Răspuns pentru VICA - București, F. AS 1265 - "Mă pot vindeca de ulcer varicos?"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Ulcerele varicoase sunt un fel de rană cronică la nivelul gambelor, ce se datorează insu­ficienței venoase cronice, care se manifestă prin incapa­citatea venelor de a returna sângele la inimă.
La oamenii cu insuficiență ve­noasă, valvele sunt incom­petente (nu mai fucționează), astfel că sângele se duce înapoi înspre gambe, unde se acu­mulează, cauzând creșterea de ten­siune sangvină venoasă. Cu tim­pul, această stagnare venoasă duce la incapacitatea de a fi hrănită pielea cu oxigen și substanțe nutri­tive, ceea ce produce ulcerația venoasă.
Pentru venele varicoase de care suferiți, cea mai indicată este ecografia venoasă (Dop­pler), care permite o apreciere mai exactă a stării venelor, cu posibi­litatea de a deter­mina dacă se află trombi (cheaguri de sânge) în ele.
Factorii de risc pentru dezvoltarea ulcerelor vari­coase sunt următorii:
* Sexul feminin - este mai predispus ulcerelor varicoase.
* Obezitatea - greutatea împiedică să urce sângele din vene înspre inimă.
* Tromboza venoasă - le­zează valvele, făcându-le incom­petente.
* Lipsa mișcării - mușchii nu își mai îndeplinesc atât de bine funcția de a pompa sângele din vene.
* Vârsta înaintată - face dificilă mișcarea, mai ales dacă mai sunt probleme legate de articulații.
* Absența congenitală (din naștere) a valvelor venelor.
Ulcerele varicoase trebuie eva­luate atent de către un spe­cialist, pentru a fi deosebite de alte tipuri de ulcere, ce pot se­măna cu ele, de pildă ulcerele infecțioase (provocate de o infecție), ulcerele arte­riale, ulcerele maligne (provocate de cancer). Fac­torii care dau un prognostic rezervat, deci prezic vin­decarea mai dificilă, sunt:
* Ulcerele vechi de peste 1 an.
* Ulcerele cu țesut fibrinos (țesut gălbui mur­dar) care acoperă peste 50% din rană.
* Ulcerele cu suprafețe mari.
Ulcerele varicoase cronice prezintă riscul de a se transforma într-un cancer cutanat, de aceea este bine să consultați un specialist dacă ulcerul dum­neavoastră nu se vindecă.
Din punct de vedere naturist, ulcerele varicoase sunt o consecință a lipsei de hrană bună și sufi­cientă, precum și slăbirea energiei de apărare a organismului. Slăbirea energiei de apărare duce la producerea de breșe (ulcere) la nivel cutanat.
Posibilele abordări naturiste includ:
* Renunțarea la fumat, căci afectează vasele sangvine în mod negativ.
* Mișcarea zilnică este esențială, mai ales cea care solicită mușchii gambelor.
* Scăderea în greutate, care ajută la înlesnirea fluxului sangvin către inimă.
* Ciorapii compresivi ajută la eliminarea ten­siunii și la reducerea refluxului sangvin, care duce la ucerații.
* Alimentație corectă, care să includă multe legume și fructe, fiindcă ele ajută la tranzitul intes­tinal (constipația poate contribui la venele varicoa­se și, implicit, la ulcere).
* Plante medicinale locale - gălbenele (Calen­dula officinalis), Balsam de Peru, într-o combinație numită Pomada Miculicz, pansamente extrase din alge marine.
* Frunze de varză verde, proaspătă - aplicate local, în jurul ulcerelor, contribuie la reducerea inflamației, prin urmare, la o vindecare mai rapidă.
* Lipitori - consumă excesul de sânge și ajută la decongestionarea zonei afectate. Ele sunt folosite adesea și de chirurgii plasticieni.
* Extrase cu acid hialuronic - contribuie la procesul de vindecare.
* Miere de albine - are efecte antibacteriene, de curățire și de vindecare a rănilor. (Recent, am prezentat și publicat în străinătate lucrări legate de efectele mierii.)
* Terapiile cu lumină - pot stimula creșterea țesutului sănătos.
* Acupunctura ajută foar­te mult. Există și o tehnică a sângerării, folosind ace spe­ciale, care grăbesc vindecarea.
* Homeopatia - are efec­te remarcabile atât prin trata­mentul varicelor ca atare (Aes­culus, Ha­ma­melis, Lachesis), cât și a ulcerelor (Lachesis, Pul­satilla, Silicea), deși un tratament constit­uțional, stabilit de medic, este de preferat.
IMPORTANT: ulcerele varicoase trebuie văzute nea­părat de un specialist, căci pot purta riscul unei tulburări mai periculoase!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"De doi ani sufăr de candidoză bucală"
(Răspuns pentru GEORGETA - jud. Bacău,F. AS nr. 1288)


