Îndrăgostire târzie

Cititor Formula AS
Povești de dragoste

Mi s-a întâmplat de câteva ori până acum să întâlnesc, întâmplător, băr­bați de care m-am simțit imediat atra­să într-un mod care m-a uimit. Când am spus "în­tâmplător", m-am referit la faptul că uneori i-am zărit în mulțimea celor care așteptau la semafor, alteori, într-o sală de spectacole, într-un magazin sau pe stradă. O asemenea întâlnire m-a tulburat foarte tare și o țin minte și acum. Eram într-un parc dintr-o stațiune renumită pentru apele minerale. Fă­ceam câte o cură anuală, împreună cu soțul meu și alegeam întotdeauna perioada sfârșitului de toam­nă, când orășelul de munte nu era prea aglomerat. Eram pe o bancă de pe aleea principală a parcului când ne-a apărut în față o familie, un bărbat, o fe­meie și fata lor adolescentă, plimbându-se detașați, bine dispuși, vorbind într-o limbă străină. Purtau haine de calitate, simple și elegante, asortate fiind toate accesoriile, de la pantofi, curea și geantă, până la pălărioara pe care o purta doamna. Păreau coborâți dintr-un alt timp, care avea reguli mult mai stricte în ceea ce privește comportamentul, viața în general. I-am urmărit multă vreme, până când s-au pierdut la o cotitură a aleii. Am simțit dintr-o dată un mare regret. N-aș putea să vă spun acum prea multe despre asta, nici n-aș vrea, pentru că subiectul acestei scrisori pe care v-o trimit este, de fapt, o altă întâmplare la care am fost martoră de curând. Nu vreau să insist, dar nu pot să trec mai de­parte fără să vă spun că mi-au rămas în minte gesturile detașate ale acelui bărbat, felul elegant și prevenitor în care le însoțea pe fiica și soția lui, bucu­ria cu care conversau și râdeau bine dispuși, cine știe din ce motive. Lângă mine pe bancă, băr­batul meu citea. Eu descopeream pentru întâia oară de când eram măritată că în străfundul sufletului meu era ascunsă o realitate tristă. Nu eram pere­chea cea mai potrivită, ne-au căsătorit părinții, așa cum se întâmpla înainte. N-au fost fiori de dragoste între noi, ci doar acceptare a situației și obișnuință. De multe ori, eu și bărbatul meu păream luați din filme diferite. Am simțit brusc că mult mai bine m-aș fi potrivit, din toate punctele de vedere, cu acel bărbat șaten, înalt, ușor grizonat și atât de diferit de cel care ședea lângă mine. Privindu-l din spate, cum se îndepărta, am simțit că ceva s-a pierdut pen­tru totdeauna în viața mea. Mi-am dat seama că am greșit, dar era prea târziu ca să mai pot repara ceva.

Spitalul

Mi-am adus aminte de întâlnirea aceea cu "fa­milia fericită", cum a rămas catalogată între amin­tirile mele, de curând, fiind internată pentru niște analize, la o clinică din orașul în care locuiesc.
Cred că nu spun o noutate când mărturisesc că am acceptat greu internarea, pentru că, din păcate, condițiile noastre spitalicești sunt precare, dar nu am avut ce să fac. Nu am găsit o altă soluție, așa­dar, iată-mă internată într-un salon cu zece paturi în care femei venite din toată țara așteptau intrarea medicului ca pe o nouă gură de oxigen. De ceea ce spunea el depindea tratamentul și ple­ca­rea acasă, sau mai direct spus, el aducea spe­ranța de viață sau condamnarea în cazul unui diagnostic dur, rebel încă la cele mai multe tratamente. Așteptam cu sufletul la gură re­zul­tatele analizelor, făceam cu colegele de salon o primă "interpretare " a lor, le întrebam și ceream detalii de la cele cu vechime mai mare în spital, pentru a mă lămuri mai repede și mai bine. O cifră crescută sau scăzută a unor valori ale sângelui declanșa adevărate "con­­ferințe", în care intram cele mai multe din salon, cu pă­reri personale, bineînțeles, nesus­ținute de adevărul medical, ci întreținute doar de amatorisme și "urechisme." Sporovăiala noastră nu înceta decât atunci când medicul își făcea apa­riția la vizitele de dimineață și sea­ra. O singură persoană nu a parti­cipat niciodată la discuțiile noastre. Era o femeie mărunțică, așezată în patul de la geam. Era în spital când m-am internat eu. Era foarte tăcută, nu vorbea cu nimeni din salon, plângea aproape tot timpul. Unele femei au încercat s-o liniștească, dar n-au reușit, pentru că ea nu destăi­nuia nimănui nimic din ceea ce o frământa.
Câteva zile am crezut că are un diagnostic grav și că plânge din acel motiv, dar într-o dimineață, la vizită, doctorul a venit cu ultimele ei analize și i-a spus că totul este bine și că va putea pleca în curând acasă. Plânsul ei însă nu s-a încheiat, a devenit parcă și mai plin de suferință ascunsă. Și-atunci am îndrăznit s-o întreb direct ce se întâmplă cu ea, într-un moment când a ieșit din salon și era pe coridorul spitalului.

