Vară nebună, pe scena politică internațională

Ciprian Rus
"Care pe care"

Prinși cu agitația politică din țară, suntem adesea tentați să gândim după zicala "ca la noi, la nimenea". Numai că, adesea, tur­bulențele politice de pe malul Dâmboviței par fur­tuni într-un pahar cu apă în comparație cu re­acțiile pe care le provoacă, pe bandă rulantă, actori politici majori precum președinții Donald Trump, Vladimir Putin, Emmanuel Macron, sau miniștri de prim rang din țări membre ale Uniunii Europene. Ca într-un joc de domino, fiecare luare de poziție an­trenează noi acuze, iar lumea chinuită oricum de secete și de ploi e cât pe ce să se scufunde în vara aceasta.
Realitatea internațională devine pe zi ce trece mai importantă nu doar pentru că produce efecte care ne influențează și pe noi, ci și pentru că Ro­mâ­nia va prelua, de la 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene, postură din care va tre­bui să negocieze probleme sensibile, precum Brexit-ul, migrația în cadrul Uniunii sau taxele vamale pentru importurile din Statele Unite ale Ame­ricii. În numai câteva luni, România, prin pre­mierul Viorica Dăncilă (dacă va mai fi premier pe atunci), se va afla în capul mesei Uniunii Europene, într-un context mai complicat ca oricând. Se rup înțelegeri vechi de când lumea, se încalcă tratate, se denunță pacte agreate la nivel mondial: să fii "Gi­că contra" a devenit o modă în politica inter­na­țio­nală. Vremea moderației, a cavalerismului și a diplomației a trecut. I-a luat locul o strategie de tipul "care pe care". Să vedem, deci, cine e mai tare la lovituri...

Lupul transformat în miel

E limpede că nimănui nu-i vine mai bine acest mod tranșant și agresiv de a pune problema decât președintelui american Donald Trump. Numai că, lup când e vorba de unii, Trump a părut mai de­gra­bă mielușel la întâlnirea de la Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin. Reacțiile nu au întârziat să apară în SUA, iar cele mai as­pre critici vin chiar din in­te­riorul parti­dului lui Do­nald Trump, Partidul Re­pu­blican.
Sena­torul re­­pu­bli­can John McCain crede că întâlnirea lui Trump cu Putin a fost o "greșeală tragică" și "unul dintre cele mai grave momente din is­toria președinției ame­ricane". Un alt republican, Bob Corker, preșe­din­te al Co­misiei pentru Relații Externe a Senatului ame­rican, spune că afirmațiile președintelui Donald Trump au făcut ca "America să pară ușor de ma­nipulat", arătând că este deza­mă­git că liderul ame­rican nu a apă­rat Serviciile Se­crete. Trump a lăsat impresia că a acceptat de­clarațiile lui Putin, care neagă ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, deși 12 agenți ruși tocmai au fost inculpați recent de Departamentul ame­rican al Justiției.

Germania contra Trump

Atacat la el în țară, Donald Trump este luat la țintă și de lideri din Europa după atitudinea duș­mănoasă pe care a avut-o față de UE, la recentul summit NATO de la Bruxelles. "Statele Unite ale Ame­ricii înseamnă mult mai mult decât Casa Albă, iar Donald Trump nu poate schimba asta", îi trans­mite ministrul german de Externe, Heiko Maas. "Pentru mine, SUA nu sunt un ad­ver­sar, ci, dim­po­trivă, cel mai important partener și aliat din afara Uniunii Europene. Trump nu va schimba asta, poate scrie pe Twitter cât vrea", declară șeful di­plo­mației germane, cu aluzie la me­sajele belicoase pe care preșe­din­tele SUA obiș­nu­ieș­te să le adreseze lumii întregi prin intermediul popu­larei rețele de socializare Twitter. Re­lațiile din­tre SUA și Germania se află într-un mo­ment de cumpănă, după ce Donald Trump a atacat dur Berlinul, spunând că Germania e pri­zo­niera Rusiei, pentru că depinde energetic de Moscova. Pe de altă parte, războiul eco­no­mic cu Uniunea Europeană și cu China îl costă foar­­te scump pe Trump, care tocmai a promis aju­toare-record de 12 miliarde de dolari, pentru a-i mai calma pe fermierii americani, afectați de con­flictul deschis al SUA cu piețele din UE și Asia.

Război latin: Roma contra Bruxelles

În timp ce se războiește cu SUA pe tema taxelor vamale și își caută aliați în China și Japonia, Uni­unea Europeană e roasă, ea însăși, de grave pro­bleme interne. UE caută soluții disperate pentru re­zolvarea crizei imigranților: printre măsuri se nu­mără subvenționarea parțială a centrelor pentru imi­granți în țările care acceptă astfel de structuri și stimulente finan­ciare pentru ță­rile care acceptă ex­tracomunitari, în jur de 6.000 de euro pentru fiecare străin.
Planul sti­mu­lentelor fi­nan­ciare intervine în contex­tul în care mai mul­te nave cu imi­granți au fost oprite să in­tre în porturi din Italia de noul gu­vern de la Roma. Matteo Salvini, ministrul ita­lian de Interne și liderul formațiunii de extremă-dreap­ta Liga Nordului, vrea crearea unor "plat­forme pen­tru debarcarea imigranților" în afara Uni­unii Eu­ropene, în nordul Africii, idee susținută și de Aus­tria și de Horst Seehofer, ministrul de Interne al Germaniei.
Meniți să pună presiune pe guvernul italian, banii Bruxelles-ului au fost imediat respinși de Matteo Salvini: "Italia nu are nevoie de acte de caritate. Bruxelles-ul poate să își țină banii! Vrem să oprim afluxul de migranți, nu vrem bani", spune Salvini.

