O plantă celebră
- Vâscul este cunoscut încă din Antichitate, nu doar ca plantă magică, culeasă din arbori, cu seceri de aur, ci și ca plantă de leac, biruitoare de multe boli. Prin timp, gloria lui, în loc să scadă, a crescut. Mulți consideră vâscul o plantă anticancerigenă...
- Într-adevăr, vâscul (Viscum album) este cunoscut și folosit, ca multe alte plante medicinale, încă din Antichitate. În sec IV î.H., Teofrast a scris despre puterea vâscului în vindecarea epilepsiei; Pliniu îl aprecia în tratamentul infertilității; în sec. I d.H., Dioscoride și Galenus au scris despre calitățile antitumorale ale vâscului; Sf. Albert cel Mare, în lucrarea "De Vegetabilis", a inclus vâscul în rândul celor 16 plante pe care le considera magice; Boyle, în 1644, și Colbach, în 1723, au scris (la o distanță atât de mare în timp față de lucrările lui Teofrast!) despre folosirea vâscului în tratamentul epilepsiei. Mult mai târziu, în 1938, Gaultier evidențiază eficacitatea acestuia ca antiepileptic pentru cai (o dovadă a acțiunii vindecătoare profunde a plantelor chiar și pentru animale), ca hipotensor vegetal, antispastic și antitusiv. Vâscul este un exemplu edificator că plantele medicinale au acțiuni plurivalente. Fitocomplexul de substanțe bioactive din vâsc este doar un aspect al calităților sale vindecătoare, deoarece la acesta se adaugă energia și informația pe care le transmite.
- Auzim tot mai des teorii referitoare la energia și vibrația plantelor, la informațiile pe care acestea le transmit organismului... Puteți să ne explicați mai în amănunt la ce vă referiți?
- Conform fizicii cuantice, materia este "energie condensată", iar bolile manifestate la nivel fizic încep cu mult timp înainte, la nivel energetic. Toate procesele fiziologice din organismul uman, care se desfășoară prin reacții chimice complexe în fiecare celulă, sunt inițiate și susținute de circulația prin meridiane energetice "nevăzute", dar cunoscute încă de acum 5000 de ani de medicii chinezi. Cunoașterea compoziției plantelor și a modului în care funcționează substanțele lor bioactive și valorile lor vibraționale ne orientează în alegerea potrivită pentru tratarea diferitelor afecțiuni, acute sau cronice. Fiecare boală are o vibrație specifică, la fel cum orice lucru (începând de la particulele subatomice) are vibrația sa intrinsecă. Vibrația înseamnă viața însăși. "Mintea și corpul nostru sunt influențate de această vibrație intrinsecă cu care rezonăm" - afirma dr. Masaru Emoto. Fiecare vibrație are o anumită lungime de undă. Atunci când vibrațiile de la nivel celular, din diferite părți ale corpului, sunt tulburate din diverse cauze, reechilibrarea se realizează prin transmiterea din exterior a unei vibrații cu o lungime de undă similară, cu care rezonează. Rezonanța este posibilă atunci când se întâlnesc vibrații de aceeași frecvență. Moleculele din structura plantelor sunt similare cu cele din corpul nostru, iar astfel sunt asimilate fără efort metabolic. Acesta este modul în care plantele au proprietăți vindecătoare. Plantele, ca și corpul nostru, conțin un procent important de apă. "Fără suficientă apă, energia vibrației nu va fi capabilă să parcurgă întregul corp" (Masaru Emoto). Dar apa este totodată un lichid special, care are calitatea de a memora informația transmisă de fiecare vibrație! Astfel se produce, în esență, vindecarea! Este important, așadar, să cunoaștem foarte bine plantele medicinale, viața lor, istoria evoluției lor și lumea lor secretă, care, din fericire, a început să ni se dezvăluie grație tehnologiilor moderne. De asemenea, nu trebuie să ignorăm influențele astrale (de exemplu, influența planetelor și a fazelor Lunii, atât asupra organismului, cât și asupra plantelor), pentru a ști când concentrația substanțelor vindecătoare este maximă și plantele de leac trebuie culese.
Mai presus de gravitație
- De ce este considerat vâscul, plantă magică?
- Din punct de vedere magic, vâscul este o plantă deosebită! Antroposofii consideră vâscul o plantă arhaică, a cărei origine este pe o altă planetă (Luna veche) și de aceea nu seamănă cu nicio plantă terestră. Stările elementelor acelei Luni fiind diferite de cele terestre, vâscul nu se poate înrădăcina în sol solid, mineral, având nevoie de arbori care să-i ofere un "sol viu", din impulsul de a se revolta în fața "închisorii temporale" a solului. Iată de ce vâscul crește ca o tufă semisferică în aer, nefiind influențat nici măcar de gravitație!
Vechile popoare venerau această plantă mercuriană cu caracteristici vibraționale aer-apă (conform medicinei chinezești), intermediară între focul celest și Pământ, unificând lumina vieții cu umbrele vieții. Celții îl considerau nu numai o plantă medicinală misterioasă, ci și un simbol al nemuririi și al păcii. Vâscul este considerat, în esență, o plantă a păcii interioare, care pătrunde până în nucleul celulelor noastre.
