Tinerețea veșnică - o frumoasă utopie. Totuși, cercetătorii știu în prezent că fiecare dintre noi poate contribui în mare măsură la prelungirea cu ani buni a perioadei în care arată și se simte tânăr și în putere. Cine își păstrează sănătoase organele interne se află pe calea cea bună spre atingerea acestui scop. În cele ce urmează, vă vom arăta cum puteți încetini procesul de îmbătrânire a creierului, pielii, plămânilor, ca și a celorlalte organe și sisteme importante.
Pielea - Bucurați-vă de soare, fără exagerări
Neted, ferm și suplu: așa ne-am dori să fie învelișul corpului nostru. Chiar dacă diminuarea capacității de regenerare și pierderea elasticității nu se pot evita complet, pielea posedă în general însușirea de a radia frumusețe și prospețime la orice vârstă. Doar că, pentru aceasta, ea are nevoie de ajutorul nostru. Adică: să nu fumăm (deoarece nicotina îi conferă pielii o tentă cenușie), să consumăm mai puțin alcool, să ne gestionăm bine stresul și să mâncăm multe legume și fructe, căci ele ne aprovizionează cu antioxidanți, care protejează celulele împotriva acțiunii radicalilor liberi. Odihna nocturnă suficientă (minimum șase ore de somn) reprezintă o altă premisă a reînnoirii tegumentelor. "În timpul somnului, în interiorul celulelor cutanate se activează alte gene decât în cursul zilei. Unele procese de regenerare nu pot avea loc decât în condițiile unui repaus nocturn satisfăcător", precizează dermatologii.
Dar rețeta optimă anti-aging, capabilă să conserve frumusețea pielii, constă într-o expunere atentă la lumina solară. Specialiștii apreciază că până la 80% din semnele de îmbătrânire vizibilă a tenului sunt cauzate de soare: "Razele UV-A activează enzime aflate în profunzimea dermei, care distrug fibrele de colagen, provocând astfel formarea ridurilor. La rândul lor, radiațiile de undă scurtă UV-B prejudiciază celulele epidermei. Tot ele sunt responsabile și pentru arsurile de soare." Pentru tenul sensibil sau în primele zile de plajă se recomandă o cremă cu un factor de protecție solară de minimum 30. Și, dacă vreți să fiți bine potejați, nu este cazul să faceți economie la aplicarea ei: un tub de 200 mililitri trebuie consumat în cinci zile. Mai mult decât atât, dermatologii propun ca și fondul de ten și chiar crema de îngrijire zilnică să aibă integrat un factor de protecție de 10-15. Și atenție: nu pentru plajă, ci pentru drumurile prin oraș la cumpărături sau plimbarea de după masa de prânz.
Plămânii - Exercițiu fizic pentru întărirea căilor respiratorii
Douăsprezece respirații pe minut, 17.000 pe zi, jumătate de miliard în cursul unei vieți - aerul inhalat lasă urme pe căile noastre respiratorii. "Plămânii îmbătrânesc cu atât mai repede cu cât sunt încărcați mai mult cu noxe", avertizează pneumologii. Mai ales fumul de țigară ne îngreunează în timp respirația. Plămânii fumătorilor pierd anual până la 80 de mililitri din capacitatea respiratorie, comparativ cu scăderea determinată de vârstă la nefumători, care nu depășește 30 de mililitri pe an. Probabil că această diferență nu impresionează la prima vedere, însă medicii ne atrag atenția că, multiplicată la durata întregii vieți, ea va decide la un moment dat dacă un om își menține sănătatea aparatului respirator sau devine un invalid. Printre alte consecințe ale consumului de nicotină trebuie amintite bronșita cronică și riscul de cancer. Din zece pacienți diagnosticați cu carcinom bronșic, nouă sunt fumători.
Și pulberile fine care murdăresc aerul din marile orașe, ca și tusea netratată influențează negativ vârsta biologică a plămânilor. Pneumologii ne sfătuiesc să purtăm o mască atunci când meșterim ceva în micul nostru atelier personal, ba chiar și la activitățile casnice care produc praf. Iar cine dorește, într-adevăr, să-și păstreze plămânii viguroși și elastici ar trebui să-și facă timp pentru un program de exercițiu fizic de minimum 30 de minute, preferabil de două-trei ori pe săptămână. Nordic walking, plimbările cu bicicleta, drumețiile sau dansul ventilează căile respiratorii până în cele mai mici ramificații și, totodată, antrenează musculatura bronhiilor. De asemenea, mișcarea îi ajută pe cei predispuși la astm sau la BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) să-și reducă vulnerabilitatea față de aceste afecțiuni.
