Ulcerele varicoase sunt un fel de rană cronică la nivelul gambelor, ce se datorează insuficienței venoase cronice, care se manifestă prin incapacitatea venelor de a returna sângele la inimă.
La oamenii cu insuficiență venoasă, valvele sunt incompetente (nu mai fucționează), astfel că sângele se duce înapoi înspre gambe, unde se acumulează, cauzând creșterea de tensiune sangvină venoasă. Cu timpul, această stagnare venoasă duce la incapacitatea de a fi hrănită pielea cu oxigen și substanțe nutritive, ceea ce produce ulcerația venoasă.
Pentru venele varicoase de care suferiți, cea mai indicată este ecografia venoasă (Doppler), care permite o apreciere mai exactă a stării venelor, cu posibilitatea de a determina dacă se află trombi (cheaguri de sânge) în ele.
Factorii de risc pentru dezvoltarea ulcerelor varicoase sunt următorii:
* Sexul feminin - este mai predispus ulcerelor varicoase.
* Obezitatea - greutatea împiedică să urce sângele din vene înspre inimă.
* Tromboza venoasă - lezează valvele, făcându-le incompetente.
* Lipsa mișcării - mușchii nu își mai îndeplinesc atât de bine funcția de a pompa sângele din vene.
* Vârsta înaintată - face dificilă mișcarea, mai ales dacă mai sunt probleme legate de articulații.
* Absența congenitală (din naștere) a valvelor venelor.
Ulcerele varicoase trebuie evaluate atent de către un specialist, pentru a fi deosebite de alte tipuri de ulcere, ce pot semăna cu ele, de pildă ulcerele infecțioase (provocate de o infecție), ulcerele arteriale, ulcerele maligne (provocate de cancer). Factorii care dau un prognostic rezervat, deci prezic vindecarea mai dificilă, sunt:
* Ulcerele vechi de peste 1 an.
* Ulcerele cu țesut fibrinos (țesut gălbui murdar) care acoperă peste 50% din rană.
* Ulcerele cu suprafețe mari.
Ulcerele varicoase cronice prezintă riscul de a se transforma într-un cancer cutanat, de aceea este bine să consultați un specialist dacă ulcerul dumneavoastră nu se vindecă.
Din punct de vedere naturist, ulcerele varicoase sunt o consecință a lipsei de hrană bună și suficientă, precum și slăbirea energiei de apărare a organismului. Slăbirea energiei de apărare duce la producerea de breșe (ulcere) la nivel cutanat.
Posibilele abordări naturiste includ:
* Renunțarea la fumat, căci afectează vasele sangvine în mod negativ.
* Mișcarea zilnică este esențială, mai ales cea care solicită mușchii gambelor.
* Scăderea în greutate, care ajută la înlesnirea fluxului sangvin către inimă.
* Ciorapii compresivi ajută la eliminarea tensiunii și la reducerea refluxului sangvin, care duce la ucerații.
* Alimentație corectă, care să includă multe legume și fructe, fiindcă ele ajută la tranzitul intestinal (constipația poate contribui la venele varicoase și, implicit, la ulcere).
* Plante medicinale locale - gălbenele (Calendula officinalis), Balsam de Peru, într-o combinație numită Pomada Miculicz, pansamente extrase din alge marine.
* Frunze de varză verde, proaspătă - aplicate local, în jurul ulcerelor, contribuie la reducerea inflamației, prin urmare, la o vindecare mai rapidă.
* Lipitori - consumă excesul de sânge și ajută la decongestionarea zonei afectate. Ele sunt folosite adesea și de chirurgii plasticieni.
* Extrase cu acid hialuronic - contribuie la procesul de vindecare.
* Miere de albine - are efecte antibacteriene, de curățire și de vindecare a rănilor. (Recent, am prezentat și publicat în străinătate lucrări legate de efectele mierii.)
* Terapiile cu lumină - pot stimula creșterea țesutului sănătos.
* Acupunctura ajută foarte mult. Există și o tehnică a sângerării, folosind ace speciale, care grăbesc vindecarea.
* Homeopatia - are efecte remarcabile atât prin tratamentul varicelor ca atare (Aesculus, Hamamelis, Lachesis), cât și a ulcerelor (Lachesis, Pulsatilla, Silicea), deși un tratament constituțional, stabilit de medic, este de preferat.
IMPORTANT: ulcerele varicoase trebuie văzute neapărat de un specialist, căci pot purta riscul unei tulburări mai periculoase!
