Când sângele o ia razna

Rodica Demian
- Temperaturile ridicate perturbă circulația sângelui -

- Sfaturile unui specialist: dr. RADU MEZEȘAN -

- De ce circulă sângele așa de prost când e cald afară?

- Din cauza căldurii, vasele se dilată, aceasta provoacă o scădere a tensiunii și vă simțiți obosiți. În ace­lași timp, însă, inima trebuie să pom­peze mai mult pentru a menține sân­gele în circulație. Acest lu­cru o solicită în plus.

- O schimbare bruscă a vremii poate provoca un infarct?

- Da, este posibil. Un front at­­mosfe­ric poate cauza închi­de­rea com­pletă a va­se­lor co­ronariene prin­tr-o trom­boză. Rezultatul ar fi un in­farct.

- Să zicem că vreau să-mi petrec vacanța într-o țară din sud. Ce pot face împotriva unui șoc cli­materic?

- Înainte de plecare - cam cu 4 săptămâni - în­ce­peți să vă pre­gă­tiți. Mergeți de trei ori pe săptă­mână la saună și antrenați-vă transpirația. Într-o lună, veți putea crește secreția de transpirație (su­doa­re) cu 50%. În felul acesta, v-ați pregăti bine or­ga­nismul pentru tem­peratu­rile tro­pi­cale. Altfel, ați putea risca un co­laps de circulație.

- Pot să suport căldura, dar ume­zeala în aer, care se lipește de tot corpul, mă sle­iește de puteri. Ce ajută?

- Beți multe lichide, de pre­ferință apă minerală sau cea­iuri. Consumați doar mân­căruri ușor dige­rabile, căci o digestie bună întărește sistemul ner­vos vegetativ.

- Când vremea este caldă (sufocantă și-apă­sătoare), nu mai pot să dorm. Din ce cauză?

- Din timpuri străvechi, organis­mul nostru s-a obișnuit ca noaptea temperatura să fie mai scăzută ca ziua. Când căldura este apăsătoare, este cald și noaptea. Corpul este iri­tat, nu se poate acomoda, prac­tic este treaz.

- Căldura poate să provoace o boală serioasă?

- Căldura în sine nu provoacă boli. Dar poate declanșa boli grave, dacă predispoziția există deja. De mul­te ori, pacienții nici nu știu că au asemenea predispoziții în organism.

- Care sunt bolile tipice ce pot fi declanșate sub influența căldurii?

- Este vorba în special de boli de inimă și de circulație, hiper sau hipo­tensiune, dureri de cap, migrene, reu­matism, tromboze, astm, infecții.

- Sunt predispusă la varice. Doctorul spune că tem­peraturile ridicate ar fi o otravă pentru ele. De ce?

- Pentru că venele se dilată la căldură, iar sân­gele curge mai lent. Se depune mai ușor pe pereții vaselor și pericolul trombozei crește. De aceea, per­soanele cu varice trebuie să poarte chiar pe căl­dură ciorapi spe­ciali (de com­pre­sie), oricât ar fi de neplăcut.

- Ne-am putea apăra în vreun fel de necazurile pro­vocate de vreme?

- Da, puteți. Trebuie să vă întăriți trupul. Tre­buie ca prin antrenament el să devină ca­pa­­bil să se adapteze mai re­pe­de și mai bine la schimbă­rile de vreme. Cele mai efi­ciente sunt: sau­na (1-2 ori pe săp­tămână) și un an­trenament ușor de rezistență.