Cocoșul ungar și ONU

Nu doar Italia, ci și Ungaria se manifestă fățiș împotriva viziunii occidentale de rezolvare a crizei migranților: Ungaria tocmai a notificat oficial Organizația Națiunilor Unite în legătură cu decizia sa de a se retrage din procesul de adoptare a Pac­tului mondial al ONU cu privire la migrație, anunță ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto. "A devenit clar că diferențele dintre poziția Ungariei cu privire la migrație și abordarea pe care o are ONU sunt ireconciliabile. Ungaria își va menține poziția și niciun pact global nu poate schimba acest lucru". În timp ce pentru ONU migrația este inevitabilă, benefică și trebuie susținută, Budapesta o consideră un pericol pentru Ungaria și pentru Europa și susține oprirea ei. Poziția Ungariei e că ar fi nefiresc să se schimbe populația continentului și că, în schimb, ar trebui făcute eforturi globale pentru a opri migrația", susține Szijjarto. Și SUA s-au retras, la sfârșitul lui 2017, din procesul de elaborare a Pactului, afir­mând că acesta conține prevederi ce contravin politicii președintelui Donald Trump în domeniul imigrației.

Macron, țăranii și gazele lacrimogene

Un actor politic tot mai ofensiv pe plan extern, unde, profitând de problemele interne ale cance­la­rului german, Angela Merkel, a devenit purtă­torul de cuvând al nucleului dur din UE, preșe­dintele fran­cez Emmanuel Macron, care nu e nici el ocolit de crize locale. Etapa cu numarul 16 a Turului Franței la ciclism a oferit lumii întregi imagini nemai­vă­zute, plutonul fiind blocat pe traseu, în urma unui protest. Un grup de agri­cul­tori francezi, care se îm­potrivește rede­finirii proiectului zo­nelor defavo­rizate, promovat de partidul lui Ma­cron, a ales o formă extremă de pro­test, blo­când drumul pe care urma să treacă "Le Tour". Mai bine de 10 minute, ci­cliștii au rămas blocați pe șosea, până când au intervenit forțele de ordine. Doar că, acționând în stil "Louis de Funés", jandarmii francezi au folosit gaze la­crimogene împotriva pro­tes­ta­­ta­rilor, care au ajuns, evident, și la spor­tivi, mulți din­tre aceștia având pro­bleme în a relua cursa după ce protestul a fost stins.

Nici natura nu ține cu noi

Nu doar politicienii, ci și vremea pare să fi scă­pat de sub control vara aceasta. Suedezii, com­plet străini de arșiță și de incendii de vegetație, au parte de ambele, din plin, zilele acestea. Seceta înde­lun­gată a uscat vegetația, care se aprinde la prima scân­teie, iar umiditatea crescută și vântul au împins flă­cările până dincolo de cercul polar. Tot din pri­cina secetei, fermierii suedezi au ajuns să își trimită animalele la abator, pentru că nu mai au hrană. În Suedia nu a mai plouat de la începutul lunii mai, iar țara se confruntă cu cele mai ridicate tempe­ra­turi din ultimul secol.
Între timp, Grecia e în doliu, după ce 79 de oa­meni au murit în incendii care s-au răspândit rapid în apropierea Atenei. Nu există o cifră oficială a ce­lor dispăruți, dar nu se mai știe nimic despre soar­ta a aproape 100 de oameni. Focul a răvășit zona dintre Rafina și Nea Makri, mai ales stațiunile Mati și Kokkino Limanaki. Premierul Tsipras a lansat o ipoteză șocantă: focurile ar fi fost puse intenționat, câtă vreme 15 incendii au izbucnit aproape si­mul­tan în jurul Atenei.
­
Trump și-a ales omul din România

Prins în războiul său cu toată lumea, preșe­din­tele american Donald Trump și-a făcut timp să sem­neze, zilele acestea, nominalizarea pentru postul de am­basador al SUA la București. Alegerea sa este Adrian Zuckerman, un avocat care a emigrat din România în Statele Unite la vârsta de 10 ani și care este vorbitor fluent de limba română.
Anterior, Zuckerman a fost co-președinte pentru proprietăți imobiliare și servicii corporate la "Epstein Becker & Green New York", iar înainte de aceasta, a fost președinte pentru proprietăți imo­biliare la "Lowenstein Sandler". De asemenea, el a deținut și funcția de judecător în cadrul Real Estate Board.
Foarte activ în ceea ce privește inițiativele filan­tropice și educaționale, Zuckerman este membru în board-ul Kids Corp și în board-ul absolvenților Facultății de Drept din New York. Are diplomă de ab­solvire de la Massachusetts Institute of Techno­logy (1979), iar diploma în Drept este obținută la New York Law School (1983).
Conform procedurii, Zuckerman ar urma să fie audiat în Comisia pentru Relații Externe a Senatului SUA, iar dacă nominalizarea sa este aprobată, va fi supusă votului în plenul Senatului.