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"De doi ani sufăr de candidoză bucală"
(Răspuns pentru GEORGETA - jud. Bacău,F. AS nr. 1288)
Candidoza este o afecțiune ce apare în urma proliferării ciupercii Candida Albicans, forma mai des întâlnită, deși există și alte specii din această familie. Ea se găsește în mod normal în organismul nostru, în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele etc. dar, în anumite condiții, se poate dezvolta în mod exagerat, producând un dezechilibru al florei în mediul respectiv. Orice persoană are cel puțin un episod de candidoză pe parcursul vieții. La nivelul cavității bucale apar pete albicioase, uneori deficit de deglutiție (pacienții având probleme când înghit alimente sau lichide), sângerări, durere etc. Candidoza poate apărea în urma administrării antibioticelor, în sarcină, diabet zaharat sau chiar pe fond imunitar scăzut. Este recomandată o igienă locală atentă, dar nu excesivă, evitarea zaharurilor rafinate, a tutunului. Tratamentul constă în administrarea de antifungice, pe perioade și în doze diferite, în funcție de fiecare pacient, probiotice, soluții pentru igiena cavității bucale (preferabil din plante), badijonaj bucal cu soluții preparate în farmacie, clătirea gurii, de 2-3 ori pe zi, după mese, cu soluție proaspăt preparată din ceai de gălbenele și bicarbonat de sodiu, puteți adăuga în apa de băut câteva cuișoare. Ținând cont că tratamentul poate fi de durată, mai ales în formele recidivante, putem crește capacitatea de apărare a organismului cu o cură de Inocell, susținând astfel și imunitatea, care este unul dintre factorii ce predispun la apariția afecțiunii.
Multă sănătate!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist Medicină de familie și competență ecografie generală și consultant nutriție, Clinica Armonia Center București, tel. 0723/51.07.37
"M-am îngrășat foarte mult după tratamentul cu cortizon"
(Răspuns pentru SANDA, F. AS nr. 1320)
Ceea ce ați pățit se numește sindrom Cushing iatrogen și este cauzat de tratamentului cu cortizon care a fost urmat pentru un timp îndelungat. Din păcate, vă anunț că nu este unica problemă a dvs. Cel mai probabil, mai aveți și o osteoporoză însoțită de o distrofie musculară și o rezistență crescută la insulină, cu glicemii ceva mai mari față de valorile normale.
În plus, aveți și o imunitate foarte scăzută. De multe ori, majoritatea medicilor prelungesc mult prea mult timp tratamentul cu cortizon, fără a încerca să vadă cauza și să echilibreze imunitatea (inclusiv reacțiile alergice), prin metode care să țină cont de fiziologie. Spre exemplu, în ultima vreme, se pune accent din ce în ce mai mult pe importanța microbiotei în echilibrul imunității umane. Ce este această microbiotă? O populație de bacterii benefice, împânzită atât de-a lungul pielii noastre, cât și oriunde avem mucoase (exemplu: în tot tubul digestiv, în aparatul urogenital și în cel respirator). Această populație de bacterii are numeroase roluri identificate deja și multe altele ce urmează a fi descoperite.
Ceea ce se cunoaște până acum este că, atunci când suntem sărăciți de aceste probiotice, începem să dezvoltăm: alergii, intoleranțe, astm, infecții urinare fără bacterii identificate, chiar și dermatite (inclusiv acnee). Cum reușim să punem în pericol această floră?
Cauzele își au originea încă din primii ani de viață: cazul în care suntem născuți prin cezariană, lipsa alăptării la sân, spălatul excesiv al copilului, protecția exagerată ce constă în a nu lăsa copilul să se atingă de obiecte, pământ și elementele vii ce ne înconjoară. Alimentația predominant proteică nu susține o dezvoltare a florei, ci din contră, o distruge. Alimentația cu multe fibre este aceea care permite dezvoltarea probioticelor. Mai nou, se pare că atunci când mâncăm anumite tipuri de fibre și alimente vegetale, dezvoltăm anumite tulpini specifice.
De exemplu, în cazul psoriazisului, benefice sunt fibrele din tărâțe de psylium și uleiul de pește.
O altă bacterie - bifidobacterium animalis - este foarte importantă în combaterea obezității și în protecția reacțiilor autoimune, deci și a alergiilor.
Un alt probiotic - streptoccocus thermophilus - are beneficii ca: reducerea intoleranței la lactate, stimulează sistemul imunitar, reduce halena, combate gastritele, reduce colitele, îmbunătățește absorbția fierului, ajută la îmbunătățirea masei de hemoglobină.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficii. Se pare că vor fi identificate mult mai multe.
Revenind la cazul dumneavoastră, pe lângă acest aport extern de probiotice, ar mai fi necesar un aport de nutrienți care să domolească nivelul crescut de cortizol. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor aminoacizi așa cum sunt inositolul și colina.
Cel mai bine este să consultați un medic nutriționist care vă poate îndruma să căpătați beneficiile acestor nutrienți în controlul greutății, pentru a vă reechilibra și pentru a întâmpina cât mai bine, ca stare de sănătate, anii ce urmează în viața dvs.
Sănătate multă!
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Am fost diagnosticată cu eczemă palmară"
(Răspuns pentru ALEXANDRA - Bacău, F. AS nr. 1297)
Stimată doamnă, pentru a scăpa de eczema palmară vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Vă veți unge peste toate locurile unde aveți bubițe cu lichid, răni, mâncărimi, de două ori pe zi, seara și dimineața. Ungerile le veți efectua timp de cel puțin 20 de zile.
Veți constata că încă de la începutul tratamentului, mâncărimile vor înceta, iar după 20 de zile, eczema va dispărea. Ungerile vor fi continuate încă 10-20 de zile, pentru a evita apariția recidivelor.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș.
POCO poate fi procurat la datele de contact de mai sus. Multă sănătate!