JUDAS PRIEST - Turneu de lansare a celui mai nou album

Dana Ene
- Legendara trupă britanică Judas Priest revine în țara noastră în luna lui cuptor, pentru a prezenta cel mai nou disc al lor, lansat în urmă cu doar trei luni, "Firepower" -

Cu o activitate de aproape 50 de ani, 18 discuri de studio lansate pe piață, zeci de premii, printre care și un Grammy, Judas Priest a intrat deja demult în istoria rock-ului mondial. Au evoluat și s-au adaptat vremurilor prin care au trecut și au refuzat să trăiască din glorie, s-au învechit precum vinul bun. Sprijin pentru aceste afirmații este și noul lor album, "Fire­power", ce s-a vândut, deja, în aproape 50 de mii de exemplare, numai în SUA, în prima săptămână de la lansare. Discul a debu­tat direct pe locul 5 în topul Billboard 200, deve­nind astfel albumul cu cel mai bun debut în to­purile americane ale trupei engleze. "E grozav să vezi cum un album se în­cheagă de la sine. Îmi amintește de trecut, de zilele alea bune când eu, Glenn (Tipton), și Richie (Faulk­ner), ne adunam la un loc, împreună cu niște chitare, și începeam să cântăm. Începeai ziua fără nicio idee concretă și, până la finalul ei, se și contura un potențial disc, cu o mulțime de melodii grozave, gata să reziste pentru tot­deauna. Mi-a plă­cut la nebunie să fac discul ăs­ta", spunea Rob Halford, solistul trupei într-un in­terviu recent.
Judas Priest a fost înființată în 1969, în Birmin­gham, de către ba­sistul Ian Hill (azi 67 ani) și chi­taristul K. K. Downing (azi 66 ani). Lor li s-au mai alăturat ulte­rior solistul Rob Halford (66 ani), în 1973, și un an mai târziu, chita­ris­tul Glenn Tip­ton (70 de ani). Așa s-a format nucleul trupei Ju­das Priest. În ti­nerețe, cei patru au lansat albumul de debut Rocka Rolla (1974) - un album nu tocmai comercial, care nu s-a vândut prea bine. Membrii trupei au învățat însă din propriile greșeli, apoi s-au adaptat și cerințelor publicului, găsind în scurt timp sonoritățile cele mai potrivite pentru discurile ce i-au con­sacrat - Sin After Sin (1977), Stained Class (1978), Killing Machine (1978) sau British Steel (1980). Și-au impus nu numai muzica, ci și gus­turile vestimentare, deve­nind un etalon al modei metal, căci au fost una din­tre primele formații care au popularizat hai­nele și accesoriile din pie­le. În 1990, discul lor cu nu­mărul 12, "Pain­killer", era a­plaudat, nu numai de public, ci și de critică, lucru ce i-a adus for­ma­ției prima nomi­nali­zare la premiile Grammy. Era primul disc înregistrat în co­la­borare cu bateristul Scott Travis (56 ani), care avea să devină un membru de bază al for­mației.
Dar în plină glorie, solistul Rob Halford se desparte de Judas Priest, la scurtă vreme după ce a suferit un accident destul de grav, în timpul unui concert în Toronto. Regia spec­tacolului presupunea să cânte, în timp ce mer­gea pe scenă cu o mo­to­­cicletă. În timpul unei manevre, n-a ob­servat un tambur, as­cuns printre norii de ceață artificială, a intrat în el și s-a acci­dentat grav. Spre marea bucu­rie a fanilor, în 2003, după aproape 10 ani de absență, Rob uită de vechiul accident și revine în forma­ție.
Numai că Judas Priest nu și-a închis por­țile câtă vreme a lipsit Rob Halford din com­ponența sa. Au scos fără el două discuri: "Jugu­la­tor" (1997) și "De­molition" (2001), iar una din melo­diile de pe "Jugu­la­tor", "Bullet Train", le-a adus și o a doua nomina­lizare la Grammy.
Acum, după 44 de ani de la primul disc, trupa e din nou nevoită să se gân­dească la o schim­bare, căci pe 12 fe­bruarie a.c., chitaris­tul Glenn Tipton a dezvăluit că suferă de Parkinson. Se lupta cu boala de 10 ani, o vreme a ținut-o în frâu, apoi n-a mai avut ce face, mai ales că melodiile mai dificile îl solicitau la maximum, și le executa din ce în ce mai greu. Deci, Glenn va lipsi din tur­neele formației. "Este vital ca turneul Judas Priest să continue. Nu părăsesc trupa, dar rolul meu s-a schimbat. Nu exclud posibilitatea ca din când în când să mă mai urc și eu pe scenă și să cânt alături de ei", mărturisea Glenn.
Noul turneu Judas Priest e legat de lansarea noului disc, "Firepower", iar membrii trupei pro­mit că spectacolele lor se vor ridica la înălțime, chiar și în absența lui Glenn.
(Englezii sunt pregătiți să prezinte la Romexpo, București, pe 22 iulie, un melanj de rock pe o scenă-gigant, cu mulți decibeli. În deschiderea lor vor mai cânta: Battle Beast, Rhemorha și Cartha­gods. Biletele se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 155 și 310 lei.)