisul
Faceți o cură cu propolis. Cumpărați de la farmacie sau de la plafar tinctură de propolis, puneți 20 de picături în apă călduță, faceți gargară cu o parte și beți, apoi, restul. Există propolis și sub formă de capsule. Dar atenție: cura aceasta are efect, doar dacă miroul gurii provine de la o dereglare digestivă în stomac.
Laptele
Unii oameni au noroc. Beau un pahar de lapte și au și scăpat de mirosul neplăcut al gurii. Unii reacționează mai bine la laptele rece, alții la cel cald.
Ceaiul de afine
Unora le ajută o cură cu ceai de afine. Durează 3 săptămâni și se beau zilnic 3 cești de ceai. Sau clătitul regulat al gurii cu ceai de salvie cald.
Chimenul
Opăriți 2 lingurițe de semințe de chimen zdrobite cu 1/4 l de apă clocotită. Lăsați să se pătrundă 10 minute și strecurați. Beți ceaiul călduț, cu înghițituri mici la fiecare masă. Sau lăsați să fiarbă vreme de 5 minute 1/2 de linguriță de semințe de anason și 1/2 de linguriță de semințe de chimen, în 1/4 l de lapte. Strecurați și beți amestecul călduț, cu înghițituri mici.
Semințele de in
Dați într-un clocot zilnic, vreme de o săptămână, 1/4 l de lapte cu 1 lingură de semințe de in galben-aurii. Mâncați terciul (păsatul) pe stomacul gol. Digestia și flora dvs. intestinală vor fi iarăși în ordine.