Întrucât după vârsta de 60 de ani și, în special, la pacienții cu bronșită cronică, infecțiile se manifestă prin simptome mai supărătoare și durează de obicei mai mult decât la tineri, aceste categorii de persoane ar trebui să se vaccineze împotriva gripei și a infecției cu pneumococ. Imunizarea prin vaccin previne pericolul unor complicații grave, cum ar fi pneumonia.
Ficatul - Talia suplă vine în ajutorul responsabilului cu detoxifierea
Ca principal organ participant la metabolism, cu rolul său de centrală de detoxifiere a organismului, ficatul se află în activitate 24 de ore din 24. Produce energie, folosind ca materie primă grăsimile, elimină alcoolul și atenuează efectele secundare ale medicamentelor. Mare și robust, el nu are nevoie de prea multă îngrijire pentru a-și face datoria până la o vârstă înaintată. Cei ce au o alimentație echilibrată, nu consumă alcool peste măsură și se protejează contra virușilor ce provoacă inflamațiile hepatice (de exemplu, cu vaccinul împotriva hepatitei A și B) vor avea acest organ tânăr pentru mult timp. Este important, de asemenea, să ne supraveghem permanent greutatea corporală. Gastroenterologii subliniază că supraponderalitatea este cea mai frecventă dintre cauzele disfuncționalității hepatice.
Nefiind dotată cu țesut nervos, centrala metabolismului nostru nu reacționează dacă este suprasolicitată. "Când ficatul se îmbolnăvește, adesea persoana afectată își dă seama de acest lucru abia după ce a ajuns într-un stadiu avansat. Starea de oboseală și deprimarea, două dintre simptomele timpurii caracteristice, nu se fac observate întotdeauna", spun medicii. Nu arareori, doar analizele de laborator efectuate cu prilejul controalelor medicale periodice pun în evidență faptul că valorile GOT, GPT sau GGT sunt mărite, indicând un proces de distrugere a celulelor hepatice. Vestea bună este următoarea: cei ce iau în serios aceste semnale de avertizare și își corectează stilul de viață izbutesc să readucă valorile hepatice la nivelul normal. Iar în încheiere, marea surpriză: există studii care arată că un consum zilnic de cafea protejează ficatul împotriva inflamațiilor și chiar a cancerului. Însă pentru a obține acest efect, trebuie să beți minimum patru cești pe zi.
Inima - Un partener afectuos vă ține sistemul cardiovascular în formă maximă
Vreți să vă feriți de rugină motorul vieții până în ultima clipă? Atunci construiți o relație armonioasă cu partenerul (partenera) dvs. Căci iubirea vă păstrează tineri: dacă o relație de cuplu se îmbunătățește de-a lungul anilor, același lucru îl vor face și valorile colesterolului, tensiunea și greutatea corporală - trei factori hotărâtori pentru declanșarea bolilor de inimă. Aceasta a reieșit dintr-un studiu britanic de lungă durată, ai cărui autori și-au publicat concluziile în 2017.
Dar și persoanele singure pot evita hipertensiunea (peste 140/90 mmHg) și nivelul ridicat al colesterolului (valoarea LDL mai mare de 160 mg/dl). Cine arde 2000 de calorii pe săptămână practicând un sport oarecare (de pildă aerobic, înot, plimbări pe bicicletă) își scade la jumătate riscul de îmbolnăvire a inimii. S-a dovedit că și dieta mediteraneană asigură tinerețea pompei sistemului cardiovascular. Cercetătorii recomandă de două-trei ori pe săptămână pește oceanic, zilnic 400 grame fructe și legume, 150 mililitri de vin și 2,7 grame de usturoi. Fiindcă tensiunea, glicemia și colesterolul obișnuiesc să crească pe nesimțite, ele ar trebui verificate regulat, la anumite intervale: anual, începând de la vârsta de 40 de ani, iar după 50 de ani, din șase în șase luni. "Numai prin verificări periodice se poate împiedica o creștere insidioasă a valorilor, până în zona de risc corespunzătoare infarctului, accidentului vascular cerebral și altor complicații severe", precizează cardiologii.
