Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1320 - "Vreau să scap de fibromul uterin, fără operație!"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând trebuie făcută pre­cizarea că fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase), care apar în grosimea peretelui uterin sau sunt atașate de acesta. În mod nor­mal, aceste formațiuni evoluează lent, depinzând de cele mai multe ori de creșterea nivelului de hor­moni (hiperestrogenie), însă după menopauză scad în dimensiuni și, adeseori, dispar complet. Mai trebuie spus că fibroamele se canceri­zează foarte rar și că, în general, provoacă puține pro­bleme. Totuși, uneori, prezența fibroamelor poa­te face ca ciclurile menstruale să devină foarte ne­regulate, ceea ce poate avea drept re­zul­tat apariția anemiei prin deficit de fier, sau se pot torsiona (cele atașate de peretele uterin), oprindu-și apro­vi­zio­narea cu sân­ge, caz în care se im­pu­ne inter­ven­ția chirurgicală de urgență.
Întotdeauna trebuie luate în calcul mai multe opțiuni tera­peu­tice (mai pu­țin invazive decât in­tervenția chi­rur­gicală) sub rezer­va unei monito­rizări regulate (exa­men ecografic, his­teroscopie etc.)
Ca tratament medicamentos, con­tra­ceptivele orale pot fi utile pentru controlarea episoadelor hemoragice, iar tratamentul cu Danazol (dano­crine) poate fi și el util în același scop, chiar dacă acest tip de medica­ment nu contro­lează creșterea fibromului. Medica­mentele cunos­cute sub denumirea de agoniști ai hor­monilor de eli­berare ai gonadotropinei (Lupron, Viadur) pot ajuta la rândul lor la micșorarea fibroa­melor, prin reducerea cantității de estrogen din corp, deși această opțiune nu este o soluție pe termen lung.
O altă procedură utilă femeilor care vor să evite intervenția chirurgicală (miomectomie, histerecto­mie) este embolizarea fibroamelor uterine prin tăierea sursei vasculare care le hrănește.
În esență, această procedură presupune trimite­rea, printr-un cateter, de mici particule de plastic sau gelatină, care blochează afluxul sanguin la ni­ve­lul fibromului, rezultând micșorarea lui în timp.
Tratamentul naturist al fibromului presupune administrarea pe termen lung (3-6 luni) de remedii alternative, cum sunt Indolii (indol-3 carbinol), Năpraznicul, extractele de Crețișoară și muguri de Zmeur, Menstrovital sau Vitex (reglarea balanței hormonale), capsulele cu ulei de Cânepă și, mai nou, Zeosilicic forte sau Fitofibrom stop.
Foarte indicate sunt și irigațiile cu decoct de Mărul-lupului asociat cu Șovârv.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă te­le­fonic! Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Aș dori să vorbesc cu alți bolnavi de aspergiloză"
(Răspuns pentru NICOLETA, F. AS nr. 904)


Maladie ce apare aproape exclusiv la pacienții cu sisteme de apărare slăbite (imunodeprimați), aspergiloza, produsă de o ciupercă "Aspergillus fumigatus", poate fi contractată pe cale respiratorie, din sistemele de ventilație, din activități în mediu cu praf (șantiere, fabrici de ciment, salubrizare străzi etc.), lucrul în sere cu pământ destinat florilor de casă, sau se poate declanșa la bolnavii cu tu­berculoză, la cei cu cancer sau alte afecțiuni bron­ho­pulmonare.
Forma invazivă (cea mai gravă), cu localizare bronhopulmonară, nu răspunde la antibiotice și se extinde și la alte organe, provocând afecțiuni aso­ciate precum: endocardită, otită, alergii etc. Boala mai poate afecta sinusurile, oasele, creierul și ochii. Accesele brutale de tuse și expectorațiile cu sânge, sporadic, confirmă diagnosticul.
Evidențierea fungului (ciupercii) se face prin radiografie pulmonară, examen histopatologic și culturi pe medii nutritive speciale din sânge, spută, LCR, biopsii. Eradicarea totală a fungului este aproape imposibilă, dar pentru a reduce procesul inflamator, se administrează Prednisolon 30-45 mg/ 24 h sau se menține o cură cu acesta (20 mg la 2 zile), până când dispar semnele clinice și radio­logice.
Vă rog să reveniți și să precizați dacă ați avut boli pulmonare (emfizem, tuberculoză cavitară, astm bronșic), caz în care dezvoltarea aspergiloa­me­lor poate determina colapsul lobilor pulmonari. La pacienții cu formă invazivă, la care depresia imunitară nu este severă, infecția poate fi oprită sau vindecată parțial, folosind o schemă complexă cu Intraconazol, Amfotericină B iv, Sporanox, Dex­troză și Flucitozin.
Când aspergiloza este puternic invazivă, pe radio­grafie se evidențiază un ghem fungic - nodul pulmonar, înconjurat de o margine neclară (halou), iar analiza sângelui arată o "reducere a numărului de granulocite neutrofile".
În cazul aspergilozei bronhopul­monare alergice (ABA), este necesar ca după fiecare tratament să urmăriți valorile eozinofilelor din ser.
Deoarece la dvs. se pare că este vorba și de hemoptizie severă, pen­tru a evita o lobectomie (rezecție chi­rurgicală), vă recomand să folosiți în paralel cu tratamentul alopat urmă­toarele produse naturiste: Tien Hsien Liquid, Goldenseal Root, Respira­tion Blend, Colostrum Prime Life, Carotenoid Complex și ceaiuri ames­tec din: Lumânărică, Cimbrișor, Coada-calului, Turiță-mare, Nalbă de pădure, Trei-frați-pătați, Fenicul.
De asemenea, asociați trata­mentul cu Extract din muguri de coacăz neagru (dimineața), pentru alergii respiratorii, Extract de mu­guri de carpen (seara) - pentru tu­sea persistentă, și un produs de excepție - "Oxy Max".
Multă sănătate!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Caut leac pentru alinarea durerilor de coloană"
(Răspuns pentru MARIOARA N. - jud. Vrancea, F. AS nr. 1265)


