SHINE FESTIVAL - Rock creștin și alte răcoritoare cantabile

Dana Ene
A început sezonul festivalurilor muzicale estivale și este o adevărată întrecere în­tre organizatori, care se străduiesc să aducă pe scenă fie trupe cunoscute și artiști con­sacrați, fie talente de ultimă oră, cu scopul de-a atrage un public cât mai numeros.

Sunt zeci de ast­fel de evenimente care se desfășoară în cele mai di­verse locuri din țară, de la curți de castel, la pajiști montane, de la nisipul de pe plajele Mării Negre, la scene improvizate prin peșteri ori în parcurile de prin oraș.
Ajuns la ediția a cincea, SHINE FESTIVAL va electriza Bucureștiul, vreme de două zile rock-ul și rap-ul lăsând deoparte rivalitățile. Se vor aduna mai multe trupe românești îndrăgite, precum: Subcar­pați, Șuie Paparude, Paraziții, Frații Grime, The Mono Jacks, Cred Că Sunt Extraterestru, Fantome și Argatu', Rockabella, Navi, Rana, The Purple Dan­dies și Basska, dar marile vedete internaționale ale festivalului sunt două formații venite una din SUA, Skillet, și alta din Australia - The Cat Empire.

Skillet - Rock cu mesaj creștin

Trupa americană Skillet s-a for­mat în 1996, în Mem­phis, Tennessee, iar solistul acesteia, John Cooper (43 ani) este singurul membru care a rezistat tuturor schim­bărilor sur­venite în cei 22 de ani scurși de la înființare. El este fondatorul forma­ției și tot el a dat, în linii mari, di­recția repertoriului trupei. John s-a născut pe 7 aprilie 1975, în Mem­phis, și a crescut într-o familie extrem de credincioasă. Primul contact cu muzica l-a avut chiar acasă, căci mama lui era profesoară de pian și cânta și în corul bisericii. Totuși, muzica pe care ea o interpreta nu l-a satisfăcut niciodată pe deplin. "În casa părinților mei nu aveai voie să porți negru, nu puteai asculta nimic cu tobe, nimic cu chitare, nu aveai voie să ai părul lung, nu aveai voie să faci aia, nu aveai voie să faci ailaltă... Totul era lipsit de cea mai mică urmă de bucurie. Într-o zi, pe când citeam Biblia, am simțit prima mea urmă de re­voltă, căci regulile impuse de ei nu se regă­seau în cartea sfântă. Am realizat că îmi place să trăiesc pentru Iisus și să-i urmez învățăturile", se confesa John într-un inter­viu. Acesta a fost momentul rupturii de casă și descoperirea propriului drum. S-a îndră­gostit iremediabil de muzica rock, care i s-a părut a fi o formă extremă de exprimare a libertății și, timp de șase ani, a cântat în trupa "Seraph" (Serafim), iar în 1995 își creează propria trupă, pe care o botează, în joacă, Skillet (Tigaie) - nume care i se pare foarte potrivit, căci John a încercat întotdeauna să amestece mai multe stiluri muzicale la un loc. Formația și-a lan­sat primul disc, intitulat chiar "Skillet", în 1996, iar de atunci și până astăzi, acestuia i s-au mai alăturat încă 9 albume de studio, două dintre ele fiind pre­miate, unul cu Discul de platină și altul cu Discul de aur. Skillet a fost nominalizată și la premiile Grammy, pentru discul "Collide" (2003). Nu au reușit să câștige atunci, însă au primit numeroase alte premii în SUA, pentru discurile Awake (2009) și Rise (2013).
Numitorul comun al acestor ani de existență ai trupei "Skillet" a rămas același, chiar și în peri­oa­dele lor de glorie - mesajul profund creștin. "Sunt foarte mândru de versurile melodiilor noastre", spunea John într-un in­terviu. "Nu ne ascundem a­tunci când vine vorba despre credința noastră. Suntem creștini și suntem mândri de asta, poate chiar mai mult decât alte formații care se autointitulează creștine. Sunt conștient însă că avem un număr foarte mare de fani care nu sunt deloc religioși. Cu toate astea, ne ascultă cu plă­cere, și noi, la rândul nostru, îi apreciem și îi iubim, fără a le judeca opțiunile religioase", completa el.
Din componența actuală a formației Skillet, mai fac parte pe lângă John (voce/bas), și Korey Cooper - soția lui (chitară, clape), Seth Morrison (chitară) și Jen Ledger (tobe). Cel mai recent disc al lor se numește "Unleashed" și a fost lansat în 2016.

The Cat Empire - mixuri colorate

The Cat Empire este o tru­pă australiană greu de înca­drat ca gen muzical. Au încer­cat și combinat până acum mai toate stilurile: reggae, rock alternativ, jazz sau latino, dar toate le sunt la fel de la îndemână, drept care publicul îi iubește mai ales pentru voia bună pe care o transmit. The Cat Empire a fost înființată în 1999 în Melbourne, Australia, de către un grup de prieteni ce cântau la vremea aceea jazz. Și-au schimbat însă repede stilul și au început să experimenteze, creând un sunet nou și proaspăt, surprins din plin chiar pe discul lor de debut, autointitulat "The Cat Empire" (2003). Au devenit curând..."sufletul petrecerii", iar celelalte șase albume de studio ale lor au fost aplaudate cu entuziasm atât de fani, cât și de critici.
Azi, The Cat Empire este alcătuită din: Felix Riebl (percuție, voce), Harry J Angus (trompetă, voce), Ollie McGill (clape), Ryan Monro (bas), Will Hull-Brown (tobe), Jamshid Kha­diwala (percuție), iar cel mai nou disc al lor, "Rising with the Sun" (2016) a urcat direct pe locul 1 in topurile australiene.
(Americanii de la Skillet și australienii de la The Cat Empire vor evolua la "Shine Fes­tival", care se va desfășura pe Arenele Roma­ne din parcul Carol, în perioada 30 iunie - 1 iulie a.c. Abonamentele pentru festival costă 159 lei, Acces General, și 249 lei Golden Cir­cle, și pot fi procurate din rețeaua Iabilet. La intrare ele vor costa 170 și respectiv 270 lei.)