- Sfaturile unui specialist: dr. RADU MEZEȘAN -
- De ce circulă sângele așa de prost când e cald afară?
- Din cauza căldurii, vasele se dilată, aceasta provoacă o scădere a tensiunii și vă simțiți obosiți. În același timp, însă, inima trebuie să pompeze mai mult pentru a menține sângele în circulație. Acest lucru o solicită în plus.
- O schimbare bruscă a vremii poate provoca un infarct?
- Da, este posibil. Un front atmosferic poate cauza închiderea completă a vaselor coronariene printr-o tromboză. Rezultatul ar fi un infarct.
- Să zicem că vreau să-mi petrec vacanța într-o țară din sud. Ce pot face împotriva unui șoc climateric?
- Înainte de plecare - cam cu 4 săptămâni - începeți să vă pregătiți. Mergeți de trei ori pe săptămână la saună și antrenați-vă transpirația. Într-o lună, veți putea crește secreția de transpirație (sudoare) cu 50%. În felul acesta, v-ați pregăti bine organismul pentru temperaturile tropicale. Altfel, ați putea risca un colaps de circulație.
- Pot să suport căldura, dar umezeala în aer, care se lipește de tot corpul, mă sleiește de puteri. Ce ajută?
- Beți multe lichide, de preferință apă minerală sau ceaiuri. Consumați doar mâncăruri ușor digerabile, căci o digestie bună întărește sistemul nervos vegetativ.
- Când vremea este caldă (sufocantă și-apăsătoare), nu mai pot să dorm. Din ce cauză?
- Din timpuri străvechi, organismul nostru s-a obișnuit ca noaptea temperatura să fie mai scăzută ca ziua. Când căldura este apăsătoare, este cald și noaptea. Corpul este iritat, nu se poate acomoda, practic este treaz.
- Căldura poate să provoace o boală serioasă?
- Căldura în sine nu provoacă boli. Dar poate declanșa boli grave, dacă predispoziția există deja. De multe ori, pacienții nici nu știu că au asemenea predispoziții în organism.
- Care sunt bolile tipice ce pot fi declanșate sub influența căldurii?
- Este vorba în special de boli de inimă și de circulație, hiper sau hipotensiune, dureri de cap, migrene, reumatism, tromboze, astm, infecții.
- Sunt predispusă la varice. Doctorul spune că temperaturile ridicate ar fi o otravă pentru ele. De ce?
- Pentru că venele se dilată la căldură, iar sângele curge mai lent. Se depune mai ușor pe pereții vaselor și pericolul trombozei crește. De aceea, persoanele cu varice trebuie să poarte chiar pe căldură ciorapi speciali (de compresie), oricât ar fi de neplăcut.
- Ne-am putea apăra în vreun fel de necazurile provocate de vreme?
- Da, puteți. Trebuie să vă întăriți trupul. Trebuie ca prin antrenament el să devină capabil să se adapteze mai repede și mai bine la schimbările de vreme. Cele mai eficiente sunt: sauna (1-2 ori pe săptămână) și un antrenament ușor de rezistență.