ADOLESCENTUL
Ce cred femeile: Băieții se gândesc în majoritatea timpului la sex.
Adevărul: Băieții se gândesc tot timpul la sex.
Până mai deunăzi, îl pasiona să arunce cu săgeți în ținta atârnată de ușă. De ce s-o închide acum în camera lui toată ziua? Și, pentru numele lui Dumnezeu, la ce i-o umbla gândul fiului tău adolescent? E foarte probabil că se gândește la sex și că face asta clipă de clipă. La vârsta pubertății, nivelul testosteronului crește de aproximativ douăzeci de ori, motiv pentru care circuitele apetitului sexual din hipotalamus devin cam de două ori mai mari, comparativ cu acelea din creierul unei fete.
Ce cred femeile: Băieții își dau aere și încearcă să pară plictisiți.
Adevărul: Ei chiar sunt plictisiți.
"Te uiți la campionatul de fotbal?". "Habar n-am". "Vărul tău pleacă la studii în Anglia?". "Mmmm". "Facem un grătar în aer liber?". "Nu mă interesează". Flegmatism de fațadă? Cele mai multe mame ar fi probabil șocate dacă ar ști ce puține impulsuri ajung în mintea fiului lor. Căci creierul lui reacționează numai la stimuli forte: gălăgie, lumini stridente, acțiune frenetică. Aceasta explică și predilecția lui pentru filmele violente. Ce-i de făcut? Așteptați să mai crească.
BĂRBATUL ADULT
Ce cred femeile: Bărbații sunt infideli prin definiție.
Adevărul: Fidelitatea poate fi activată făcând dragoste mai des.
Abia acum patru ore s-au despărțit cu un sărut lung, după o duminică perfectă, petrecută în pat. Și uite-l că telefonează din nou. Un atașament înduioșător! El n-o vrea decât pe ea, dintre toate femeile. De fapt, de ce? Poate aceasta se datorează unui hormon ce guvernează comportamentul sexual al bărbaților, accentuându-le fidelitatea. La unii e mai puternic, la alții, mai slab. Căci, în momentele când facem dragoste, se produce un amestec de hormoni ce dă naștere unei euforii similare cu aceea generată de consumul de cocaină. Și cu cât un cuplu face sex mai des, cu atât partenerii devin mai dependenți unul de celălalt, atât în plan fizic, cât și mental.
Ce cred femeile: Bărbații nu ascultă ce le spui.
Adevărul: Ei caută soluții.
Ea se teme că nu va fi gata la termen cu lucrarea pe care trebuie să i-o predea șefului, la serviciu, și se simte jignită pentru că el se mulțumește s-o întrebe dacă se descurcă. Cum poate reacționa cu atâta indiferență? Ea și-ar dori alături pe cineva care s-o asculte, s-o consoleze, s-o mângâie. Dar el nu se pricepe la așa ceva. Cercetătorii au descoperit că în creierul nostru există două sisteme neuronale ce dirijează procesele afective, funcționând paralel. Unul din ele este răspunzător pentru compasiunea emoțională: ne permite să împărtășim sentimentele interlocutorului nostru - iar la bărbați el e activ doar pentru scurt timp. Apoi intră în acțiune celălalt sistem, responsabil pentru compasiunea cognitivă. Acum, creierul activează circuitele analitice și bărbatul se întreabă: "Unde găsesc soluția?". Sună rece, însă în realitate omul încearcă în acest moment să ajute, deci manifestă maximum de compasiune posibilă. Și poate că iese de acolo și o soluție salvatoare...
Ce cred femeile: Bărbații se înfurie repede.
Adevărul: Ei își exteriorizează furia.
De acord, șoferul taxiului s-a grăbit și i s-a băgat în față. Dar este acesta un motiv să sară din mașină țipând și gesticulând? Potrivit studiilor efectuate pe această temă, bărbații și femeile resimt mânie aproximativ același număr de minute pe zi. Însă bărbații se dedau la agresiuni fizice de douăzeci de ori mai frecvent decât femeile. De ce? În creierul masculin, circuitele mâniei și agresiunii se formează deja în etapa prenatală, iar pentru bărbatul adult, întrebuințarea acestor circuite devine o obișnuință curentă - el se poartă ca un taur care vede roșu.
Ce cred femeile: Bărbații sunt lipsiți de sentimente.
Adevărul: Ei nu-și arată sentimentele.
"Alo! Mă asculți?". Drama e în plină desfășurare, iar el își afișează iarăși masca impenetrabilă. Oare simte ceva, cât de puțin? Da, n-ar trebui să vă îndoiți de asta. O demonstrează un studiu, în cadrul căruia aceleași fotografii răscolitoare au fost arătate unor participanți de ambele sexe. Concomitent s-a măsurat răspunsul electromagnetic al mușchilor ce compun expresia feței. Timp de o cincime de secundă, aparatul a înregistrat o reacție emoțională mai puternică la bărbați decât la femei. După 2,5 secunde, deci odată cu declanșarea prelucrării conștiente a trăirilor, raportul între bărbați și femei s-a inversat. Fiindcă bărbații se antrenează încă din copilărie să nu-și trădeze emoțiile.
TATĂL
Ce cred femeile: Tații în devenire fac burtă.
Adevărul: Ei sunt însărcinați prin simpatie.
Ce se întâmplă cu el? Zugrăvește din proprie inițiativă camera copilului. Meșterește o etajeră pentru jucării. Grozav. Mai puțin grozav e faptul că a început să facă burtă și că pântecul îi crește văzând cu ochii. Efectiv, la bărbații care așteaptă să devină tați, scade nivelul testosteronului, în schimb, crește cel al prolactinei, stimulată de feromonii sarcinii, proveniți de la pielea și glandele sudoripare ale gravidei. La unii bărbați, aceste modificări hormonale declanșează așa-numitul "sindrom Couvade": o graviditate prin simpatie.
BĂRBATUL MATUR
Ce cred femeile: Odată cu vârsta, el dobândește mai mult calm.
Adevărul: Bărbații devin mai feminini.
Ciudat, înainte era nervos tot timpul, iar acum, această liniște și blândețe! Ascultă ce-i spui, e delicat - oarecum feminin. Într-adevăr, bărbații în vârstă produc cantități mai mici din hormonii masculini, ceea ce face ca hormonii feminini, de pildă, hormonul afecțiunii, oxitocina, să aibă o acțiune mai puternică. Aceasta îi îmblânzește, transformându-i în niște buni ascultători. Perspective îmbucurătoare pentru viitor. Poate sunt șanse ca soțul să vă devină cea mai bună prietenă...
DINA BRAN