1. Cum explicați gestul incalificabil al Guvernului României de retragere a Roșiei Montane de pe Lista Monumentelor Istorice a UNESCO?
2. Ce poate face societatea civilă în această situație?
Mihai Goțiu, senator USR
"Blocarea includerii Roșiei Montane în UNESCO nu reprezintă doar o trădare a istoriei și culturii României, ci și o condamnare la sărăcie a locuitorilor localității și a Munților Apuseni"
1. Intenția Guvernului de a bloca includerea sitului Roșia Montană în UNESCO reprezintă o trădare a intereselor legitime ale cetățenilor români, a istoriei și culturii țării noastre. Unicitatea și importanța Roșiei Montane au fost recunoscute deja, dincolo de orice contestare, de către ICOMOS, cel mai prestigios for de experți internaționali din domeniul patrimoniului, organism raportor pentru UNESCO. În luna mai a acestui an, în ciuda piedicilor puse de actuala coaliție de guvernare, ICOMOS a recomandat includerea în UNESCO. Sunt numeroase exemple, în întreaga lume, care demonstrează că valorificarea statutului UNESCO aduce după sine dezvoltare economică și o viață mult mai bună pentru localnici. Să dau un singur studiu de caz: includerea fostei localități miniere Blaenavon, din Țara Galilor, în UNESCO, la începutul anilor 2000, a generat sute de locuri de muncă în construcții și turism, apariția unor afaceri locale și creșterea explozivă a numărului de turiști, deși valoarea patrimoniului cultural - foste exploatări de fier și cărbune din secolul al XIX-lea - nu e nici pe departe la nivelul celui de la Roșia Montană. Așadar, blocarea includerii Roșiei Montane în UNESCO nu reprezintă doar o trădare a istoriei și culturii României, ci și o condamnare la sărăcie a locuitorilor localității și a Munților Apuseni. E un gest de iresponsabilitate din partea Guvernului, care arată, o dată în plus, că rămâne sluga intereselor din spatele companiei Gabriel Resources, în acționariatul cărora se află miliardari fără scrupule. De altfel, marea frică a actualilor guvernanți nu este față de arbitrajul de la Washington, pe care România îl poate pierde doar dacă nu-și apără corect șansele, ci de faptul că în cadrul acestui proces vor fi făcute cunoscute numele celor care s-au îndestulat, sub diferite forme, din cele 700 de milioane de dolari pe care compania pretinde că le-ar fi "investit" în Roșia Montană.
2. Trebuie să facem ce am făcut în toți anii de rezistență împotriva acestui proiect distructiv: am luptat și trebuie să luptăm în continuare. Să informăm cetățenii și să-i mobilizăm ca să pună presiune pe decidenții politici, să acționeze în conformitate cu interesul național, nu în subordinea unor grupuri mafiote. Ca senator, împreună cu colegii mei, vom folosi toate pârghiile legale avute la dispoziție, pentru a împiedica modificarea statutului Roșiei Montane. De asemenea, sper ca și DNA, instituție a cărei autonomie o apărăm în continuare, să-și facă datoria și să aloce timp și resurse pentru o investigație a Dosarului Roșia Montană. Nu în ultimul rând, sper că și societatea civilă mai are energia de a duce această luptă până la capăt. Atât prin proteste și petiții, cât și prin susținerea dezvoltării alternative a zonei.
Oana Bogdan, membru al Comisiei UNESCO din Bruges, Belgia
"Roșia Montană este unul dintre leagănele identității poporului român"
1. Guvernul României a cerut amânarea includerii Roșiei Montane pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, dintr-o atitudine defetistă, în litigiul inițiat de corporația canadiană Gabriel Resources împotriva statului român. Cauza? Includerea sitului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar fi (susține guvernul Dăncilă) o acțiune care demonstrează inconsecvența statului român și pune în pericol poziția acestuia în litigiu. UNESCO vine cu o recunoaștere oficială internațională a valorii inestimabile a Roșiei Montane și a locului ei în patrimoniul cultural universal. Nu face decât să salute decizia României de a include acel loc în Lista Monumentelor Istorice. Acest lucru ar putea fi folosit în favoarea statului român, în litigiul inițiat de Gabriel Resources. Ca să nu mai spun că ar deschide pentru zonă oportunități de finanțare, de creare de locuri de muncă și de dezvoltare a unei economii durabile. Așa că eu cred că toată povestea asta cu UNESCO nu este înțeleasă deloc de către actualii decidenți politici și, ca atare, e folosită ca paravan pentru alte "făcături". Precizez că UNESCO nu a mai cunoscut un gest similar din partea vreunei țări. Nicio țară pe lumea asta nu a depus un dosar și apoi a cerut să fie "amânat". Nu numai că în România nu există nicio jenă față de UE a partidelor care conduc țara, dar nu există nicio jenă față de întreagă lume, căci UNESCO este o organizație a națiunilor unite.
2. Lucrările de salvare, protejare și de punere în valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes național, deci, statul are o mare obligație. Roșia Montană este mărturia unei istorii neîntrerupte, de 2000 de ani. Putem spune, fără să exagerăm, că este unul dintre leagănele identității proporului român.
Vlad Alexandrescu, senator USR
"Un gest sinucigaș în planul diplomației internaționale"
1. După ce dosarul Roșia Montană a fost trimis pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după avizul favorabil al ICOMOS, garanția intangibilității Roșiei Montane părea la un pas distanță, o simplă formalitate a votului mai lipsea. Am fost ministrul Culturii care a declanșat procedura includerii Roșiei Montane în UNESCO. Nu m-am așteptat la acest gest din partea guvernului Dăncilă. Nu datorită faptului că acest guvern ne-ar fi surprins prin competență și performanță, ci pentru faptul că, în planul diplomației internaționale, gestul este unul sinucigaș pentru relațiile României cu partenerii externi în domeniul protejării patrimoniului. Nu aș vrea să fiu acum în locul membrilor Delegației Permanente a României la UNESCO. Nu mă așteptam, sincer, să fim prima țară din întreaga lume care să refuze onoarea de a-și înscrie patrimoniul în această Listă mondială a patrimoniului. Este într-atâta de rușinos, că niciun stat nu ne va mai putea lua în serios de acum înainte. Suntem de râsul lumii.
2. Din fericire, referatul ICOMOS privind evaluarea sitului este foarte pozitiv și extrem de util, atât prin recunoașterea valorii universale a sitului, cât și prin numărul mare de recomandări și îndrumări pe care le conține. În acest context, aștept cu mare interes ca ministrul George Ivașcu să onoreze solicitarea de a se prezenta în fața Comisiei Parlamentare pentru UNESCO, al cărei membru sunt. Are multe răspunsuri de dat, nu doar mie, ci unei țări întregi, unei comunități din Apuseni, care a fost zeci de ani lăsată pradă de stat companiilor miniere, și unei comunități profesionale internaționale extrem de active și perseverente. Sper că d-l Ivașcu este conștient de toate astea și știe pe ce și-a pus semnătura. Și sper ca Centrul Patrimoniului Mondial să ne audă. Aproape 40.000 de cetățeni au semnat o petiție care le transmite asta: noi luptăm pentru patrimoniu. Îi asigur pe toți cei care urmăresc ce se întâmplă pe marginea acestui subiect că voi face uz de toate instrumentele pe care mandatul de senator mi le pune la dispoziție, pentru a mă asigura că Roșia Montană va primi toate șansele la o dezvoltare sustenabilă, reală.