Pădurea a fost dintotdeauna un loc fascinant și plin de mister. A inspirat poeme și cântece, iar basmele au populat-o cu personaje fantastice. Medicina populară a găsit în ea, de milenii, plante cu virtuți tămăduitoare. O plimbare prin desișul umbros și popasul pe un trunchi de copac întremează și trupul, și sufletul. În 1984, cercetătorii au constatat că simpla prezență a unor copaci, pe care bolnavii îi puteau privi prin fereastra unui spital, grăbea vindecarea leziunilor. Și că acei pacienți care aveau acces la priveliștea verde necesitau mai puține medicamente pentru calmarea durerilor. În prezent, interesul specialiștilor pentru proprietățile terapeutice ale pădurii și modalitățile de valorificare a lor în lupta cu bolile civilizației moderne pare să se fi revigorat. Oamenii secolului digital XXI redescoperă forța arborilor.
Biologul austriac și autor de mare succes Clemens Arvay cercetează pădurea de ani de zile și crede că știe care este originea acestei nostalgii redeșteptate: "Noi, oamenii, nu venim dintr-un univers artificial, ci suntem o parte a naturii. De aceea simțim că o plimbare prin pădure face bine, pur și simplu, condiției noastre fizice și psihice. Explicația: absorbim numeroase substanțe bioactive prin plămâni, dar și prin piele și mucoase." Aerul de pădure contribuie la prevenirea infarctului, favorizând formarea hormonului DHEA (cu rol de protecție a inimii), secretat de glanda corticosuprarenală. Totodată, pădurea micșorează tensiunea arterială, reduce nivelul hormonilor stresului în sânge și scade glicemia.
Un trio benefic
Pe o suprafață mai mare, acoperită de arbori, ia naștere un organism uriaș, în cadrul căruia toți copacii comunică între ei. Miracolul verde deține și anumite substanțe folositoare sănătății noastre, numite de Arvay "trioul benefic". Să le luăm pe rând.
Terpenele - Acestea sunt hidrocarburi naturale lichide, prezente în uleiurile volatile din frunze și din alte părți ale arborilor, prin intermediul cărora ei își trimit reciproc semnale. Studiile realizate la Nippon Medical School din Tokio, unde a luat ființă medicina modernă a pădurilor, au demonstrat că terpenele inspirate inhibă inflamațiile și măresc numărul celulelor ucigașe ale sistemului imunitar, care astfel devine mai activ în combaterea virușilor și a bacteriilor. Terpenele au și o acțiune antioxidantă, captând moleculele agresive de oxigen, care ar putea provoca deteriorarea vaselor de sânge. "Totodată, aceste substanțe activează proteinele anticancerigene, care ne protejează organismul împotriva degenerării celulare ce ar putea duce la apariția unor tumori, dar combat și tumorile deja existente", spune Arvay.
Ionii negativi - Este vorba de particule cu încărcătură electrică negativă, așa cum apar, prin frecare, îndeosebi în preajma căderilor de apă. "Inhalarea lor stimulează cilii vibratili de pe căile respiratorii, astfel încât ei își îndeplinesc mai bine funcția de curățare, împiedicând substanțele nocive să pătrundă în organism." Ionii negativi îmbunătățesc starea de spirit și facilitează concentrarea, după cum au observat cercetătorii de la Universitatea din Viena.
Bacteriile din humus - Solul din pădure are viață, este un microcosmos bioactiv în sine. Bacteriile care trăiesc în humus antrenează sistemul imunitar, ne feresc de alergii și, în același timp, consolidează confortul nostru psihic. "Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care copiii crescuți la țară suferă mai puțin de astm și alergii decât cei de la oraș", subliniază Clemens Arvay.
Să mergi în adâncul pădurii, pentru a primi o porție de sănătate - dovezile sunt atât de numeroase, încât nu e de mirare că medicina pădurii începe să ia amploare în toată lumea, inclusiv în Europa, cu terapeuți special calificați în această direcție. Profesia se exercită deja în țări ca Japonia, SUA și Austria. "Este necesară însușirea unor cunoștințe de bază, pentru a valorifica în scopuri medicale potențialul curativ al pădurii. Deci: cum acționează pădurea și climatul ei? Ce se poate face, pentru a amplifica efectele de consolidare a sănătății? Vorbim de un mediu cu totul special. Puritatea deosebită a aerului de aici calmează căile respiratorii. Dacă ești tensionat sau stresat, îți regăsești pacea. Liniștea și întreaga arhitectură a pădurii te izolează de agitația din exterior. Este un spațiu ideal pentru yoga sau pentru exerciții de atenție."