Mărturisirea

"M-am îndrăgostit!", mi-a spus femeia oarecum descătușată de acest adevăr, ca și cum ar fi așteptat anume să-l poată rosti cu voce tare. Vă mărturisesc că am rămas încremenită și că nu am știut cum să reacționez. În fața mea era o femeie trecută bine de cincizeci de ani, care, în loc să fie bucuroasă că a scăpat de un posibil diagnostic cu șanse mici de supraviețuire, plângea că s-a îndrăgostit. Am tăcut surprinsă, fără să știu ce să-i spun, ea a trecut pe lângă mine și a intrat în salonul vecin. În după amiaza aceleeași zile am aflat însă întreaga poveste pe care vreau s-o împărtășesc și cititorilor dvs.
Femeia urma să plece a doua zi din spital și poate de aceea, după ce s-a încheiat vizita de seară a medicilor, m-a chemat pe coridor să po­vestim. A simțit cu siguranță nevoia de a lămuri ceea ce-mi spusese înainte. Poate că trebuia într-un fel sau în altul să înlăture surprinderea și uluirea care m-au amuțit la prima ei mărturisire. Povestea ei este extrem de simplă. În spital, în salonul vecin, era internat un bărbat de care s-a îndrăgostit de când l-a văzut, purtat în cărucior de o asistentă. "Sunt femeie măritată de treizeci de ani", mi-a spus ea, "am o viață de familie îm­pli­nită, am copii mari și un nepot. N-am călcat strâmb niciodată în relația cu bărbatul meu. Ne înțelegem bine și am dus o viață bună împreună. Nici nu știu cum să explic ce se întâmplă, dar de când l-am văzut pe bărbatul acesta simt că nu mai am liniște. Nu l-am mai văzut niciodată până acum, dar mă simt atât de apropiată de el, atat de atrasă, încât mi-e și frică să mă gân­desc la viitor. E ceva ce nu pot controla, vine și șterge tot ceea ce știam și simțeam eu ca sigur până acum. Mi-e frică de asta și nu știu cum să reac­țio­nez. Eu nu am mai trăit niciodată așa ceva până acum, n-am mai fost îndrăgostită și nu știu ce să fac. De două săptămâni, de când sunt în spital, dorința de a-l vedea și de a fi în preajma lui crește nea­bătut. Ce să fac? Mâine eu plec, ce voi face mai departe?"

Explicații

Am tăcut, fără să pot articula un cuvânt, atâta eram de surprinsă. Oare e posibil să te îndrăgostești așa? Cum o fi oare? Femeia a crezut că tăcerea mea e un semn al dezaprobării, n-a mai zis nimic și a in­trat în salon. A doua zi însă, înainte de a pleca din spital, m-a rugat s-o ajut, adică să-i duc eu băr­ba­tului din salonul vecin un medicament scump, pe care familia ei l-a cumpărat din străinătate pen­tru ea, în momentul în care exista suspiciunea unei boli grave, dar pe care ea nu a mai fost nevoită să-l folosească. La plecarea ei bărbatul nu era în salon, ca să i-l poată da personal, era dus la anumite proceduri și tratamente de recuperare în altă parte a spitalului. Am făcut ceea ce m-a rugat și l-am cunoscut. A trecut ceva vreme de atunci și încă tot mă întreb cum e posibil să găsești "po­tri­virea", comunicarea (mi-e frică să scriu iubirea) cu un om în situații atât de stranii și atât de neașteptate? Cum a fost posibil să se îndrăgostească de un bărbat se­mi­paralizat? Să fie acesta oare un semn de com­pa­siune, milă ori derută bolnăvicioasă, de slăbiciune afectivă pro­vocată de spaima de un diagnostic rău? M-am tot întrebat și n-am găsit un răspuns mul­țumitor. Și mi-am adus iar aminte de întâmplarea personală cu "familia fericită" pe care am urmărit-o demult, în sta­țiune. Poate de aceea mi-a venit gân­­dul că în­drăgostirea e o mare taină. Și la ti­ne­rețe, și la bă­trâ­nețe. Ea nu ține cont de vârstă, de rang social, de sănătate, ori de alte îngrădiri. În­dră­gostirea adevărată, nu aceea jucată și mimată după scenete și telenovele atât de la modă azi. Să simți că cel din fața ta este perechea perfectă, că poate răs­pun­de exact așa cum ai vrea chemării tale, este mare lucru. Și rar. Să înțelegi din prima clipă că el este ju­mătatea pierdută atunci, demult, la începutul lu­mii, și în aceeași clipă să înțelegi că n-ai nicio șan­să de a rămâne lângă el. Cum să judeci așa ceva? Cum să dezaprobi o trăire atât de singulară și delicată? Cum să acuzi o femeie care a plâns do­uă săptămâni, neștiind cum să primească acest dar târ­­ziu pe care viața i l-a pus dinainte tocmai ei, fe­meie măritată, aflată deja în partea a doua a vieții?

ANIȘOARA FILIP - Câmpina

Reproduceri după picturi de Ana Roxana Ilfoveanu