Coloana vertebrală are rol de susținere a cor­pului, asigură mobilitatea și deplasarea corpului fiind ajutată de musculatură, aceasta având de asemenea un rol important în con­tro­lul mișcărilor corpului prin acționarea mușchilor sche­letici. Afecțiunile co­loanei vertebrale pot fi cauzate de suferințe ale mus­culaturii, oaselor, dar și ale nervilor, la orice nivel al coloanei ver­tebrale, cele mai frec­vente fiind în zona cer­vicală (gât) sau zona lombară (mijloc). Ele pot fi însoțite sau nu de o durere de tip sciatic, ce poate coborî pe unul sau pe ambele picioare. Coloa­na vertebrală este alcătuită din vertebre și discuri intervertebrale, care ne ajută să ne mișcăm, să ne aplecăm, să ne întoarcem, acestea din urmă având rol de amortizor atunci când solicităm coloana. Vă recomand tratamentul cu Celadrin Extract Forte (capsule), Celadrin Forte (unguent) și Roboflex, produse naturale, cu acțiune analgezic antiin­flamatoare, fără efectele secundare ale produselor de sinteză, destinate durerilor articulare și în special durerilor localizate la nivelul coloanei verebrale.
CELADRIN (1-2 capsule, de 2 ori pe zi, 3-6 luni) asigură lubrifierea articulațiilor și refacerea lichidului sinovial potențând acțiunea produsului ROBOFLEX (1 capsulă, de 2 ori pe zi, 1 lună) ce are un rol important în combaterea durerii și inflamației apărute la nivelul coloa­nei vertebrale. Produsele sunt per­mise atât cardiacilor, cât și diabe­ticilor. Un efect îmbunătățit îl puteți obține prin aplicarea locală a ungu­entului Celadrin Forte (de 2-3 ori/zi), un produs natural ce reduce discon­fortul articular și redă mobilitatea încă din primele 10 minute de la aplicare, fără a rămâne gras pe piele.
Multă sănătate!

"Fac repetat fisuri anale din cauza constipației cronice"
(Răspuns pentru RODICA - București, F. AS nr. 1291)


Starea noastră de sănătate a devenit tributul pe care am ajuns să îl plătim în acest secol pentru confortul zilnic, sedentarismul și alimentația săracă în nutrienți. Așa-zisele "boli ale civilizației " și com­plicațiile lor au ajuns într-un procent cu mult crescut în ultimii zeci de ani. Stresului zilnic îi acordăm foarte puțină importanță, fără să știm că, în timp, are efecte cumulative dezastruoase asupra organismului, prin generarea unor substanțe care, eliberate permanent și negestionate corect, pot agrava unele afecțiuni deja existente. Problemele digestive, tranzitul intestinal întârziat sau accelerat pot fi consecința unor afecțiuni ale organelor in­terne, pot apărea pe fond emoțional sau în urma administrării unor medicamente ce au ca efect secundar constipația. Sărim peste mese, mâncăm în grabă, înlocuim o masă cu un covrig sau consumăm seara foarte târziu mese copioase, evităm legumele și fructele în favoarea dulciurilor, consumăm băuturi colorate și acidulate în detrimentul apei. Toate acestea distrug echilibrul florei intestinale, creează aciditate gastrică, inflamație și numeroase alte probleme gastro-intestinale și nu numai: dureri de cap, scăderea imunității, oboseală, hemoroizi, fisuri anale. Constipația produce în colon acumu­larea de reziduuri, medicamente, alimente nedige­rate ce pot împiedica absorbția vitaminelor, nutrien­ților, pot favoriza dezvoltarea unor paraziți sau determina apariția intoxicațiilor. Primul pas în cazul dvs. și al altor persoane care se confruntă cu astfel de simptome îl constituie normalizarea tran­zitului intestinal, prin administrarea de probiotice, detoxifierea colonului, a organismului, reglarea funcției hepato-biliare, bila având un rol important în digestie, în emulsionarea grăsimilor. Este reco­mandat să aveți un aport permanent crescut de fibre naturale: pâine din făină integrală, mere, smochine, prune, rădăcinoase, semințe de dovleac, susan, chia. Acestea nu sunt suficiente doar în cure de 2, 3, 5 zile, legumele și fructele fiind obligatorii în dieta zilnică, con­sumate în stare proas­pătă, atunci când aduc or­ga­nismului un aport mare de fibre, vitamine și nu­trienți. Puteți administra plante sub formă de ceaiuri (crușin, mușețel, coada-șori­celului, păpădie) sau tincturi pentru detoxifierea intesti­nu­lui. Procesul de detoxifiere poate fi susținut cu Activ Aloe, produs natural cu rol în reglarea tranzitului intestinal care, asociat cu Inocell, susține buna funcționare a ficatului și a procesului digestiv. Nu uitați să consumați cât mai multe lichide, faceți cât mai multă mișcare. Chiar și exercițiile fizice ușoare pot stimula motilitatea intestinală.
Multă sănătate!