Faceți sport, chiar dacă nu vă țin oasele!

Andrei Cheran
- În ciuda multor teorii, a fi cardiac sau a suferi de artroză nu te împiedică să faci sport. Din contră, este cel mai bun mijloc de a preveni problemele de sănătate. Trebuie doar să fiți precauți -

Odată cu apropierea vacanței, toată lumea simte nevoia de o baie de aer curat și de mișcare. Transformați-vă dorința în realitate! Veți fi în ton cu noile recomandări ale me­dicinei care consideră mișcarea drept ajutorul nu­mărul unu, atât pentru menținerea sănătății, cât și pentru recuperarea ei. Cu o condiție: să știți cum să o practicați, să nu o transformați în pericol. Din lipsă de pregătire fizică sau din necunoașterea pro­priilor limite, practicarea unui sport se poate trans­forma în coșmar. Iată câteva sfaturi pentru a vă adapta activitatea fizică la problemele dvs. de să­nătate.

Nu ați mai făcut sport de mult: stabiliți un bilanț

După mai mulți ani de inactivitate, vreți să pro­­fitați de vacanță pentru a vă încălța, din nou, te­nișii? O idee foarte bună, dacă este vorba despre o plimbare mai lungă prin magnifica natură a verii. Sănătatea nu o să vă pună niciun fel de opreliște. În schimb, dacă este vorba des­pre un efort sus­ținut precum o cursă lungă cu bibicleta, fiți atenți în primul rând la inimă. Vorbiți cu doc­to­rul de familie care, în funcție de cum vă sim­țiți, vă poate tri­mite la un specialist pentru analize suplimentare. Dacă aveți peste 40 de ani, o să vă propună să efectuați un test de efort. În orice caz, luați-o încet și nu căutați în primul rând per­formanță. Și dacă simțiți o durere oarecare, nu ezitați să vorbiți cu medicul.

Sunteți cardiaci? Alegeți sporturile de rezistență

În ciuda ideilor preconcepute, practicarea unei activități spor­tive după un infarct este cât se poate de bună, cu excepția celor ca­re suferă de in­su­fi­ciență cardia­că. După readap­tare, performanțele dvs. fi­zice se pot do­vedi chiar mai bu­ne decât înainte de a avea acci­den­tul cardiac. Vor­biți despre acest lucru cu doctorul dvs. Sporturile de rezis­tență - mersul pe jos, mersul cu bi­cicleta și na­tația, sunt cele mai recomandate. Totuși, atenție la căldură: alegeți orele dimi­neții.

Aveți articulațiile sensibile: fortificați-vă mușchii ușurel

Artroza este o alterare a cartilagiilor, de cele mai multe ori localizată la genunchi, la coapse sau la coloana vertebrală. O activitate fizică adaptată "eliberează" articulația și limitează uzura cartila­giului. Este și cel mai bun mijloc de a lupta împo­triva osteoporozei. Evitați spor­turile prea solici­tante, precum tenisul și pri­vilegiați activitățile care nu solicită articulațiile, coapsele, genunchii și glez­nele.
Natația, gimnastica acvatică și gimnastica la sol sunt ideale pentru a fortifica mușchii cu blân­dețe. Mersul pe jos, mai ales prin nisip, este de ase­menea benefic. În ceea ce privește adi­dașii, alegeți un model cu o talpă care să a­mortizeze șocurile. Și, mai ales, întrerupeți ac­tivitatea sportivă dacă durerile apar din nou.

Suferiți permanent de dureri de spate? Se rezolvă cu întărirea coloanei vertebrale

Durerile lombare pot fi consecința unei saltele prea moi sau a statului prelungit în picioare, pre­cum și efectul unei patologii propriu-zise, cum ar fi her­nia de disc sau lumbago. Dacă aveți cea mai mică îndoială, vorbiți cu doctorul dvs. Sporturi precum mersul pe jos, alergarea, natația sau mersul cu bici­cleta vă vor ajuta să vă întăriți abdomenul și mușchii dorsali, pentru a vă menține mai bine vertebrele. Întărirea mușchilor corectează în unele cazuri și lordoza (curbura exagerată a coloanei vertebrale din zona lombară). Prin urmare, dozați-vă efortul și opriți-vă, în cazul în care durerile se întorc.
Dacă vă doare spatele, trebuie evitat mersul cu bicicleta pe teren accidentat, care generează scutu­rături la nivelul umerilor, tasând coloana verte­brală. Fiți atenți și la sporturile asimetrice, precum tenisul, squashul și badmintonul, care pot favoriza sciatica. În general, evitați practicarea sporturilor care nece­sită efectuarea unor mișcări bruște la ni­velul coloa­nei.

Sunteți astmatici? Evitați eforturile violente

Sportul nu este incompatibil cu astmul. Bici­cleta, gimnastica, mersul pe jos, cățărările sunt activități ce pot fi practicate fără probleme, cu con­diția de a lua un tra­tament potrivit și de a respecta anumite pre­cauții. * Nu neglijați încăl­zirea mus­culară. * Țineți cont de con­di­țiile cli­matice, ieșiți din casă pe vreme bună și la orele cu mai puțină po­luare. * Măsurați-vă suflul îna­inte și după exercițiul fizic și adap­ta­ți-vă efortul la starea respiratorie. * Țineți în permanență la dvs. un bronho­di­la­tator, pentru a putea elimina orice eventuală jenă respiratorie.
Scufundările submarine cu butelie de oxigen nu sunt indi­cate, pentru că este imposibil să in­halați un medicament sub apă, dacă este nevoie urgentă. Călă­ritul poate induce o sensibilitate la părul de cal sau la alți alergeni conținuți în paie. Fiți atenți și la pis­cină, dacă sunteți alergici la emanațiile de clor. În sfârșit, evitați eforturile violente de pe urma sprin­turilor sau a alergărilor de semi-fond.­

Fără dureri de spate!

Ele sunt rezultatul unei activități prea in­­tense sau prost pregătite. Nu faceți ni­cio­dată sport fără să vă încălziți mai îna­inte, făcând exerciții în acest scop timp de 10 minute. În­tindeți bine coap­sele, pu­nând piciorul pe un trunchi sau pe o ban­că. Întindeți brațele către vârful picioa­re­lor și coborâți bustul, ținând spatele drept.
Pentru a vă întinde cvadricepsul: ți­neți-vă de o gleznă și ridicați câlcâiul că­tre fese. * Fa­ceți un pas înainte, cu picio­rul îndoit, lipind palmele de un pe­rete, apoi lăsați toată greuta­tea pe călcâiul picio­rului din spate, ca și cum ați vrea să îl înfundați în pă­mânt. Reluați exercițiul după ce ați terminat activi­tatea fizică. Hidratați-vă bine în același timp.