Sistemul imunitar - Somnul consolidează capacitatea de autoapărare a organismului
Când sistemul imunitar reacționează prompt, germenii patogeni sunt distruși rapid. Se ocupă de aceasta o armată de macrofage, granulocite și limfocite care patrulează prin sânge pentru a împiedica pătrunderea intrușilor. Din păcate, în momentul când atingem vârsta de 70 de ani, combativitatea vajnicilor noștri soldați începe să slăbească vizibil. Se produc mai puțini anticorpi, iar organismul devine mai sensibil la atacurile microorganismelor patogene. Afecțiunile evoluează mai des spre diverse complicații. Totuși, și aici avem posibilitatea de a lua măsuri salvatoare, apelând la ajutorul unor micronutrienți, care ne activează din nou imunitatea. Cei mai eficienți dintre ei sunt:
* Vitamina C - prezentă în citrice, kiwi, mango, ananas, coacăze negre, pepene galben, cireșe, prune, caise, piersici, struguri, ardei iuți, ardei grași (verzi, dar mai ales roșii), pătrunjel, varză, conopidă, broccoli, usturoi.
* Vitamina E, pe care o găsim în nuci, alune, migdale, semințele de pin și cele de floarea-soarelui, caise uscate, spanac fiert, măsline verzi și uleiuri vegetale (de măsline, floarea-soarelui, cocos și altele).
* Zincul - oferit din belșug de semințele de dovleac și susan, nucile caju, ciocolata neagră, peștele oceanic, lapte, carnea de vită și de miel.
* Seleniul, pe care ni-l furnizează semințele de floarea-soarelui, nucile braziliene, ciupercile, cerealele integrale, peștele (somon, ton, sardine, halibut), crustaceele, ouăle, carnea de pui și curcan.
Foarte importante sunt, de asemenea, durata și calitatea somnului. În timpul repausului nocturn, sistemul imunitar (care este un mare consumator de energie) își reface rezervele și compensează uzura globulelor albe. Tulburările de somn reprezintă un obstacol serios în calea proliferării limfocitelor T, aflate în prima linie de respingere a atacurilor din partea microorganismelor agresive. O contribuție prețioasă la întărirea mecanismelor de autoapărare ale organismului o constituie și buna gestionare a stresului, precum și legăturile strânse cu familia și prietenii. Cercetătorii americani au constatat că, dimpotrivă, izolarea socială activează unele gene din interiorul globulelor albe, care favorizează inflamațiile și slăbesc capacitatea de combatere a germenilor patogeni.
Oasele - Antrenament de forță pentru un schelet rezistent
Cam de la vârsta de 35 de ani, oasele noastre încep să piardă anual 1% din densitatea lor minerală, iar la femeile aflate la menopauză, demineralizarea merge chiar până la 5% pe an. Când ați ajuns în acest punct, este necesar să luați urgent contramăsuri pentru a preveni osteoporoza, temuta rarefiere a țesutului osos. Rezultate deosebit de bune se pot obține cu două antrenamente de forță pe săptămână, de exemplu la o sală de fitness. "Scheletul se consolidează prin intermediul mușchilor care, după cum se știe, sunt legați de oase. Contracțiile musculare se transmit asupra osului, iar acesta răspunde, crescându-și masa osoasă", explică medicii. Studiile confirmă eficiența sportului de forță, indiferent dacă e vorba de tenis, badminton sau gimnastică aerobică. În plus, mișcarea îmbunătățește și stocarea calciului în organism. Doza de calciu recomandată pentru o zi se ridică la 1.200-1.500 de miligrame. O puteți obține foarte simplu din alimentație, de pildă, consumând un sfert de litru de lapte, un pahar de iaurt și 50 grame de brânză tare. Însă nu numai calciul este indispensabil, ci și vitamina D, care asigură asimilarea lui, iar aceasta se sintetizează automat în piele, sub acțiunea razelor ultraviolete. Cercetătorii spanioli au calculat cât timp ar fi nevoie să petrecem sub cerul liber pentru a realiza cantitatea de vitamină D aptă să producă efectul dorit. Evident, intervalul de expunere la soare va trebui să varieze, în funcție de anotimp. Și iată la ce concluzii au ajuns în final: 10 minute în aprilie și iunie (având acoperit numai un sfert din corp), circa 30 de minute în octombrie, dar 130 de minute în ianuarie (cu 10% din suprafața corpului expuse la radiațiile UV).
