"Sufăr de vulvovaginită candidozică"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru MARIANA - Oradea, F. AS nr. 901)

Un tratament ginecologic complex și eficient se compune din două etape:
* Tratamentul intern: * capsule din plante cu efect antiinflamator, antiinfecțios, de întărire a imunității; * ceaiuri și preparate din produse api­cole; * produse homeopatice.
* Tratamentul extern: * ovule ginecologice care conțin în principal argilă, propolis și lăptișor de matcă; * supozitoare ginecologice.
Vă doresc multă sănătate!
D. F. - Deva

"Am infecție vaginală cu streptococ grupa B"
(Răspuns pentru LILIANA - București, F. AS nr. 941)


Pentru problema dvs., tratamentul natural se adresează unui sindrom inflamator pelvin, un produs cu efecte analgezice (Omega 3) asociat cu un stimulator al imunității generale (Carotenoid sau Betaguard). Pentru a nu lăsa loc autoaplicării unui tratament necorespunzător, nu completez cele de mai sus nici cu doze și nici cu durata terapiei. Fără probleme însă, recomand ceaiul de sânziene, gălbenele, cimbrișor și ienupăr: 1 linguriță din fiecare plantă la 250 ml apă. Se toarnă apă clocotită peste amestecul din plante. Se lasă la infuzat 15 minute și apoi se bea călduț, îndulcit cu miere, 2 căni pe zi.
MIHAELA - Craiova

"La doar 16 ani, fiica mea are un nodul la sân"
(Răspuns pentru MARIANA V., F. AS nr. 1302)


Pentru nodulii la sân vă recomand mai multe tratamente naturiste:
* Se ung nodulii cu alifie de gălbenele, apoi puneți comprese cu bitter suedez folosind tifon sau o bucată de pânză de bumbac. Deasupra puneți o foaie de varză crudă sau frunză de pătlagină strivită ca să lase suc și o fixați cu leucoplast. Compresele se lasă toată noaptea.
* Comprese cu coada-calului: se pun două mâini de plantă într-o sită și se așază deasupra unui vas cu apă care fierbe, până ce plantele s-au înmuiat. Se pun într-o pânză și se aplică calde pe locul bolnav.
Tratamentul se face până când no­dulii se absorb.
* Un regim alimentar fără carne. Cel puțin pe perioada tratamentului, consumați mai mult pește, lactate, fruc­te, legume proaspete. Sunt interzise: ca­fea, prăjeli, mezeluri, condimente, sucuri acidulate. Beți zilnic 1-2 litri de ceai (amestec sau separat) din urmă­toarele plante: coada-calului, urzică, gălbenele, coada-șoricelului (infuzie - o lingură de plantă la 250 ml apă clo­cotită).
Vă urez sănătate și numai bine!
G. ZAMFIR - Drăgășani

"Am un chist pe rinichi"
(Răspuns pentru VALENTIN - Dr. Tr. Severin, F. AS nr. 1309)


Simptomele bolii se dezvoltă relativ încet, până la apariția insuficienței re­nale. Atunci scade capaci­tatea de muncă și memo­rare, dispare apetitul, crește senzația de sete, apar somnolența, anemia, mirosul de amoniac în gură, urinarea nocturnă, abundentă, prezența sângelui în urină, hipertensiune arterială. Bolnavul se plânge de dureri în regiunea lombară, palpitații, senzație de arsură în tălpi. În unele cazuri, chisturile renale apar și în ficat, iar în creier se formează anevrisme, care provoacă dureri puternice de cap. Perspec­tivele sunt sumbre, de aceea trebuie să luptăm cu chisturile de pe rinichi, folosind toate metodele posibile, inclusiv dietă și fitoterapie. Vă propun câteva rețete populare, pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Dacă în rețetă nu se specifică durata administrării, preparatul se bea până la apariția stării de bine. Câteva precizări:
* Pe toată perioada tratamentului cu plante se renunță la remediile anticoncepționale, deoarece hormonii sintetici neutralizează acțiunea vindecă­toare a preparatelor fitoterapeutice.
* Dacă folosiți rosto­pască, trebuie să consu­mați mai mult lapte și iaurt sau lapte prins, pentru diminuarea toxicității.
* Tratamentul cu plante începe a doua zi după luna pli­nă.
* Durata depinde de ve­chi­mea afecțiunii, poate fi și 6-8 luni, în funcție de reacția organismului. Rețetele se schim­bă periodic, după pauze sau la fiecare 6 săptămâni.