Vâscului îi sunt necunoscute forțele cu ajutorul cărora se formează și se dezvoltă plantele terestre. Este considerat o plantă semiparazită, pentru că se află în simbioză cu arborii gazdă, dar nu le afectează existența. Înverzește tot timpul anului, iar fructele se coc iarna. Cele care cad pe pământ nu germinează; gaițele și sturzii le mănâncă, dar, neputându-le digera, le elimină și se lipesc de crengile copacilor, asigurându-le perpetuarea. Iată numai câteva argumente pentru care vâscul este considerat o plantă cu totul specială, dincolo de puternicele ei virtuți vindecătoare.
Un remediu excepțional
- Ce tipuri de vâsc sunt eficiente în fitoterapie? Există diferențe date de copacul-gazdă în care crește?
- În fitoterapie se folosește îndeosebi vâscul recoltat de pe esențe din familia rozaceelor: măr, păr, prun, măceș, dar și de pe păducel, scoruș, alun, arțar, brad sau stejar. Se recoltează de obicei în luna mai, când concentrația elementelor (Fosfor, Potasiu, Mangan, Magneziu) este mai mare decât în alte perioade ale anului.
În terapie sunt folosite numai frunzele și mlădițele recoltate primăvara, anotimpul când natura revine la viață. Arborii pe care se dezvoltă vâscul îi dăruiesc din seva lor, transformându-l dintr-o plantă aparent semiparazită într-o redutabilă plantă medicinală, un remediu excepțional, complex și eficient. Fitoterapic sau gemoterapic, acesta dăruiește, la rândul său, forțe vindecătoare unice. Fosforul (phosphorus înseamnă "purtător de lumină"), manganul și magneziul sunt importante în echilibrul, în armonia structurală și funcțională a creierului, a sistemului nervos vegetativ, a sistemului vascular, a glandelor endocrine, iar prezența acestor minerale în frunzele și mlădițele vâscului îl fac atât de eficient în vindecarea afecțiunilor apărute la aceste sisteme.
Și în alte afecțiuni acționează cu succes: fiind un excelent vasodilatator, ameliorează circulația arterială prin diminuarea hipertoniei și reglarea tensiunii arteriale, ameliorează vertijurile, are efect antispastic și calmează tusea spastică, este diuretic și are un important rol în echilibrarea metabolismelor. Desigur, în aceste procese biochimice complexe foarte importantă este și amprenta arborelui pe care crește vâscul.
Forța mugurilor verzi
- Medicina complementară folosește multiple forme de condiționare ale vâscului - de la ceaiuri medicinale până la extracte injectabile. Care sunt cele mai bune în terapie?
- Plantele medicinale, prin numărul mare de substanțe active pe care le conțin, pot fi preparate în multiple forme de condiționare. Diversitatea formelor de condiționare este importantă, pentru că afecțiunile sunt acute sau cronice, au grade diferite de severitate și expresii diferite, în funcție de particularitățile bolnavului (vârstă, cumul patologic, nivel de reactivitate, forță vitală ș.a.), iar alegerea remediului se face în funcție de aceste elemente.
Vâscul poate fi folosit sub formă de infuzie (cu apă caldă, nu fierbinte!), pulbere (singur sau împreună cu alte plante care îi potențează acțiunea), decoct (pentru uz extern) sau ca extract din mlădițe, în gemoterapie. Fiecare dintre aceste forme de condiționare este eficientă atunci când indicația este adecvată cazului. Eu folosesc vâscul sub formă de pulbere (frunze din plantă uscată), în tratamentul hipertensiunii arteriale incipiente, în tulburări circulatorii cerebrale însoțite sau nu de cefalee, migrene, vertij și ca gemoterapic, pentru că extractele gemoterapice au acțiune plurivalentă. Eu folosesc extractul din mlădițe de vâsc mai ales în tratarea cazurilor de vertij, hipertensiune, tulburări metabolice, nevralgii, sciatalgie, lumbalgii și tulburări de menopauză. Utilizez gemoterapicele de 30 de ani, iar rezultatele pe care le am zi de zi mă îndreptățesc să afirm că, în patologia tot mai complexă și atipică pe care o întâlnim în prezent, acestea sunt indispensabile în procesul de vindecare.
- În ce afecțiuni ați înregistrat cele mai bune efecte ale vâscului?
- Vâscul este eficient în toate formele de preparare a lui, dar particularitatea substanțelor gemoterapeutice - preparate din mugurii, mlădițele și radicelele plantelor proaspete (spre deosebire de pulbere, obținută din frunze uscate) - conferă un mare avantaj. Primăvara, în mugurii și-n mlădițele plantelor se produce alchimia transformării energiei și a sevei în forța reluării ciclului vieții, iar vâscul este el însuși simbolul renașterii (vezi tradiția de Anul Nou de a pune vâsc la tocul ușii, pentru un bun început și pentru protecția casei!). Sub formă de extract din mlădițe, vâscul este eficient în toate afecțiunile despre care am amintit.