Cum îmbătrânesc organele noastre
Inima, creierul, rinichii - toate își pierd vitalitatea încetul cu încetul. Puneți frână acestui proces lent de degradare. Se poate!
* Pielea - Primele semne de îmbătrânire apar în jurul vârstei de 35 de ani. De la 40, ritmul de reînnoire celulară încetinește vizibil.
* Mușchii - De la 30 de ani, masa musculară se micșorează cu aproximativ 6% la fiecare deceniu.
* Plămânii - Femeile ating volumul respirator maxim între 20 și 35 de ani, iar bărbații, între 25 și 35.
* Rinichii - Capacitatea lor de filtrare ajunge la nivelul de vârf în fragedă copilărie, îndată după împlinirea a trei ani de viață. De la opt ani, irigarea cu sânge a țesutului renal începe să scadă.
* Creierul - El se atrofiază abia după 65 de ani. Viteza de transmitere a influxului nervos se reduce lent încă de la 15 ani, dar fără a prejudicia inteligența.
* Oasele - După 30 de ani, densitatea minerală a scheletului se diminuează. Pierderea de masă osoasă echivalează cu 0,5-1% în decurs de un an.
* Inima - De la 30 de ani, pereții vaselor de sânge se îngroașă, devenind mai puțin elastici.
OPINIA SPECIALISTULUI
"Stresul controlat prelungește viața cu 15 ani"
Stresul ne păstrează tineri? Pare neverosimil... Și cum anume se petrec lucrurile? Pe marginea acestui subiect, am cerut câteva răspunsuri de la medicul elvețian Matthias Lindner.
- Sunteți adeptul unei teorii interesante, conform căreia organismul nostru ar avea nevoie de stres. V-am ruga să ne explicați de ce.
- Sună paradoxal, totuși corpul unui om nu îmbătrânește mai sănătos dacă este menținut într-o stare de confort permanent. Dimpotrivă, el necesită solicitare, stres, o doză moderată de toxine. La aceste mici provocări și prejudicii, organismul răspunde punându-și în funcțiune mecanismele reparatorii, care îi asigură apărarea pentru viitor.
- Concret, cum funcționează toate acestea?
- De exemplu, când practicăm un sport. A face efort fizic până la limita epuizării este, în fond, irațional: corpul secretă factori de îmbătrânire, formează radicali liberi, apar fisuri minuscule pe fibrele musculare. Dar, totodată, el reacționează, declanșând mecanismele sale de protecție și dezvoltând masa musculară. Ceva similar se întâmplă și atunci când facem un duș rece ca gheața după o ședință de saună. Stimulii de stres determină organismul să-și forțeze limitele și să le depășească. De aici și numele teoriei respective: hormesis.
- Care este semnificația acestei denumiri?
- Ea provine din limba greacă, de la cuvântul "horman", care înseamnă "a impulsiona, a pune în mișcare". Organismul derulează un fel de program destinat să ne repare ADN-ul. Important este să-i acordăm suficient timp pentru aceste activități de refacere, de pildă, să ne odihnim după ce am ieșit de la saună.
- Dar cum pot fi sănătoase pentru noi acele toxine pe care le-ați menționat anterior?
- Substanțele vegetale secundare, ca de pildă resveratrolul din vinul roșu, inhibă inflamațiile, scad tensiunea arterială și oferă protecție împotriva cancerului, cu toate că ele nu sunt altceva decât niște arme chimice ale plantelor, cu care acestea se apără de inamicii care ar vrea să le mănânce. Așadar, nu substanța în sine este sănătoasă, ci reacția organismului provocată de ea. Judecând după același principiu, am putea presupune chiar și faptul că o iradiere moderată ne-ar proteja împotriva cancerului. De altfel, există deja studii care arată că muncitorii din centralele atomoelectrice dezvoltă mai rar tumori decât restul populației. Un concediu petrecut vara, la munte, ar trebui să aibă un efect similar. Radioactivitatea naturală, crescută la altitudine, este un stimul de stres.
- În concluzie: să ne dorim mai mult stres în viața noastră?
- Da. Trăim astăzi într-o societate care ne pune la dispoziție multe facilități și nu mai cere de la noi eforturi prea mari pentru a ne procura cele necesare traiului. În acest sens, principiul hormesis poate fi înțeles și ca o critică adresată civilizației contemporane.