Candidoza este o afecțiune ce apare în urma proliferării ciupercii Candida Albi­cans, forma mai des întâlnită, deși există și alte specii din această fa­milie. Ea se găsește în mod normal în orga­nismul nostru, în cavitatea bucală, în tubul diges­tiv, pe piele etc. dar, în anumite condiții, se poate dezvolta în mod exagerat, producând un dezechi­libru al florei în mediul respectiv. Orice persoană are cel puțin un episod de candi­doză pe parcursul vieții. La nivelul cavității bucale apar pete albi­cioa­se, uneori deficit de deglutiție (pa­cienții având probleme când înghit alimente sau lichide), sânge­rări, durere etc. Candidoza poate apărea în urma administrării antibioti­ce­lor, în sarcină, diabet za­harat sau chiar pe fond imunitar scăzut. Este recomandată o igienă locală atentă, dar nu exce­sivă, evitarea zaha­rurilor rafinate, a tutunului. Trata­mentul constă în administrarea de antifun­gice, pe perioade și în doze diferite, în funcție de fiecare pa­ci­ent, probiotice, soluții pentru igiena cavității bucale (preferabil din plante), badijonaj bucal cu soluții pre­parate în farmacie, clătirea gurii, de 2-3 ori pe zi, după mese, cu soluție proas­păt preparată din ceai de gălbenele și bicarbonat de so­diu, puteți adăuga în apa de băut câteva cuișoa­re. Ținând cont că trata­mentul poate fi de durată, mai ales în formele reci­di­vante, putem crește capa­ci­tatea de apărare a organismului cu o cură de Ino­cell, susținând astfel și imunitatea, care este unul dintre factorii ce predis­pun la apariția afecțiunii.
Multă sănătate!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist Medicină de familie și competență ecografie generală și consultant nutriție, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37

"M-am îngrășat foarte mult după tratamentul cu cortizon"
(Răspuns pentru SANDA, F. AS nr. 1320)


Ceea ce ați pățit se numește sindrom Cushing iatrogen și este cauzat de tratamentului cu cortizon care a fost urmat pentru un timp îndelungat. Din păcate, vă anunț că nu este unica problemă a dvs. Cel mai probabil, mai aveți și o osteoporoză înso­țită de o distrofie musculară și o rezistență crescută la insulină, cu glicemii ceva mai mari față de va­lorile normale.
În plus, aveți și o imunitate foarte scăzută. De multe ori, majoritatea medicilor prelungesc mult prea mult timp tratamentul cu cortizon, fără a încer­ca să vadă cauza și să echilibreze imunitatea (in­clusiv reacțiile alergice), prin metode care să țină cont de fiziologie. Spre exemplu, în ultima vreme, se pune accent din ce în ce mai mult pe importanța microbiotei în echilibrul imunității umane. Ce este această microbiotă? O populație de bacterii bene­fice, împânzită atât de-a lungul pielii noastre, cât și oriunde avem mucoase (exemplu: în tot tubul di­ges­tiv, în aparatul urogenital și în cel respirator). Această populație de bacterii are numeroase roluri identificate deja și multe altele ce urmează a fi descoperite.
Ceea ce se cunoaște până acum este că, atunci când suntem sărăciți de aceste probiotice, începem să dezvoltăm: alergii, intoleranțe, astm, infecții urinare fără bacterii identificate, chiar și dermatite (inclusiv acnee). Cum reușim să punem în pericol această floră?
Cauzele își au originea încă din primii ani de viață: cazul în care suntem născuți prin cezariană, lipsa alăptării la sân, spălatul excesiv al copilului, pro­tec­ția exagerată ce constă în a nu lăsa copilul să se atingă de obiecte, pământ și elementele vii ce ne înconjoară. Ali­mentația predominant proteică nu susține o dez­vol­tare a florei, ci din contră, o distru­ge. Alimentația cu multe fibre este aceea care per­mite dezvoltarea probioticelor. Mai nou, se pare că atunci când mân­căm anumite tipuri de fibre și ali­mente vege­tale, dezvoltăm anumite tulpini specifice.
De exemplu, în cazul psoriazisului, benefice sunt fibrele din tărâțe de  psylium și uleiul de pește. 
O altă bacterie - bifidobacterium animalis - este foarte importantă în combaterea obezității  și în protecția reacțiilor autoimune, deci și a alergiilor.
Un alt probiotic - streptoccocus thermo­philus - are beneficii ca: reducerea intoleranței la lactate, stimulează sistemul imunitar, reduce ha­lena, com­bate gastritele, reduce colitele, îmbună­tățește ab­sorbția fierului, ajută la îmbunătățirea masei de hemoglobină.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficii. Se pare că vor fi identificate mult mai multe.
Revenind la cazul dumneavoastră, pe lângă acest aport extern de probiotice, ar mai fi necesar un aport de nutrienți care să domolească nivelul crescut de cortizol. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor aminoacizi așa cum sunt inositolul și colina.
Cel mai bine este să consultați un medic nutri­ționist care vă poate îndruma să căpătați beneficiile acestor nutrienți în controlul greutății, pentru a vă reechilibra și pentru a întâmpina cât mai bine, ca sta­re de sănătate, anii ce urmează în viața dvs.
Sănătate multă!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Am fost diagnosticată cu eczemă palmară"
(Răspuns pentru ALEXANDRA - Bacău, F. AS nr. 1297)


Stimată doamnă, pentru a scăpa de eczema pal­mară vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Vă veți unge peste toate locurile unde aveți bubițe cu lichid, răni, mâncărimi, de două ori pe zi, seara și dimineața. Ungerile le veți efectua timp de cel puțin 20 de zile.
Veți constata că încă de la începutul tratamen­tului, mâncărimile vor înceta, iar după 20 de zile, eczema va dispărea. Ungerile vor fi continuate încă 10-20 de zile, pentru a evita apariția recidivelor.
POCO este un medicament cu utilizări univer­sa­­le, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spec­ta­culoase în numeroase cazuri în care alte trata­men­te au dat greș.
POCO poate fi procurat la datele de contact de mai sus. Multă sănătate!