Rețete simple

Suc de brusture
Brusturele (Arctium Lappa) este considerat de fitoterapeuți drept cea mai eficace plantă în lupta cu chisturile, inclusiv renale. Pe vremea când medi­cina nu ajunsese la sate, țăra­nii se tratau cu suc stors din frunzele verzi ale plantei, culese de dimineață, spălate și zvântate. Sucul se strică repede, de aceea se storc cantități mici. O cură cu suc durează 30 de zile. Primele două zile se bea câte o linguriță de suc dimineața și seara, înainte de masă, în următoarele două zile aceeași cantitate, de trei ori pe zi, apoi câte o lingură, de trei ori pe zi. Pentru un efect mai sigur, tratamentul cu suc se asociază cu pulberea din frunze uscate de plop tremurător. În fiecare lingură de suc se adaugă pulbere, cât putem lua în­tre două degete. În pauza dintre cure, se bea decoct din rădăcini de brusture. Două lingurițe de rădăcină uscată și tocată mărunt se opăresc cu 200 ml de apă fierbinte și se țin pe foc mic, 20 de minute. După răcire, decoctul se strecoară și se bea, în 3-4 reprize. Concomitent, se aplică în zona rinichilor frunze de brusture, cu partea albicioasă (interioară) spre corp. Se ține com­presa 8-10 ore. Pentru iarnă, frunzele se usucă întregi și se opăresc înainte de folosire.
Scoarță de plop tremurător
Se usucă bine scoarța de plop tre­murător (Populus nigra), se râșnește, apoi se cerne prin sita pentru mălai. Bucățelele mai mari care rămân în sită se folosesc pentru infuzii, iar pulberea fină se păstrează în borcan cu filet. Timp de 14 zile, se consumă câte o jumătate de linguriță de scoar­ță, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, luată cu o ceașcă de apă căl­duță. Între cure, se face pauză 7 zile.
Frunze și rădăcină de pătrunjel
Frunzele și rădăcinile pătrunje­lului acționează benefic asupra ac­tivității renale, dereglate de prezența chisturilor. Se amestecă în proporții libere frunzele proaspete sau uscate cu rădăcină tocată mărunt. Se opăresc 400 g de amestec, cu un litru de apă clocotită, se infuzează timp de 8 ore, în termos sau în vas acoperit și învelit într-o pătură groasă. Se bea infuzia strecurată, câte 100 ml, din oră în oră, în timpul zilei.
Pulbere din semințe de morcov
Când chisturile renale provoacă creșterea ten­siu­nii arteriale, se folosește pulbere din semințe de morcov râșnite. O lingură (10 g) de pulbere se fier­be timp de 10 minute, în 500 ml lapte. Dacă ten­siunea este mai mare de 180-95, în lapte se adaugă și 7 căței mari de usturoi nedecojiți, doar străpunși cu un cuțit în două locuri. După o cură de 27 de zile, se face o pauză de 10 zile. Se bea preparatul până la reglarea stabilă a tensiunii.
Iarbă-mare
Iarba-mare este o plantă folosită în vindecarea chisturilor, indiferent de localizare. Pentru chistu­rile renale, se prepară o băutură, după următoarea rețetă: în 1,5 litri de apă fiartă și răcită se dizolvă o lingură de drojdie, 2 linguri de zahăr sau miere de albine, apoi se adaugă 4-5 linguri de rădăcină de iarbă-mare tocată mărunt. Borcanul se acoperă cu tifon și se lasă 2-3 zile la întuneric, la temperatura camerei, după care se păstrează la rece. Se beau câte 100-150 ml, de 3 ori pe zi, între mese, până se consumă tot lichidul. Cura se repetă după o pauză de trei săptămâni. Se pot adăuga la fermentare câte 3 lin­guri de rădăcini de brusture sau troscot și o lingură de rosto­pască.
Gălbenele și lumânărică
Iată o rețetă universală, pen­tru chisturi de orice localizare: un borcan cu filet se umple până la jumătate cu flori de gălbenele uscate (fără presare), deasupra se pune aceeași cantitate de flori de lumânărică uscate, peste care se toarnă țuică, astfel ca florile să fie acoperite cu un deget de al­cool. Se închide vasul etanș, se ține la macerat 14 zile. Tinctura strecurată se ia de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Primele 5 zile se ia câte o lin­guriță, apoi câte o lingură de tinctură.
Desert cu nuci verzi
Se amestecă cantități egale de nuci verzi și mie­re de albine, se macerează timp de o lună, în borcan închis etanș și pus la întuneric. Se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, între mese. Preparatul se a­mes­tecă cu 15 picături de echinacea. O cură durea­ză 6 luni.
Să auzim numai de bine!
IONEL DUMITRAȘCU - Buzău

"Sinuzita cronică se poate vindeca naturist?"
(Răspuns pentru MIHAI - Piatra Neamț, F. AS nr. 1316)


Cu ani în urmă am găsit tot într-o revistă "For­mula AS", următoarea rețetă: se ia o lingură de hrean proaspăt ras și se stropește cu o linguriță de oțet de mere. Acest amestec se pune într-o bucățică de material roșu, se aplică pe locul de pe frunte unde se află sinusurile, se fixează cu încă o bucată de material textil și se ține o zi întreagă. Când și când se mai scoate legătura. Pielea se va înroși și va trebui unsă la sfârșit cu cremă emolientă. Așa m-am vindecat eu de sinuzită cu infecție, și de mai mult de zece ani, nu am mai avut nimic. Sănătate!
LUIZA GEORGESCU

"Sufăr de hemispasm facial"
(Răspuns pentru OANA S., F. AS nr. 1317)


Am urmărit în săptămânile ce au trecut, un răspuns pentru dvs. Nu a fost nici unul, așa că m-am gândit să spun câteva cuvinte. Am și eu un "spasm", dar alt fel (blefarospasm). Cred că pe undeva au ceva comun. Presupun că diagnosticul a fost pus de un medic neurolog. Ce nu v-a spus - cred - e că acest tratament este pentru tot restul vieții. Cu răbdare și după ceva timp, veți avea și rezultate. Dacă doriți să facem un schimb de păreri, mă puteți contacta la tel. 0721/64.38.02.
EMI