"Teama de moarte mă macină zi și noapte"

Cititor Formula AS
"Am avut hepatită C, iar acum testul e negativ. Mai sunt bolnavă?"

Bună ziua, am 57 de ani și în anul 2010 am fost diagnosticată cu hepatită C. Am fost luată în evi­dență de către medicul specialist și am făcut trata­ment cu interferon, 2 ani consecutiv, 2010-2012. După ce am terminat tratamentul, la 6 luni am fă­cut analiza viremiei și mi-a ieșit nedetectabilă până în prezent. Făcând analizele curente, rezultatul la testul de depistare a hepatitei a fost negativ. Am repetat analiza și mi-a ieșit tot negativ. Nu știu cum să interpretez această valoare negativă, având în vedere că eu știu că virusul nu dispare din orga­nism. Vă rog să îmi explicați și mie ce se întâmplă, ca să știu: mai am hepatită sau nu?
GEORGETA D. - Prahova

"Teama de moarte mă macină zi și noapte"

Dragi cititori, mă numesc Raluca, am 39 de ani, și îmi doresc foarte mult să mă ajutați cu un sfat. În urmă cu cinci ani, mi-am pierdut soțul într-un groaznic accident de mașină. Am suferit un șoc teribil, de acolo și boala mea. Teama de moarte mă macină, mă chinuie zi și noapte. Am atacuri de panică, mi se pune "ceva" în gât și nu mai pot res­pira. Tensiunea îmi crește nebunește, chiar la 22 cu 14. Sunt și zile când mă simt foarte bine, dar sunt pe­ri­oade când atacurile devin foarte dese și nu mă lasă să dorm, să mănânc... În ultimul an am început să mă tem să ies singură din casă sau să intru în spații închise (până și supermarketul mi se pare o cutie de chibrituri). De curând, mi-am pierdut și tatăl, dar nu am reușit să-mi înving spaimele și să-mi iau rămas bun de la el. Îmi era groază să stau lângă tatăl meu iubit, pentru că era mort. Precizez că am fost la medic și urmez tratament cu Tranxene, Remeron și Me­toSuccinat Sandoz, dar degeaba. Oare voi mai fi vreodată o femeie puternică și încrezătoare, ca în urmă cu cinci ani? Voi scăpa vreodată de această tulburare? Mă încurajez singură, spunându-mi că atâta timp cât sunt conștientă că am o problemă, nu am luat-o razna de tot. Dar cât voi mai rezista? Ce om poate să trăiască într-o perpetuă spaimă? Pentru acest gen de boli exis­tă vreun leac natu­rist? Am citit un interviu foarte interesant des­pre gemoterapie în revista dvs. Există și extracte de muguri pentru anxietate? M-ar interesa mult și părerea unui specialist în gemoterapie. Cu mii de mulțumiri,
RALUCA

"Am o stare de permanentă somnolență, deși dorm bine noaptea"

Am 78 de ani și nu am fost bolnav niciodată, deși am mun­cit 45 de ani. Dar de aproape șase luni de zile am o stare de permanentă somnolență, indife­rent cât de mult dorm, noaptea sau ziua. Deși dorm și ziua 2-3 ore, tot îmi este somn. Înaintea acestei situații, dormeam maxi­mum 4-5 ore pe noapte și mă simțeam perfect odihnit. Aceas­tă stare de somnolență a apărut brusc. Îmi simt pleoapele grele, "ca de plumb", capul mă doare de parcă ar fi prins în mai multe cercuri dure. Nu mă mai pot uita nici la televi­zor, pentru că adorm imediat.
Am făcut un RMN la cap, mi s-a spus că am glanda hipofiză mult mic­șorată, având și un chist hipofizar. A­cestea au fost numai niște constatări, nu mi s-a spus nimic des­pre cauza som­no­l­enței și a stărilor descrise mai sus. Ultima spe­ranță o am la dumneavoastră, deoarece tratamentul primit nu a dat niciun rezultat în aceste șase luni de zile. Nu mai pot nici să citesc, deși sunt un mare amator de literatură.
Vă mulțumesc și mă rog să vă dea Dumnezeu multă sănătate dvs. și celor cu care lucrați, în slujba pacienților care nu-și găsesc vindecarea pe alte căi.
ȘTEFAN S. - București

"Băiatul meu face pipi în pat noaptea"

Bună ziua! Vin cu o rugăminte la dvs. pentru a mă putea ajuta să rezolv o problemă delicată. Băia­tul meu, care are 9 ani, noaptea nu simte când face pipi. Pur și simplu nu se poate trezi, urinează me­reu în pat. Dacă cineva s-a mai confruntat cu aceas­tă problemă și mă poate ajuta, îl rog s-o facă, scriind în această revistă. Vă mulțumesc!
LENUȚA V.

"Cum pot menține tensiunea intraoculară în limite normale?"

Sunt o pensionară în vârstă de 71 de ani și sufăr de glaucom cu unghi deschis. Acum o săptămână, la con­trol, mi s-a măsurat tensiunea intra­oculară. Rezultatul a fost: ochiul stâng - 40 mmHg, iar la dreptul - 50 mmHg. Mi s-a prescris tratament cu Timolol 0,5, din care să pun câte două picături în fiecare ochi, dimineața și seara. Menționez că mai sufăr de cardiopatie ischemică și hipertensiune arterială, pentru care mi s-a pre­scris tratament "pe viață". Întrebarea mea este: aceste medicamente pentru inimă pot influența în vreun fel tensiunea intraoculară? Tensiunea arte­rială este bună sub tratament, chiar mică une­ori. Mă străduiesc și să am un stil de viață sănătos: beau multe ceaiuri medicinale, am o alimentație ușoară (fără grăsimi, prăjeli, zahăr, sare), mă plimb o oră pe zi în parcul de lângă blocul meu... Ce pot face pentru a menține tensiunea intraocu­lară în limite normale? La boala de care sufăr, sunt în pericol să orbesc dacă crește prea mult sau prea brusc. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate!
M. R. - Iași

"Caut leac pentru tuse"

Soțul meu a răcit la începutul lunii decembrie. Am ajuns în luna lui Cuptor și nici acum nu e bine. Strănută de câ­teva ori pe zi, tu­șește (expec­to­rează ceva galben-verzui), trans­piră mult noaptea, dar nu face febră. Rezultatele ce­lor două ra­diografii pulmonare pe care le-a făcut în această perioadă sunt bu­ne. I s-a prescris și trata­ment cu antibiotic, dar nu i-a trecut. Ce investigații ar trebui să mai facă? Eu i-am făcut și ceaiuri, i-am pus și prișnițe cu mălai, cu sare, cu cartofi... Degeaba! Ne puteți da un sfat? Cu mulțumiri,
ANA - București