Practicanții acestei metode terapeutice includ în tratamentele lor și alte leacuri minunate, scoase din adâncurile fabuloase ale mării. Utilizate sub formă de măști sau cataplasme, algele combat inflamațiile și calmează pielea - în așa măsură, încât substanțele extrase din ele, alginatele, se pot folosi și la îngrijirea rănilor. Totodată, reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale, aminoacizi și oligoelemente, iar unele, cum ar fi spirulina, sunt cunoscute și pentru calitatea lor de a întări capacitatea de autoapărare a organismului și de a încetini îmbătrânirea, ba chiar de a preveni apariția cancerului. Motiv pentru care se bucură de mare atenție din partea celebrităților. Cuplul Gisele Bündchen și Tom Brady, de exemplu, îi cer, din când în când, bucătarului lor, să le includă în meniul zilei. Însă, deși nutiționiștii afirmă la unison că este foarte sănătos să consumăm alge, ei nu reușesc deocamdată să ne spună care ar fi exact avantajele. Dintr-un studiu realizat nu demult în Japonia aflăm, de pildă, că alga de apă dulce chlorella ajută la eliminarea metalelor grele și a poluanților chimici și poate reduce conținutul de substanțe toxice din laptele matern.
Peștele de mare întărește nervii, inima și sistemul imunitar și aprovizionează organismul cu proteine ușor digerabile, vitamine, iod și acizi grași Omega-3.
Extractul de scoici. Despre el se afirmă că ar stopa inflamațiile articulare. Scoica cu cochilie verde, care trăiește pe țărmurile Noii Zeelande, conține substanțe cu efect antiinflamator, întrebuințate pentru producerea unor suplimente (ex. Lyprinol), prescrise pacienților cu artroză și inflamații ale articulațiilor.
Nămolul marin. El e alcătuit din argilă și acid silicic, este bogat în aerosoli, activează microcirculația, stimulează metabolismul, relaxează musculatura și îngrijește pielea. Împachetările calde cu nămol se recomandă în special la bolile reumatice și la afecțiunile degenerative ale aparatului locomotor.
Bureții le vin de hac tumorilor și virușilor. De la ei provine substanța activă Aciclovir, folosită la tratarea herpesului. În prezent, cercetătorii caută soluții pentru punerea în practică a unei idei deosebit de interesante: ei ar dori să obțină din scheletul de siliciu al spongierilor fibrosilicoși un material din care ar putea fi confecționate coroanele dentare. Însă până acolo mai e cale lungă.