Regenerarea celulară
O formă de recuperare este și "baia de pădure". Provine din Japonia, unde poartă numele Shinrin-yoku și e testată încă din anii '80. Dar ce deosebește baia de pădure de o plimbare clasică? Ea se desfășoară cu participarea unui îndrumător și presupune o instruire a organelor de simț, în vederea unei rafinări a percepțiilor. Bineînțeles că oamenii pot face aceasta și singuri, numai că mulți s-au dezobișnuit să trăiască fără o conexiune permanentă la smartphone și internet, deci au nevoie de cineva care să-i sensibilizeze pentru lumina, sonoritățile și aromele pădurii. Și nu e vorba de ezoterism sau promisiuni iluzorii, ci de un câștig pentru sănătate, pe care s-a dovedit că un contact cu pădurea îl poate aduce efectiv.
În unele țări, se ia foarte serios în considerare posibilitatea de însănătoșire a bolnavilor cu ajutorul silvoterapiei, în contextul unui plan de recuperare medicală. Oamenii de știință sunt atât de hotărâți să acționeze în acest sens, încât pe insula Usedom din Germania crește în prezent cea dintâi pădure terapeutică din Europa. Altele se află în stadiul de proiect.
"Pentru mine, orice pădure ecologic intactă este una terapeutică", ține să precizeze Clemens Arvay. "Nu trebuie să întreprinzi nimic la scară mare, doar să ai grijă să nu exagerezi cu organizarea și gospodărirea, să lași trunchiurile uscate acolo unde au căzut - iar natura va face de la sine lucrarea ei de vindecare." Între timp, s-a obișnuit și el să întrebuințeze denumirea "medicina pădurii" în loc de "baia de pădure". "Sunt biolog și mă ocup cu biomedicina de ani de zile, iar medicina pădurii face parte din ea, căci acolo asistăm la efecte incontestabile. Chiar și o simplă plimbare prin pădure stimulează funcționarea mecanismelor imunitare. Însă atunci când o experimentezi conștient, se obține o liniștire a sistemului nervos, care declanșează procese de regenerare până la nivel celular. Prin activarea parasimpaticului, nervul calmului și al regenerării."
De câtă pădure are nevoie un om?
În opinia biologului Arvay, avem multe de învățat din experiența și cercetările specialiștilor japonezi: "Omul nu poate supraviețui fără spațiul lui vital creat de natură. Acesta este și motivul, pentru care medicina pădurii s-a afirmat și a dobândit recunoaștere oficială tocmai în Japonia. În Tokio, cea mai mare aglomerare urbană de pe planeta noastră, locuitorii aproape că nu ies pe stradă fără mască de protecție pe figură. Ceea ce indică o lipsă dramatică de aer respirabil, sănătos. Însă împrejurul orașului Tokio există multe păduri, situate la distanțe accesibile. De aceea, medicina pădurii s-a dezvoltat acolo foarte de timpuriu."
Și de câtă pădure avem nevoie? Recomandarea concretă a medicilor japonezi sună astfel: petreceți minimum două zile pe lună într-o zonă împădurită. Clemens Arvay ne sfătuiește să integrăm în programul zilnic scurte ieșiri în natură și pauze de odihnă "verzi".
Un lucru e sigur: dacă petreceți mult timp între arbori, vă îngrijiți de fapt sănătatea. Și nu trebuie să transpirați făcând drumeții, ori să puneți la care cine știe ce acțiuni spectaculoase, ci doar să vă aflați acolo - și să vă bucurați de liniștea naturii. Este de ajuns să vă odihniți, șezând pe un trunchi de copac.
Puterea vindecătoare din rămurișul verde
Respirați liber - Arborii (și în special coniferele) emană uleiuri eterice, care au proprietatea dovedită de a omorî germenii patogeni. Acele de brad constituie un remediu întrebuințat în mod tradițional pentru combaterea inflamației de pe căile respiratorii. Principiile lor active sunt incluse și în prezent în compoziția unor alifii, sau utilizate pentru băi ori inhalații, sub formă de uleiuri pure.
Frecția alcoolică ar trebui să fie nelipsită din farmacia casei. Soluția alcoolică cu extracte de molid sau pin calmează durerile musculare și articulare.
Atotputernica urzică - Este una dintre plantele cunoscute încă din vechime. După ce grădinarii au îndepărtat-o cu înverșunare multă vreme, socotind-o o buruiană inutilă și supărătoare, ea a fost reconsiderată de terapeuții naturiști, care o folosesc frecvent astăzi, ca infuzie sau smoothie, în curele de detoxifiere. Urzica e prețioasă prin conținutul ei bogat de aminoacizi, săruri de calciu, fier, magneziu, siliciu, ca și de vitamine (A, B2, C, K).
Mergeți desculți - Să pipăi cu tălpile pământul moale al pădurii sau pietrele unui pârâu înseamnă mai mult decât un masaj reflexogen natural. Solicitarea mușchilor, a tendoanelor și ligamentelor reprezintă un minunat antrenament, care face picioarele mai viguroase.