Odată cu apropierea vacanței, toată lumea simte nevoia de o baie de aer curat și de mișcare. Transformați-vă dorința în realitate! Veți fi în ton cu noile recomandări ale medicinei care consideră mișcarea drept ajutorul numărul unu, atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru recuperarea ei. Cu o condiție: să știți cum să o practicați, să nu o transformați în pericol. Din lipsă de pregătire fizică sau din necunoașterea propriilor limite, practicarea unui sport se poate transforma în coșmar. Iată câteva sfaturi pentru a vă adapta activitatea fizică la problemele dvs. de sănătate.
Nu ați mai făcut sport de mult: stabiliți un bilanț
După mai mulți ani de inactivitate, vreți să profitați de vacanță pentru a vă încălța, din nou, tenișii? O idee foarte bună, dacă este vorba despre o plimbare mai lungă prin magnifica natură a verii. Sănătatea nu o să vă pună niciun fel de opreliște. În schimb, dacă este vorba despre un efort susținut precum o cursă lungă cu bibicleta, fiți atenți în primul rând la inimă. Vorbiți cu doctorul de familie care, în funcție de cum vă simțiți, vă poate trimite la un specialist pentru analize suplimentare. Dacă aveți peste 40 de ani, o să vă propună să efectuați un test de efort. În orice caz, luați-o încet și nu căutați în primul rând performanță. Și dacă simțiți o durere oarecare, nu ezitați să vorbiți cu medicul.
Sunteți cardiaci? Alegeți sporturile de rezistență
În ciuda ideilor preconcepute, practicarea unei activități sportive după un infarct este cât se poate de bună, cu excepția celor care suferă de insuficiență cardiacă. După readaptare, performanțele dvs. fizice se pot dovedi chiar mai bune decât înainte de a avea accidentul cardiac. Vorbiți despre acest lucru cu doctorul dvs. Sporturile de rezistență - mersul pe jos, mersul cu bicicleta și natația, sunt cele mai recomandate. Totuși, atenție la căldură: alegeți orele dimineții.
Aveți articulațiile sensibile: fortificați-vă mușchii ușurel
Artroza este o alterare a cartilagiilor, de cele mai multe ori localizată la genunchi, la coapse sau la coloana vertebrală. O activitate fizică adaptată "eliberează" articulația și limitează uzura cartilagiului. Este și cel mai bun mijloc de a lupta împotriva osteoporozei. Evitați sporturile prea solicitante, precum tenisul și privilegiați activitățile care nu solicită articulațiile, coapsele, genunchii și gleznele.
Natația, gimnastica acvatică și gimnastica la sol sunt ideale pentru a fortifica mușchii cu blândețe. Mersul pe jos, mai ales prin nisip, este de asemenea benefic. În ceea ce privește adidașii, alegeți un model cu o talpă care să amortizeze șocurile. Și, mai ales, întrerupeți activitatea sportivă dacă durerile apar din nou.
Suferiți permanent de dureri de spate? Se rezolvă cu întărirea coloanei vertebrale
Durerile lombare pot fi consecința unei saltele prea moi sau a statului prelungit în picioare, precum și efectul unei patologii propriu-zise, cum ar fi hernia de disc sau lumbago. Dacă aveți cea mai mică îndoială, vorbiți cu doctorul dvs. Sporturi precum mersul pe jos, alergarea, natația sau mersul cu bicicleta vă vor ajuta să vă întăriți abdomenul și mușchii dorsali, pentru a vă menține mai bine vertebrele. Întărirea mușchilor corectează în unele cazuri și lordoza (curbura exagerată a coloanei vertebrale din zona lombară). Prin urmare, dozați-vă efortul și opriți-vă, în cazul în care durerile se întorc.
Dacă vă doare spatele, trebuie evitat mersul cu bicicleta pe teren accidentat, care generează scuturături la nivelul umerilor, tasând coloana vertebrală. Fiți atenți și la sporturile asimetrice, precum tenisul, squashul și badmintonul, care pot favoriza sciatica. În general, evitați practicarea sporturilor care necesită efectuarea unor mișcări bruște la nivelul coloanei.
Sunteți astmatici? Evitați eforturile violente
Sportul nu este incompatibil cu astmul. Bicicleta, gimnastica, mersul pe jos, cățărările sunt activități ce pot fi practicate fără probleme, cu condiția de a lua un tratament potrivit și de a respecta anumite precauții. * Nu neglijați încălzirea musculară. * Țineți cont de condițiile climatice, ieșiți din casă pe vreme bună și la orele cu mai puțină poluare. * Măsurați-vă suflul înainte și după exercițiul fizic și adaptați-vă efortul la starea respiratorie. * Țineți în permanență la dvs. un bronhodilatator, pentru a putea elimina orice eventuală jenă respiratorie.
Scufundările submarine cu butelie de oxigen nu sunt indicate, pentru că este imposibil să inhalați un medicament sub apă, dacă este nevoie urgentă. Călăritul poate induce o sensibilitate la părul de cal sau la alți alergeni conținuți în paie. Fiți atenți și la piscină, dacă sunteți alergici la emanațiile de clor. În sfârșit, evitați eforturile violente de pe urma sprinturilor sau a alergărilor de semi-fond.
Fără dureri de spate!
Ele sunt rezultatul unei activități prea intense sau prost pregătite. Nu faceți niciodată sport fără să vă încălziți mai înainte, făcând exerciții în acest scop timp de 10 minute. Întindeți bine coapsele, punând piciorul pe un trunchi sau pe o bancă. Întindeți brațele către vârful picioarelor și coborâți bustul, ținând spatele drept.
Pentru a vă întinde cvadricepsul: țineți-vă de o gleznă și ridicați câlcâiul către fese. * Faceți un pas înainte, cu piciorul îndoit, lipind palmele de un perete, apoi lăsați toată greutatea pe călcâiul piciorului din spate, ca și cum ați vrea să îl înfundați în pământ. Reluați exercițiul după ce ați terminat activitatea fizică. Hidratați-vă bine în același timp.