Vâscul și cancerul: "Isorel"
- Să revenim la cancer. Extractul injectabil de vâsc, ISOREL, s-a folosit mulți ani în terapia cancerului, cu rezultate de excepție. Din păcate, acest medicament natural nu se mai fabrică.
- Multă lume știe că vâscul are efecte notabile în tratamentul cancerului. Dezvoltarea vâscului este lentă, păstrând caractere embrionare, forma sa rămâne primitivă, pare oprită în timp în stadiul de plantulă, până ajunge un vegetal cu flori (așa cum descrie minunat antroposoful Wilhelm Pelikan, în cartea "Omul și plantele medicinale"). De aceea, poate, vâscul este considerat un bun remediu antitumoral, încetinind sau blocând dezvoltarea tumorilor. Sunt cunoscute formulele injectabile Isorel sau Iscador, preparate în laboratoare europene specializate, prin procedee foarte complexe. Eu le recomand pacienților care pot beneficia de aceste tratamente să mergă la medicii pregătiți să folosească vâscul sub formă injectabilă, care au o experiență îndelungată și le pot individualiza schema de tratament. (Recomandarea redacției: dr. Eduard Țogoreanu - medic chirurg cu specializare în psiho-oncologie - face tratamente cu vâsc, tel. 0724.565.443)
- Există o schemă standard de tratament sau individualizați terapia, în funcție de nevoile pacientului?
- Întotdeauna individualizez schemele de tratament. Fiecare pacient are "povestea" lui, fiecare face boala într-un fel personal, fiecare prezintă și alte afecțiuni asociate, iar evoluția sub tratament poate fi complet diferită, așa că nicio schemă de tratament pe care o prescriu nu seamănă cu alta, chiar dacă este vorba despre aceeași afecțiune. Fără înțelegerea cauzelor care au declanșat bolile și fără a trata aceste cauze, nu se poate vorbi de vindecare. "Povestea" fiecărui pacient este importantă, cauza sau cauzele afecțiunilor putându-se afla cu mult timp înainte de apariția simptomatologiei.
- Cât durează, de regulă, tratamentul cu extract gemoterapic de vâsc?
- Așa cum v-am spus, evoluția fiecărui pacient este diferită, deci durata tratamentului variază. Am constatat că în afecțiunile cronice este nevoie de 1-2 luni pentru o ameliorare semnificativă. Se poate face o pauză de o lună sau se continuă terapia încă 1-2 luni, în funcție de caz.
Atenție la toxicitate!
- Terapia cu vâsc are și contraindicații?
- Vâscul conține atât substanțe active vindecătoare (glucozide, saponine, rășini etc.), cât și substanțe toxice (viscotoxina, spre exemplu), care însă nu se manifestă în "alchimia" fitocomplexului. Aici se observă "inteligența" naturii: găsim în aceeași plantă atât substanțe vindecătoare, cât și substanțe cu toxicitate crescută, dar care combinate, în chimia lor minunată, dau efecte benefice. Se impune, deci, să cunoaștem foarte bine modul de preparare al diferitelor forme de remedii din vâsc, astfel încât să nu existe niciun pericol de toxicitate. Toxicitatea vâscului este maximă iarna și minimă vara. Folosirea vâscului ca fitoterapic sau gemoterapic este contraindicată doar în sarcină și în alăptare.
"Rădăcina cerului, înfiptă în pământ"
- Rezumând, putem afirma că vâscul este un panaceu?
- În vechime, druizii numeau vâscul "planta care vindecă totul" și "remediul contra tuturor veninurilor". În prezent, modul "modern" de viață, factorii patogeni, factorii perturbatori ai stării de sănătate - printre care modificările de mediu, alimentația, stresul, emoțiile și mulți alții - afectează profund reactivitatea organismului. Este nevoie de o abordare integrativă a patologiei și a terapiei pentru a putea readuce starea de sănătate pacienților, pentru a le putea vindeca bolile în care vâscul are efecte tămăduitoare. În aceste condiții, vâscul nu poate fi considerat un panaceu, însă rămâne un excelent remediu pentru foarte multe afecțiuni.
Rudolf Steiner spunea că vâscul este "rădăcina cerului înfiptă în pământ". Afecțiunile organismului asupra cărora acționează sunt legate într-o conexiune unică cu Universul. Vâscul este, poate, exemplul cel mai bun al interferențelor dintre planeta noastră și Univers, al modului în care se stabilesc relațiile dintre ființele terestre și cele eterice, al metamorfozelor care întrețin ciclurile vieții. Vâscul este un simbol al renașterii și un minunat dar al naturii pentru sănătate!
D-na dr. LUMINIȚA-NATALIA SÂRCĂ poate fi contactată la Cabinetul de Medicină Internă din Calea Dorobanților 32A (intrare prin Str. Ioan Vodă Caragea), sector 1, București, tel. 0745.165.611